ECB verhoogt voor de vierde keer de rente

Jippie

De Europese Centrale Bank heeft voor de vierde keer op rij de rente verhoogd, maar dit keer met slechts een half procentpunt. Ook wil de ECB vanaf maart 2023 haar obligatiebezit geleidelijk afbouwen.

De centrale bank kondigde in Frankfurt am Main aan dat de beleidsrente zou stijgen naar 2,50 procent. Ook werd gezegd dat er vanuit wordt gegaan dat de rente zou blijven stijgen. De inflatie is nog veel te hoog. In september en oktober verhoogde de ECB de beleidsrente met 0,75 procent.

Tegelijkertijd wil de centrale bank het volume aan obligaties ter waarde van miljarden dat de euro-centrale banken de afgelopen jaren hebben opgekocht, terugdringen. Vanaf maart 2023 zullen fondsen van aflopende effecten van het algemene aankoopprogramma APP van een biljoen dollar niet langer volledig worden geïnvesteerd in de aankoop van nieuwe obligaties. Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023 moeten de voorraden met gemiddeld 15 miljard euro per maand worden afgebouwd.

In tegenstelling tot de obligaties was de ECB op 1 juli 2022 al gestopt met het kopen van nieuwe effecten. In totaal belegde de centrale bank eind november van dit jaar meer dan 3,4 biljoen euro in staatsobligaties en bedrijfseffecten als onderdeel van het programma dat sinds maart 2015 in gebruik is. Met het besluit om de geldstroom te beteugelen geeft de ECB opnieuw een signaal af in de richting van inflatiebestrijding.