Timmermans dreigt met terugtrekken uit onderhandelingen slotakkoord klimaattop

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Timmermans, heeft de EU gedreigd met een stopzetting van de onderhandelingen op de wereldklimaatconferentie in Sharm el-Sheikh. Hij zei dat het beter is om geen resultaat te hebben dan een slecht resultaat. Liever niets dan namaak.

Men maakt zich grote zorgen over bepaalde standpunten in de onderhandelingen, die zelfs een stap terug zouden betekenen.

Timmermans benadrukte dat in een nieuw akkoord de 1,5 graad doelstelling uit het eerdere klimaatakkoord moet blijven staan. Tegelijkertijd kondigde hij aan dat de EU moeite heeft om tot het einde toe tot een gezamenlijke slotverklaring te komen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock legde een soortgelijke verklaring af. Ze zei dat ze niet akkoord zou gaan met voorstellen die de eerdere doelstelling van 1,5 graad zouden terugdraaien, waardoor het probleem wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties.

Ook het Egyptische voorzitterschap sprak van onvrede aan alle kanten. Een ingediend concept zou echter door een grote meerderheid van de deelnemers kunnen worden gezien als een basis voor een mogelijke doorbraak.

Op de wereldklimaatconferentie in Sharm el-Sheikh worstelen de deelnemende staten om tot een gezamenlijk slotverklaring te komen. Vooral een fonds ter compensatie van klimaatgerelateerde schade aan armere landen is controversieel. Uit Groot-Brittannië en andere geïndustrialiseerde landen circuleren nieuwe, nog onofficiële voorstellen hiertoe. Ook is er nog geen consensus bereikt over concrete maatregelen om CO2 uitstoot te reduceren en de formulering van fundamentele doelstellingen.

Het voorzitterschap heeft de vergadering gisteren met een dag verlengd. Waarnemers verwachten dat er pas morgen een akkoord kan worden bereikt.