Rusland geeft herovering Lyman door Oekraïne toe

Oekraïne zegt duizenden Russische soldaten te hebben omsingeld in de strategisch belangrijke stad Lyman in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Sommige soldaten probeerden aan de omsingeling te ontsnappen, zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Er zijn doden en gewonden. Rusland heeft daar tot 5.500 soldaten gestationeerd, maar het precieze aantal dat daar nog aanwezig is, is onbekend.

Update 21.30 uur: Na het heroveren van Lyman door het Oekraïense leger gaf Rusland militair tot nader order de strategisch belangrijke stad Lyman in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk op. De Russische soldaten zijn "teruggetrokken vanwege het risico van omsingeling", zei het ministerie van Defensie in Moskou. De Oekraïense autoriteiten meldden eerder over ongeveer 5.000 Russische soldaten die al omsingeld waren.

Eerdere berichtgeving: Rusland nam in mei Lyman in, waar 20.000 mensen woonden voordat de oorlog uitbrak. Sindsdien heeft Rusland Lyman uitgebreid tot een militair logistiek- en transportcentrum. Mocht Lyman terugvallen in Oekraïense handen, dan zou de weg open liggen  tot diep in de resterende delen van Donetsk, dat samen met Luhansk de Donbass vormt. Delen van deze gebieden worden sinds 2014 gecontroleerd door pro-Russische separatisten.