EHL: Pinoké declasseert Slavia Praag met 16-0

Het debuut van Pinoké in de Euro Hockey League is uitgelopen op een waar doelpuntenfestijn. In Hamburg werd Slavia Praag met dubbele cijfers verslagen. Mede dankzij vijf treffers van Alexander Hendrickx stond er zaterdag na vier kwarten een score van 16-0 op het bord.

Het was geen recordscore in de historie van de EHL. Amsterdam won in het seizoen 2015-2016 namelijk met 19-2 van het Poolse Pomorzanin Turun. Door de eclatante overwinning speelt Pinoké morgen (zondag om 12.00 uur) tegen de Engelse kampioen Old Georgians voor een plek in de FINAL8, volgend jaar Pasen.

Het duel tussen Pinoké en Slavia Praag was een strijd tussen twee debutanten. De ploeg van coach Jesse Mahieu speelde behalve wedstrijden in de voorbereiding nog nooit Europees en Slavia Praag is de eerste Tsjechische vertegenwoordiger in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Geen debutantenkoorts
Na de afslag was er geen tijd voor debutantenkoorts bij Pinoké. Al na een halve minuut werd een Tsjechisch voetje gevonden en verdienden de Steekneuzen de eerste strafcorner van de wedstrijd. Alexander Hendrickx schreef vervolgens de primeur van het eerste Europese doelpunt voor Pinoké op zijn naam met een droge knal tegen de plank.

Hendrickx stond een minuut later ook aan de basis van de 2-0. De Belg vond Marlon Landbrug die de bal in de lange hoek schoot. De derde treffer van Pinoké volgde snel. Een schot van Noud Schoenaker werd van dichtbij door Miles Bukkens in het doel getipt. Drie kansen, drie doelpunten in drie minuten. Een betere start op het Europese podium kon Pinoké zich niet wensen.

Slavia Praag was kwalitatief niet goed genoeg om het Pinoké moeilijk te maken. De ploeg maakte te veel basisfoutjes waardoor van een kansrijke aanvalsopzet nauwelijks sprake was. Het werd hierdoor een makkelijke middag voor Pinoké dat in het eerste kwart de voorsprong uitbouwde.

Na een redding van Tomas Hanus op de inzet van Schoenaker, was de keeper van Slavia Praag wel kansloos op de knal van Pieter Sutorius: 4-0. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart pushte Hendrickx zijn tweede goal van de wedstrijd binnen vanaf de kop van de cirkel (5-0).

Eenrichtingsverkeer
Ook in het tweede kwart was het eenrichtingsverkeer. Pinoké bleef optrekken naar het doel van Slavia Praag. Nadat schoten van opnieuw Schoenaker en Boris Aardenburg geen goal opleverden, stak Pepijn van der Valk niet veel later zijn handen in de lucht. Zijn voorzet op Sébastien Dockier werd door Patrik Dubina in het eigen doel gewerkt. Een minuut later was het 7-0 dankzij Miles Bukkens, ook zijn tweede van de middag. Landbrug, met zijn tweede, en de derde treffer van Hendrickx vanaf kopcirkel bepaalden de ruststand op 9-0.

Na rust stond bij beide ploegen een andere keeper onder de lat. Bij Pinoké maakte Hidde Brink plaats voor Sebastiaan Kriek en bij de Tsjechen werd Tomas Hanus vervangen door Jakub Bogar.

Aan het spelbeeld veranderde niets, hoewel Slavia Praag direct aan het begin van het derde kwart opdook in de cirkel van Pinoké. De voorzet vanaf rechts kon worden uitverdedigd. Pinoké reeg de mogelijkheden aaneen. Miles Bukkens schoot in kansrijke positie over en drie strafcorners bleven onbenut.

Twee keer ging het mis bij de stopper aan de kant van het veld waar in eerdere duels ook al problemen waren met de stop van de strafcorner. De derde inzet van Hendrickx werd met de voet gered door Bogar. Bij de vierde strafcorner van Pinoké was de keeper kansloos. De Belg maakte de tien vol.

Strafcorner Slavia Praag
In een van de spaarzame aanvallen verdiende Slavia Praag een strafcorner. De inzet van de bebrilde Cenek Zuna werd op de lijn gekeerd door Florent van Aubel. Pinoké was absoluut niet onder de indruk en voerde de score nog meer op. Miles Bukkens maakte er met een beetje hulp van Slavia-speler Martin Lehovec 11-0 van en niet veel later tipte de aanvaller ook de twaalfde Pinoké-treffer binnen. Nog voor het einde van het derde kwart scoorde Dockier met de backhand: 13-0.

In het laatste kwart pikte Aardenburg ook zijn doelpunt mee. De aanvaller, die in de zomer de Europese titel met Jong Oranje veroverde, maakte er 14-0 van. Een overtreding op Schoenaker werd daarna bestraft met een strafbal, die werd benut door Hendrickx. De vijfde goal voor de Belg. Schoenaker bepaalde vervolgens zelf de eindstand op 16-0 nadat hij de bal in tweede instanties in het doel had gewerkt.