Dit zijn de BN'ers met de meeste nepvolgers op Instagram

De BN’er met het hoogste percentage nepvolgers is @lifeofyvonne, namelijk 56%. Er is geen Nederlands Instagram account dat verhoudingsgewijs meer nepvolgers heeft. Absoluut gezien staat @enzoknol op nummer 1 met een totaal van 480.000 nepvolgers. Dit en meer blijkt uit onderzoek van TechTiek naar nepvolgers op social media.

Voor het onderzoek is een tool gebruikt van Modash; een bedrijf dat data verzamelt van influencers over de hele wereld. De 300 grootste Instagram accounts van Nederland zijn onder de loep genomen. Er is alleen gekeken naar accounts waarvan de volgers minstens 40% Nederlands zijn.

BN’ers met het hoogste en laagste % nepvolgers
Uit het onderzoek is gebleken dat @lifeofyvonne procentueel veruit de meeste nepvolgers heeft ten opzichte van andere Instagram accounts. Op plek 2 staat @olcay (44%) met daarachter @jiami (40%). Gemiddeld heeft een Nederlands Instagram account met minstens 100K volgers 19% nepvolgers. Het relatief aantal neppe volgers loopt dus erg uiteen.

In het onderzoek is ook gekeken naar BN’ers met het laagste percentage nepvolgers. @meester_mark, @martienmeiland, @jvjeze_fur en @eindevandewereld delen een gezamenlijke eerste plaats met slechts 7%.

Het is goed om te weten dat elke influencer altijd een bepaald percentage aan nepvolgers heeft. Grotere accounts hebben vaak 20-30% nepvolgers. Kleine accounts (minder dan 100K) zitten meestal tussen de 10 en 20%. Dit zien we ook terug in de afbeeldingen hieronder. Volgens Modash kan een account met meer dan 25% nepvolgers een teken zijn van fraude.

BN’ers met het meeste en minste aantal nepvolgers
We hebben net gekeken naar de BN’ers met het hoogste percentage nepvolgers. Als we naar absolute getallen gaan kijken krijgen we een heel ander lijstje. @enzoknol is het Instagram account met de meeste nepvolgers van Nederland, namelijk 480.000. Op plek 2 staat @ricoverhoeven met 400K en op plek 3 @dee met maar liefst 393K.

De accounts met absoluut gezien de minste volgers zijn @saarkoningsberger (10K), @vjeze_vur (11K) en @tinomartin (12K). Deze personen kwamen we ook al tegen in het vorige lijstje met het laagste % nepvolgers.

Influencers eerder dit jaar gewaarschuwd
Eerder dit jaar zijn 6 influencers aangesproken door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zouden op grote schaal nepvolgers en neplikes hebben gekocht. Het is verboden om dit soort aankopen te doen, omdat het de consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dat vandaag de dag nog doen riskeren een boete.

Reactie Yvonne Coldeweijer
Yvonne Coldeweijer heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek via de Quote: "Zelf bekijk ik alle volgverzoeken." Coldeweijer besloot eerder dit jaar om een slotje aan haar accounts te hangen nadat ze merkte dat 'andere mensen robots op haar afstuurden'. De vlogger vindt het belangrijk om haar account ‘zuiver’ te houden. "Nepvolgers zijn schadelijk voor je reputatie en maken het lastiger om viral te gaan."