Baltische staten steunen aanvraag NAVO-lidmaatschap Oekra´ne

De Baltische EU- en NAVO-landen Estland, Letland en Litouwen steunen een versnelde procedure voor de toetreding van Oekraïne tot het Noord-Atlantisch Verdrag.

Dat meldden de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen unaniem op Twitter. De inspirerende moed van Oekraïne kan het bondgenootschap alleen maar versterken, volgens de tweets.

De Verenigde Staten daarentegen hadden bedenkingen. Nationale veiligheidsadviseur Sullivan zei dat de Verenigde Staten geen noodzaak zien voor een versnelde toetreding van Oekraïne tot de alliantie. Momenteel is het beter om het land te helpen door middel van lokale steun.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg neemt een soortgelijk standpunt in. Hij wees erop dat het goedkeuringsproces voor Zweden en Finland momenteel aan de gang is. Bovendien zouden alle 30 alliantiestaten moeten instemmen met het verzoek van Oekraïne.

President Zelenskyy had vrijdag aangekondigd dat hij versnelde toetreding tot de NAVO zou aanvragen na de 'formele' annexatie van vier Oekraïense regio's door Rusland. In de VN-Veiligheidsraad mislukte een veroordeling van deze annexatie door een veto van Moskou.