SkiŽr Odermatt fenomenaal op super-G Stelvio, Shiffrin weer de beste in Semmering

In de World Cup alpineskiën zijn woensdag de laatste wedstrijden afgewerkt van 2022. De vrouwen kwamen in het Oostenrijkse Semmering na twee keer een reuzenslalom in actie op de slalom, de mannen knalden de beruchte Stelvio nabij het Italiaanse Bormio af voor een super-G.

Super-G mannen, Bormio
Gino Caviezel ging als vierde naar beneden en leek een redelijke tijd te noteren, maar zijn Zwitserse landgenoot Marco Odermatt maakte daar al snel korte metten mee: de alleskunner was maar liefst 2,26 seconden sneller. De één na de ander deed een vergeefse poging om bij de fenomenale Odermatt in de buurt te komen, maar alleen Vincent Kriechmayr kwam een beetje in de buurt: de Oostenrijker werd tweede op 0,64 seconden. Odermatt's landgenoot Loïc Meillard werd derde, zijn eerste World Cup-podium ooit op de super-G, maar stond al wel op 1,22 seconden van de World Cup-leider.

Kort voor de wedstrijd kwam er nog zeer verrassend nieuws: Matthias Mayer, die een dag eerder op de afdaling al niet was gestart, liet tijdens een live interview na het verkennen van de piste weten per direct te stoppen met de wedstrijdsport. "Het is mooi geweest", klonk het van de Oostenrijker, die drie keer olympisch goud won in zijn fraaie carrière.

Slalom vrouwen, Semmering
In de eerste run was Mikaela Shiffrin weer eens de beste, de Amerikaanse ging 0,72 seconden rapper naar beneden dan Anna Swenn Larsson uit Zweden. Met Paula Moltzan op 0,79 seconden stond een tweede Amerikaanse verrassend op de derde plek, voor de Duitse Lena Dürr (+0,80). De Slowaakse Petra Vlhova (+1,01) en Wendy Holdener uit Zwitserland (+1,02) bleven nog bijna binnen een seconde van Shiffrin, de piepjonge Kroatische Zrinka Ljutic (+1,19) voerde de rest van het veld aan op plek zeven.

In run twee wist juniorenwereldkampioene Ljutic haar positie in elk geval ruimschoots te verdedigen, waarna Holdener nog 0,11 seconden harder ging. Vlhova was nog eens 0,14 seconden sneller, maar Dürr maakte daar met 0,42 seconden gehakt van. Moltzan behield met vijf honderdsten haar positie en met nog twee dames te gaan was haar eerste World Cup-podium ooit zo alvast een feit. Swenn Larsson leverde met een run vol foutjes vier plekken in, waarna het aan Shiffrin was. De Amerikaanse leverde wat in bij haar landgenote, maar pakte met 0,29 seconden toch de 80e overwinning uit haar carrière, voor de dolgelukkige Moltzan en Dürr.