FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 oktober 2022

AI Picture Gallery #31

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #768

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Shorttrackzeges Schulting, Velzeboer en aflossingsploeg

Voor de Nederlandse shorttrackvrouwen is het eerste wereldbekerweekend van het seizoen in Montreal zeer succesvol verlopen. Met dank aan Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer won Nederland bij de vrouwen alle afstanden.

Gisteren was Schulting al de sterkste op de 1.500 meter en won Velzeboer de eerste 1.000 meter. Vandaag won Schulting de tweede 1.000 meter en won Velzeboer met overmacht de 500 meter, waarbij ze zelfs het Nederlands record van Schulting uit de boeken reed.

Ook op de aflossing was Nederland, met naast Schulting en Xandra Velzeboer ook nog Selma Poutsma en Michelle Velzeboer, de beste. Het reed van start tot finish op kop en bleef uiteindelijk Italie en Canada voor.

Bij de mannen was er geen Nederlands succes. Sjinkie Knegt sneuvelde op de 1.000 meter al in de kwartfinale. De beste prestatie was van Teun Boer. Hij won op de 500 meter de B finale en werd zo zesde.

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven en pakte met zijn veertiende zege van het seizoen het record van meeste overwinningen in een kalenderjaar. Ook verbrak de Nederlander het record van de meeste punten in een seizoen. Lewis Hamilton eindigde op plek twee, voor thuisrijder Sergio Perez.

Verstappen startte op het Autódromo Hermanos Rodríguez vanaf poleposition en was goed weg. De Nederlander greep de leiding en dook als eerste de eerste bocht in, voor Hamilton en Sergio Perez die voor bocht vier George Russell klopte. Valtteri Bottas kon zijn zesde startplek niet verzilveren en viel terug naar plek acht. Lance Stroll startte achteraan, maar kan na één ronde als vijftiende door.

Verstappen sloeg direct een gaatje met Hamilton, maar de Brit hield dit in de beginfase onder de twee seconden, terwijl Perez daarachter iets meer toegaf. De Mexicaan had op zijn beurt niets te duchten van Russell, de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc reden in niemansland op de plekken vijf en zes.

Van de toppers was Perez de eerste die na 23 ronden stopte en kwam na een lastige stop als zesde terug op de baan. Verstappen volgde twee ronden later en kwam vlak als derde voor de deur van Sainz naar buiten. Hamilton volgde na 28 ronden, waardoor de leiding ging naar Russell. Perez lag na zijn stop minder dan twee seconden achter Hamilton die op zijn beurt ruim zes tellen toegaf op Verstappen.

Verstappen pakte na de stop van Russell weer de leiding, ruim voor Hamilton die bijna Perez op bezoek kreeg. Russell lag ruim zeven seconden erachter op plek vier. De verschillen stabiliseerden zich, maar de spanning verder naar achteren was groter. Zo vochten Esteban Ocon en Bottas om plek acht en probeerde Daniel Ricciardo door een alternatieve strategie naar voren te komen. De Australiër was te gretig op de zachte banden en reed Yuki Tsunoda uit de wedstrijd, waardoor de Japanner na 51 ronde de eerste uitvaller was.

Toch wist Ricciardo met zijn strategie goed naar voren te komen. De Australiër klom op de baan naar plek zeven, maar wist wel dat hij voor het raken van Tsunoda tien seconden straf had gekregen. In de slotfase gaf de Renault-motor bij Alonso de geest waardoor hij opnieuw een puntenfinish in rook op zag gaan.

Na 71 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd en is hij twee Formule 1-records rijker: de meeste zeges in één seizoen en de meeste punten in één jaar. Met nog twee wedstrijden te gaan kunnen deze records nog aangescherpt Hamilton werd op eerbiedwaardige afstand tweede, voor thuisrijder Perez. Russell eindigde op plek vier, voor Sainz, Leclerc, Ricciardo, Ocon, Lando Norris en Valtteri Bottas die hiermee Alfa Romeo eindelijk weer een punt bezorgde.

Uitslag AZ - FC Volendam

AZ heeft in de eredivisie een moeizame zege geboekt op FC Volendam. De Alkmaarders, die een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man stonden, wonnen met 2-1 van de hekkensluiter.

Al binnen een kwartier moest AZ met een man minder verder toen De Wit Mühren onderuit haalde. Het was echter niet Volendam maar AZ dat vervolgens op voorsprong kwam. Odgaard scoorde de 1-0 en Reijnders maakte er zelfs 2-0 van.

In de tweede helft profiteerde Volendam meer van de man meer situatie en kwam het via invaller Veerman al snel weer terug in de wedstrijd. In de rest van de wedstrijd was het weliswaar de bovenliggende partij maar het slaagde er niet meer in gevaarlijk te worden.

AZ

2 - 1

FC Volendam

 20' Odgaard
 40' Reijnders
   48' Veerman
 
 Gele kaart: Clasie, Hatzidiakos, (AZ), Mbuyamba, Oristanio, (FC Volendam)
 Rode kaart: , D.de Wit (14) (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 18.255
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Hatzidiakos
Beukema
Dekker
Kerkez (M.de Wit/80)
Reijnders
D.de Wit
Clasie
Sugawara (Koopmeiners/ 72)
Odgaard (Pavlidis/61)
Karlsson (Bazoer/61)
  Stankovic
B.Plat (Benamar/ 85)
Mbuyamba
Mirani
Murkin
W.Ould-Chikh (Veerman/46)
Oristanio
Eiting
v.Mieghem (Zeefuik/85)
Mühren
El Kadiri (James/69)

Uitslag FC Twente - RKC

FC Twente is zondag naar de derde plaats in de Eredivisie geklommen. De Enschedeërs wonnen mede dankzij twee goals van Sem Steijn met 3-0 van RKC Waalwijk.

FC Twente was vanaf het begin de betere ploeg tegen RKC en was vooral vanuit hoekschoppen dreigend. Ricky van Wolfswinkel leek Twente op voorsprong te schieten, maar die werd nog afgekeurd vanwege hands. Niet veel later kwam de thuisploeg dan toch op voorsprong dankzij Sem Steijn op aangeven van Václav Cerný. Vlak voor rust maakte Steijn zijn tweede van de middag.

Ook in de tweede helft was FC Twente de betere ploeg, maar pas in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd werd het 3-0 voor de thuisploeg nadat Van Wolfswinkel een rebound binnen werkte. Door de zege stijgt de ploeg van Ron Jans naar een voorlopige derde plaats.

Uitslag PSV - NEC

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen NEC eenvoudig gewonnen. In Eindhoven werd het 3-0 en door de zege komt de ploeg van Ruud van Nistelrooij op één punt van Ajax.

PSV kende weinig problemen met NEC. Na een kwartier zorgde Anwar El Ghazi voor de openingstreffer en dat was ook de ruststand ondanks het grote krachtverschil. Na rust maakte Luuk de Jong vanaf de strafschopstip de 2-0 en later wist ook Noni Madueke te scoren.

Door de zege komt PSV op één punt van Ajax, al hebben die wel een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week zondag staat de topper tussen de beide ploegen op het programma.

Veldrijdster Van Empel wint ook vierde wereldbeker van het seizoen

Fem van Empel heeft ook de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De 20-jarige Nederlandse veldrijdster was de sterkste voor haar landgenotes Puck Pieterse en Shirin van Anrooij.

In het Belgische Maasmechelen stond de vierde wereldbeker van het seizoen op het programma. Van Empel, Pieterse en Van Anrooij reden al snel weg bij de rest van het begin, in het begin was Ceylin del Carmen Alvarado daar nog bij maar moest ze daarna vrij snel laten gaan. Van Empel, Pieterse en Van Anrooij probeerde vervolgens om het verschil te maken, maar de drie Nederlandse dames bleven tot en met de slotronde samen. In die slotronde was Van Empel uiteindelijk de beste voor Pieterse en Van Anrooij.

Bij de mannen ging de winst naar Laurens Sweeck. De Belg profiteerde halverwege de cross van een valpartij Eli Iserbyt, die de eerste drie wereldbekerwedstrijden had gewonnen. Sweeck reed vervolgens onbedreigd naar de zege, al probeerde Lars van der Haar in de achtergrond nog wel het gat te dichten. De Europees kampioen kwam echter nooit meer op het wiel van de Belg. Iserbyt kwam als derde over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Rotterdam: man (30) overleden na schietpartij in centrum

In Rotterdam is zaterdagavond een 30-jarige man om het leven gekomen bij een schietpartij op het Tiendplein. "Een spoedoperatie op straat en een spoedrit naar het ziekenhuis mochten niet meer baten", volgens de politie.

Wat er aan de schietpartij voorafging is niet duidelijk. Er is niemand aangehouden. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

In eerste instantie dacht een getuige dat het om vuurwerk ging, vertelde ze aan Rijnmond. "Maar ik zei: nee, dit is een beschieting." Volgens haar klonken er zes à zeven schoten. "Het waren losse schoten, die niet klonken als uit een automatisch vuurwapen."

Russische huurlingengroep Wagner verlaagt criteria, zieke gevangenen ook welkom

Volgens de Britse geheime diensten heeft de Russische huurlingengroep Wagner haar toelatingseisen aanzienlijk versoepeld vanwege aanzienlijke verliezen aan het front.

"Het heeft in eerdere conflicten relatief hoge rekruteringsnormen gehandhaafd en veel van zijn huursoldaten hadden al eerder als professionele Russische soldaten gediend", zei het ministerie van Defensie in Londen.

Wagner-baas Yevgeny Prigozjin schreef in een online bericht dat Wagner nu ook zieke gevangenen zou rekruteren met ernstige aandoeningen zoals hepatitis C. "De acceptatie van gevangenen met ernstige medische aandoeningen onderstreept dat kwantiteit nu de prioriteit heeft boven ervaring of kwaliteit", zei het Britse ministerie.

Prigozhin besprak onlangs plannen om een 200 kilometer lange verdedigingspositie te bouwen, de 'Wagner-linie' genaamd, in het oosten van Oekraïne. "Deze onderneming zou veel mankracht vergen. Er is een reële mogelijkheid dat een deel van de uit de gevangenissen gerekruteerde gevangenen eerst zal worden ingezet om de verdediging op te bouwen", zei hij in Londen.

Uitslag FC Emmen - FC Groningen

In de Eredivisie hebben FC Emmen en FC Groningen in een saaie wedstrijd gelijkgespeeld. De wedstrijd kreeg de enige uitslag die het verdiende, 0-0.

In de eerste helft gebeurde er op één moment na helemaal niets. Alleen Ngonge kreeg namens Groningen plotseling een grote kans, hij raakte de bal echter helemaal verkeerd. Emmen kwam niet verder dan wat kleine kansjes.

De tweede helft was niet veel beter. In een laag tempo werden er veel fouten en kansen waren er niet. Als de bal al op doel geschoten werd ging die vervolgens ver over of naast.

FC Emmen

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Vlak, (FC Emmen), Kasanwirjo, (FC Groningen)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.225
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Bouchouari
Araujo
J.Veldmate (Vlak/65)
Burnet (Pacheco/ 87)
Mendes
Veendorp
Diemers (Assehnoun/ 78)
Bernadou (Dirksen/65)
Romeny (Scholte/78)
Zivkovic
  Leeuwenburgh
Kasanwirjo
Te Wierik
Balker
Määttä
Ngonge
Pelupessy
Krüger (Lundqvist/68)
Duarte
Oratmangoen (Dankerlui/68)
Pepi

Feest Amstelveen loopt uit de hand: politie houdt 24 feestgangers aan

Een feest in een partycentrum aan de Touwslagerij in Amstelveen is vannacht uit de hand gelopen. Bezoekers van het feest begonnen te vechten en gingen onder meer op de vuist met de beveiliging. Ook de politie werd door de feestgangers aangevallen. Er zijn 24 mensen aangehouden, de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Zo meldt AT5

De politie moest vannacht meerdere keren ingrijpen voor de ongeregeldheden. De boel zou uit de hand zijn gelopen nadat jongeren agressief werden, omdat ze door de beveiliging voor de deur werden tegengehouden. Tientallen agenten met honden kwamen op het partycentrum af en zelfs de Koninklijke Marechaussee werd ingeschakeld om de politie te ondersteunen.

Dat bleek echter niet gemakkelijk: de relschoppende jongeren keerden zich vervolgens tegen de politie. Tientallen politiemedewerkers zijn bekogeld met stenen, glaswerk en andere voorwerpen. Er zijn in totaal 24 verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Tijdens het incident is een politiemedewerker gewond geraakt. Een van de relschoppers reed met zijn auto op de agenten in. 

Uiteindelijk hield de politie 24 feestgangers aan. De politie moest geweld gebruiken om een deel van de arrestanten in de boeien te slaan. Met wapenstokken werden de relschoppers uiteindelijk van het partycentrum verdreven. Alle personen die werden aangehouden zijn naar het politiebureau gebracht. 

Moet de overheid eigenaren van dieselauto's financieel tegemoet komen?

De kosten voor het rijden op diesel nemen gigantisch toe. Er is al een groot tekort aan de brandstof door de oorlog van Rusland en het feit dat men verwarmings-alternatieven zoekt voor het dure gas. Het embargo op olie uit Rusland staat voor de deur, wat de prijs nog verder zal laten stijgen. Zoveel zelfs dat de lokale pomphouder straks misschien geen diesel meer kan leveren.

Personenauto's op diesel zijn anno 2022 eigenlijk veel te duur om in te rijden. De markt voor deze dieselauto's is compleet ingestort omdat eigenaren van een dieselauto met nooit verwachte dieselprijzen worden geconfronteerd.

Moet de overheid dieselauto's overnemen, accijns op diesel verlagen of anderzins actie ondernemen om de eigenaren van een dieselauto financieel tegemoet te komen? 

Diesel (Foto: motointermedia via Pixabay)
Diesel (Foto: motointermedia via Pixabay)

Brazilië: tweede verkiezingsronde beslist toekomstige koers

In Brazilië zijn de tweede ronde voor het presidentschap aan de gang. Ongeveer 156 miljoen mensen worden opgeroepen om hun stem uit te brengen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur lokale tijd. De verkiezing wordt beschouwd als een allesbepalend koersbepaling, waar ook internationaal wordt reikhalzend uitgekeken naar de uitkomst.

Een overzicht:

Voormalig president Lula da Silva kreeg bij de eerste stemming de meeste stemmen. Zijn concurrent, de extreemrechtse huidige president Jair Bolsonaro, presteerde echter beter dan de verkiezingsonderzoeksinstituten hadden voorspeld. Aan de stemming ging een harde verkiezingscampagne vooraf, met serieuze wederzijdse beschuldigingen van de twee politici. Bolsonaro voedde ook de angst dat hij een eventueel verlies misschien niet zou erkennen.

Zittende president Jair Bolsonaro
Het ex-militair en oud parlementslid van verschillende partijen werd in 2018 tot president gekozen. Zijn standpunten zijn radicaal rechts: hij heeft herhaaldelijk minachtend gesproken over democratie en haar instellingen en prees de Braziliaanse militaire dictatuur (1964 tot 1984), waarbij hij de aandacht trok met vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische uitspraken.

Bovendien nam de vernietiging van het regenwoud in het Amazonegebied onder Bolsonaro drastisch toe, wat hem internationale kritiek opleverde met het oog op de aanhoudende klimaatverandering. Daarnaast zijn in Brazilië sinds het begin van de coronapandemie ongeveer 700.000 mensen overleden en wordt het slechte cronabeeid van Bolsonaro als een van de belangrijkste oorzaken daarvan beschouwd. Hoewel de Braziliaanse economie groeit, nemen armoede en honger onder de bevolking toe. Bolsonaro heeft bezuinigd op sociale programma's en op de financiering van cultuur en onderwijs.

Challenger Lula da Silva
De linkse politicus Luiz Inácio 'Lula' da Silva was al eerder president van Brazilië, van 2003 tot 2011. Gedurende deze tijd stabiliseerde de economie en verminderden sociale programma's de armoede in het land. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij onder meer nieuwe sociale programma's en klimaatbescherming.

Lula's Labour Party wordt echter regelmatig beschuldigd van corruptie, waaronder het omkopen van parlementsleden gedurende zijn eerste presidentschap. Lula zelf werd veroordeeld voor corruptie, mocht daarom in 2018 niet deelnemen aan de verkiezingen en zat anderhalf jaar in de gevangenis. Deze veroordelingen zijn inmiddels vernietigd door het Hooggerechtshof wegens gebrek aan bewijs.

De verkiezingscampagne
Voor de tweede ronde hebben beide kandidaten ernstige beschuldigingen tegen elkaar geuit en de verkiezingscampagne was wekenlang als een moddergevecht. In het laatste televisiedebat van afgelopen vrijdag maakten ze elkaar voor leugenaar uit. Beiden voerden tot kort voor de opening van de stembureaus uitgebreid campagne om op hen te stemmen. Zittende president Bolsonaro heeft eerder twijfels over het kiesstelsel uitgesproken en gaf aan dat hij de uitslag niet zou erkennen als hij zou verliezen. Na het laatste televisiedebat vrijdag kondigde hij echter aan de uitslag te accepteren zoals het was.

In de laatste peilingen stond Lula nog net voor, maar na de eerste stemming was het gat flink geslonken. Tegelijkertijd zette Bolsonaro vraagtekens bij de gegevens van het gerenommeerde Datafolha-instituut.

'Stelt Donald Trump zich opnieuw verkiesbaar?'

Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer is van mening dat er een serieuze kans is dat de ex-president Donald Trump in 2024 een nieuwe gooi doet naar het presidentschap in de Verenigde Staten. “Als hij de kans krijgt, zal hij het zeker doen”, aldus Emmer bij WNL. 

Hoewel Trump zich nog niet officieel als kandidaat heeft gemeld, spreekt hij regelmatig tijdens grote bijeenkomsten (rally's) van de Republikeinse partij. “Als de peilingen gaan uitwijzen dat Trump een kans maakt, zal hij zeker in de ring stappen”, zegt Emmer. Maar “dan moet hij daartoe wel de kans krijgen en niet worden vervolgd”.

Momenteel ligt Trump onder een vergrootglas bij justitie vanwege een vermeende betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool en door het ongeoorloofd meenemen van geheime documenten bij zijn vertrek uit het Witte Huis.

Ondertussen is het nog onduidelijk of Joe Biden zich opnieuw verkiesbaar gaat stellen. Vooral zijn leeftijd begint de zittende president parten te spelen, volgens Emmer. “Biden is 79 jaar oud en soms wat gedesoriënteerd."

Meer hierover bij WNL

PVV-Geert Wilders: korting op energierekening omhoog van 190 naar 500 euro

Geert Wilders is van mening dat het kabinet de korting op de energierekening moet verhogen van 190 naar 500 euro.

“Honderdduizenden mensen trekken het niet meer voor het einde van dit jaar. Daarom moet de BTW op boodschappen en energie naar 0% en moet de korting op de energierekening verhoogd worden van 190 naar 500 euro”, aldus Wilders in WNL Op Zondag. Meer hierover bij WNL.

FIFA: flinke economische groei te zien in het vrouwenvoetbal

Ook in economisch opzicht heeft het vrouwenvoetbal een grote stap voorwaarts gemaakt. Dat blijkt uit benchmarking-rapport van de wereldbond FIFA.

Volgens deze cijfers zijn de bedrijfsinkomsten van de 294 ondervraagde clubs wereldwijd met 33 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechts zeven procent verdiende meer dan een miljoen dollar met speldagen, tv-uitzendingen of prijzengeld - een groot deel genereerde aanzienlijk minder.

Het is niet vanzelfsprekend dat het vrouwenvoetbal kan rekenen op geld uit transfers. Slechts tien van de 30 onderzochte competities zouden in 2021 inkomsten hebben gegenereerd uit wedstrijduitzendingen.

De analyse, die is gemaakt in samenwerking met het adviesbureau Deloitte, onderzocht de toestand van 30 vrouwenvoetbalcompetities wereldwijd en is volgens de release bedoeld om aan te tonen "welke factoren een positief effect hebben op de ontwikkeling van competities en clubs in het vrouwenvoetbal."

In het voorwoord schrijft FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat het 83 pagina's tellende rapport de "duidelijke inzet van de FIFA om de groei van het vrouwenvoetbal te versnellen" bevestigt. FIFA Women's Football Director Sarai Bareman zei dat "belangrijke ontwikkelingen en mijlpalen" zijn bereikt. Er is echter "veel meer potentieel" en de vereniging zal "een actieve rol blijven spelen bij het bevorderen van de ontwikkeling en promotie van vrouwenvoetbal over de hele wereld".



Halloweenfeest drama in Seoul: dodental opgelopen tot 151

Bij drukbezochte halloweenfestiviteiten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn in het gedrang zeker 120 mensen omgekomen, melden het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en de brandweer. Tenminste 100 mensen raakten gewond, sommige van hen zijn in levensgevaar.

Update 30 oktober 10.10 uur: Het dodental in een menigte in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is opgelopen tot zeker 151. Volgens de brandweer raakten 82 mensen gewond. De slachtoffers zijn vooral jongeren. Voor de eerste Halloween-vieringen sinds de coronapandemiebeperkingen waren heel veel mensen naar het centraal uitgaansgebied gekomen. Ooggetuigen spraken van een ongewoon grote menigte op straat met chaotische taferelen. De politie had moeite om de drukte onder controle te houden.

Eerdere berichtgeving: Tientallen mensen in het publiek kregen een hartstilstand. Omstanders en reddingswerkers probeerden hen te reanimeren. Meer dan 140 ambulances werden ingezet.

Het drama vond plaats in een smal straatje in de uitgaanswijk Itaewon. De omstandigheden zijn nog onduidelijk. Volgens onbevestigde berichten in de media renden talloze jonge mensen naar een bar waar een beroemdheid aanwezig zou zijn waardoor mensen in de verdrukking kwamen en onder de voet werden gelopen.

Duizenden waren op de been om groots het hallloweenfeest te vieren in de wijk.

De Zuid-Koreaanse president Yoon heeft een noodkabinet bijeengeroepen. Hij kondigde aan dat de veiligheidsregelingen voor grote feesten in het land zouden worden herzien.

Aap vastgelijmd aan tafel uit protest

Mascotte Ally de Aap was boos, zo boos dat Almere zo slecht speelde, dat hij zich vastlijmde aan een tafel!

Gelukkig hielp dit en won Almere City. Of Ally dit vaker gaat doen is onbekend.

Shorttrackster Velzeboer wint haar eerste wereldbeker

Xandra Velzeboer heeft bij de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Canada goud gewonnen op de 1.000 meter. De 21-jarige Nederlandse won voor de Zuid-Koreaanse dames Sim Suk-hee en Seo Whi-min.

Na het eerdere goud van Suzanne Schulting op de 1.500 meter was Xandra Velzeboer de beste op de 1.000 meter. De pas 21-jarige Nederlandse nam in de finale al snel de leiding en hield die ook vast ondanks aanvallen in de slotrondes van de Zuid-Koreaanse dames Sim Suk-hee en Seo Whi-min. Het was voor Velzeboer haar eerste zege op een wereldbeker.

Bij de ploegenachtervolging waren de Nederlandse dames minder succesvol. In de halve finales leek Oranje makkelijk op de weg naar de finale samen met Zuid-Korea, maar met nog vijf rondes te gaan kwam Schulting ten val en wist Nederland zich niet te plaatsen voor de finale.

Bij de mannen was er een klein succesje. Teun Boer wist op de 1.000 meter brons te pakken. De Let Roberts Kruzbergs won op deze afstand het goud. Op de 1.500 meter wist Sjinkie Knegt en Friso Emons zich te plaatsen voor de finale, maar kwamen daar niet aan te pas. Emons nog wel de leiding in de finale, maar na een versnelling van de Zuid-Koreanen moest hij ze al snel laten gaan en zou vierde worden, voor Knegt die heel de race achteraan reed.

Uitslag Go Ahead Eagles - Excelsior

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond gewonnen van Excelsior. In Deventer werd het 3-1 voor de ploeg van René Hake.

Go Ahead Eagles was tegen Excelsior de betere ploeg en vlak voor rust kreeg het de beloning. Eerst zorgde Willum Willumsson voor de openingstreffer en twee minuten verdubbelde Bobby Adekanye. Een kwartier na rust Isac Lidberg maakte de aanvaller er 3-0 van en was de winst wel binnen.

Excelsior deed nog iets terug via een rake kopbal van Lazaros Lamprou, maar daar bleef het bij in De Adelaarshorst. Go Ahead en Excelsior hebben nu beide dertien punten, maar de club uit Deventer heeft een beter doelsaldo en staat tiende.

FOK! Wat een weer: nieuw datum-warmterecord, zacht herfst weer houdt aan

herfstbanner

Voor de tweede dag op rij kunnen we een datum-warmterecord noteren. Om 13:00 uur werd het in Maastricht 22,6 graden. Uiteindelijk heeft Eindhoven het stokje van Maastricht overgenomen daar werd het zaterdag 24,6 graden. Om van een officieel datum-warmterecord te spreken moest het in De Bilt zaterdag warmer worden dan 19,7 graden, om 14:10 uur  werd er 19,8 graden gemeten. Dat is het zesde officiële datum-warmterecord van dit jaar, tegenover slechts één kouderecord. Uiteindelijk steeg de temperatuur in De Bilt nog door naar 21,1 graden.

Na dit weekeinde komt er een einde aan dit zeer zachte herfstweer en zal de temperatuur stapsgewijs dalen. Tot en met woensdag is het nog zacht met 16 tot 18 graden, maar van recordhoge temperaturen is dan geen sprake meer. Na woensdag keren we terug naar 'normale' waarden voor begin november en zakt het kwik richting 12 graden.

Vanochtend is het licht bewolkt en droog. Er staat weinig wind, aan zee staat een matige wind uit het zuiden.

Vanmiddag schijnt op veel plaatsen de zon, maar van het westen uit komt er bewolking. Het blijft droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 17°C op de Wadden en plaatselijk 22°C in het zuidoosten. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het zuiden. De wind neemt in het zuiden en westen toe naar matig en waait daar dan uit het zuidwesten tot westen.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Van het westen uit klaart het op. Het blijft vrijwel overal droog. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het westen. (Bron: KNMI)

Zijn dit fuweelpootjes in het Reichswald? (Foto:qltel)
Zijn dit fuweelpootjes in het Reichswald? (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

F1: Verstappen grijpt poleposition in Mexico

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Mexico. De Nederlander kwam op het asfalt in Mexico-Stad tot een tijd van 1.17,775 waarmee hij drie tienden sneller was dan de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton.

De baan was tussen de derde vrije training en de kwalificatie een stuk langzamer geworden en alle coureurs moesten flink hun best doen om in het ritme te komen. Dit resulteerde in veel extra runs om een goede tijd te klokken. Mick Schumacher leek met een superronde door te gaan naar het tweede deel, maar vanwege het afsnijden van bocht twee moest de Duitser de tijd inleveren en viel zodoende net af. Net als Sebastian Vettel, Lance Stroll, Alexander Albon en Nicholas Latifi.

In deel twee werd het tempo flink opgeschroefd door de Mercedessen, terwijl Verstappen op een gebruikt setje rubber ruim erachter als derde plaatsnam. Opvallend genoeg nestelde Valtteri Bottas zich met de Alfa Romeo ook tussen de toppers die bijna allemaal nog een run deden. Dit resulteerde erin dat tussen nummer één Russell en nummer vijf Sergio Perez slechs 63 duizendsten van een seconde zat. Voor Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly en Kevin Magnussen was de kwalificatie voorbij.

Verstappen nam in Q3 meteen het heft in handen. De Nederlander klokte in zijn eerste run een tijd van 1.17,947 waarmee hij Russell en Perez voorbleef. Hamilton had zich er tussen genesteld, maar stak bocht twee en drie af, waardoor hij zijn tijd kwijtraakte. Opvallend was dat de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc het tempo niet konden volgen.

In de tweede run scherpte Verstappen met een 1.17,775 de snelste tijd aan, waarna Hamilton volgde op plek drie. Russell bedreigde de tijd van Verstappen, maar ging vlak voor het stadiongedeelte de mist in en behield plek twee. Perez sloot aan op plek vier, voor Sainz, de verrassend sterke Bottas, Leclerc, Lando Norris, Fernando Alonso en Esteban Ocon.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.