Ex-CIA-baas: 'Elimineren Russische troepen in Oekra´ne bij inzet kernwapens'

Ex-CIA-baas en voormalig viersterrengeneraal van het Amerikaanse leger, David Petraeus, gaat uit van een massale militaire reactie van de VS als Rusland daadwerkelijk kernwapens gebruikt in Oekraïne.

Petraeus vertelt bij ABC News dat de VS en hun bondgenoten Russische troepen in Oekraïne dan zullen elimineren. De Zwarte Zeevloot zou tot zinken worden gebracht, zegt de ex-CIA-chef in een interview. Hij benadrukt dat hij niet met Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, over dit scenario heeft gesproken.

Sullivan heeft een week geleden meegedeeld dat de VS Rusland "op zeer hoog niveau" heeft gewaarschuwd voor de "catastrofale gevolgen" van het gebruik van kernwapens. Petraeus zegt nu dat de VS in dat geval met de NAVO zou moeten samenwerken om alle Russische conventionele troepen uit te schakelen "die we kunnen identificeren op het slagveld in Oekraïne, inclusief de Krim en elk schip in de Zwarte Zee."

Volgens Petraeus zou een Russisch gebruik van kernwapens in Oekraïne op zich geen aanleiding geeft tot ingrijpen van de NAVO, aangezien Oekraïne geen lid is. Maar als radioactieve straling echter een lid van het bondgenootschap bereikt, dan zou dit kunnen worden opgevat als een aanval op de NAVO. In ieder geval moet er een reactie komen van de VS en de NAVO bij een Russische nucleaire inzet.