Verschillende EU-landen doen voorstellen voor sancties tegen Iran

Samen met Frankrijk, Denemarken, Italië, Spanje en Tsjechië heeft Duitsland voorstellen ingediend voor EU-sancties tegen Iran. Zoals het tijdschrift 'Der Spiegel' meldt, onder verwijzing naar diplomatieke kringen, zouden 16 personen, organisaties en instellingen getroffen worden door de strafmaatregelen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zouden tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg medio oktober over de maatregelen moeten beslissen.

In Iran zijn aanhoudende protesten tegen het streng islamitische regime. In de hoofdstad Teheran gebruikten veiligheidstroepen geweld tegen studenten en hoogleraren van Sharif University die zich hadden aangesloten bij de anti-regeringsprotesten. De krant 'Emtedad' meldt op Telegram dat de campus is afgezet en hoogleraren zijn mishandeld. Er zou ook zijn geschoten.

Op sociale media circuleren niet-geverifieerde video's die een sterke aanwezigheid van veiligheidstroepen laten zien. Sinds het begin van de landelijke protesten in Iran gaan studenten de straat op tegen het islamitische regime. De autoriteiten hebben toen veel lezingen afgelast. In verschillende delen van het land kwamen gisteren weer duizenden mensen in opstand. De aanleiding voor de demonstraties was de dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini na haar arrestatie door de religieuze moraal politie ruim twee weken geleden.

De islamitische geleerde Katajun Amirpur identificeerde ook een Koerdische factor in de dynamiek van de protesten. Ze zei op Deutschlandfunk Kultur dat de Koerden relatief goed georganiseerd zijn. De Iraanse autoriteiten zouden zich voor de demonstraties al grote zorgen over maken omdat ze er een aanzienlijk separatistisch potentieel in zien. Dit is een van de redenen waarom er bijzonder hard wordt opgetreden bij de demonstraties.