Belastingaangifte Trump legt pijnlijke leugens bloot

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft kritiek geuit op de publicatie van zijn belastingaangiften. In een video zei Trump dat de documenten relatief weinig informatie bevatten. Daarom is volgens Trump het gedrag van de Democraten een schande voor het Congres.

Update 11.40 uur: De gepubliceerde belastingaangiften van de voormalige Amerikaanse president Trump onthullen verschillende onjuistheden over zijn financiën. Dit betreft geclaimde hoge verliezen en een bankrekening in China.

Zoals verschillende Amerikaanse media melden, had Trump tijdens zijn ambtstermijn nog steeds een bankrekening in China. De Republikein had publiekelijk verklaard dat hij deze rekening al in 2015 had gesloten. Trump zei ook dat hij in 2020, het laatste jaar van zijn ambtstermijn, geen geld heeft uitgegeven aan goede doelen, ondanks eerdere beloften dit te doen. Volgens het Amerikaanse Congressional Treasury Committee blijkt uit de deponeringen over het algemeen dat Trump jarenlang weinig of geen federale inkomstenbelasting heeft betaald. De ondernemer heeft altijd beweerd dat hij een welvarend en zeer vermogend zakenman was. 

Volgens de gegevens betaalde Trump enkele jaren slechts $ 750 aan federale inkomstenbelasting en claimde hij grote verliezen in 2016, het jaar waarin hij werd gekozen tot president, en 2017, zijn eerste jaar in het Witte Huis. Trump heeft dit altijd ontkend en beweerde dat hij "miljoenen" aan belasting had betaald. In 2018 rapporteerde hij miljoenen winst en betaalde hij ongeveer $ 1 miljoen aan inkomstenbelasting, en in 2019 bedroeg zijn belastingsheffing ongeveer $ 133.000. In het laatste ambtsjaar, 2020, betaalde Trump helemaal geen inkomstenbelasting.

De financiële commissie klaagde onlangs dat de voormalige president tientallen jaren van belastingontwijkingsstrategieën gebruik had kunnen maken door de complexe regelgeving omtrent zijn persoonlijke en zakelijke financiën. Het panel bekritiseerde ook de IRS voor het niet correct beoordelen van Trump. In de vier jaar van zijn ambtstermijn is er slechts één verplichte audit gestart en niet één voltooid. Tijdens zijn presidentschap had Trump altijd benadrukt dat zijn belastingdocumenten werden gecontroleerd – en dat hij ze daarom niet kon publiceren.

Eerdere berichtgeving: De House Finance Committee, gecontroleerd door de Democratische Partij, plaatste de belastingdocumenten van 2015 tot 2020 online. Ze bevatten duizenden pagina's over de persoonlijke financiën van Trump en die van zijn bedrijven en worden momenteel onderzocht.

De periode van aangifte omvat Trump's Republikeinse presidentschap en de bijbehorende verkiezingscampagne.

Uit de belastingaangiften blijkt dat Trump jarenlang weinig of geen inkomstenbelasting heeft betaald door grote verliezen op te voeren. Jarenlang heeft de ex-president zich met hand en tand verzet tegen publicatie, hoewel dit bij Amerikaanse presidenten gebruikelijk is om te doen. Uiteindelijk haalde Trump bakzeil bij het Hooggerechtshof en moesten zijn belastingaangiften openbaar worden gemaakt.