FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 september 2022

AI Picture Gallery #5

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #743

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amsterdam in hoger beroep tegen uitspraak verplaatsen klimaatdemonstranten

De gemeente gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over het bestuurlijk verplaatsen van demonstranten van Extinction Rebellion in 2020. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Begin september gaf de rechter de demonstranten gelijk, Halsema had hen niet mogen verplaatsen en heeft hen van hun vrijheid beroofd. Zo meldt AT5

Op 18 september verzamelden een grote groep demonstranten van Extinction Rebellion op de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas. De demonstranten blokkeerden de weg en de kruising met de drukke Beethovenstraat, auto's werden tegengehouden met spandoeken en een aantal demonstranten lijmden zichzelf vast aan de straat. De demonstratie werd door het stadsbestuur toegestaan, maar Halsema had aangegeven dat als de demonstranten de weg zouden blokkeren de politie zou gaan optreden.  

De demonstranten besloten geen gehoor te geven aan het verbod van de burgemeester en zodoende greep de politie in. Na meerdere waarschuwingen van de politie om het gebied te verlaten, bleven 150 demonstranten toch aanwezig. Halsema gaf de politie de opdracht tot 'bestuurlijke verplaatsingen', op basis van een noodbevel. De demonstranten werden op bussen gezet, daar enige tijd vastgehouden en vervolgens vervoerd naar de rand van de stad. 

De rechtbank oordeelde dat het inzetten van een noodbevel gerechtvaardigd was, echter oordeelde de rechtbank ook dat het bestuurlijk verplaatsen op basis van dat noodbevel niet gerechtvaardigd was. Er zou namelijk sprake zijn van vrijheidsontneming en daar bood het noodbevel wettelijk niet genoeg grondslag voor. 

Halsema heeft in overleg met de Hoofdofficier van Justitie en de Politiechef besloten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "De uitspraak is van grote invloed op de wijze waarop wij als driehoek kunnen optreden in dergelijke situaties", zo schrijft de burgemeester in de brief.

Volgens Halsema is sinds de eerste keer van het gebruik van bestuurlijk verplaatsen, in 2019, het instrument enkele keer per jaar ingezet. Om zo de openbare orde te herstellen. "Als driehoek beschermen wij de grondwettelijke vrijheid om te demonstreren, maar zijn wij ook genoodzaakt om tegen wanordelijkheden als langdurige verkeersblokkades op te treden."

De burgemeester schrijft verder dat de driehoek oog heeft voor de opmerkingen van de rechter, maar dat ze bij grote blokkades en door de aanhoudende schaarste van personeel dat ingezet kan worden geen verantwoord alternatief zien. "Bestuurlijk verplaatsen beschouwen wij nu als een noodzakelijke en proportionele handelwijze." Vanwege het oordeel van de rechtbank kan de driehoek volgens hen het instrument nu niet inzetten, mede daarom spant de gemeente het hoger beroep aan. 

Tot 18 jaar cel geŽist na 'geweldspiraal waarin vele dodelijke slachtoffers vielen'

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen zeven mannen die een reeks moorden zouden hebben voorbereid celstraffen tot 18 jaar celstraf geëist. Volgens het OM is er door ontsleutelde berichten die via een cryptodienst verzonden waren genoeg bewijs tegen hen. Zo meldt AT5

Het gaat in deze strafzaak om een poging moord in 2014 en zeven voorgenomen moorden tussen 2014 en 2016. In 2014 ontplofte een bom onder een scooter. Daarbij raakten twee mannen gewond, waaronder het doelwit van de aanslag. Bij de voorgenomen moorden gaat het onder meer om het plan een man in Berlijn te doden in 2015.

De criminele organisatie vocht volgens het OM sinds 2012 een onderwereld oorlog uit met een rivaliserende groep. "Aan beide kanten zijn slachtoffers gevallen, zijn pogingen gedaan om tegenstanders te liquideren of voorbereidingen daartoe getroffen. De mannen zijn mede verantwoordelijk voor een geweldspiraal in de jaren 2014-2016 waarin vele dodelijke slachtoffers vielen", stelt het OM.

Volgens het OM opereerde de groep mannen in wisselende samenstelling, maar met een duidelijke vaste kern. Tegen de 33-jarige Amsterdammer die een 'belangrijke en coördinerende rol binnen de organisatie' had werd de hoogste celstraf van 18 jaar geëist. Hij zou betrokken zijn bij één poging liquidatie, één poging uitlokking van een liquidatie en drie voorbereidingen van liquidaties.

Een 32-jarige Amsterdammer die wapens, kentekens en informatie zou hebben geleverd en doelwitten zou hebben geobserveerd hoorde 12 jaar celstraf tegen zich eisen. Een 38-jarige man die al een celstraf van 12 jaar uitzit vanwege een moord in 2012 in Antwerpen zou vanuit de gevangenis liquidaties aangestuurd, gecoördineerd en voorbereid hebben. Tegen hem eiste het OM 10 jaar celstraf. 

Tegen de andere verdachten die verschillende rollen hebben gespeeld in de criminele organisatie zijn straffen van 18 maanden tot 6 jaar geëist.

Het moordplan in Berlijn kwam in 2020 onder meer in deze rechtszaak ter sprake.

Syphon Filter 2 nu speelbaar in 60hz

Europese abonnees van PlayStation Plus Premium kunnen nu Syphon Filter 2 op een soepelere 60Hz spelen in plaats van 50Hz. Sony had vorige maand al beloofd om deze optie aan te bieden en er wordt verwacht dat er meer games zullen volgen.

Als je voor 60Hz kiest speel je dus eigenlijk de Amerikaanse (NTSC) versie van de game. Vroeger was 50hz de standaard voor Europese televies, iets dat dus effect heeft op de framerate. Syphon Filter 2 is een klassieke spion schiet-spel van de studio die tegenwoordig Sony Bend heet (makers van Days Gone).

Protestsong over Iraans regime ruim 40 miljoen keer bekeken, zanger gearresteerd

Op Instagram is miljoenen keren op zijn liedje geklikt: de Iraanse zanger Shervin Hajipour heeft muziek gezet onder diverse tweets waarin Iraniërs hun kritiek op de Islamitische Republiek uiten. Shervin Hajipour is inmiddels gearresteerd en zijn post op Instagram is verwijderd. 

Het nummer "Baray-e azadi" (For Freedom) is echter nog steeds gemakkelijk online te vinden - bijvoorbeeld op Twitter of Telegram. Shervin Hajipour is eigenlijk niet zo bekend - hij was te zien in een talentenjacht op de staatstelevisie.

De rode draad in het nummer is de Perzische uitdrukking "Baray-e ...", wat "Omdat ..." betekent. 

De tweets zijn onder meer: "Vanwege de corrupte economie", "Vanwege het verlangen naar een normaal leven", "Vanwege alle getalenteerde mensen die zijn opgesloten" en "Vanwege de angst om op straat te zoenen" - en last but not least: "Voor de studenten en hun toekomst" en "Voor vrouwen, leven, vrijheid" - dat laatste is de meest populaire slogan van de huidige protesten in Iran.

De arrestatie van Shervin Hajipour is gemeld door meerdere bronnen, waaronder de BBC en Radio Free Europe . Het lied van de jongeman zou binnen 48 uur voordat het daar werd verwijderd zo'n 40 miljoen keer op Instagram zijn bekeken. Na zijn arrestatie werd het nummer nog steeds in Iran gespeeld. 

Chaos;Head Noah mag niet op Steam uitkomen

Chaos;Head Noah gaat niet op Steam uitkomen. Dat heeft ontwikkelaar Spike Chunsoft aangekondigd. De game zou eigenlijk op 7 oktober op Steam verschijnen, maar Steam heeft besloten dat de content van de game niet aan de richtlijnen voldeed. Spike Chunsoft wilde niets aan de game wijzigen, waardoor ze nu naar andere platforms kijken voor de pc release.

Het is niet duidelijk op welke content precies Steam bezwaar op had. De visual novel bevat wel een aantal brute scenes, dus wellicht dat het daar aan ligt. Ondertussen gaat de Chaos;Head Noah / Chaos:Child Double Pack gewoon zoals gepland op 7 oktober uitkomen op de Nintendo Switch. Deze games maken deel uit van Spike Chunsoft's 'Science Adventure' universum waar onder andere ook Steins;Gate uit is gekomen.

Verstappen 2e en 4e in trainingen Singapore, Hamilton en Sainz bovenaan

De vrije trainingen voor de Grand Prix van Singapore hebben voor Max Verstappen twee keer een tijd in de top-4 opgeleverd. De Nederlander, die in Singapore zijn tweede wereldtitel op rij kan pakken, noteerde een tweede en vierde tijd.

Op de Singaporese straten was Lewis Hamilton in de Mercedes het snelst: hij troefde Verstappen met 0,084 seconden af, hoewel de Brit zijn tijd wel later in de sessie - toen de baan dus sneller was - neer heeft gezet. Charles Leclerc was in de Ferrari op vier tienden goed voor de derde tijd, verder bleef alleen Verstappen's Red Bull-teamgenoot Sergio Perez binnen een seconde.

In de tweede training kon Verstappen weinig meters maken: veranderingen aan de voorwielophanging, die daarna weer ongedaan gemaakt werden, zorgden ervoor dat het bij een handvol rondjes bleef. Hij noteerde wel de vierde tijd, een dikke drie tienden achter Sainz en vlak achter diens teamgenoot Charles Leclerc en Mercedes-rijder George Russell.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden. Zaterdag volgt de derde training om 12.00 uur, drie uur later staat de kwalificatie op de planning.

Octopath Traveler II uitgebreid in beeld

Octopath Traveler II was aanwezig op de Tokyo Game Show en Square Enix hield een uitgebreide presentatie over de game. Je kunt de presentatie hieronder bekijken (met Engelse vertaler die live vertaalt). Deze sequel van de HD-2D JRPG komt op 24 februari uit voor Switch, PS4, PS5 en pc.

In Octopath Traveler II speel je wederom met acht verschillende helden. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en avontuur, al belooft Square Enix dat er dit keer meer interactie tussen de personages zal zijn. Deze game speelt zich ook iets verder in de toekomst af tijdens wat je de industriële revolutie zou kunnen noemen. Er zijn bijvoorbeeld treinen. Ten slotte is er in dit deel ook een dag-nacht systeem geïmplementeerd.

Je kunt gameplay van de game zien rond minuut 25.

Ontwikkelaars wisten niet dat Google Stadia zou stoppen

Ontwikkelaars die aan Stadia-projecten werken werden niet van tevoren ingelicht door Google dat het streamingplatform stop zou worden gezet. Een aantal van die ontwikkelaars hebben ontzet en gefrustreerd op Twitter gereageerd.

"Elke keer als er iets gebeurt in games moeten de mensen die daar last van gaan krijgen het eerst via de pers of Twitter horen. Geen emails, belletje of wat dan ook", aldus Simon Roth, maker van Maia.

Een aantal ontwikkelaars zouden hun game bijvoorbeeld in november lanceren en weten nu niet wat ze met dit nieuws aanmoeten en of ze bijvoorbeeld nog betaald krijgen. Hieronder kun je een aantal reacties lezen.

Armed Fantasia en Penny Blood Kickstarter afgerond

De dubbele Kickstarter voor Armed Fantasia en Penny Blood is een paar uur geleden afgerond. De ontwikkelaars hebben uiteindelijk ¥379,328,385 (2.67 miljoen euro) opgehaald. Beide games zijn gefundeerd en er zijn bovendien een hoop stretch goals ontgrendeld.

Armed Fantasia en Penny Blood worden ontwikkeld door de originele makers van Wild Arms en Shadow Hearts. Beide zijn relatief niche RPG's met een fanatieke fanbase. Die krijgen nu dus eindelijk spirituele sequels. De games worden wel pas in 2025 verwacht voor zowel pc als 'consoles', dus fans moeten nog heel lang geduld hebben.

Runbow & Drone Racing League zijn gratis via de Epic Games Store

Gamers kunnen elke donderdag twee games gratis via de Epic Games Store claimen. Dit keer zijn Runbow en The Drone Racing League Simulator tot en met 6 oktober beschikbaar.

Runbow, dat in 2015 uitkwam, wordt beschreven als een 'party platformer'. Het is een spel die je beter met vrienden kunt spelen. The Drone Racing League Simulator is ook een game die je liever in multipalyer speelt. De titel beschrijft het spel al: je bouwt drones en gaat ermee racen.

Claim de games hier.

Zweden heft wapenembargo Turkije op

Toekomstig NAVO-lid Zweden zal wapenexport naar Turkije toestaan. De autoriteiten kondigden aan dat het bestaande embargo zou worden opgeheven. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder gedreigd middels zijn vetorecht Zweden en Finland te blokkeren van het toetreden tot de militaire alliantie als het embargo zou voortduren.

Zweden verbood in 2019 de export van wapens naar Turkije na een Turkse militaire operatie tegen de Koerdische YPG-militie in Syrië. Finland en Zweden geven hun 200-jarige militaire onafhankelijkheid op na de Russische invasie van Oekraïne. Het Turkse parlement moet het NAVO-lidmaatschap van beide landen nog bekrachtigen. Het Zweedse besluit wordt beschouwd als een poging om Ankara's goedkeuring van de toetreding NAVO veilig te stellen. Volgende week wordt een Zweedse delegatie in Ankara verwacht om Turkse uitleveringsverzoeken te bespreken.

OekraÔne wil versneld NAVO-lid worden

Volgens persbureau Reuters heeft Oekraïne een aanvraag ingediend voor versneld lidmaatschap van de NAVO. Hiervoor ondertekende de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy het benodigde document, zoals te zien is op een video.

Bovendien is Kyiv gereed voor onderhandelingen met Rusland, maar niet met de deelname van de huidige Russische president Vladimir Poetin, voegt Zelenskyy toe in de video. Hij beschuldigt het Kremlin van het aanpassen van landsgrenzen "met behulp van moord, afpersing, misbruik en leugens".

De premier van Oekraïne, Denys Schmyhal, deelde op Twitter een foto waarop hij te zien is met onder meer Zelenskyy - die de ondertekende aanvraag in zijn hand vasthoudt.

Torenhoge inflatie, bespaar jij op luxe?

Vandaag maakte het CBS een nieuw naoorlogs inflatierecord bekend van 17,1 %. Er is wat gesteggel over de wijze van berekening door de statistiekenorganisatie, maar het kan niemand zijn ontgaan dat het leven fors duurder is geworden.

Hoewel de rijken der aarden hooguit bezorgd naar hun aandelenportefeuille kijken, is het voor veel mensen inmiddels noodzaak om de buikruim (nog strakker) aan te trekken en te bezuinigen op 'overbodige' luxe.

Hoe bespaar jij op 'luxe'?

Minister Weerwind wil onderzoek naar misstanden in Oostvaarderskliniek (TBS)

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming wil dat de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten een onderzoek laat uitvoeren naar de misstanden in de tbs-kliniek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek moet worden gedaan door een externe partij. De Inspectie van Justitie en Veiligheid zal toezicht houden op het onderzoek.

Vanwege het grote aantal meldingen van incidenten in een korte periode, wordt de kliniek door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gevraagd 'een plan van aanpak op te stellen hoe – in de volle breedte van de kliniek – te komen tot een veilig leef- en werkklimaat'. 

In de brief staat ook dat de DJI op zoek gaat naar een interim-directeur voor de kliniek, nadat de huidige directeur gisteren heeft aangekondigd zijn functie neer te leggen. "De huidige algemeen directeur heeft om persoonlijke redenen zijn functie neergelegd", schrijft Weerwind. "DJI werft zo snel mogelijk een interim directeur met als specifieke opdracht om de benodigde veranderingen tot stand te brengen."

Vier incidenten
In de brief worden vier incidenten genoemd. Een daarvan gaat over seksueel overschrijdend gedrag van een medewerker, waarvoor die op 1 september is ontslagen. Of dat gaat over de oud-medewerker die wordt verdacht van verkrachting, is niet duidelijk.

Een andere melding gaat over een leidinggevende die grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond tegenover meerdere medewerkers. Die leidinggevende is nu op non-actief gesteld, wachtend op een uitspraak van een integriteitscommissie. 

Daarnaast schrijft de minister in de brief over een medewerker die eind september is ontslagen vanwege een seksuele relatie met een tbs-patiënt. Ook is een stagiair ontslagen, omdat die een relatie met een patiënt had.

Dweilen met de kraan open
Zo omschrijft advocaat Jan-Jesse Lieftink de opeenstapeling van incidenten in de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten. Woensdag legde de directeur van de tbs-kliniek zijn functie neer. Dat gebeurde twee dagen nadat bekend werd dat een medewerker is ontslagen omdat hij een patiënt seksueel zou hebben misbruikt.

"Om de zoveel tijd gebeurt hier weer iets. Vervolgens worden allerlei onderzoeken afgekondigd, waar weer allerlei verbeteringen uit voortkomen", zegt Lieftink. "En uiteindelijk gebeurt er weer iets."

Vrouwenbeweging roept FIFA op Iran uit te sluiten van WK Qatar

De Iraanse vrouwenbeweging 'Open Stadiums' heeft de FIFA opgeroepen om Iran te weren van het WK in Qatar, dat in november begint. Open Stadiums eist al jaren ongehinderde toegang voor vrouwen tot voetbalstadions in Iran.

In een brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino staat: "Waarom zou de FIFA de Iraanse staat en zijn vertegenwoordigers een mondiaal podium geven?"

De achtergrond van dit verzoek zijn de incidenten rond de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De religieuze moraalpolitie in Iran had haar gearresteerd vanwege haar vermeende 'on-islamitische outfit'. Wat er precies met Mahsa Amini is gebeurd na haar arrestatie is onduidelijk. De jonge vrouw raakte in coma en stierf op 16 september in een ziekenhuis. Sindsdien demonstreren mensen in het hele land tegen de repressieve koers van de regering.

Bij de demonstraties zijn al tientallen doden gevallen. 

Moskou: Washington verantwoordelijk voor sabotage Nord Stream

De Russische regering heeft een onderzoek geëist naar de vermeende sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee en heeft de Verenigde Staten als hoofdverdachte aangevoerd.

Het is duidelijk dat de belangrijkste begunstigden van de ontploffingen de Verenigde Staten zijn, voornamelijk economisch, vertelde secretaris van de Nationale Veiligheidsraad Patrushev aan het persbureau Interfax. Hij beschuldigde het Westen van het lanceren van een campagne tegen Rusland zodra de lekken bekend werden.

Tegelijkertijd kondigde Patrushev meer samenwerking aan tussen de geheime diensten binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Er zijn nu in totaal vier lekken vastgesteld op de Nord Stream pijpleidingen 1 en 2. De NAVO gaat uit van sabotage.

Feest op het Rode Plein wegens annexatie: 'Maar Poetin gaat dit militair niet winnen'

President Zelenskyy en zijn Westerse bondgenoten moeten vandaag met lede ogen aanzien hoe de Russische president Poetin vier Oekraïense regio’s uitroept tot Russisch grondgebied. Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie en een toespraak in het Kremlin. “Hij zal het presenteren als overwinning, maar in feite is het een nederlaag”, zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland. “Hij gaat dit militair niet meer winnen.” Zo meldt WNL

Update 15.30 uur: Kremlin-chef Poetin heeft zojuist de annexatie bezegeld van vier gebieden in Oekraïne. Hij ondertekende de relevante documenten tijdens een ceremonie. Poetin rechtvaardigde de internationaal niet-erkende stap met de onlangs gehouden schijnreferenda. Mensen hebben hun keuze gemaakt, zei hij.

Tijdens de toespraak, die werd uitgezonden op de staatstelevisie, benadrukte Poetin dat de toetreding tot Rusland gebaseerd was op de wil van miljoenen mensen. De burgers van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zouden voor altijd Russische staatsburgers worden. De Oekraïense regering moet de beslissingen van de mensen respecteren. In ieder geval zal Rusland de regio's met alle beschikbare middelen verdedigen.

De in afwachting van goedkeuring door het Parlement van toelating tot de Russische Federatie zal naar verwachting dinsdag worden ingediend. Poetin is ervan overtuigd dat goedkeuring volgt. 

Feest op het Rode Plein 
Op het Rode Plein in Moskou wordt ge referenda feest. Het verkeer is beperkt vanwege de geplande vieringen, waaronder een concert in de buurt van het Kremlin.

Afgelopen nacht heeft Poetin bij decreet de regio's Cherson en Zaporizja als onafhankelijk erkend. Kort voor de invasie van Oekraïne op 24 februari had Poetin de zogenaamde 'Volksrepublieken' Loehansk en Donetsk al onafhankelijk verklaard. Hij volgde een soortgelijke werkwijze voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.

Secretaris-generaal van de VN: Gevaarlijke escalatie
VN-secretaris-generaal Guterres zei in New York dat de annexatie een gevaarlijke escalatie betekent en indruiste tegen alles waar de internationale gemeenschap voor pleitte. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken noemde het een landroof die nooit zal worden erkend.

Kritiek kwam er ook van de Turkse president Erdogan, die Poetin opriep de spanningen in verband met de annexatie te verminderen. Erdogan had al kritiek geuit op het houden van valse referenda in door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. Turkije is lid van de NAVO en heeft goede betrekkingen met Oekraïne, maar ook met Rusland.

'Moskou laat Oekraïners op Oekraïners schieten'
De Oost-Europa-expert en voormalig Rusland-correspondent voor Deutschlandfunk, Sabine Adler, zei dat vanaf vandaag 15 procent van het grondgebied van Oekraïne door de Russen aan Rusland is toegewezen. Maar zelfs als dit 'veel bombarie' wordt gebracht tijdens de ceremonie in het Kremlin: er is momenteel altijd slecht nieuws van het front in Oekraïne, meest recentelijk van Lyman, dat volgens berichten van Russische militaire bloggers wordt omringd door Oekraïense soldaten.

Adler wees ook op tienduizenden mannen in Rusland die het land ontvluchtten om de dienstplicht te ontlopen. Ze benadrukte dat Oekraïners ook werden opgeroepen voor het Russische leger in de door Rusland gecontroleerde gebieden van Oekraïne. Op deze manier probeert Moskou Oekraïners echt zover te krijgen om op Oekraïners te schieten.

Eerdere berichtgeving: De Kruif is daarvan overtuigd, omdat Poetins troepen “op de verkeerde plekken staan”. Daarbij is het moreel en leiderschap binnen de Russische troepen laag. “Dus hij probeert zo veel mogelijk schade te beperken, maar hij zal het ongetwijfeld gaan verkopen als overwinning”, legt de oud-commandant uit. Maar De Kruif blijft van mening: Rusland gaat die oorlog niet meer winnen. “Uiteindelijk zijn de diplomaten aan zet.”

De gevolgen van de annexatie zijn dat de Oekraïners die in deze gebieden wonen na de toespraak van Poetin vandaag per direct ‘Russisch’ zijn en een nieuw paspoort krijgen. “Kinderen zullen les krijgen in het Russisch in plaats van in het Oekraïens. Het gaat heel ver”, zegt De Kruif. “Overigens zijn de mensen die in die regio’s wonen vaak mensen met een Russische achtergrond, want mensen met een Oekraïense achtergrond zijn vaak al gevlucht.”

Preorders beschikbaar voor WRC Generations

Uitgever Nacon en ontwikkelaar KT Racing maken bekend dat WRC Generations, de officiële game van het FIA World Rally Championship, nu beschikbaar is voor pre-orders.

WRC Generations zou oorspronkelijk op 13 oktober 2022 verschijnen voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en later voor pc (Steam en Epic), maar verschijnt nu op 3 november voor zowel consoles als pc, met een verkoopadviesprijs van € 39,99. Volgens het bericht zorgt de nieuwe releasedatum ervoor dat spelers de best mogelijke ervaring krijgen, met name wat betreft de nieuwe Leagues mode, die in zijn geheel cross-play gespeeld kan worden. Later verschijnt de game voor de Nintendo Switch.

Spelers die WRC Generations pre-orderen bij Game Mania, ontvangen Marcus Grönholms iconische Peugeot 206 WRC uit 2002 om in de game mee te racen.

Noorwegen verscherpt grenscontroles met Rusland

Door de gedeeltelijke mobilisatie van Russische reservisten in opdracht van president Vladimir Poetin houdt Noorwegen de grens met Rusland strenger in de gaten. Het Noorse ministerie van Justitie heeft aangekondigd dat de Noors-Russische grens nu strenger wordt gecontroleerd en dat het niveau van paraatheid toeneemt.

De mobilisatie in Rusland en een mogelijk uitreisverbod voor Russische burgers vergroten het risico op illegale grensoverschrijdingen. Er moet een politiehelikopter in de regio worden gebruikt om mogelijke illegale oversteken beter in de gaten te kunnen houden.

Noorwegen grenst in het uiterste noorden over een lengte van 198 kilometer aan Rusland. De enige officiële grensovergang is het grensstation Storskog. Vanaf vandaag laat Finland, dat een 1.340 kilometer lange grens heeft met Rusland, Russische toeristen niet langer het land binnen zonder geldige reden voor binnenkomst.

'1 op 8 ondernemers vergadert online achter het stuur'

Chantal Vergouw, directievoorzitter van verzekeraar Interpolis, pleit voor een 'veilig en verantwoord' gebruik van de telefoon in de auto. Uit eigen onderzoek van Interpolis blijkt dat er nieuwe gevaarlijke gewoontes achter het stuur zijn ontstaan. Zo deed het videobellen tijdens Corona zijn intrede. "Uit dit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 8 ondernemers deelneemt aan online vergaderingen terwijl ze een auto besturen", zegt Vergouw. "Als je alle vervoersmiddelen in ogenschouw neemt, is dat zelfs 40%. Dus in drie jaar tijd is er een gewoonte aan het groeien die levensgevaarlijk is. Ik maak me daar zorgen over. Want we weten allemaal hoe moeilijk het is om gewoontes weer af te leren. Ik voorkom liever risicovol gedrag dan dat we het later moeten ontmoedigen."

Vergouw ziet een sleutelrol weggelegd voor ondernemers en beslissers in het bedrijfsleven in het voorkomen van gevaarlijk gebruik van de telefoon in het verkeer. "Door hun voorbeeldrol richting hun medewerkers, zetten ze de toon in hun bedrijf. Als je je baas online ziet vergaderen achter het stuur, voel je als werknemer ook geen drempel om dat te doen. Dat gedrag zet een norm die dan wordt nagevolgd. Met alle risico's van dien. Daarom roept ze werkgevers op met hun medewerkers in gesprek te gaan en afspraken te maken over veilig verkeersgedrag. Daarnaast kunnen ze ook veilig en verantwoord gedrag stimuleren, belonen en communiceren naar de buitenwereld hoe ze werken aan verkeersveiligheid. Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van."

Ook haar eigen organisatie Interpolis en moederbedrijf Achmea proberen de medewerkers aan te zetten tot veilig verkeersgedrag. Zo ondertekende Vergouw met haar directieteam een zogenaamd Manifest met 10 verkeersgedragsregels waaraan de medewerkers haar directie kunnen houden. En Achmea lanceerde een intern programma dat medewerkers bewust maakt van en helpt bij veilige deelname aan het verkeer. "We hebben bij bedrijvenklanten van ons ook programma's lopen die tot doel hebben de werknemers veiliger aan het verkeer te laten deelnemen. Samen moeten we als bedrijven onze verantwoordelijkheid nemen."

Levensgevaarlijk
Vergouw constateert dat de tijden zijn veranderd, waardoor de telefoon niet meer uit te bannen is. Ook niet uit het verkeer. "Er zijn inmiddels tal van technische mogelijkheden die de afleidende werking van de telefoon beperken en die helpen bij veilig gebruik. Dat is goed, want daarmee wordt de telefoon een hulpmiddel in plaats van een afleider. Tegelijkertijd blijven zaken als appen, videobellen en op je oortjes naar muziek luisteren terwijl je aan het verkeer deelneemt, natuurlijk uit den boze. Die acties leiden af en zijn levensgevaarlijk, omdat afleiding een van de belangrijkste oorzaken is van ongevallen."

 De mobiele telefoon heeft inmiddels ook belangrijke features die de verkeersveiligheid bevorderen. Zo kunnen telefoons zichzelf bijvoorbeeld grotendeels blokkeren, zodra je gaat rijden. Ook kan met de telefoon veilig worden genavigeerd en worden bestuurders gewaarschuwd voor opstoppingen of files. "Daar komt veilig en verantwoord gebruik binnen handbereik", zegt Vergouw. "De mobiele telefoon is zo'n integraal deel van het leven geworden, dat wordt niet meer uitgebannen. Er moet gezorgd worden dat de spanning die bestaat tussen onveilig en verkeerd gebruik enerzijds en veilige en verantwoorde toepassing anderzijds worden opgelost, beheerst en dat mensen geholpen worden om op een goede manier aan het verkeer te kunnen deelnemen."

Gedrag
Veilig en verantwoord gebruik van de telefoon vraagt veel van de eigen verantwoordelijkheid die mensen nemen. "Door je gedrag aan te passen, maak je het voor jezelf veiliger. En, net zo belangrijk, ook voor andere verkeersdeelnemers", zegt Vergouw. "Hybride werken is massaal ingeburgerd sinds we door Corona thuiswerken. Alleen: hybride werken doet men thuis of op kantoor. Niet in de auto. Dus dat betekent: niet deelnemen aan online vergaderingen in de auto want we weten allemaal hoeveel afleiding die opleveren voor de bestuurder."

Bezint eer ge begint, is dus het devies. "Ga goed voorbereid op weg", zegt Vergouw. "Stel bijvoorbeeld de navigatie in en kies je muziek voordat je wegrijdt. Uit analyses van data blijkt dat schades het vaakst vlak na vertrek en vlak voor aankomst ontstaan. De vuistregel is grofweg: de eerste 5 minuten voor vertrek en de laatste 5 minuten voor aankomst, zijn bestuurders minder alert. Eigenlijk heeft men op dit soort risicomomenten alle aandacht nodig bij de rijtaak (vanwege de vele veranderingen) maar is men juist vanwege bekendheid met de situatie geneigd andere dingen te doen (afleiding) en te rijden op routine. Autorijden is heel moeilijk, omdat het zo gemakkelijk is."

Krachten bundelen
De drijfveer voor Vergouw en Interpolis is het realiseren van het door de Europese Unie en de Nederlandse overheid gestelde doel van nul verkeersslachtoffers in 2050, zegt Vergouw. Interpolis is inmiddels ook National Relay: de Europese Commissie heeft haar gevraagd om samen met alle betrokkenen in Nederland te werken aan het bevorderen van verkeersveiligheid. "Dat is eervol, maar schept ook verwachtingen en verplichtingen. Het vraagt om alle losse verantwoordelijkheden en krachten te bundelen en gezamenlijk te werken aan oplossingen. Alleen dan gaat het lukken."

Maatschappelijk doel
Voor Vergouw is het terugbrengen van het aantal verkeersslachtoffers een complexe opdracht, maar dient het vele doelen. "Iedereen die een ongeluk heeft gehad of in de naaste omgeving meemaakte, weet hoe vernietigend dat kan zijn. Iemand verliezen of blijvend gehandicapt raken (fysiek en/of mentaal): het is vreselijk. Ieder ongeluk dat voorkomen kan worden moeten worden voorkomen. Uiteraard hoort Interpolis ook dat de verzekeraar daar garen bij spint omdat er dan minder hoeft te worden uitgekeerd. Uiteindelijk blijven de premies daar betaalbaar door. En men draagt ook bij aan een groter maatschappelijk doel. Want is het het acceptabel dat er jaarlijks 600 mensen sterven in het verkeer? Dat er meer dan 21.000 zwaargewonden vallen? Dat er bijna 400 mensen dagelijks op de Spoedeisende Hulp moeten worden bebehandeld? Dat er ongeveer 17 miljard euro op jaarbasis betaald wordt voor de effecten van verkeersongevallen? Het is zo'n enorm maatschappelijk probleem, daar is een onze lagere schadelast-uitkering slechts een onderdeel van."

Recordinflatie van 17,1 %, maar kritiek op rekenmethode CBS

De inflatie in Nederland heeft is opnieuw gestegen tot een recordhoogte, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen. Sinds 1940-1945 is de inflatie niet eerder zo hoog geweest als de huidige 17,1 procent. De hoofdoorzaak daarvan zijn de gestegen energiekosten. De prijzen voor energie inclusief brandstoffen waren in september 114 procent hoger dan een jaar eerder. Zo meldt de NOS.

Over de door 't CBS gebruikte rekenmethode is wel discussie. Op dit moment meet het CBS namelijk de prijzen van nieuwe energiecontracten, waar momenteel de hoogste prijzen voor moeten worden betaald terwijl de meeste huishoudens echter veel minder betalen op basis van een eerder afgesloten energiecontract.

Het CBS is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe rekenmethode waarbij wordt gekeken naar wat mensen daadwerkelijk betalen voor hun gas en stroom. Daarvoor heeft het statistiekbureau data van energiemaatschappijen gevraagd. Die omvat gegevens over wat consumenten daadwerkelijk betalen en daaruit blijkt dat de stijging van de energiekosten lager is dan wat uit de huidige rekenmethode komt.

Die wijziging van rekenmethode vergt veel werk, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Het zijn heel grote aantallen gegevens en we moeten goed kijken of de data die we krijgen geschikt zijn." Van gegoochel met cijfers is geen sprake, zegt Van Mulligen. "De huidige berekening is niet fout, maar we kijken of het beter kan". "Pas in de loop van 2023 of in januari van 2024 kan deze methode worden toegepast. Er is namelijk ook nog goedkeuring van het Europese statistiekbureau nodig, omdat inflatiecijfers internationaal vergelijkbaar moeten zijn", aldus Van Mulligen.

Een andere berekening van het inflatiecijfer verandert niets aan wat mensen in hun portemonnee voelen aan inflatie. Maar de wijziging kan wel gevolgen hebben voor de cao-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers om loonsverhogingen af te spreken en voor het vaststellen van de huurprijzen. Daarbij wordt er doorgaans naar de CBS-inflatiecijfers gekeken.

De Nederlandse inflatie ligt momenteel een stuk hoger dan in veel andere eurolanden. De helft van die landen gebruikt momenteel dezelfde rekenmethode als het CBS. De Nederlandsche Bank ziet graag dat alle landen dezelfde methode gebruiken en juicht het toe dat het CBS met aanpassingen bezig is.

Sword Art Online Alicization Lycoris beschikbaar voor Switch

Bandai Namco heeft vandaag de Nintendo Switch-versie voor Sword Art Online Alicization Lycoris uitgebracht. De game kwam al eerder uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc in 2019.

Spelers gaan als Kirito opnieuw op avonturen met Eugeo, Alice, Administrator en nog veel meer fanfavoriete personages aan hun zijde. Onder toezicht van de bekende auteur Reki Kawahara werd ook een originele verhaallijn toegevoegd aan het verhaal van de manga canon. Spelers ontmoeten Medina, erfgename van de in ongenade gevallen familie Orthinanos, en willen haar naam zuiveren door een Integrity Knight te worden.

Sword Art Online Alicization Lycoris speelt zich af in een middeleeuwse-fantasy wereld, waarbij spelers grote zwaarden hanteren, ridders ontmoeten en het opnemen tegen mythische wezens.

Sword Art Online Alicization Lycoris is nu verkrijgbaar op Nintendo Switch en bevat de vier eerste "Ancient Apostles" als gratis update-inhoud.

Meer details over Elder Scrolls: Online - Firesong

Gisteren vond in The Elder Scrolls Online de Legacy of the Bretons Autumn Event-livestream plaats, waarbij spelers een uitgebreide blik kregen op de avonturen in de laatste Story DLC van dit jaar, Firesong. Firesong is vanaf 1 november beschikbaar voor pc, Mac en Stadia en op 15 november voor Xbox- en PlayStation-consoles.

ZOS onthulde dat de Firesong DLC 15 uur content bevat die draait om een nieuwe, onontdekte zone, namelijk het mysterieuze eiland Galen. Hier komen spelers nieuwe personages, monsters en veel politieke onrust tegen. Terwijl het verhaal van dit jaar ten einde loopt, kunnen spelers geheel nieuwe collectibles en achievements verdienen - waaronder een die spelers uitdaagt om alle dieren op het eiland te aaien - en unieke item sets verzamelen die nergens anders in Tamriel te vinden zijn.

De Firesong Prologue Quest is nu beschikbaar op alle platforms voor iedereen die The Elder Scrolls Online bezit, zonder dat hiervoor een eerdere aankoop van DLC of van een hoofdstuk nodig is. In de Firesong Prologue beginnen spelers aan een verhaal dat de Legacy of the Bretons-saga van dit jaar tot een einde brengt.

ZOS onthulde ook de geheime bonusbeloning voor het in-game evenement The Heroes of High Isle die nu aan de gang is. Als de community 100% van de The Heroes of High Isle challenge haalt, waarbij de voortgang wordt bijgehouden op de website, wordt de Firesong DLC gratis ontgrendeld voor alle High Isle bezitters op alle platformen. Meer informatie over dit in-game evenement is hier te vinden op de ESO website.

Firesong is op 1 november beschikbaar voor pc en Mac en op 15 november voor Xbox- en PlayStation-consoles.

Elder Scrolls Online: Firesong

ILT dwingt statiegeld blikjes af met last onder dwangsom

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt definitief een preventieve last onder dwangsom (LOD) op aan het Afvalfonds Verpakkingen (AV) en 14 producenten en importeurs van dranken in blik, waaronder supermarkten. In de zomer waarschuwde de ILT de betrokken bedrijven met een voornemen tot last onder dwangsom van € 28 miljoen (vLOD) om duidelijk te maken dat het later invoeren van statiegeld op blikjes niet aan de orde is.

De betrokken bedrijven hadden tot half augustus de tijd om te reageren op de vLOD. De ILT heeft inmiddels alle zienswijzen zorgvuldig gewogen, maar ziet dat het bedrijfsleven onvoldoende actie onderneemt om het heffen van statiegeld op blikjes vanaf 1 januari 2023 alsnog te realiseren. Daarnaast heeft het AV onvoldoende bewijzen aangeleverd die een uitstel tot 1 april 2023 rechtvaardigen. De ILT gaat nu handhaven, omdat de inspectie ervoor wil zorgen dat de nieuwe wet (invoer statiegeld blik) wordt nageleefd.

Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT: “Het is al bijna twee jaar bekend dat deze wet eraan komt. Er zijn voorbeelden bij supermarkten en bedrijven die al wel de blikjes innemen. Er is voldoende voorbereidingstijd geweest en er zijn voorbeelden dan het kan. De sector blijft echter terugtrekkende bewegingen maken. Het is een verantwoordelijkheid van de sector om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Iedereen begrijpt dat het invoeren van statiegeld op blikjes een belangrijke bijdrage levert aan het hoogwaardig recyclen van grondstoffen en het tegengaan van zwerfafval en dus aan de circulaire economie.”

Op 17 juni van dit jaar gaf het AV namens het verpakkend bedrijfsleven aan dat zij niet kan voldoen aan de wettelijk vastgelegde datum van 31 december 2022 om een statiegeldsysteem voor blikjes in te voeren. Staatssecretaris Heijnen (IenW) heeft in een Kamerbrief laten weten dat de wettelijk vastgelegde invoeringsdatum voor het statiegeldsysteem voor blikjes op 31 december 2022 overeind blijft. De ILT vindt het noodzakelijk om een stevige waarschuwing af te geven dat het invoeren van statiegeld op blikjes een wettelijke verplichting is.

Omdat het bedrijfsleven nog steeds aangeeft hier niet aan te gaan voldoen, legt de ILT de last op. Het totale bedrag aan dwangsommen bedraagt ruim € 28 miljoen. Als na het bereiken van het maximale dwangsombedrag de overtreding nog niet is beëindigd, zal de ILT een nieuwe dwangsom opleggen.

De ILT ziet toe en handhaaft op de wettelijke voorschriften op het gebied van het Besluit beheer verpakkingen 2014 (Bbv), waaronder ook het statiegeld op kunststof flessen en metalen drankverpakkingen in Nederland.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

De slotfilm Bo van het Nederlands Film Festival, dat vandaag eindigt, komt deze week ook landelijk in de bioscopen. En als je die al gezien hebt is er nog van alles om uit te kiezen voor een bezoekje aan je lokale filmtheater.

Bo

Wanneer de onverschrokken Bo naar Georgië afreist om het graf van haar vader - een bekende trompettist - te bezoeken, loopt ze zijn vroegere jeugdvriend Levan tegen het lijf. Op zoek naar haar roots en een beter begrip van haar vader, besluit ze om mee te liften in Levan’s vrachtwagen. Ondanks het leeftijdsverschil geven ze voorzichtig toe aan de liefde die ze voor elkaar voelen. Het melancholische trompetspel van Bo’s vader begeleidt hun reis door het adembenemende Georgische landschap. De opbloeiende liefde tussen Bo en Levan zorgt ervoor dat ze uiteindelijk hun donkerste geheimen met elkaar durven te delen..

Smile

Nadat ze getuige is geweest van een bizar en traumatisch incident met een patiënt krijgt dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) te maken met onheilspellende gebeurtenissen die ze niet kan verklaren. Terwijl een overweldigende angst langzamerhand haar leven overneemt, moet Rose haar verontrustende verleden onder ogen zien om te overleven en te ontsnappen aan haar gruwelijke nieuwe realiteit.

Beautiful Beings

Addi woont met zijn excentrieke moeder in het IJslandse Reykjavik. Na een incident met zijn klasgenoot Balli die gepest wordt, besluit hij zich over hem te ontfermen. Samen met twee van zijn kameraden verkent het kwartet hun ontluikende leven naar volwassenheid. Ze schromen niet voor agressie en geweld, maar ze leren ook over onderlinge loyaliteit en genegenheid. Als hun gedrag verder escaleert zoekt Addi naar manieren om hem en zijn vrienden terug te brengen naar een veiliger pad.

Ticket to Paradise

Oscarwinnaars George Clooney en Julia Roberts zijn weer samen te zien op het witte doek als exen die een gezamenlijke missie hebben: hun smoorverliefde dochter ervan weerhouden dezelfde fout te maken als zij ooit maakten. Ticket to Paradise is een romantische komedie over tweede kansen die verrassend kunnen uitpakken.

Escape from Brazil

Joao, een Braziliaanse politieagent, en Laila, zijn vriendin, worden beroofd en neergeschoten door een aanvaller. Ze herstellen van hun wonden en blijven lichamelijk en emotioneel metlittekens achter. Joao werkt aan een zaak van een ontvoerde vrouw, die haar man Freire helpt tijdens onderhandelingen. Eva, een jonge en rijke handelaar, worstelt om zin in het leven te vinden. Ze keert terug naar een academische carrière in Nederland, geholpen door de intellectueel John Togg. Ze doet onderzoek naar het wereldwijde herstelbeleid, in de hoop de sociaaleconomische ongelijkheid in de wereld op te lossen. Ze ontmoet Bram, een levensgenieter, en pleit voor haar optimisme over de mensheid en het liberalisme van de wereldmarkt. Tijdens hun verlovingsfeest stuurt Joao per ongeluk een bericht naar Laila, waardoor de relatie wordt beëindigd omdat ze Brazilië niet willen verlaten. Hij vecht met zijn zwager, Fabio, schiet hem neer voor de ogen van de hele familie en vlucht. Tijdens het werken met Togg wordt Eva ongepast door hem betast, protesteert en rent weg. Joao ontvoert Freire in een welvarende buurt. Hij ondervraagt hem en ontdekt dat hij cocaïnepasta heeft en beveelt de ontvoering en moord op zijn eigen vrouw. Joao bedenkt een plan om de cocaïne naar Europa te smokkelen en de politie te ontwijken voor de moord op Fabio. Togg onthult dat hij Eva's onderzoek niet langer zal helpen. Ze staat met stomheid geslagen en raakt depressief. Joao riskeert de drugs Nederland binnen te vliegen en weet zich een weg door de douane te banen. Hij verbergt het en ontvoert willekeurig Eva in haar huis. Hij ontmoet de Nederlandse drugsdealer en komt er niet uit. Ze volgen Joao naar het huis van Eva en houden beide gijzelaars vast. Joao wordt gem

Nowhere

Het eenzame bestaan van de vijftiger André wordt opgeschrikt wanneer een dakloze jongen bij hem inbreekt. Waar André hem eerst verguist, blijken ze al snel meer op elkaar te lijken dan gedacht. De twee ontwikkelen een onverwachts hechte band en helpen elkaar om hun verleden onder ogen te zien. Nowhere is een gelaagd portret met ontroerende personages, over verbinding, hoop en familiale roots.

Femi

Wanneer de geboorte van zijn eerste kind nadert moet de 21-jarige mentaal instabiele Dennis (Yannick Jozefzoon) het verlies van zijn jonggestorven Nigeriaanse vader onder ogen komen om met zichzelf in het reine te komen.

Love, Spells and All That (Ask, Buyu vs)

Twintig jaar nadat hun affaire noodlottig eindigde, zien twee vrouwen elkaar weer tijdens een dagtocht op het charmante Turkse eiland Büyükada, waar ze voor het eerst verliefd werden. Ze proberen een oude betovering, die de een over de ander had uitgesproken, te verbreken. Het wordt een onverwachte reis door het verleden.

Napoleon: In the Name of Art

Napoleon Bonaparte (1769-1821) begreep al op jonge leeftijd de waarde van kunst en was geboeid door de schoonheid ervan. Zijn wereldwijde veroveringen gingen dan ook altijd gepaard met het vergaren, bestuderen, conserveren en in kaart brengen van kunst. Hij bracht kunstwerken van over de hele wereld naar Frankrijk vanuit zijn overtuiging dat cultuur en kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn. De complexe relatie tussen Napoleon en kunst heeft vele tegenstrijdige verschijningsvormen. Hij gebruikte kunst en cultuur om zichzelf te legitimeren als erfgenaam van de klassieke wereld, als een instrument voor de esthetische, morele en burgerlijke opvoeding van burgers, maar kunst was ook propaganda en oorlogsbuit voor het revolutionaire Frankrijk. Oscarwinnaar Jeremy Irons neemt ons mee van de Brera Academie en Dom in Milaan, naar het Louvre in Parijs, in gezelschap van de beste internationale kunsthistorici.

Ningdu

Gevangen tussen halfgoden en massale waanzin, in een wereld van propagandabeelden, surrealistische collages en popart-animatie, worstelt Lei's familie om de roerige tijden van China van de jaren vijftig en zestig te doorstaan. Silver Bird en Rainbow Fish is een ode aan familie, herinnering en een reconstructie van familiegeschiedenis in de Geschiedenis van China.

M'n Beessie en Ik

Een documentaire over de onafscheidelijke band tussen huisdieren en hun baasjes. Een tragikomische zoektocht naar of we huisdieren nodig hebben om een gat op te vullen in ons menselijke bestaan. Want hoe leuk is het om te leven met een intelligent varken, eigenzinnige naaktkatten, een dansende hond, een spirituele naaktslak of een insta-kat en wat zegt dit eigenlijk over onszelf? In een visuele reis langs doorsnee Nederlandse huishoudens zien we hoe diverse baasjes hun leven totaal wijden aan hun huisdieren en zij een onmisbare factor zijn in hun leven.

Cyberpunk 2077 is 20 miljoen keer verkocht

Van Cyberpunk 2077 zijn er inmiddels 20 miljoen exemplaren over de (digitale) toonbank gegaan. Dat heeft CD Projekt Red aangekondigd. Het spel is dus ondanks een karrenvracht aan kritiek toch nog relatief succesvol gebleken.

Cyberpunk 2077, dat eind 2020 uitkwam, is een van de meest bekritiseerde games in recente tijden. De game had last van veel bugs en een aantal beloofde features ontbraken of waren beperkt aanwezig. De game draaide verder heel slecht op last-gen consoles (PS4 en Xbox One). Sony besloot toen zelfs om het spel een aantal maanden van hun digitale winkel af te halen. Sindsdien heeft CD Projekt Red een aantal grote patches uitgebracht, maar de status van Cyberpunk 2077 is nooit volledig hersteld.

Dat betekent niet dat CD Projekt klaar is met Cyberpunk 2077. Recent is er een goed ontvangen anime gebaseerd op het spel uitgekomen op Netflix. Volgend jaar komt ook eindelijk de eerste DLC uit: Phantom Liberty. Keanu Reeves keert dan ook terug als Johnny Silverhand.

CO2-meter moet in ieder klaslokaal en extra ondersteuning bij inzet luchtreinigers

De afgelopen maanden is door het harde werken van vele scholen en gemeenten de ventilatie van schoolgebouwen verder verbeterd. Honderden scholen hebben gebruik gemaakt van het hulpteam ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO2-meters geplaatst. Maar nu de coronabesmettingen weer langzaam toenemen, is het belangrijk om ook op het aantal scholen waar ventilatie nog onvoldoende op orde is, te zorgen dat alles uit de kast wordt getrokken om de ventilatie ook daar vlot te trekken. Daarom wordt het verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): “Als leraar wil je lesgeven in een goed geventileerde klas, net zoals ouders dat ook belangrijk vinden voor hun kind. Op veel plekken is er al veel werk verzet om de school winterklaar te maken. Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover, dus daar moet een schep bovenop. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn. Voor ondersteuning kunnen scholen terecht op www.ventilatiehulp.nl of bellen met 0800–0224402. Doet dat ook echt, zodat we samen alle schoolgebouwen winterklaar maken.”

In ieder lokaal een CO2-meter
In de klas moet je voortdurend kunnen meten of de ventilatie in orde is. Uit een recente peiling onder scholen blijkt dat circa 60% een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal heeft hangen, maar 40% heeft dat om diverse redenen nog niet. Hoewel bij vele scholen de meters wel in bestelling zijn, is het noodzakelijk om op alle plekken voorbereid te zijn als de coronabesmettingscijfers mogelijk verder oplopen. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht. Deze verplichting is voor nieuwbouw en gerenoveerde basisschoolgebouwen al opgenomen in het Bouwbesluit. Dit wordt gelijkgetrokken.

Ondersteuning bij inzet luchtreinigers
"We zetten alles op alles om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Om geen kansen te laten liggen wordt ook de inzet van luchtreiniging optimaal benut en worden scholen die dat willen verder ondersteund in het gebruik daarvan. Dit kan bijdragen aan oplossingen voor de korte termijn en daarnaast ook aan de opbouw van wetenschappelijke kennis over de effectiviteit en veiligheid van luchtreiniging in de klas.

In Staphorst hebben zes scholen het initiatief genomen om 75 luchtreinigers te plaatsen. Wij starten een pilot om de effecten van deze luchtreinigers te meten. Dit breiden we bovendien uit naar ruim 200 klaslokalen op andere plaatsen in Nederland. Scholen die hieraan willen meedoen, kunnen zich hiervoor aanmelden op www.ventilatiehulp.nl. De onderzoeksresultaten worden in het voorjaar van 2023 verwacht. Dit komt bovenop het al langlopende onderzoek wat op tientallen scholen gaande is door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven."

Ondersteuning bij verbetering ventilatie
Met de Maatwerkregeling Ventilatie in Scholen (voorheen SUViS-regeling) kunnen scholen nog altijd een subsidie aanvragen. We zagen bij de vorige regeling dat dit niet altijd voldoende was en daarom hebben we dit voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen flink opgehoogd. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60% financiering vanuit het Rijk aanvragen.

Schoolbesturen en gemeenten die advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams van Ruimte-OK. Ruimte-OK is bereikbaar via 0800–0224402 of www.ventilatiehulp.nl. Ook voor de aanschaf van CO2-meters kun je hier terecht voor informatie, zodat je zeker weet dat je deze bij een gedegen partij inkoopt.

Inmiddels wordt de website goed bezocht en zijn handreikingen en documenten zo’n 3000 keer gedownload. De helpdesk is 500 keer geraadpleegd. Er zijn ruim 700 verzoeken bij Ruimte-OK ingediend voor een bezoek van een expert van het hulpteam. Inmiddels zijn ongeveer 400 scholen bezocht en nog zo’n 170 scholen hebben op korte termijn een afspraak staan met een hulpteam. De teams leggen op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en wijzen op mogelijkheden om de ventilatie verder te verbeteren.

The Elder Scrolls V: Skyrim Anniversary Edition beschikbaar op Switch

Nintendo en Bethesda laten weten dat The Elder Scrolls V: Skyrim Anniversary Edition nu ook uit is op Nintendo Switch. Mocht je de game nog niet hebben gespeeld op een pc, andere console of broodrooster, dan heb je nu weer een kans.

De volledige game kost € 59,99, maar je kunt je The Elder Scrolls V: Skyrim ook upgraden voor nog geen twintig euro.

Met Flight Simulator over Canada

Microsoft heeft Flight Simulator's World Update XI uitgebracht waarmee we gedetailleerder over Canada kunnen vliegen.

Bij het maken van World Update XI: Canada heeft het Microsoft Flight Simulator-team gebruikgemaakt van onder andere digitale hoogtemodellen, satellietbeelden en luchtfotografie. De update verbetert twaalf stedelijke regio's met de nieuwste fotogrammetriegegevens en bevat 87 handgemaakte aandachtspunten.

Functies van World Update XI:

  • Vijf handgemaakte luchthavens, waaronder: British Columbia's Castlegar / West Kootenay Regional Airport (CYCG), Vancouvereiland en internationale luchthaven Victoria
  • Drie bushtrips (Vancouver Island, Newfoundland en de Canadese Rockies)
  • Drie landingsuitdagingen (Castlegar, Barkerville en Calgary)
  • Drie ontdekkingsvluchten (Vancouver, Montreal en Toronto).

Microsoft Flight Simulator heeft ook zijn nieuwste vliegtuig uitgebracht in de serie "Local Legends" -vliegtuigen. De 195 Businessliner, gemaakt door Carenado, is een eenmotorig, hoogvleugelvliegtuig voor algemene luchtvaart en nutsvoorzieningen van de Amerikaanse luchtvaartfabrikant Cessna.

World Update XI: Canada is gratis beschikbaar voor alle eigenaren van Microsoft Flight Simulator. Om de 195 Businessliner te leren vliegen kost 20 euro.

FOK! Wat een weer: prachtig herfstweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwing:
Vannacht en vanochtend plaatselijk dichte mist, vanaf vanavond laat zware windstoten in de kustgebieden. Code geel geldt voor het hele land met uitzondering van Flevoland.


Vanochtend begint op verschillende plaatsen met (dichte) mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend. Verder zijn er perioden met zon en kan in het westen en noorden een enkele bui voorkomen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en wordt zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In de loop van de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe. In de tweede helft van de avond gaat het regenen. In het oosten blijft het tot middernacht droog. De zuidelijke wind neemt verder toe, boven land naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, windkracht 6-7. Langs de westkust is er aan het einde van de avond kans op zware windstoten rond 75 km/u.

Vroege ochtendmist (Afbeelding: Bondage)
Vroege ochtendmist (Afbeelding: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Cuphead krijgt fysiek exemplaar

Cuphead krijgt een fysieke editie. Dat heeft ontwikkelaar Studio MHDR samen met uitgever iam8bit aangekondigd. Deze editie komt met de recent uitgebrachte DLC 'The Delicious Last Course'. Een releasedatum voor deze editie is nog niet aangekondigd.

Cuphead is een knettermoeilijke bullet-hell game waarin je vooral tegen bazen moet vechten. Het is een spel die de reflexen van veel gamers uitgebreid heeft getest. Er bestaat ook een Netflix-serie gebaseerd op de personages en setting van het spel.

Monster Hunter Rise: Sunbreak Title Update 2 nu beschikbaar

De tweede gratis update voor Monster Hunter Rise: Sunbreak is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. Deze update komt onder andere met moeilijkere versies van populaire monsters. Je kunt nu tegen Violet Mizutsune, Flaming Espinas en Risen Chameleos vechten.

Capcom heeft verder ook een aantal nieuwe event quests toegevoegd die extra uitdagend zijn (vecht tegen Gold Rathian en Silver Rathalos tegelijk). Het is nu ook mogelijk om gebruik te maken van de 'layered weapons'. Met deze functie kun je het design van een wapen op een ander wapen gebruiken, waardoor je meer controle hebt over je uiterlijk. Capcom belooft dat er eind dit jaar en ook volgend jaar meer gratis updates komen. Monster Hunter Rise: Sunbreak kwam afgelopen zomer uit voor Switch en pc.

Scorn komt een weekje eerder uit

De releasedatum van Scorn wordt naar voren gebracht door uitgever Kepler Interactive. De mysterieuze horrorgame komt nu op 14 oktober in plaats van 21 oktober uit. Scorn is dan beschikbaar voor Xbox Series X|S en pc. Het is ook vanaf de eerste dag verkrijgbaar via Xbox Game Pass.

In Scorn moet je groteske bio-mechanische wereld verkennen en puzzels oplossen. Verder zijn er ook een aantal geweren en dus schiet-elementen, maar dat is volgens de ontwikkelaar niet de focus van deze game.

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.