Stookalert 14 februari 2023: geen 'romantisch vuur' met Valentijnsdag

Het RIVM adviseert om op dinsdag 14 februari 2023 in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland geen hout te stoken. Een domper als je op Valentijnsavond op een berevel voor het haardvuur wilde doorbrengen.

Volgens de verwachtingen van het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij de eigen woning en in de omgeving. Als men alleen een houtkachel tot de beschikking heeft om de woning te verwarmen, dan geldt het advies niet, maar blijf ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
In de nacht van dinsdag 14 februari naar woensdag 15 februari wordt in grote delen van het land stabiel weer verwacht. Er is dan weinig wind waardoor rook weinig wordt verspreid. Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. 

Stookalert Valentijnsdag 2023
Stookalert Valentijnsdag 2023