Zwemster Schouten stunt met WK-zilver, brons Steenbergen én estafetteteams

In het Australische Melbourne heeft de derde dag van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen flink wat Nederlands succes opgeleverd. Dat gebeurde met medailles, records en in het algemeen simpelweg een paar prachtige finales.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich met de vierde tijd voor de finale, maar daarin wist de 22-jarige Nederlandse het nóg een beetje beter te doen: met een zeer goed ingedeelde race snelde ze naar het WK-brons in 51,25 seconden, een benadering van Ranomi Kromowidjojo's Nederlands record. De strijd om goud was een fraaie, waarin de Australische topfavoriete Emma McKeon in een kampioenschapsrecord van 50,77 seconden afrekende met verdedigend kampioene Siobhan Haughey uit Hong Kong (50,87).

100m vrije slag mannen, finale
Met Jordan Crooks als snelste halvefinalist hadden de Kaaimaneilanden kans op een uiterst zeldzame internationale WK-medaille. Die leek er ook te komen, maar in de laatste meters kwam de jongeling nét tekort: gedeeld zesde. Het goud ging naar de ijzersterk finishende Australiër Kyle Chalmers, die in 45,16 seconden het acht jaar oude kampioenschapsrecord verbrak en het stadion in vuur en vlam zette. Zilver was in 45,41 voor de Fransman Maxime Grousset, voor de Italiaanse verdedigend kampioen Alessandro Miressi (45,57).

50m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard wist nét de finale te bereiken: ze tikte aan na 26,02 seconden, goed voor de gedeeld zevende plek en dus precies een van de twee laatste plekjes in de eindstrijd. Kira Toussaint kwam juist net tekort, zij bleef met 26,17 seconden haken op de tiende plaats en dat was niet genoeg.

200m vlinderslag vrouwen, finale
Het Amerikaanse duo Hali Flickinger en Dakota Luther streed om het goud, maar Elizabeth Dekkers was namens het thuisland ook zeker niet kansloos. Luther was in de tweede helft ijzersterk en in 2:03,37 minuten zwom zij naar het goud, voor Flickinger (2:03,78) en de Australische Dekkers, die in 2:03,94 het brons pakte.

200m vlinderslag mannen, finale
Chad le Clos pakte in 2010 op 18-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel kortebaan op 'zijn' onderdeel, en met een geweldig staaltje vlinderslagzwemmen kwam daar donderdag de vierde wereldtitel bij. Een fenomenaal sterke laatste 50 meter brachten Le Clos van de derde plek naar het goud in 1:48,27 minuten, zelfs nog ruim voor de Japanner Daiya Seto (1:49,22) en de Zwitser Noé Ponti (1:49,42).

100m schoolslag vrouwen, finale
Lilly King en Ruta Meilutyte vochten om het goud en na een zeer sterk laatste baantje ging dat in 1:02,67 minuten naar de Amerikaanse King. Meilutyte tikte als tweede aan, maar werd wegens een illegale onderwaterbeweging gediskwalificeerd. Tes Schouten zorgde voor een sensationele derde plek in een nieuw Nederlands record van 1:03,90 minuten, maar dat werd zo zelfs gepromoveerd naar zilver. Brons was in 1:04,05 voor de Duitse Anna Elendt, één honderdste voor uittredend wereldkampioene Tang Qianting uit China.

100m schoolslag mannen, finale
Op het vorige WK pakte Nic Fink het goud op de 50 en 200 meter, maar 'slechts' brons op de 100 meter. Dat maakte de Amerikaan goed: in een zinderende finale pakte hij in 55,88 seconden het goud, voor de Italiaan Nicolo Marthinenghi (56,07) en de Brit Adam Peaty (56,25), die de Chinees Qin Haiyang met acht honderdsten van het podium hield.

100m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen is in topvorm en dat liet ze zien: ze won haar halve finale in 57,65 seconden, waarmee ze het dertien jaar oude Nederlands record van Hinkelien Schreuder met negen honderdsten van een seconde uit de boeken zwom. Het bleek de snelste tijd van alle halvefinalisten; sterker nog, alleen de Zweedse Louise Hansson kwam met 58,05 een beetje in de buurt.

400m vrije slag mannen, finale
De Amerikaan Kieran Smith ging er razendsnel vandoor, maar in de slotfase werd hij aangevallen door Thomas Neill. De Australiër kwam echter net wat te laat en in 3:34,38 minuten pakte Smith de wereldtitel, voor Neill (3:35,05) en de Litouwer Danas Rapsys (3:36,26).

4x50m vrije slag vrouwen, finale
Zoals op voorhand te verwachten viel werd het uiteindelijk een strijd tussen de Amerikaanse en Australische ploegen. Met Torri Huske, Claire Curzan, Erika Brown en Kate Douglass waren de Amerikaanse dames in 1:33,89 nét te sterk: de Australische slotzwemster Emma McKeon tikte aan in 1:34,23 minuten, na optredens van Meg Harris, Madison Wilson en Mollie O'Callaghan. Nederland begon prima met Kim Busch, waarna Maaike de Waard het geweldig deed. Kira Toussaint zette het door en Valerie van Roon kende een sterk slot om met 1:35,36 knap brons te pakken.

4x50m vrije slag mannen, finale
In een van de mooiste finales van het hele WK deed Nederland volle bak mee om het goud. Dat kwam er uiteindelijk net niet, maar Kenzo Simons, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg en Thom de Boer pakten in 1:23,75 minuten een prachtige bronzen medaille. Australië pakte in 1:23,44 het goud met Isaac Cooper, Matthew Temple, Flynn Southam en de fenomenale slotzwemmer Kyle Chalmers, voor de Italianen Alessandro Miressi, Leonardo Deplano, Thomas Ceccon en Manuel Frigo (1:23,48).