D66 wil na uitspraken FvD mogelijkheid om politieke partij makkelijker te verbieden

D66 wil dat het voor het Openbaar Ministerie makkelijker wordt om een politieke partij te verbieden wanneer die de rechtsstaat ernstig ontwricht. Het wetsartikel waarmee nu bijvoorbeeld criminele motorbendes worden verboden, zou ook moeten gaan gelden voor politieke partijen.

In het betreffende Burgerlijk Wetboek-artikel zijn politieke partijen uitgezonderd. Deze uitzondering moet verdwijnen uit de wettekst, volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Wij zeggen: het kan niet zo zijn dat we in deze tijd, waarin je ziet dat de democratie overal onder druk staat, zeggen dat de rechtsstaat ondermijnen niet mag, behalve als je een politieke partij bent."

Paternotte doelt met deze uitspraak voornamelijk op de uitlatingen van Forum voor Democratie. "Daar is de laatste tijd heel veel gezegd. Van: we willen de regering omverwerpen tot: geweld is mooi, want dat kan dingen veranderen. Dat moeten we serieus nemen. Democratie is te mooi om niet te beschermen."

Afgelopen week ontstond weer eens ophef over een interview van Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren met een Belgische website. Van Meijeren riep mensen op om naar de Tweede Kamer te gaan en daar net zo lang te blijven totdat de regering zou opstapppen. De FvD'er sloot hierbij niet uit dat bij die actie slachtoffers zouden vallen.

Paternotte vindt de oproep erg lijken op wat Trump veroorzaakte in januari 2021 in de VS. Bij de Capitool bestorming door Trump-aanhang kwamen vijf mensen om het leven.