FIFA-voorzitter Infantino: kritiek op Qatar is pure 'hypocrisie'

Een dag voor de start van het WK in Qatar deed FIFA-voorzitter Infantino (52) de kritiek op de gastheren af als "hypocrisie". "Wat er nu gebeurt, is zeer oneerlijk", zei Infantino op een persconferentie in Doha. De Zwitser heeft een tweede woning in Qatar.

Infantino verklaarde: "Voor wat wij Europeanen de afgelopen 3000 jaar hebben gedaan, moeten we ons verontschuldigen voor de komende 3000 jaar voordat we tot anderen prediken." Het is triest om deze "dubbele standaard" te moeten meemaken, zei de FIFA- voorzitter. "Ik begrijp niet waarom de vooruitgang van Qatar niet wordt erkend. Deze manier Qatar de les willen lezen is hypocriet".

De FIFA respecteert arbeidsomstandigheden
De wereldvoetbalbond kreeg veel kritiek te verduren vanwege de omstandigheden van de arbeiders op de WK-bouwplaatsen. Infantino legde uit dat de FIFA zich zorgen maakte over het lot van de arbeiders. Qatar doet hetzelfde, benadrukte de 52-jarige.

Infantino: Iedereen is welkom
De FIFA-voorzitter verklaarde zich solidair met gediscrimineerde groepen. Vandaag voelt hij zich "als een Qatari", "als een Arabier", "als een homoseksueel", "als een gehandicapte" en "als een arbeidsmigrant", zei Infantino. Als zoon van Italiaanse 'arbeidersmigranten' in Zwitserland benadrukte Infantino dat hij wist wat discriminatie inhoudt, onder verwijzing naar zijn persoonlijke ervaringen. Wat de rechten van de queergemeenschap betreft, hebben de Qatarese autoriteiten hem verzekerd dat "iedereen welkom" is tijdens het WK.

Campagnes op wedstrijddagen
FIFA heeft aangekondigd dat het zijn eigen campagnes op wedstrijddagen gaat lanceren in samenwerking met de Verenigde Naties om een statement te maken. De DFB had op voorhand al het initiatief genomen tot de zogenaamde 'One Love' aanvoerdersband. Ondersteunende content zou volgens de World Football Association getoond moeten worden op LED-schermen rondom het veld, op grote schermen en op vlaggen in de stadions. De boodschap bij de openingswedstrijd op zondag zal #FootballUnitesTheWorld zijn.

Sportfilosoof Gebauer: WK vernietigt moraal topvoetbal
Volgens de Duitse sportfilosoof Gunter Gebauer vernietigt dit WK het moreel van het topvoetbal: Qatar bevindt zich momenteel in een megacrisis omdat er meer geld in is gepompt dan ooit tevoren. Gebauer zei op Deutschlandfunk dat voetbal het geld nodig heeft, omdat de officials en sommige spelers ordinaire geldwolven zijn. Het voetbal maakte zich afhankelijk en liet zich kopen. Dit WK had nooit aan Qatar mogen worden toegekend, onderstreepte Gebauer.

Jürgen Klinsmann waarschuwt voor vooroordelen jegens Qatar
Ook de Duitse oud-bondscoach Jürgen Klinsmann waarschuwde voor vooroordelen jegens WK-gastheer Qatar. De discussie over het land had veel eerder gevoerd moeten worden, zei hij. Nu moet het emiraat gewoon de kans krijgen om het WK voetbal te realiseren. Het is de eerste keer dat een dergelijk toernooi in de regio wordt gehouden. De stadions zijn eersteklas en de wedstrijden zijn eersteklas.

Het WK begint morgen met de thuiswedstrijd tegen Ecuador.