FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 december 2022

Inauguratie Lula in Brasilia onder strenge beveiliging

Vandaag zullen naar verwachting 300.000 mensen de inauguratie van president Lula da Silva in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia bijwonen.

Meer dan een dozijn buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders willen aanwezig zijn bij de beëdigingsceremonie. In tegenstelling tot eerdere overdrachten zal Lula's voorganger Bolsonaro de presidentiële sjerp niet aan hem overhandigen. De rechtse politicus reisde vrijdag met zijn gezin af naar de Verenigde Staten. Naar verluidt zou hij zijn afgereisd naar het landgoed Mar-A-Lago. 

Men vraagt zich af of Bolsonaro zo probeert te ontsnappen aan mogelijke rechtszaken en talloze onderzoeken die tegen hem lopen, onder meer voor zijn optreden in de coronapandemie, waarbij in Brazilië bijna 700.000 mensen stierven in slechte omstandigheden. 

Lula, die aan zijn derde termijn begint, heeft aangekondigd af te wijken van het beleid van Bolsonaro. Hij wil zich onder andere inzetten voor de bescherming van het Amazonewoud.

Door de enorme polarisatie in het land heeft de inauguratie op voorhand al veel glans verloren. Vanwege de angst voor geweld door een harde kern van Bolsonaro-aanhangers, de zogeheten Bolsonaristas, en zelfs een mogelijke aanslag, zijn er strenge veiligheidsmaatregelen afgekondigd. 

Vuurwerkverbod voorbij, Tom steekt vuurwerkje af: "Au!"

Jawel, het is weer zover, 31 december! Eind 2019 wensten we iedereen een gelukkig nieuwjaar, en we weten allemaal hoe dat afgelopen is, eind 2020 werd die wens ook weer hartelijk genegeerd. Tot slot deed uw redacteur eind 2021 nog eens een poging om een ieder een fijn 2022 te wensen, nog geen maand later kreeg zijn eigen vriendin op weg naar de Olympische Spelen een ernstig ongeluk en kon hij twee maanden lang fulltime mantelzorger spelen, nóg een maand later ontketende Rusland een heuse oorlog in Europa. Kortom: voorzichtig met de beste wensen, maar we doen - eigenwijs als we zijn - toch maar weer een poging!

PlayStation Plus-games voor januari bekend

Sony heeft de games PlayStation Plus-games voor januari aangekondigd. Leden kunnen vanaf 3 januari aan de slag met Star Wars Jedi: Fallen Order, Fallout 76 en Axiom Verge 2. De eerste twee games zijn vrij bekend, maar ik zou persoonlijk ook Axiom Verge 2 aanraden. Die laatste is een vrij originele metroidvania-game. 

Leden kunnen de games tot 6 februari claimen.

'The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom krijgt eigen Switch-model'

Nintendo komt met een speciale OLED Switch-model voor The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Dit model is nog niet officieel door Nintendo aangekondigd, maar er zijn plaatjes gelekt op Reddit. Zowel de Joy-Cons als de dock hebben in deze editie gouden accenten en een aantal patronen die we inmiddels van de serie kennen.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom moet eindelijk op 12 mei 2023 uitkomen.

Sam & Max: The Devil's Playhouse krijgt remaster

Sam & Max: The Devil’s Playhouse krijgt in 2023 een remaster. Dat heeft ontwikkelaar Skunkape Games aangekondigd. Het gaat hier om het derde seizoen van de episodische serie van Telltale Games. De vorige twee seizoenen zijn al van een remaster voorzien.

Sam & Max: The Devil’s Playhouse kwam oorspronkelijk in 2010 uit. Het is nog niet bekend voor welke platforms de nieuwe remaster gaat uitkomen. Je kunt wel alvast een teaser hieronder bekijken.

Sports Story is uit voor Ninendo Switch

Sports Story is misschien wel de laatste noemenswaardige game die in 2022 uitkomt. De game van de Australische ontwikkelaar Sidebar Games is exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch en kost 14 euro.

Sports Story is de sequel op Golf Story, de indie cult-hit die in 2017 uitkwam voor de Switch. De sequel bevat nog steeds golf, maar voegt ook andere sporten toe zoals tennis, cricket, volleybal en meer. Let wel, een aantal spelers laten op internetfora weten dat de game op dit moment vrij buggy is.

Er is ook een geheime kamer gevonden die je enkel via een glitch kunt bereiken. In die kamer zitten personages die over de staat van het spel lijken te klagen. Het is onduidelijk of het slechts grapjes zijn of dat het een geheim bericht is van een ontevreden medewerker.

Record aanvallen door wolf in Gelderland

In 2022 zijn een recordaantal wolvenaanvallen gemeld door veehouders in Gelderland. Bij tientallen meldingen heeft onderzoek plaatsgevonden en zijn er duizenden euro's aan schadevergoedingen uitbetaald.

In verhouding met het voorgaande jaar lijkt er minstens sprake te zijn van een verdrievoudiging omdat nog een flink aantal meldingen niet afgehandeld zijn. Aldus een analyse van de wolvenrapportage door BIJ12.

Win een prijzenpakket van Avatar: The Way of Water

Op de valreep nog een prijsvraag waar mooie prijzen mee te winnen zijn! Wij mogen namelijk vijf prijzenpakketten weggeven van dé bioscoopfilm van dit jaar, Avatar: The Way of Water

De film vertelt het verhaal van de familie Sully (Jake, Neytiri en hun kinderen) en de problemen waar ze tegenaan lopen, de moeite die ze doen om elkaar te beschermen, de gevechten die ze moeten aangaan om in leven te blijven en de tragedies die ze te verduren krijgen.

Het prijzenpakket bestaat uit een drinkbeker, stickervel, notitieboekje, RVS drinkfles, oplaadpad en een totebag. Om kans te maken hoef je alleen maar het goede antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heet de stam waar Jake met zijn familie naartoe reist in Avatar: The Way of Water?

- Na'vi

- Omaticaya

- Metkayina

Geef je antwoord HIER door voor 6 januari. Lees ook onze review van de film. Fijne jaarwisseling! 

Queen-gitarist Brian May geridderd

De leadgitarist van de Britse band Queen, Brian May, is in zijn thuisland geridderd. De muzikant mag zichzelf nu 'Sir' noemen.

Hij werd geëerd voor zijn verdiensten voor de muziek en zijn inzet voor liefdadigheid. De naam van May stond op de nieuwjaarslijst van hoogwaardigheidsbekleders die tot ridder geslagen zouden worden.

Na de dood van koningin Elizabeth II in september beëdigde koning Charles III voor het eerst ridders. Misschien zal zijn ridderorde hem "iets meer invloed" geven, zei May tegen persbureau AP. Via de dierenwelzijnsgroep 'Save Me' - genoemd naar de Queen-hit uit 1980 - die hij in 2010 oprichtte, zet May campagnes op tegen het afschieten van dassen en de vossenjacht.

Fun met Funda #263: 'Ruime kluservaring vereist voor dit droomhuis-to be'

In Holten staat deze vrijstaande, maar gedateerde, woning met vrijstaande garage aan een smal asfaltpaadje. De woning staat op een royale kavel van 6.740 m² en heeft zowel aan de voor- als achterzijde een vrij en weids uitzicht over de mooie omgeving.

De ligging van de woning is ideaal met op enkele kilometers afstand het gezellige centrum van Holten en met om de hoek de verbinding met de snelweg A1.Holten wordt omgeven door prachtige natuurgebieden; de Sallandse Heuvelrug is de bekendste, maar de Borkeld en de Beuseberg doen ook een flinke duit in het zakje. 

Vraagprijs € 599.500 k.k.

Een woning waar men alle rust, ruimte en privacy heeft en de mogelijkheid om deze geheel naar eigen wens te maken. Hoewel de foto's van Funda erg roze ogen, zijn ze niet rooskleurig te noemen. Dat de koper hard aan de bak moet is overduidelijk. 

Bijzonderheden:

- Bouwjaar 1957

- Perceeloppervlak 6.740 m²

- Woonopp. ca. 124 m² bruto inhoud ca. 483 m³

- Vrijstaande garage met bergzolder

- Schuur/berging

- Klein aardappelkeldertje op perceel

- Kelder onder het huis

- Nefit HR combiketel en open haard

- Gedeeltelijk glasisolatie

- 4 kamers (3 slaapkamers)

- 1 badkamer met douche en 1 apart toilet

- Energielabel E

Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)
Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)

Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)
Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)

Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)
Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)

Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)
Droomhuis 'to be' in Holten (Foto:Funda)

Darter Van Gerwen simpel naar kwartfinales WK na zege op Van Duijvenbode

In het Alexandra Palace in Londen zijn de achtste finales van het wereldkampioenschap darts alweer afgerond. Vrijdagavond stonden de laatste drie wedstrijden op het programma, maar ondanks een prima niveau van de winnaars kon dat niet voor echte spanning zorgen.

De Engelsen Rob Cross en Chris Dobey openden de avond, waarbij de eerste vier sets verdeeld werden. Cross won sets één en drie, die van redelijk niveau waren, maar Dobey won de tweede en vierde set, waarin hij werkelijk fenomenaal goed gooide. Vooral de vierde set leek Cross gebroken te hebben: Dobey brak hem in set vijf gelijk en maakte het in de zesde set af voor een 4-2 zege.

Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode betraden vervolgens het podium voor een Nederlands onderonsje, waar een stuk meer van werd verwacht dan we uiteindelijk te zien kregen. Van Duijvenbode deed het in sets twee en drie wel prima, en won de derde set dan ook, maar verder kwam hij totaal niet opdagen. Van Gerwen gooide niet fantastisch, maar zeker wel uitstekend en kon het met 4-1 zonder noemenswaardige moeite afmaken.

Een tweede Engels onderonsje sloot de avond af: Luke Humphries, die dit jaar echt doorbrak, tegen Stephen Bunting, die in zijn vorige partij fantastisch was. Humphries kon zijn niveau niet nog een keer laten zien en viel simpelweg zwaar tegen, terwijl Bunting wederom uitstekend stond te speren. Hij leverde per ongeluk een set in, maar daar bleef het bij en dus pakte Bunting met 4-1 de zege.

Zondag worden de kwartfinales gespeeld. In de middagsessie, die om 13.30 uur Nederlandse tijd begint, speelt Dimitri van den Bergh tegen Jonny Clayton en neemt Michael Smith het op tegen Bunting. 's Avonds, vanaf 20.30 uur, spelen Gerwyn Price en Gabriel Clemens tegen elkaar, gevolgd door Van Gerwen en Dobey. Maandag worden dan de halve finales gespeeld, dinsdag de finale.

Paus emeritus Benedictus XVI (95) overleden

In Vaticaanstad is paus emeritus Benedictus XVI overleden. De in Beieren als Joseph Aloisius Ratzinger geboren voormalig kerkvader was ziek en overleed zaterdagochtend om 09.34 uur in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad, een in 1990 gebouwd klooster waar Benedictus XVI zijn laatste levensjaren doorbracht.

Op 2 april 2005 kwam paus Johannes Paulus II te overlijden, op 19 april werd de nieuw verkozen Ratzinger ingezworen als Benedictus XVI, de 265e paus. Op 28 februari 2013 nam hij afscheid, als eerste paus die er vrijwillig mee ophield sinds Celestinus V in 1294, waarna paus Franciscus het stokje overnam.

Een protocol voor het overlijden van een paus is uiteraard uitgebreid beschikbaar, maar voor het overlijden van een paus emeritus is dat niet het geval. Woensdag liet het Vaticaan al weten dat het erg slecht ging met Benedictus, dus men kan vermoeden dat er inmiddels wel een protocol is opgesteld.

Later op zaterdag zal het Vaticaan daar meer over naar buiten brengen, maar duidelijk is wel dat Benedictus XVI vanaf maandag opgebaard ligt in de Sint-Pietersbasiliek.

Belastingaangifte Trump legt pijnlijke leugens bloot

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft kritiek geuit op de publicatie van zijn belastingaangiften. In een video zei Trump dat de documenten relatief weinig informatie bevatten. Daarom is volgens Trump het gedrag van de Democraten een schande voor het Congres.

Update 11.40 uur: De gepubliceerde belastingaangiften van de voormalige Amerikaanse president Trump onthullen verschillende onjuistheden over zijn financiën. Dit betreft geclaimde hoge verliezen en een bankrekening in China.

Zoals verschillende Amerikaanse media melden, had Trump tijdens zijn ambtstermijn nog steeds een bankrekening in China. De Republikein had publiekelijk verklaard dat hij deze rekening al in 2015 had gesloten. Trump zei ook dat hij in 2020, het laatste jaar van zijn ambtstermijn, geen geld heeft uitgegeven aan goede doelen, ondanks eerdere beloften dit te doen. Volgens het Amerikaanse Congressional Treasury Committee blijkt uit de deponeringen over het algemeen dat Trump jarenlang weinig of geen federale inkomstenbelasting heeft betaald. De ondernemer heeft altijd beweerd dat hij een welvarend en zeer vermogend zakenman was. 

Volgens de gegevens betaalde Trump enkele jaren slechts $ 750 aan federale inkomstenbelasting en claimde hij grote verliezen in 2016, het jaar waarin hij werd gekozen tot president, en 2017, zijn eerste jaar in het Witte Huis. Trump heeft dit altijd ontkend en beweerde dat hij "miljoenen" aan belasting had betaald. In 2018 rapporteerde hij miljoenen winst en betaalde hij ongeveer $ 1 miljoen aan inkomstenbelasting, en in 2019 bedroeg zijn belastingsheffing ongeveer $ 133.000. In het laatste ambtsjaar, 2020, betaalde Trump helemaal geen inkomstenbelasting.

De financiële commissie klaagde onlangs dat de voormalige president tientallen jaren van belastingontwijkingsstrategieën gebruik had kunnen maken door de complexe regelgeving omtrent zijn persoonlijke en zakelijke financiën. Het panel bekritiseerde ook de IRS voor het niet correct beoordelen van Trump. In de vier jaar van zijn ambtstermijn is er slechts één verplichte audit gestart en niet één voltooid. Tijdens zijn presidentschap had Trump altijd benadrukt dat zijn belastingdocumenten werden gecontroleerd – en dat hij ze daarom niet kon publiceren.

Eerdere berichtgeving: De House Finance Committee, gecontroleerd door de Democratische Partij, plaatste de belastingdocumenten van 2015 tot 2020 online. Ze bevatten duizenden pagina's over de persoonlijke financiën van Trump en die van zijn bedrijven en worden momenteel onderzocht.

De periode van aangifte omvat Trump's Republikeinse presidentschap en de bijbehorende verkiezingscampagne.

Uit de belastingaangiften blijkt dat Trump jarenlang weinig of geen inkomstenbelasting heeft betaald door grote verliezen op te voeren. Jarenlang heeft de ex-president zich met hand en tand verzet tegen publicatie, hoewel dit bij Amerikaanse presidenten gebruikelijk is om te doen. Uiteindelijk haalde Trump bakzeil bij het Hooggerechtshof en moesten zijn belastingaangiften openbaar worden gemaakt. 

Wegpiraat moet rijbewijs inleveren

Een 18-jarige man uit Roosendaal is vrijdagavond 30 december aangehouden vanwege gevaarlijk rijgedrag. Hij heeft zijn rijbewijs in moeten leveren.

Agenten in een onherkenbaar politievoertuig werden rond 22.20 uur op de A17 ter hoogte van de afslag Borgwerf rechts ingehaald door een bestuurder. De agent geeft de bestuurder een stopteken. Dit negeert de automobilist en hij gaat er met hoge snelheid van boven de 200 km/uur vandoor en neemt de afslag Zevenbergschen Hoek.

Dan volgen een reeks aan verkeersovertredingen. De bestuurder slaat meerdere keren af zonder richting aan te geven, hij seint naar andere weggebruikers en draagt geen gordel. Op de Lapdijk, een doodlopende weg, stopt hij en proberen hij en zijn bijrijder er vandoor te gaan. De Roosendaler is aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd. Na het afleggen van een verklaring mocht hij vertrekken.

Vegan oliebol met havermelk, proeven mensen het verschil?

Nu de cappuccino havermelk Amsterdam heeft veroverd, is het als het aan Bakkerij Westerpark ligt nu de beurt aan de vegan oliebol. Geen boter, melk en eieren dus, maar een beetje kaneel, vanille en havermelk. "Mensen proeven het verschil echt niet." Zo meldt AT5

Bij Bakkerij Westerpark kan je sinds kort terecht voor je vegan oliebol. Het is een van de weinige plekken in Amsterdam waar je een oliebol zonder boter, melk en eieren kan halen. "We kregen veel verzoeken van klanten, dus zijn we het gewoon maar gaan proberen. En wonder boven wonder lukte dat vrij snel", vertelt eigenaar Björn Bijl. "Op school leren we om te bakken met lekker veel boter en eieren, maar je ziet dat het zo ook prima lekker te maken is."

"Naar de klote"
Maar naast positieve reacties, moet Bijl ook wat havermelk-kritiek incasseren. "We krijgen wel reacties van: Amsterdam gaat naar de klote, het wordt alleen maar vegan. Maar ja, dan hebben ze het nog niet eens geproefd. Nu kan tenminste iemand die veganist is of een allergie heeft ook genieten van een oliebol. Dat vind ik wel belangrijk", vertelt Bijl. 

Bijl belooft ons dat het verschil bijna niet te proeven is. Dus liet AT5 vijf Amsterdammers de proef op de som nemen. Slechts een daarvan wist de vegan oliebol te benoemen. Wat ze wel allemaal gemeen hadden is dat ze de vegan oliebol lekkerder vonden. "Ik vind het fantastisch, leve de veganisten!", jubelt een klant.

FOK! Wat een weer: horizontaal vuurwerk

winterbanner

De laatste goede morgen van het jaar!

We eindigen het jaar met een code geel in de noordelijke provincies. In Noord Holland komen windstoten rond 75 km/u voor vanaf 13:00 tot 23:00. In Friesland geldt code geel van 15:00 tot 23:00, daar zijn de wintoten tussen de 80 en 90 km/u. Ook op de wadden gaat het er flink aan toe met windstoten van circa 90 km/u tussen 16:00 en 00:00. Let extra op bij buitenactiviteiten en het afsteken van vuurwerk.

Verder beginnen we met regen. Veel regen. In de Achterhoek is al meer dan 15 mm gevallen sinds 00:00u, in Leiden staat de teller op 10 mm en Den Bosch meldt al meer dan 20 mm. Daar komt dus nog wat bij vandaag. De regen trekt vanmiddag weg naar het noordoosten, de wind is overal goed aanwezig met windkracht 5 tot 6, aan de kust 7 tot zelfs windkacht 8. Het wordt tussen de 13 graden in het noordoosten en de 17 graden in het uiterste zuiden. 

De jaarwisseling
Deze verloopt niet overal droog, de kop van Noord Holland en Friesland zijn de grootste pechvogels, ook de wadden houden het niet droog tijdens de jaarwisseling. Wel is het behoorlijk warm met temperaturen van 14 a 15 graden. De wind is ook aanwezig. Let dus goed af bij het afsteken van vuurwek of het ook daadwerkelijk omhoog gaat.

Ik wens jullie allemaal een mooie en veilige jaarwisseling toe, tot volgend jaar!

Hopelijk gaat het vuurwerk omhoog de lucht in, niet horizontaal (Foto: Pixabay)
Hopelijk gaat het vuurwerk omhoog de lucht in, niet horizontaal (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vreugdevuren op Scheveningse strand trekken duizenden mensen naar de kust

Na vier jaar was het weer zo ver! De vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp trokken duizenden mensen naar de kust voor een vervroegde vlammenzee.

Traditiegetrouw worden de vreugdevuren op het Scheveningse strand in de Oudejaarsnacht in brand gestoken, maar vanwege de slechte weersverwachting voor Oudejaarsnacht is door de Haagse burgemeester besloten het vreugdevuur dat een dag eerder om 23.00 uur al te doen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.