Amnesty International en Oekra´ne in de clinch over rapport mensenrechten

Amnesty International heeft Oekraïne ervan beschuldigd zijn eigen burgers in gevaar te brengen door militaire bases te vestigen in en aanvallen uit te voeren vanuit woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Hierdoor werden van dergelijke plekken militaire doelen gemaakt en zijn volgens Amnesty talloze burgers gedood of gewond geraakt. Daarmee schendt het leger het internationaal humanitair recht. Amnesty Internationaal voerde het onderzoek tussen april en juli uit.

"We hebben een patroon gedocumenteerd van Oekraïense strijdkrachten die burgers in gevaar brengen en het oorlogsrecht schenden wanneer ze opereren in bevolkte gebieden," zei Amnesty International's secretaris-generaal Agnès Callamard in een verklaring.

"Een defensieve positie ontslaat het Oekraïense leger niet van het respecteren van het internationaal humanitair recht."

Het mensenrechtenorgaan merkte op dat dergelijke schendingen door Oekraïne "op geen enkele manier" aanvallen van Rusland rechtvaardigen waarbij burgers zijn gedood en gewond geraakt in steden als Vinnytsia en Kremenchuk.

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne noemde het Amnesty-rapport "oneerlijk".

"Dit gedrag van Amnesty International gaat niet over het vinden en rapporteren van de waarheid aan de wereld, het gaat over het creëren van een valse gelijkwaardigheid - tussen de dader en het slachtoffer, tussen het land dat honderden en duizenden burgers, steden, gebieden vernietigt, en een land dat zich wanhopig verdedigt," zei Dmytro Kuleba in een video die op Facebook werd geplaatst.

But it is the Russian army that shells at the Ukrainian cities and civilian objects, endangering the whole of Ukraine by its genocidal invasion.

— katerina sergatskova (@KSergatskova) August 4, 2022