Paus emeritus Benedictus XVI (95) overleden

heywoodu

In Vaticaanstad is paus emeritus Benedictus XVI overleden. De in Beieren als Joseph Aloisius Ratzinger geboren voormalig kerkvader was ziek en overleed zaterdagochtend om 09.34 uur in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad, een in 1990 gebouwd klooster waar Benedictus XVI zijn laatste levensjaren doorbracht.

Op 2 april 2005 kwam paus Johannes Paulus II te overlijden, op 19 april werd de nieuw verkozen Ratzinger ingezworen als Benedictus XVI, de 265e paus. Op 28 februari 2013 nam hij afscheid, als eerste paus die er vrijwillig mee ophield sinds Celestinus V in 1294, waarna paus Franciscus het stokje overnam.

Een protocol voor het overlijden van een paus is uiteraard uitgebreid beschikbaar, maar voor het overlijden van een paus emeritus is dat niet het geval. Woensdag liet het Vaticaan al weten dat het erg slecht ging met Benedictus, dus men kan vermoeden dat er inmiddels wel een protocol is opgesteld.

Later op zaterdag zal het Vaticaan daar meer over naar buiten brengen, maar duidelijk is wel dat Benedictus XVI vanaf maandag opgebaard ligt in de Sint-Pietersbasiliek.