Staphorst verhindert met geweld KOZP-protest, diverse strafbare feiten gepleegd

De intocht van Sinterklaas in Staphorst verloopt in een grimmige sfeer. Automobilisten die van de A28 de afrit Staphorst willen nemen, worden opgewacht door honderden mensen die deels zwart geschminkt zijn. Soms bestoken zij de auto's met vuurwerk. Ook wordt er met eieren gegooid, zo meldt RTV Oost.

Bij de actie is tenminste één auto tegengehouden, waarbij een band lek is gestoken en ruitenwissers en spiegels zijn vernield. In de auto zaten vier mensen.

Update 18.40 uur: De politie laat weten dat er vanmiddag rondom de intocht van sinterklaas diverse strafbare feiten zijn gepleegd. Op dit moment zijn er nog geen aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een toegestane KOZP demonstratie en naar de personen die  gelinkt kunnen worden aan het plegen van deze of andere strafbare feiten. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie beschikt over diverse camerabeelden van de incidenten. Ook roept de politie mensen op die slachtoffer zijn geworden en nog geen contact hebben gezocht, dit alsnog te doen.

De politie heeft vooraf afspraken gemaakt met de demonstranten van KOZP over het begidsen van de demonstranten vanuit Zwolle richting Staphorst. Deze groep was nog onderweg naar Staphorst toen de blokkades werden opgeworpen en de eerste incidenten plaatsvonden. Daardoor was politie-inzet op verschillende locaties noodzakelijk en kon de veiligheid van zowel bezoekers als demonstranten niet meer gewaarborgd worden op het Marktplein in Staphorst. De groep demonstranten is daarop omgekeerd.

Volgens Jerry Afriyie van KOZP zijn leden van KOZP gewelddadig bejegend door de tegendemonstranten, van wie enkelen hun gezicht zwart hadden geschminkt. Daarbij werden auto's bekogeld en beschadigd en is een ruit van een van de twee bussen van de groep vernield.

Burgemeester Ten Kate heeft om 14.12 uur een noodbevel afgegeven op het moment dat het Sinterklaasfeest al in volle gang was. Dit op dringend advies van het OM en de politie. Dat betekent dat iedereen die op welke manier ook wil demonstreren de gemeente Staphorst niet in mocht. Het noodbevel had als doel de veiligheid van de demonstranten van KOZP en ook van alle andere mensen die individueel zouden demonstreren zoveel mogelijk te waarborgen.  Eerdere berichtgeving: De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had van tevoren een demonstratie aangekondigd, en toestemming gekregen, omdat Staphorst Zwarte Pieten laat meelopen tijdens de intocht. Vlak voordat de intocht om 14.00 uur begon besloot Staphorster burgermeester Jan ten Kate om de demonstratie van KOZP te verbieden, omdat de veiligheid in Staphorst niet gegarandeerd kon worden. Het besluit is genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

De politie is met meerdere eenheden aanwezig. Ook de Mobiele Eenheid is paraat. Actievoerders worden aan de rand van Staphorst door de politie tegengehouden en weggestuurd.

KadotipvanJip