F1: Leclerc pole in Singapore, Verstappen slechts achtste

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De Monegask klokte in de straten van de stadsstaat met de Ferrari onder opdrogende omstandigheden een tijd van 1.49,412 waarmee hij een fractie sneller was dan Sergio Perez en Lewis Hamilton. Max Verstappen moest zijn laatste ronde afbreken vanwege brandstoftekort en start als achtste.

De kwalificatie begon op een natte baan, waardoor alle coureurs met de slicks naar buiten kwamen. De tijden waren flink sneller dan in de derde vrije training en werden beter en beter. Veel coureurs gingen van de baan bij het vinden van de limiet van het circuit. In de slotminuten werd er flink stuivertje gewisseld en was het uitvallen van Esteban Ocon een regelrechte verrassing. Ook Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Alexander Albon en Nicholas Latifi konden uitstappen.

In Q2 werd de baan droger en droger, maar het was in eerste instantie nog te nat om over te gaan naar slicks. Opnieuw ging het flink sneller en in de slotfase waagden Sebastian Vettel, Lance Stroll en Guanyu Zhou de gok met de zachtste droogweerbanden. Hoewel Vettel en Stroll in de slotminuten hun tijden aanscherpten kwamen ze net tekort om door te gaan naar het derde deel. Dit gold heel verrassend ook voor Mercedes-coureur George Russel die zes duizendste van een seconde tekort kwam om verder te gaan. Ook Mick Schumacher en Zhou konden beginnen aan de interviews.

Verstappen was in het laatste deel de eerste die naar buiten ging op de zachtste droogweerbanden. Achter de Nederlander ging Hamilton direct snel, maar de tijd van de Brit werd snel weer verbeterd. Het was vooraan een felle strijd om de poleposition met Leclerc, Hamilton, Perez en Verstappen die de snelste sectortijden aanscherpten.

Toen de vlag gevallen was prijkte de naam van Leclerc bovenaan met een tijd van 1.49,412 op het steeds droger wordende asfalt. Perez kwam 0,022 seconde tekort, terwijl Hamilton op plek drie 0,054 seconde toegaf. Verstappen was veruit de snelste, maar de Nederlander brak zijn voorlaatste ronde af vanwege foutjes in de laatste sector en de laatste ronde vanwege een dreigend tekort aan brandstof. Daardoor pakte Carlos Sainz plek vier, voor Fernando Alonso, Lando Norris, Pierre Gasly, Verstappen, Kevin Magnussen en Yuki Tsunoda.