Zweeds onderzoek: bewijs van sabotage aan Nordstream gaspijpleidingen

Zweden sabotage als oorzaak voor de explosies op de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Bij onderzoek op de plaats delict vonden onderzoekers explosieve resten op verschillende in beslag genomen voorwerpen.

Dat staat in een verklaring van het parket. Het geavanceerde onderzoek geeft betrouwbaardere conclusies over het incident vrij, zo wordt gezegd. De autoriteit gaf geen verdere details. Denemarken zei vorige maand dat uit een voorlopig onderzoek bleek dat de lekken zijn veroorzaakt door krachtige explosies.

Eind september werden in totaal vier lekken in de gaspijpleidingen in de Oostzee ontdekt, waarvan één in Zweedse wateren. Hoewel Nord Stream 2 werd voltooid, is deze gasleiding nooit in gebruik genomen vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Aanvulling 13.15 uur:

Het Kremlin voelt zich bevestigd door sporen van explosieven die het Zweedse onderzoeksteam vond nabij de beschadigde Nord Stream-pijpleidingen. "Het feit dat er nu informatie over een daad van sabotage of terrorisme binnenkomt, bevestigt eens te meer de informatie die de Russische kant had en heeft", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen persbureau Interfax. Maar het is nu belangrijk om erachter te komen wie er achter de ontploffing zat, voegde hij eraan toe.

De Russische president Vladimir Poetin heeft kort na de explosies aangegeven de Verenigde Staten of Groot-Brittannië verantwoordelijk te houden.

Ondertussen noemt Peskov speculatie over een reparatie van Nord Stream voorbarig. Allereerst is het noodzakelijk om de omvang van de schade te berekenen. Die berekening zou gemaakt moeten zijn door experts van de Nord Stream-werkmaatschappij, die volgens hem inmiddels ook toegang hebben gekregen tot de plaats van het ongeval.