FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 oktober 2022

Schulting wint 1.500 meter op eerste wereldbeker in Montreal

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen over 1.500 meter gewonnen. Ze won in Montreal soeverein.

Schulting nam in de finale halverwege de wedstrijd afstand van haar concurrenten en kwam vervolgens niet meer in de problemen. Kim Gilli en Kristen Santas-Griswold eindigden als tweede en derde.

Andere Nederlandse dames speelden geen rol. Rianne de Vries eindigde als vierde in de B-finale en daarmee als elfde in totaal.

Uitslag Sparta - Fortuna Sittard

In de Eredivisie heeft Sparta een 3-1 overwinning geboekt op Fortuna Sittard. Het is daarmee de eerste nederlaag van Fortuna onder trainer Julio Velázquez.

De wedstrijd begon rustig. Pas na twintig minuten viel de eerste kans te noteren maar die was wel gelijk raak. Noslin schoot raak in de verre hoek. Een paar minuten later stond het alweer gelijk toen Verschueren raak kopte. Beide ploegen waren daarna nog dichtbij een doelpunt uit een corner maar gescoord werd er niet waardoor de ruststand 1-1 was.

Na rust kwam Sparta op voorsprong na een benutte penalty van Van Crooij. Lauritsen leek daarna de wedstrijd te beslissen maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Ook Fortuna zat het niet mee nadat een zeker lijkende penalty vanwege hands van Vriends niet toegekend aan Fortuna door arbiter Gözübüyük. Uiteindelijk beslistte Verschueren de wedstrijd door voor de tweede keer deze avond te scoren met een kopbal.

Sparta Rotterdam

3 - 1

Fortuna Sittard

 26' Verschueren
 54' V.v.Crooij(pen)
 83' Verschueren
   19' Noslin
 
 Gele kaart: Vriends, (Sparta Rotterdam), Ximo Navarro, B.Yilmaz, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.221
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo (Abels/65)
Auassar
Vriends
Pinto (Meijers/77)
Saito (v.Mullem/65)
Verschueren (Lokilo/90 4)
Mijnans (Eerdhuijzen/ 90 4)
Kitolano
V.v.Crooij
Lauritsen (Engels/81)
  Pandur
Pinto
Ximo Navarro (Bassett/89)
Siovas (Guth/ 46)
Cox
Córdoba (Gladon/76)
Ferati (Erdogan/58)
Seuntjens
özyakup
Noslin (Embaló/59)
B.Yilmaz

'Zo kwam het beruchte stikstofkaartje tot stand'

Hoe een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) inzicht geeft in de totstandkoming van het beruchte stikstofkaartje van minister Van der Wal. Natuurorganisaties zijn gevraagd door haar ministerie LNV om aan te geven welke gebieden hun voorkeur hebben voor 'nieuwe natuur'.

Russell snelste in vrije trainingen Mexico

George Russell heeft de snelste tijd gereden in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Mexico. De Brit kwam in de derde vrije training in Mexico-Stad met de Mercedes tot een tijd van 1.18,399 waarmee hij nipt sneller was dan teamgenoot Lewis Hamilton en wereldkampioen Max Verstappen.

Op de vrijdag was het Autódromo Hermanos Rodríguez stoffig, waardoor de coureurs aan het zoeken waren naar grip. Zo spinde Verstappen eenmaal en was hij een van de vele coureurs die regelmatig buiten de baan belandde. Tussen de vijf rookies eindigde Carlos Sainz op de eerste plek, voor Charles Leclerc, Sergio Perez en Verstappen. De rookies verging het minder goed, want Jack Doohan (Alpine, motorproblemen), Pietro Fittipaldi (Haas, motorproblemen) en Liam Lawson (AlphaTauri, remproblemen) konden zich niet goed tonen.

In de middagsessie werden de nieuwe banden van Pirelli uitgeprobeerd waardoor de tijden niet representatief waren, behalve voor George Russell die de snelste was, de nummer twee Yuki Tsunoda en Esteban Ocon. Voor Ferrari was er veel werk aan de winkel, want Leclerc spinde de bandenstapels in en beschadigde zijn bolide flink.

Russell zette in de derde sessie de lijn van de tweede vrije training door en klokte veruit de snelste tijd, voor Hamilton en Verstappen. Voor de Haas-coureurs is er nog veel werk aan de winkel, want Mick Schumacher spinde en schreef een setje banden af, terwijl Kevin Magnussen als laatste eindigde. Een plek daarvoor stond Sebastian Vettel die remproblemen had met de Aston Martin en klaagde over slechte wegligging van de bolide.

FOK! Kerstpakket nog steeds op zoek naar ontvangers: meld je aan!

Kortere dagen, kachels aan, de eerste pepernoten liggen al weer even in de winkels. Die-hard Kerstlovers ( ) tellen de dagen naar kerst al weken af. In het kort: Kerst komt eraan. En met Kerst ook de liefste actie van FOK!, de Kerstpakkettenactie . Doen jullie (weer) mee?

Zit je niet zo lekker in je vel, heb je het financieel krap door de energiecrisis en de alsmaar stijgende prijzen? Schroom dan niet om je aan te melden voor deze hartverwarmende actie!! Zit jij wat ruimer in je portemonnee en gun je een andere FOK!ker ook een leuke kerst? Meld je dan als gever voor een kerstpakket! 

Alle details worden in dit topic uitgelegd en hier lees je ook hoe je je kunt opgeven als ontvanger of gever. Meld je snel aan en vrolijk je eigen kerst of die van iemand anders op!! 

KapiteinIglo en SuperKimmi hebben een eerste inventarisatie gedaan en er zijn inmiddels 33 pakketten aangemeld om weg te geven. Ze roepen vooral op om je aan te melden als ontvanger: "Schaam je niet, twijfel niet. Als je denkt: ben ik wel de doelgroep? Is het antwoord vast ja!"

FOK! Kerstpakkettenactie
FOK! Kerstpakkettenactie

Rusland: 'Britse marine-eenheid blies Nord Stream-pijpleidingen op'

Het Russische ministerie van Defensie zei dat vertegenwoordigers van een Britse marine-eenheid vorige maand de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee hebben opgeblazen, aldus persbureau Reuters.

"Volgens de beschikbare informatie waren vertegenwoordigers van een eenheid van de Britse marine betrokken bij de planning, voorbereiding en uitvoering van een terroristische aanslag in de Oostzee op 26 september van dit jaar", aldus het ministerie van Defensie in Moskou. Ze kunnen echter geen bewijs aanleveren voor hun bewering.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Russische beschuldigingen van de hand gewezen. "Om de aandacht af te leiden van de rampzalige aanpak van de illegale invasie van Oekraïne, neemt het Russische ministerie van Defensie zijn toevlucht tot het verspreiden van desinformatie van epische proporties", tweette het ministerie van Defensie in Londen. "Dit verzonnen verhaal zegt meer over geschillen binnen de Russische regering dan over het Westen."

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen gewonnen. In Friesland waren de Friezen duidelijk de betere ploeg, maar uiteindelijk ging de ploeg van Henk Fräser met de drie punten ervandoor: 1-2.

sc Heerenveen kreeg in de eerste voldoende goede kansen om de score te openen en uiteindelijk zorgde Sydney van Hooijdonk daarvoor met een kopbal. FC Utrecht had weinig te vertellen tegen de Friezen, maar nog voor rust stond het 1-1 na harde uithaal van Anastasios Douvikas.

Ook na rust was Heerenveen de betere ploeg en kreeg ook kansen op de 2-1, maar de ploeg van Kees van Wonderen wist die niet te benutten. Halverwege de tweede helft viel het doelpunt wel aan de andere kant. Modibo Sagnan was mee gegaan uit een corner, waarna de bal voor de voeten van de verdediger viel. Sagnan omspeelde vervolgens een aantal spelers om daarna hard uit te halen. In de resterende tijd probeerde de thuisploeg nog wel om de achterstand goed te maken, maar het bleef 1-2 in het voordeel van FC Utrecht.

Door de zege gaat FC Utrecht sc Heerenveen voorbij in de stand en staan de Domstedelingen op de zesde plaats, twee plaatsen voor de Friezen.

Turkije: President Erdogan wil grondwetswijziging

De Turkse president Erdogan heeft zich uitgesproken voor een grondwetswijziging.

In een toespraak in Ankara ter gelegenheid van de 99e verjaardag van de oprichting van de republiek Turkije zei hij dat de nieuwe grondwet onder meer gezinnen moet versterken en de rechten moet beschermen van vrouwen die een hoofddoek willen dragen.

De eerste concepten voor een verandering worden volgende week gepresenteerd. Tot nu toe is een strikte scheiding van religie en staat in de grondwet verankerd. Volgend jaar zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Gezien de hoge inflatie van momenteel meer dan 80 procent staan Erdogan en zijn AKP onder politieke druk.

In 2017 kreeg Erdogan uitgebreide bevoegdheden als president door een grondwettelijk referendum.

Acht schapen doodgebeten: 'Het is je grootste nachtmerrie'

Zeker acht schapen in Heelsum zijn donderdag doodgebeten. Vermoedelijk door een wolf, denkt eigenaar Serge van der Zweep. "Dit is je grootste nachtmerrie". De schapen stonden achter schrikdraad maar dat hield ze niet veilig. 

De eigenaar van de grond, JanGerritsen, trof de schapen aan. "Ze liggen over het hele perceel van 10 hectare. De schapen zijn in hun nek gebeten en een hoop poten liggen los. Het is een naar gezicht. Gewonde schapen lopen nog rond. Dat is hartverscheurend", vertelt hij.

Hoewel ze nog niet 100% zeker weten of het ook daadwerkelijk een wolf is geweest, gaan Gerritsen en Van der Zweep daar wel vanuit. "Als je ziet hoe ze zijn toegetakeld en hoe er aan gegeten is, dat kan een hond niet doen." Meer hierover bij Omroep Gelderland.

Tuincentra zijn klaar voor kerst: 'het zachte weer maakt niet uit'

Terwijl het kwik nog met gemak de 20 graden aantikt zijn tuincentra druk bezig met de voorbereidingen voor kerst. Bij tuincentrum Almeerplant in Almere Buiten staan inmiddels 53 kerstbomen opgetuigd. Decorateur Hans Ruijs is er trots op: "Dit voor ons het mooiste moment. Je kan gewoon volledig los gaan met zo een kerstshow", vertelt hij aan Omroep Flevoland.

Keyboardsensatie Bert (82) gaat viral op internet: 'Ik doe ook maar wat'

Bert (82) uit Ugchelen heeft geen bladmuziek nodig. Hij speelt al zijn hele leven keyboard zonder één noot te kunnen lezen. Video's van zijn repertoire, opgenomen op zijn zolderkamer, deelt hij op Facebook. Zijn doel was de 100 liedjes posten, en dat is inmiddels gelukt. "Mijn vrouw zegt het als het nergens naar klinkt." Omroep Gelderland ging bij hem langs.

'Trumps plan om Amerika's democratie te kapen'

De Amerikanen mogen weer naar de stembus. Nu voor de tussentijdse verkiezingen: de Midterms. Het zijn de eerste landelijke verkiezingen na de presidentsverkiezingen van 2020, toen een woedende meute Trump-supporters de winst van Biden niet konden verkroppen en het Capitool bestormde. 

Dit keer staat de Amerikaanse democratie zélf op het stembiljet. NOS Explainer legt uit hoe dat zit.

Musk: ethische commissie oordeelt over inhoud Twitter, Trump wil niet terug

De nieuwe Twitter-baas Elon Musk wil een commissie instellen om te beslissen over controversiële content. Totdat de leden zijn benoemd, zullen er geen grote beslissingen worden genomen over de inhoud of het herstel van geblokkeerde accounts zei de Amerikaanse ondernemer, die ook de autofabrikant Tesla en het ruimtevaartbedrijf Space-X runt en wordt beschouwd als de rijkste man ter wereld.

De achtergrond is de bezorgdheid over de toenemende haatberichten en nepnieuws. Musk kocht Twitter omdat hij debat en meningsuiting zonder censuur wilde toestaan.

Diverse overheden maakten gisteren bekend hun aanwezigheid op Twitter afhankelijk te maken van de ontwikkelingen van Twitter onder Musk Ook haakte een grote adverteerder al af. Veel Twitter-gebruikers hebben inmiddels accounts aangemaakt op alternatieve platforms zoals Mastodon.

De Europese Unie waarschuwde Musk om te voldoen aan de Europese richtlijnen.

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft inmiddels laten weten dat hij niet wil terugkeren naar Twitter, zelfs niet nu Elon Musk het roer heeft overgenomen. In plaats daarvan blijft hij bij zijn eigen dienst, Truth Social, vertelde Trump aan Fox News Digital. Musk heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het permanent schorsen van Trump's twitteraccount na opruiende tweets rondom de bestorming van het Capitool begin vorig jaar. 

Hannah Goslar, beste vriendin van Anne Frank, overleden

Hannah Pick-Goslar, één van de beste vriendinnen van Anne Frank, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Anne Frank Stichting. Goslar deelde tot op hoge leeftijd haar herinneringen aan hun vriendschap en de Holocaust, zo schrijft AT5. 

De joodse Goslar werd in 1929 geboren in Duitsland, maar verhuisde toen Adolf Hitler aan de macht kwam met het gezin naar Londen en later naar Amsterdam. In de stad kwam de familie Goslar op het Merwedeplein in de Rivierenbuurt te wonen, naast de familie Frank. De meisjes zaten samen op de kleuterschool en gingen later ook samen naar de basisschool en de middelbare.

De twee waren dikke vriendinnen en Anne schreef in haar dagboek op 14 juni 1942 over haar. "Hanneli (zoals Anne haar in haar dagboek noemde, red.) en Sanne waren vroeger mijn twee beste vriendinnen, en wie ons bij elkaar zag zei altijd daar lopen Anne, Hanne en Sanne."

Kamp Bergen-Belsen
Goslar werd in juni 1943 samen met haar vader, grootouders en jongere zus gedeporteerd naar Kamp Westerbork en vandaar in 1944 richting concentratiekamp Bergen-Belsen. In februari 1945 ontmoette de twee hartsvriendinnen elkaar nog in het kamp, vlak voordat Anne overleed. Uiteindelijk overleefden Goslar en haar zusje als enige van het gezin de concentratiekampen.

Goslar vertrok na de oorlog richting het toenmalige Palestina. Daar trouwde ze en kreeg ze uiteindelijk drie kinderen, elf kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen. "Dit is mijn antwoord op Hitler", verklaarde Goslar daarover.

Mijn beste vriendin Anne Frank
Over het leven van Goslar en de vriendschap tussen haar en Anne tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het boek Mijn beste vriendin Anne Frank geschreven. In 2021 werd het boek verfilmd en die film won de Gouden Film Award op het Nederlands Film Festival.

"Hannah Pick-Goslar heeft veel betekend voor de Anne Frank Stichting, we konden altijd een beroep op haar doen", schrijft de stichting. "De laatste keer dat Hannah in het Anne Frank Huis was, was in oktober 2012, tijdens de opening van een tijdelijke tentoonstelling."

Goslar wordt in Jeruzalem, de stad waar ze woonde, begraven.

Polen: bouwt eerste kerncentrale, door Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric

Polen laat zijn eerste kerncentrale bouwen door het Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric.

Premier Morawiecki maakte het langverwachte besluit via Twitter bekend. Zijn land wil kernenergie gebruiken om de CO2-uitstoot te verminderen en steenkool helemaal vaarwel zeggen.

Westinghouse had in de aanbestedingsprocedure Zuid-Korea's staatsbedrijf, Korea Hydro Nuclear Power En enkele Franse bedrijven als concurrent. 

Door tekort CO2-gas worden pluimveeruimingen uitgesteld

Er zijn vanwege de vogelgriep zo veel pluimveebedrijven in Nederland geruimd dat er deze week een tekort aan CO2-gas is ontstaan. Met dit gas worden kippen op besmette pluimveebedrijven gedood. Minister Adema van Landbouw heeft daarom moeten besluiten om de geplande preventieve ruimingen in Lunteren niet door te laten gaan. Een unieke situatie, die niet eerder voorkwam.

Vrijspraak voor uitbuiting bij autowasserette, wel taakstraf voor valsheid in geschrifte

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen (45 en 52 jaar) en een vrouw (40 jaar) uit Eindhoven en een 33-jarige vrouw uit Hongarije vrijgesproken van uitbuiting bij een autowasserette. De vrouwen krijgen wel een taakstraf voor valsheid in geschrifte.

Van april 2015 tot en met maart 2017 waren de verdachten in verschillende rollen betrokken bij een autowasserette in Eindhoven. Meerdere slachtoffers werkten in die periode minstens 6 dagen per week bij het bedrijf. Zij werkten vaak langer dan 8 uur per dag en moesten met de hand auto's wassen met middelen die door de werkgever werden verstrekt.

Ongeacht het aantal uren dat de slachtoffers werkten, kregen zij een dagloon van maximaal 35 euro, een beloning ver onder het wettelijk verplichte minimumloon. Dat dagloon kregen zij maandelijks contant uitbetaald. Daarbij werd een bedrag voor huisvesting (250 euro) ingehouden. Bij ziekte kregen de slachtoffers niet doorbetaald. Zij ontvingen geen vakantiegeld en overuren.

Geen uitbuitingssituatie
De rechtbank oordeelt dat de arbeidsomstandigheden waarin de slachtoffers werkten slecht en maatschappelijk onaanvaardbaar waren. De autowasserette is als werkgever tekort geschoten in het scheppen van een fatsoenlijk, veilig werkklimaat. Toch kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat er vaker dan incidenteel sprake was van extreem lange werkdagen en een extreem lange werkweek.

Verder kan de rechtbank niet vaststellen dat de slachtoffers soms wekenlang achter elkaar moesten werken zonder enige vrije dag. Op basis van notitieboekjes van de 33-jarige verdachte, waarin werd bijgehouden hoeveel werknemers maandelijks kregen uitbetaald, blijkt dat de slachtoffers gemiddeld 25-26 dagen per maand werkten. Dat betekent weliswaar dat ze weinig, maar toch enige vrije dagen hadden.

Bovendien was het aan de slachtoffers, voordat ze bij de autowasserij gingen werken, duidelijk gemaakt dat zij 6 dagen per week moesten werken van 09.00 tot 20.00 uur voor een dagloon van eerst 30 euro en daarna 35 euro. Ook kan de rechtbank niet vaststellen of de middelen waarmee de slachtoffers moesten werken bijtende/gevaarlijke stoffen waren.

Valsheid in geschrifte
De rechtbank ziet in het dossier wel terug dat de vrouwelijke verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. Gedurende een periode van meer dan 2 jaar hebben zij valse arbeidsovereenkomsten en salarisstroken opgemaakt om zo de schijn op te houden van een legale arbeidsconstructie. In de praktijk was daarvan echter geen sprake.

Al met al kan de rechtbank dus niet vaststellen dat er sprake is geweest van uitbuiting of een uitbuitingssituatie. Dat er sprake was van zeer slecht werkgeverschap is niet voldoende om uitbuiting te kunnen vaststellen. De rechtbank spreekt de verdachten daarvan vrij. De 40-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 180 uur en de 33-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 150 uur voor valsheid in geschrifte.

FOK! Wat een weer: recordwarmte in oktober, het zomerweer blijft nog even

herfstbanner

Het is vandaag de warmste 28 oktober ooit gemeten. Om 12.40 uur werd het in Maastricht 22,8 graden, in De Bilt kwam de temperatuur ook boven de 20 graden in de loop van de dag. Uiteindelijk liep het kwik in Maastricht op tot 23,5 graden.

Het oude landelijke record werd ook in Maastricht gemeten: 22,5 graden in 2005. Het oude officïele record in De Bilt was 19,4 graden in 2005.

Het warme weer houdt nog even aan. Vanaf dinsdag is er een toenemende kans op neerslag en  zal de temperatuur geleidelijk dalen naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Waarschuwing: In het noorden (Groningen, Friesland en Drente) geldt code geel wegens dichte mist.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en in het noorden komt eerst (dichte) mist voor. De mist lost in de loop van de ochtend geleidelijk op. Het blijft vrijwel overal droog. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Vanmiddag is het droog en breekt van het zuiden uit de zon vaker door. Het wordt opnieuw warm tot zeer warm, met maximumtemperaturen van 17°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk 25°C in Limburg. De wind is zuidoost en is matig.

Vanavond zijn er in het zuiden opklaringen, elders is nog wat bewolking aanwezig. De wind uit het zuiden blijft langs de kust matig, landinwaarts staat er weinig wind. (Bron: KNMI)

Pronte paddenstoel in het Reichswald bij Kranenburg ((Foto: Qltel)
Pronte paddenstoel in het Reichswald bij Kranenburg (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

FOK! Zien en doen: Maak kennis met de dood in Museum Tot Zover

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam bevindt zich een uniek museum. Tot Zover herbergt exposities over de dood. Je vind er onder meer infomatie over de rituelen van begraven bij verschillende geloven, hoe er gerouwd wordt door de nabestaanden, alles in een setting die de dood visualiseert en bespreekbaar maakt. Verder is er een prachtige miniatuur-collectie lijkwagens te bewonderen, kun je plaatsnemen in de IKEA-doodskist Dödlik, en is er heel veel informatie te vinden over de geschiedenis van bijvoorbeeld crematie.

AI Picture Gallery #30

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.