F1: Verstappen pakt poleposition in Abu Dhabi

Peterselieman

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander klokte op het circuit waar hij vorig jaar wereldkampioen werd een tijd van 1.23,824 waarmee hij Red Bull-teamgenoot Sergio Perez voorbleef. Ferrari-coureur Charles Leclerc eindigde op plek drie voor zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Nicholas Lafifi begonnen aan hun voorlopig laatste kwalificatie in de Formule 1 en het was de vraag wat ze zouden kunnen uitrichten. Latifi kwam niet verder dan de laatste plaats, achter Williams-teamgenoot Alexander Albon. Daarvoor was het in Q1 stuivertje wisselen waarbij de polesitter van vorige week Kevin Magnussen het leek te gaan halen maar in de laatste seconden buiten de boot viel. Ook Pierre Gasly en Valtteri Bottas konden snel uitstappen.

De Mercedes-coureurs toonden in het tweede deel veel tempo, terwijl ook Ferrari plotseling tijd had gevonden. Verstappen had het lastiger, maar ging wel makkelijk door, net zoals zeer verrassend Vettel en Ricciardo. Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Mick Schumacher, Lance Stroll en Guanyu Zhou waren na deze sessie klaar.

In Q3 ging Verstappen vanwege een probleempje als laatste naar buiten in zijn eerste run, maar klokte met een 1.23,988 wel de snelste tijd voor Sainz, Perez, Leclerc, Hamilton en Russell. Daarna was het asfalt voor Vettel die een voorlopig zevende tijd neerzette.

De tweede run bracht Verstappen naar een tijd van 1.23,824 waarmee hij zijn eigen tijd aanscherpte. Perez kreeg een slipstream van Verstappen en sloop naar plek twee, voor Leclerc, Sainz, Hamilton en Russell. Lando Norris pakte plek zeven, voor Esteban Ocon, Vettel en Ricciardo.