Raketinslag in Polen mogelijk veroorzaakt door OekraÔnse luchtafweerraketten

Van de raketinslag in Polen gisteren zijn er aanwijzingen dat het om een verdwaalde luchtafweerraket van het Oekraïense leger ging. Volgens informatie van een Duits persbureau zei de Amerikaanse president Biden dit op de G-20-top in Indonesië.

Biden sprak over een S-300-raket van Russisch ontwerp, dit is een essentieel onderdeel van de Oekraïense luchtafweer. De Turkse president Erdogan zei dat hij er vertrouwen in had dat Rusland geen raketten naar Pools grondgebied zou afvuren. Hij verwees naar een soortgelijke verklaring uit Rusland dat Moskou er niet bij betrokken is, zei hij. Maar het incident moet worden onderzocht. Na zijn terugkeer van de G20-top op het Indonesische eiland Bali zal Erdogan contact opnemen met Poetin. 

Ook Frankrijk waarschuwde voor overhaaste conclusies. Veel landen gebruiken hetzelfde type wapens, volgens het Elysee. De Oekraïense president Zelenskyy herhaalde het verslag van zijn regering dat de raket uit Rusland kwam. In een videotoespraak op de G-20-top op Bali zei hij dat de impact een bericht van Rusland aan de conferentie was. Kremlin-woordvoerder Peskov benadrukte daarentegen dat zijn land niets met het incident te maken had. In Moskou verwelkomde hij de 'terughoudendheid' van de VS.

De Britse premier Sunak geeft Rusland echter in principe de schuld. Hij wees erop dat de Oekraïners hun antiraketafweersystemen moesten gebruiken vanwege de Russische luchtaanvallen.

Strijdkrachten op verhoogde paraatheid
De raketinslag vond gistermiddag plaats in de Poolse stad Przewodow nabij de Oekraïense grens. Twee Poolse burgers werden hierbij gedood. Polen zette een deel van zijn strijdkrachten op verhoogde paraatheid. De regering in Warschau wil nu onderzoeken of artikel 4 van het NAVO-verdrag geactiveerd moet worden. Dit voorziet in officieel overleg tussen de landen van het Noord-Atlantisch Pact in geval van bedreiging van een lid.

Tijdens een spoedvergadering op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel bespreken de ambassadeurs van de defensiealliantie de raketinslag in Polen. Secretaris-generaal Stoltenberg heeft de bijeenkomst gepland omdat Polen een NAVO-lid is.