FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 oktober 2022

AI Picture Gallery #6

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Ajax - Go Ahead Eagles

Na PSV heeft ook Ajax punten verspeeld. In de Johan Cruijff Arena kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles, waardoor AZ de nieuwe koploper is in de eredivisie.

Ajax speelde in de Johan Cruijff Arena zeer matig tegen Go Ahead Eagles. De Amsterdammers wisten weinig te creëren, al kwam het vlak voor rust wel op voorsprong via Davy Klaassen. In de tweede helft bleef de ploeg van Alfred Schreuder slecht spelen en een kwartier voor tijd zorgde Willum Willumsson met een van de weinige uitvallen voor de gelijkmaker. Ook vorig jaar wist Ajax niet te winnen van Go Ahead Eagles.

Door het nieuwe puntenverlies van Ajax is AZ de nieuwe koploper in de eredivisie. De Alkmaarders wisten eerder op de avond te winnen van FC Groningen.

Studie: sporen mRNA-vaccins gedetecteerd in moedermelk, gewoon borstvoeding geven

Amerikaanse artsen troffen kort na de coronavaccinaties sporen aan van het mRNA-preparaat in moedermelk bij moeders die borstvoeding gaven. Zowel de onderzoekers zelf als diverse experts blijven vrouwen die borstvoeding geven adviseren om zich te laten inenten.

In een kleine studie analyseerde een team onder leiding van neonatoloog Nazeeh Hanna van het NYU Langone Hospital in New York melkmonsters van elf vrouwen die eerder de mRNA-preparaten van Moderna of Biontech/Pfizer hadden gekregen. Met behulp van een zeer gevoelige methode onderzochten de wetenschappers in totaal 131 melkmonsters van de vrouwen, die afkomstig waren uit een periode van maximaal vijf dagen na de corona-vaccinatie. De onderzoekers vonden sporen van de vaccins in in totaal zeven monsters van vijf deelnemers. Geen van de melkmonsters die positief testten op mRNA-sporen is later dan 45 uur na de vaccinatie genomen.

Experts: Geen vaccinatiebeperkingen voor moeders die borstvoeding geven
De onderzoekers speculeren dat nanodeeltjes die het mRNA bevatten via de bloedbaan of het lymfestelsel de borstklieren kunnen bereiken. In het onderzoek is niet onderzocht of het mRNA nog actief was, d.w.z. theoretisch zou kunnen leiden tot de vorming van eiwitten. Desgevraagd benadrukte de Duitse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde (DGGG) dat mRNA 'na orale inname in de maag van de baby wordt afgebroken' en de bloedbaan van de pasgeborene niet bereikt.

De Amerikaanse artsen leiden geen veiligheidsrisico's af uit het bewijsmateriaal. Ook na een mRNA-vaccinatie tegen Covid-19 is borstvoeding veilig, schrijven ze in een vakblad. De DGGG wijst erop dat de vaccinatie niet alleen de moeder beschermt tegen een ernstig beloop van Covid-19, maar ook de kans op een Sars-CoV-2-infectie bij het kind verkleint. Op basis van deze overwegingen lijkt het niet verstandig om het vaccinatieadvies van moeders die borstvoeding geven aan banden te leggen, benadrukt de vakvereniging.

Baltische staten steunen aanvraag NAVO-lidmaatschap OekraÔne

De Baltische EU- en NAVO-landen Estland, Letland en Litouwen steunen een versnelde procedure voor de toetreding van Oekraïne tot het Noord-Atlantisch Verdrag.

Dat meldden de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen unaniem op Twitter. De inspirerende moed van Oekraïne kan het bondgenootschap alleen maar versterken, volgens de tweets.

De Verenigde Staten daarentegen hadden bedenkingen. Nationale veiligheidsadviseur Sullivan zei dat de Verenigde Staten geen noodzaak zien voor een versnelde toetreding van Oekraïne tot de alliantie. Momenteel is het beter om het land te helpen door middel van lokale steun.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg neemt een soortgelijk standpunt in. Hij wees erop dat het goedkeuringsproces voor Zweden en Finland momenteel aan de gang is. Bovendien zouden alle 30 alliantiestaten moeten instemmen met het verzoek van Oekraïne.

President Zelenskyy had vrijdag aangekondigd dat hij versnelde toetreding tot de NAVO zou aanvragen na de 'formele' annexatie van vier Oekraïense regio's door Rusland. In de VN-Veiligheidsraad mislukte een veroordeling van deze annexatie door een veto van Moskou.

Rusland geeft herovering Lyman door OekraÔne toe

Oekraïne zegt duizenden Russische soldaten te hebben omsingeld in de strategisch belangrijke stad Lyman in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Sommige soldaten probeerden aan de omsingeling te ontsnappen, zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Er zijn doden en gewonden. Rusland heeft daar tot 5.500 soldaten gestationeerd, maar het precieze aantal dat daar nog aanwezig is, is onbekend.

Update 21.30 uur: Na het heroveren van Lyman door het Oekraïense leger gaf Rusland militair tot nader order de strategisch belangrijke stad Lyman in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk op. De Russische soldaten zijn "teruggetrokken vanwege het risico van omsingeling", zei het ministerie van Defensie in Moskou. De Oekraïense autoriteiten meldden eerder over ongeveer 5.000 Russische soldaten die al omsingeld waren.

Eerdere berichtgeving: Rusland nam in mei Lyman in, waar 20.000 mensen woonden voordat de oorlog uitbrak. Sindsdien heeft Rusland Lyman uitgebreid tot een militair logistiek- en transportcentrum. Mocht Lyman terugvallen in Oekraïense handen, dan zou de weg open liggen  tot diep in de resterende delen van Donetsk, dat samen met Luhansk de Donbass vormt. Delen van deze gebieden worden sinds 2014 gecontroleerd door pro-Russische separatisten.

Dit zijn de BN'ers met de meeste nepvolgers op Instagram

De BN’er met het hoogste percentage nepvolgers is @lifeofyvonne, namelijk 56%. Er is geen Nederlands Instagram account dat verhoudingsgewijs meer nepvolgers heeft. Absoluut gezien staat @enzoknol op nummer 1 met een totaal van 480.000 nepvolgers. Dit en meer blijkt uit onderzoek van TechTiek naar nepvolgers op social media.

Voor het onderzoek is een tool gebruikt van Modash; een bedrijf dat data verzamelt van influencers over de hele wereld. De 300 grootste Instagram accounts van Nederland zijn onder de loep genomen. Er is alleen gekeken naar accounts waarvan de volgers minstens 40% Nederlands zijn.

BN’ers met het hoogste en laagste % nepvolgers
Uit het onderzoek is gebleken dat @lifeofyvonne procentueel veruit de meeste nepvolgers heeft ten opzichte van andere Instagram accounts. Op plek 2 staat @olcay (44%) met daarachter @jiami (40%). Gemiddeld heeft een Nederlands Instagram account met minstens 100K volgers 19% nepvolgers. Het relatief aantal neppe volgers loopt dus erg uiteen.

In het onderzoek is ook gekeken naar BN’ers met het laagste percentage nepvolgers. @meester_mark, @martienmeiland, @jvjeze_fur en @eindevandewereld delen een gezamenlijke eerste plaats met slechts 7%.

Het is goed om te weten dat elke influencer altijd een bepaald percentage aan nepvolgers heeft. Grotere accounts hebben vaak 20-30% nepvolgers. Kleine accounts (minder dan 100K) zitten meestal tussen de 10 en 20%. Dit zien we ook terug in de afbeeldingen hieronder. Volgens Modash kan een account met meer dan 25% nepvolgers een teken zijn van fraude.

BN’ers met het meeste en minste aantal nepvolgers
We hebben net gekeken naar de BN’ers met het hoogste percentage nepvolgers. Als we naar absolute getallen gaan kijken krijgen we een heel ander lijstje. @enzoknol is het Instagram account met de meeste nepvolgers van Nederland, namelijk 480.000. Op plek 2 staat @ricoverhoeven met 400K en op plek 3 @dee met maar liefst 393K.

De accounts met absoluut gezien de minste volgers zijn @saarkoningsberger (10K), @vjeze_vur (11K) en @tinomartin (12K). Deze personen kwamen we ook al tegen in het vorige lijstje met het laagste % nepvolgers.

Influencers eerder dit jaar gewaarschuwd
Eerder dit jaar zijn 6 influencers aangesproken door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zouden op grote schaal nepvolgers en neplikes hebben gekocht. Het is verboden om dit soort aankopen te doen, omdat het de consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dat vandaag de dag nog doen riskeren een boete.

Reactie Yvonne Coldeweijer
Yvonne Coldeweijer heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek via de Quote: "Zelf bekijk ik alle volgverzoeken." Coldeweijer besloot eerder dit jaar om een slotje aan haar accounts te hangen nadat ze merkte dat 'andere mensen robots op haar afstuurden'. De vlogger vindt het belangrijk om haar account ‘zuiver’ te houden. "Nepvolgers zijn schadelijk voor je reputatie en maken het lastiger om viral te gaan."

Doorbraak: Marokko neemt uitgeprocedeerden terug

Nederland kan weer beginnen met het oppakken van Marokkaanse vreemdelingen voor uitzetting naar hun land van herkomst. NRC heeft gemeld dat ze een interne mail naar medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid ingezien waaruit dit blijkt. Zo meldt RTLNieuws

Na 'constructieve gesprekken' werkt Marokko nu mee aan de terugkeer van Marokkaanse burgers. Volgens NRC staat dat in een interne mail die medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid twee weken geleden ontvingen. "Het land heeft de nationaliteit bevestigd van honderd Marokkanen die op de nominatie staan voor terugkeer, de eerste reisdocumenten zijn al verstrekt", zo schrijft de krant.

Jarenlang weigerde Marokko mee te werken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarom bleven steeds meer 'veiligelanders', asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning, in Nederland rondhangen, en zorgden geregeld voor overlast. Maar omdat zij niet teruggestuurd konden worden naar Marokko, konden ze ook niet vastgezet worden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat de samenwerking met Marokko beter is geworden, ook als het gaat om het terug sturen. "Op dit moment vinden de gesprekken met Marokko in vertrouwelijkheid plaats. Dat is ook nodig om de juiste omstandigheden te creëren om het goede gesprek voort te zetten." Of er al afspraken zijn vastgelegd, wil het ministerie niet zeggen.

Uitslag FC Groningen - AZ

AZ is ook na acht wedstrijden nog zonder nederlaag in de Eredivisie. In Groningen wonnen de Alkmaarders met 1-4 en staan voorlopig op de eerste plaats in de eredivisie.

Jesper Karlsson maakte zijn rentree bij AZ na blessureleed en de Zweedse aanvaller was direct betrokken bij de eerste twee doelpunten. In de derde minuut werd een schot van Karlsson nog gekeerd door de doelman van FC Groningen, waarna Dani de Wit de rebound binnen werkte. Binnen twintig minuten verdubbelde Karlsson op aangeven van Tijjani Reijnders de score.

Op slag van rust deed FC Groningen iets terug. Na een diepe bal wist FC Groningen Ricardo Pepi iets terug te doen, maar snel in de tweede helft bracht Milos Kerkez het verschil weer na twee doelpunten. In het slot van wedstrijd zou AZ uitlopen naar 1-4 dankzij invaller Mayckel Lahdo.

AZ is met zes overwinningen en twee gelijke spelen nog altijd ongeslagen in de Eredivisie. De ploeg passeert PSV op de ranglijst en is nu koploper.

Diplomatieke breuk met Nicaragua is uitzonderlijk en ongebruikelijk

Nicaragua heeft de diplomatieke relatie met Nederland eenzijdig opgezegd. De directe aanleiding hiervoor is het besluit van Nederland om de Nederlandse bijdrage aan de Nicaraguaanse autoriteiten voor de bouw van een ziekenhuis in Nicaragua definitief te beëindigen, nadat deze al een aantal jaar on hold stond. Het verbreken van diplomatieke banden is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland.

Mensenrechten
Het ziekenhuisproject staat al sinds 2018 on hold vanwege de verslechterde situatie op het gebied van democratie en mensenrechten. Onder de huidige omstandigheden is besloten om het project definitief te beëindigen.

Nederland heeft verschillende malen aangegeven dat een dergelijk besluit zou kunnen volgen als de situatie niet zou verbeteren. Het verbreken van diplomatieke banden is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland, dat het belang van dialoog onderstreept, ook over moeilijke onderwerpen.

Positie Nederland
Het is te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten. Nederland heeft een heel duidelijke positie over de afbreuk van democratische structuren en mensenrechtenschendingen in Nicaragua, maar is altijd bereid daarover in gesprek te gaan. Dat heeft ambassadeur Pirenne deze week opnieuw gedaan.

Het besluit van Nicaragua om de diplomatieke relaties te verbreken staat niet op zichzelf. Eerder deze week werd de ambassadeur van de Europese Unie tot persona non-grata verklaard. Ook de nuntius in Nicaragua is eerder tot persona non-grata verklaard, en de nieuw benoemde ambassadeur van de Verenigde Staten kreeg geen toegang tot het land. Deze reactie van Nicaragua kan dan ook in het licht worden geplaatst van de huidige EU-positie en -sancties.

Nederland overlegt met andere Europese landen hoe zij op deze zet van Nicaragua zullen reageren. Verder houdt het ministerie van Buitenlandse Zaken oog op de ongeveer honderd Nederlanders die in Nicaragua wonen. Als het nodig is, zal ook het reisadvies voor Nicaragua worden aangepast.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - PSV

PSV heeft in de Eredivisie een pijnlijke nederlaag geleden tegen Cambuur Leeuwarden. De koploper ging met maar lieft 3-0 onderuit.

PSV had het lastig in Friesland en de thuisploeg was zelfs regelmatig de bovenliggende partij. In de eerste helft was Cambuur dichtbij een doelpunt via Balk, maar zijn schot ging recht op keeper Benítez op. Aan de andere kant was er een goede mogelijkheid voor Gakpo maar Tol greep goed in. Ook Max kreeg een grote kans maar hij trof het zijnet.

In de tweede helft kwam Cambuur op voorsprong dankzij Van der Water die mooi schot in de kruising schoot. Ook hierna bleef PSV het lastig houden en een serieuze jacht op de gelijkmaker zat er geen moment. De kansen die het via Gakpo en Obispo kreeg werden niet benut. Toen Paulissen de 2-0 maakte was de wedstrijd beslist en vlak voor tijd bepaalde v.Wermeskerken de eindstand op maar liefst 3-0.

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 0

PSV

 54' v.d.Water
 84' Paulissen
 90' v.Wermeskerken
   
 
 Gele kaart: , Max, (PSV)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Virgínia
Schmidt
Tol (Mac-Intosch/71)
Bergsma
v.Wermeskerken
Jacobs
D.v.Kaam
Paulissen (Breij/88)
v.d.Water (Sambissa/71)
Boere
Balk (Mambimbi/80)
  Benítez
Teze
Branthwaite
Obispo
Max (Oppegard/69)
Til
Sangaré (Ledezma/ 80)
Veerman (Gutiérrez/69)
Saibari (Sávio/60)
Simons (Vertessen/60)
Gakpo

F1: Leclerc pole in Singapore, Verstappen slechts achtste

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De Monegask klokte in de straten van de stadsstaat met de Ferrari onder opdrogende omstandigheden een tijd van 1.49,412 waarmee hij een fractie sneller was dan Sergio Perez en Lewis Hamilton. Max Verstappen moest zijn laatste ronde afbreken vanwege brandstoftekort en start als achtste.

De kwalificatie begon op een natte baan, waardoor alle coureurs met de slicks naar buiten kwamen. De tijden waren flink sneller dan in de derde vrije training en werden beter en beter. Veel coureurs gingen van de baan bij het vinden van de limiet van het circuit. In de slotminuten werd er flink stuivertje gewisseld en was het uitvallen van Esteban Ocon een regelrechte verrassing. Ook Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Alexander Albon en Nicholas Latifi konden uitstappen.

In Q2 werd de baan droger en droger, maar het was in eerste instantie nog te nat om over te gaan naar slicks. Opnieuw ging het flink sneller en in de slotfase waagden Sebastian Vettel, Lance Stroll en Guanyu Zhou de gok met de zachtste droogweerbanden. Hoewel Vettel en Stroll in de slotminuten hun tijden aanscherpten kwamen ze net tekort om door te gaan naar het derde deel. Dit gold heel verrassend ook voor Mercedes-coureur George Russel die zes duizendste van een seconde tekort kwam om verder te gaan. Ook Mick Schumacher en Zhou konden beginnen aan de interviews.

Verstappen was in het laatste deel de eerste die naar buiten ging op de zachtste droogweerbanden. Achter de Nederlander ging Hamilton direct snel, maar de tijd van de Brit werd snel weer verbeterd. Het was vooraan een felle strijd om de poleposition met Leclerc, Hamilton, Perez en Verstappen die de snelste sectortijden aanscherpten.

Toen de vlag gevallen was prijkte de naam van Leclerc bovenaan met een tijd van 1.49,412 op het steeds droger wordende asfalt. Perez kwam 0,022 seconde tekort, terwijl Hamilton op plek drie 0,054 seconde toegaf. Verstappen was veruit de snelste, maar de Nederlander brak zijn voorlaatste ronde af vanwege foutjes in de laatste sector en de laatste ronde vanwege een dreigend tekort aan brandstof. Daardoor pakte Carlos Sainz plek vier, voor Fernando Alonso, Lando Norris, Pierre Gasly, Verstappen, Kevin Magnussen en Yuki Tsunoda.

EHL: Pinokť declasseert Slavia Praag met 16-0

Het debuut van Pinoké in de Euro Hockey League is uitgelopen op een waar doelpuntenfestijn. In Hamburg werd Slavia Praag met dubbele cijfers verslagen. Mede dankzij vijf treffers van Alexander Hendrickx stond er zaterdag na vier kwarten een score van 16-0 op het bord.

Het was geen recordscore in de historie van de EHL. Amsterdam won in het seizoen 2015-2016 namelijk met 19-2 van het Poolse Pomorzanin Turun. Door de eclatante overwinning speelt Pinoké morgen (zondag om 12.00 uur) tegen de Engelse kampioen Old Georgians voor een plek in de FINAL8, volgend jaar Pasen.

Het duel tussen Pinoké en Slavia Praag was een strijd tussen twee debutanten. De ploeg van coach Jesse Mahieu speelde behalve wedstrijden in de voorbereiding nog nooit Europees en Slavia Praag is de eerste Tsjechische vertegenwoordiger in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Geen debutantenkoorts
Na de afslag was er geen tijd voor debutantenkoorts bij Pinoké. Al na een halve minuut werd een Tsjechisch voetje gevonden en verdienden de Steekneuzen de eerste strafcorner van de wedstrijd. Alexander Hendrickx schreef vervolgens de primeur van het eerste Europese doelpunt voor Pinoké op zijn naam met een droge knal tegen de plank.

Hendrickx stond een minuut later ook aan de basis van de 2-0. De Belg vond Marlon Landbrug die de bal in de lange hoek schoot. De derde treffer van Pinoké volgde snel. Een schot van Noud Schoenaker werd van dichtbij door Miles Bukkens in het doel getipt. Drie kansen, drie doelpunten in drie minuten. Een betere start op het Europese podium kon Pinoké zich niet wensen.

Slavia Praag was kwalitatief niet goed genoeg om het Pinoké moeilijk te maken. De ploeg maakte te veel basisfoutjes waardoor van een kansrijke aanvalsopzet nauwelijks sprake was. Het werd hierdoor een makkelijke middag voor Pinoké dat in het eerste kwart de voorsprong uitbouwde.

Na een redding van Tomas Hanus op de inzet van Schoenaker, was de keeper van Slavia Praag wel kansloos op de knal van Pieter Sutorius: 4-0. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart pushte Hendrickx zijn tweede goal van de wedstrijd binnen vanaf de kop van de cirkel (5-0).

Eenrichtingsverkeer
Ook in het tweede kwart was het eenrichtingsverkeer. Pinoké bleef optrekken naar het doel van Slavia Praag. Nadat schoten van opnieuw Schoenaker en Boris Aardenburg geen goal opleverden, stak Pepijn van der Valk niet veel later zijn handen in de lucht. Zijn voorzet op Sébastien Dockier werd door Patrik Dubina in het eigen doel gewerkt. Een minuut later was het 7-0 dankzij Miles Bukkens, ook zijn tweede van de middag. Landbrug, met zijn tweede, en de derde treffer van Hendrickx vanaf kopcirkel bepaalden de ruststand op 9-0.

Na rust stond bij beide ploegen een andere keeper onder de lat. Bij Pinoké maakte Hidde Brink plaats voor Sebastiaan Kriek en bij de Tsjechen werd Tomas Hanus vervangen door Jakub Bogar.

Aan het spelbeeld veranderde niets, hoewel Slavia Praag direct aan het begin van het derde kwart opdook in de cirkel van Pinoké. De voorzet vanaf rechts kon worden uitverdedigd. Pinoké reeg de mogelijkheden aaneen. Miles Bukkens schoot in kansrijke positie over en drie strafcorners bleven onbenut.

Twee keer ging het mis bij de stopper aan de kant van het veld waar in eerdere duels ook al problemen waren met de stop van de strafcorner. De derde inzet van Hendrickx werd met de voet gered door Bogar. Bij de vierde strafcorner van Pinoké was de keeper kansloos. De Belg maakte de tien vol.

Strafcorner Slavia Praag
In een van de spaarzame aanvallen verdiende Slavia Praag een strafcorner. De inzet van de bebrilde Cenek Zuna werd op de lijn gekeerd door Florent van Aubel. Pinoké was absoluut niet onder de indruk en voerde de score nog meer op. Miles Bukkens maakte er met een beetje hulp van Slavia-speler Martin Lehovec 11-0 van en niet veel later tipte de aanvaller ook de twaalfde Pinoké-treffer binnen. Nog voor het einde van het derde kwart scoorde Dockier met de backhand: 13-0.

In het laatste kwart pikte Aardenburg ook zijn doelpunt mee. De aanvaller, die in de zomer de Europese titel met Jong Oranje veroverde, maakte er 14-0 van. Een overtreding op Schoenaker werd daarna bestraft met een strafbal, die werd benut door Hendrickx. De vijfde goal voor de Belg. Schoenaker bepaalde vervolgens zelf de eindstand op 16-0 nadat hij de bal in tweede instanties in het doel had gewerkt.

'Rutte: tijd om te GAAN of werk aan de winkel ?'

In de serie De Rekening kijkt 'NOS Stories' naar de gevolgen van de hoge prijzen voor jongeren. We spraken met drie jongeren die het hier moeilijk mee hebben. En nog eens 2000 jongeren vulden onze vragenlijst in. Daarvan heeft 15 procent een tekort aan geld en ruim driekwart moet op (veel) dingen besparen. Het programma ging op bezoek bij premier Mark Rutte om te vragen naar zijn verantwoordelijkheid en de oplossingen voor de problemen.

Verstappen 2e in natte laatste training Singapore

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Singapore heeft zaterdag de tweede tijd opgeleverd voor Max Verstappen. De Nederlandse Red Bull-coureur moest alleen zijn voornaamste titelrivaal, Charles Leclerc, voor zich dulden.

Het duurde een tijdje voor er überhaupt auto's de baan op kwamen, want een behoorlijk stevige regenbui verstoorde het schema flink - de kwalificatie van de W Series was kort daarvoor al afgebroken. Na een half uur kon men toch de baan op, waarbij de tijden in rap tempo omlaag gingen.

De snelste tijd werd logischerwijze keer op keer verbeterd en uiteindelijk was het Leclerc die bovenaan de tijdenlijst stond, Verstappen volgde op forse afstand. Leclerc's teamgenoot Carlos Sainz stond daar weer dik een halve seconde achter, voor Fernando Alonso's Alpine en Verstappen's teamgenoot Sergio Perez.

De volledige uitslag van de derde trainig is hier te vinden, de kwalificatie begint om 15.00 uur.

Rob Oudkerk: 'Politieke belangen rond bijlmerramp enorm: Kok mocht niet aftreden'

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstort op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, middenin de Bijlmer. Ongeveer honderd appartementen werden vernietigd en 43 mensen, waaronder de bemanning van het vliegtuig kwamen om het leven. Meer hierover bij AT5

De komende dagen staat AT5 stil bij de grootste vliegramp op Nederlandse bodem en blikt terug met betrokkenen. Vandaag: Rob Oudkerk, lid van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de Bijlmerramp.

Wat zat er nou precies in de lading van het vliegtuig? Wie waren de mannen in witte pakken? En waarom werden er zoveel omwonenden en hulpverleners ziek? Omdat er jaren na de ramp nog altijd dit soort vragen zijn, en politiek Den Haag eigenlijk te weinig aandacht had gehad voor de gevolgen van de Bijlmerramp, wordt er in 1998 een parlementaire enquête ingesteld. Toenmalig PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk was één van leden.

De commissie komt uiteindelijk met een keiharde conclusie. "Dat de landelijke overheid het niet goed gedaan had. Dat de Tweede Kamer onvolledig, onjuist en ontijdig was geïnformeerd", vertelt Oudkerk. "Het waren hele harde conclusies. Maar: die conclusies zijn niet door de Tweede Kamer overgenomen. Wel de aanbevelingen. En tot op de dag van vandaag denk ik: hoe kan je in godsnaam de aanbevelingen wel overnemen, als je de conclusies niet overneemt. De politieke belangen waren zó groot: Kok mocht niet aftreden, Jorritsma mocht niet aftreden, Borst mocht niet aftreden... Dan ben je uitgepraat." 

Oudkerk kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op de enquêtecommissie, maar hij wil zijn rol niet al te groot maken. "Het heeft mij nooit losgelaten, maar ik ben en blijf een buitenstaander, het gaat om de mensen hier in de buurt."

Eerste nederlaag volleybalsters op WK tegen BelgiŽ

De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdagavond hun vierde wedstrijd in de groepsfase verloren. In Arnhem verloor Oranje met 1-3 van de Belgische volleybalsters.

De Nederlandse volleybalsters hadden de eerste drie groepswedstrijd op het WK gewonnen, al speelde Oranje toen tegen de mindere teams uit de poulefase. Tegen België was voor Nederland de eerste test en daarin slaagde Oranje niet. In de eerste set verloor Nederland kansloos met 16-25 van België en ook in het eerste deel van de tweede set hadden de Nederlandse volleybalsters niks te vertellen tegen België. Oranje kwam met 4-13 achter, maar daarna ging het beter lopen bij Nederland en maakte het nog een spannende set van, maar werd uiteindelijk toch gewonnen door België (23-25).

Daarna ging het gelijk op tussen de beide landen. In set drie bleef het spannend tot het einde. België kreeg weliswaar een matchpoint, maar toch wisten de Nederlandse volleybalsters de set te pakken. Ook in de vierde set was er weinig verschil tussen de beide landen, maar ditmaal trok België net aan het langste eind en werd ook de wedstrijd gewonnen door België.

Zondag staat voor Nederland de laatste groepswedstrijd op het programma in Arhnem. Dan speelt Oranje tegen Italië, een van de favorieten voor de WK-titel.

Eerste halfjaar 2023 huisvesting nodig voor 21.200 statushouders

Het kabinet heeft gemeenten en provincies gevraagd om voor de eerste helft van 2023 21.200 statushouders te huisvesten. Het gaat om asielzoekers die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat zij bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog, geweld of vervolging.

Het aantal van 21.200 is gebaseerd op het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 juli 2022 t/m 31 maart 2023. Dat aantal is vastgesteld op 21.200. Daarnaast is er gekeken naar het hoge aantal statushouders dat op 1 juli 2022 aanwezig was in de asielopvang, namelijk 15.270. Bij vaststelling is ook rekening gehouden met de verhoogde instroom van asielzoekers en de problemen met uitstroom van statushouders naar gemeenten.

Tot slot is de groep van ongeveer 100 Afghaans-Nederlandse evacués, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdelijk in hotels worden opgevangen in afwachting van permante huisvesting, aan de taakstelling toegevoegd.

In maart 2023 wordt een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting klopt of dat de taakstelling naar beneden moet worden bijgesteld. Als blijkt dat meer vergunninghouders gehuisvest moeten worden, dan schuift dit door naar de taakstelling voor de tweede helft van 2023.

Asielopvang onder druk
De asielopvang in Nederland staat onder enorme druk. Door een verhoogde instroom van asielzoekers in combinatie met problemen met de uitstroom van statushouders zijn er niet voldoende opvangplekken. Op 1 juli 2022 verbleven 15.270 statushouders in COA-opvanglocaties. De uitstroom naar huisvesting is dus hard nodig om de druk op de asielopvang te verminderen.

Oekraïne
Op dit moment is niet te voorspellen hoe de situatie in Oekraïne de taakstelling zal beïnvloeden. Wanneer het aantal vluchtelingen uit Oekraïne grote invloed heeft op de benodigde huisvesting, wordt los van deze taakstelling bekeken hoe deze huisvesting geregeld kan worden.

Kabinet helpt ondernemers door ruimer uitstelbeleid Belastingdienst

Het kabinet wil meer doen om ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen te ondersteunen. Daarom wordt per 1 oktober 2022 een aantal structurele aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen van de Belastingdienst. Zo kan er meer maatwerk worden geboden als de situatie van een ondernemer daar om vraagt. De versoepelingen zijn vooral gericht op de kleinere bedrijven.

Twee van de versoepelingen die tijdelijk in verband met corona werden ingevoerd, worden nu definitief voortgezet. Zo gaat nu ook voor ondernemers de betalingsregeling in op de datum van de uitstelbeschikking. Ook blijft het mogelijk om uitstel van betaling voor de motorrijtuigenbelasting aan te vragen.

Staatssecretaris van Rij: “Samen met de Belastingdienst werken we aan mogelijkheden om ondernemers en particulieren meer met maatwerk te helpen als dat nodig is. Daarbij staat centraal dat we alleen dwanginvordering inzetten als uiterste middel, we voorkomen dat belastingplichtigen in betalingsproblemen komen en dat ondernemers en particulieren geen drempel voelen om zich te melden wanneer zij een belastingaanslag niet kunnen betalen. Deze versoepelingen in het uitstelbeleid helpen hierbij.”

In aanvulling op de twee versoepelingen geldt dat de Belastingdienst per 1 oktober af kan zien van de 100% zekerheidseis voor ondernemers. Deze zekerheidseis verplicht ondernemers om voor het krijgen van een betalingsregeling de Belastingdienst zekerheid te geven dat de schuld wordt afgelost bijvoorbeeld met een bankgarantie of hypotheekrecht. De Belastingdienst zal steeds om zekerheid vragen als de hoogte van de belastingschuld, de aard van de belastingschuld of het aangifte- en betalingsgedrag hier aanleiding voor geven. Met de mogelijkheid om af te zien van de 100% zekerheidseis worden vooral kleine ondernemingen geholpen die niet altijd in staat zijn om zekerheid te bieden, maar wel in tijdelijke financiële problemen verkeren.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in problematische schulden komen of blijven, wordt dit vanaf 1 oktober 2022 wel mogelijk.

Ook wordt voor ondernemers de drempel verlaagd om uitstel van betaling bij bijzondere omstandigheden aan te vragen. Dit wordt gedaan door de verplichte verklaring van een externe deskundige bij een belastingschuld onder de €20.000 te laten vervallen. Er is sprake van bijzondere omstandigheden als een ondernemer (hoofdzakelijk) door een oorzaak die buiten zijn invloed ligt in tijdelijke liquiditeitsproblemen is gekomen. In zo’n geval kan de ondernemer langer uitstel dan 12 maanden uitstel krijgen als dat door de liquiditeitsproblemen nodig is.

De aangekondigde versoepelingen staan in principe open voor alle ondernemers. Wel zijn de versoepelingen vooral gericht op kleinere ondernemingen.

Getuigen gezocht van mishandeling en mogelijke ontvoering

Vrijdagavond 30 september kreeg de politie rond 21.30 uur een melding van een verdachte situatie aan de Vlietweg in Santpoort-Noord Een man werd daar mishandeld en mogelijk ontvoerd door personen in een zwarte personenauto van het merk Kia.

Later op de avond rond 22.45 uur kreeg de politie een melding van een gewonde man die was aangetroffen op het Mantelmeeuwpad in IJmuiden. Deze 20-jarige man uit de gemeente Velsen is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 21.30 uur kreeg de politie een melding dat er een man werd mishandeld door meerdere mannen op de parkeerplaats aan de Vlietweg. Het slachtoffer werd even later in een zwarte Kia geduwd en meegenomen. In de buurt van de parkeerplaats werd door een getuige een schoen en een sok gevonden. Deze zijn overgedragen aan de politie.

Om 22.45 kreeg de politie een melding dat er een gewonde man was aangetroffen op het Mantelmeeuwpad. De politie kwam snel ter plaatse maar het slachtoffer was al onderweg naar het ziekenhuis. De politie is meegereden. Het is nog onduidelijk wat de rol is van de gewonde man.

De politie vermoedt dat het bij deze meldingen om dezelfde auto en personen gaat. In de buurt van het Mantelmeeuwpad is namelijk eenzelfde schoen gevonden als op de parkeerplaats aan de Vlietweg.

Het is nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld deze avond. Daarom onderzoekt de recherche deze zaak. Mensen met informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Reminder: na 16:00 uur geen treinverkeer naar Bijlmer Arena

Door werkzaamheden aan het spoor en evenementen in de Johan Cruijff ArenA en Ziggo Dome in Amsterdam rijden er na 16.00 uur geen treinen van en naar Amsterdam Bijlmer ArenA.

Volgende de Nederlandse Spoorwegen is er niet voldoende capaciteit om alle reizigers thuis te brengen. Er rijden ook minder treinen van en naar Amsterdam Zuid en Duivendrecht. De reisplanner is bijgewerkt. Maak gebruik van ander vervoer en plan je reis.

Station Bijlmer Arena  (Foto: FOK!/DJMO)
Station Bijlmer Arena (Foto: FOK!/DJMO)

FOK! Bijna het weerbericht vergeten: regen, droog, regen, zon, regen

herfstbanner

Waarschuwing:
In het noordoosten kunnen er vanaf het einde van de ochtend enkele onweersbuien voorkomen, plaatselijk met hagel en windstoten. Code geel geldt voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel.

Vanochtend trekken er enkele (onweers)buien over het land, in het noordoosten later in de ochtend plaatselijk mogelijk met hagel en windstoten. De wind komt uit zuidwest tot west en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het westen is het op de meeste plaatsen droog, in het oosten komen er nog buien voor. Bij buien kan het onweren en is er kans op hagel. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De westenwind is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond trekken er opnieuw buien over het land. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Zware Bui 4 (Foto: Stephan5)
Zware Bui (Foto: Stephan5)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.