Terug in de tijd, Groenlo waant zich in 1627 tijdens Slag om Grolle

Op 21, 22 en 23 oktober vindt het evenement “De Slag om Grolle” plaats. Dit is een terugkerend historisch-cultureel evenement waarbij het Beleg van Grol door Prins van Oranje van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld.

Drie dagen en nachten gaat Groenlo terug in de tijd, naar het jaar 1627. Overdag is de gehele binnenstad autovrij en zijn straten gevuld met historische ambachten, muziek, theater en marktkramen. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten, kun je heerlijk eten in stijl en aanschouw je de veldslag die hier vier eeuwen geleden plaatsvond. Omroep Gelderland ging een kijkje nemen.

Het evenement speelt zich af in het Achterhoekse Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij grofweg 1500 re-enactors de gebeurtenissen van 1627 nabootsen. De re-enactors houden zich gedurende drie dagen zo goed mogelijk aan de leefomstandigheden van destijds. Ze zijn gedurende drie dagen volledig verstoken van elektriciteit of andere moderne hulpmiddelen en eten voedsel dat gebaseerd is op ouderwetse ingrediënten en wordt bereid op open vuren.

De eerste Slag om Grolle werd in 2005 gehouden. Toen deden meer dan 350 acteurs mee. In 2008 groeide het aantal deelnemende acteurs tot meer dan 600 uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Schotland en Tsjechië en Nederland, inclusief paarden en 21 werkende kanonnen. Het 'Grols Kanon', dat Frederik Hendrik in 1627 heeft achtergelaten, werd hierbij ook gebruikt, bijna 400 jaar na de werkelijke verovering van Groenlo. Onder de soldaten bevonden zich 250 musketiers (tegenover 100 in 2005). In de stad Groenlo werd een 17e-eeuwse sfeer gecreëerd met de aanwezigheid van bedelaars, 'straatschoffies', leprozen, muzikanten en ambachtslieden.

In 2017 bezocht opnieuw een recordaantal re-enactors het Achterhoekse stadje: 1600 uit 15 verschillende landen zetten er hun tenten op. Ook het aantal Duitse bezoekers nam flink toe. Er werkten 1700 vrijwilligers mee aan het evenement.