VS: Justitie klaagt alsnog agenten aan in zaak Breanna Taylor

De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland kondigde donderdag aan dat het ministerie van Justitie aanklachten heeft ingediend tegen vier politieagenten van Louisville in verband met de dood van Breonna Taylor. De 26-jarige zwarte vrouw werd op 13 maart 2020 in de stad Louisville doodgeschoten bij een politieinval in haar huis, terwijl ze ongewapend was. 

Bij de inval forceerden de agenten zonder waarschuwing de deur van het huis van Taylor in een drugsonderzoek naar onder meer haar ex-vriend. De geschrokken huidige vriend van Taylor - die net als zijzelf niets met de zaak te maken had - schoot op de agenten omdat hij dacht dat ze inbrekers waren, waarna de politie meerdere keren terugschoot waarbij Taylor dodelijk geraakt werd.

De primaire verdachten van het politieonderzoek waren Jamarcus Glover en Adrian Walker, die werden verdacht van de verkoop van drugs vanuit een huis dat zeker 16 kilometer ver weg lag. Glover was de ex-vriend van Taylor. De politie had het huiszoekingsbevel voor het appartement van Taylor omdat vermoed werd dat Glover zijn pakketten met drugs in het appartement van Taylor had laten ontvangen en omdat een auto die op Taylors naam was geregistreerd verschillende keren voor het huis van Glover geparkeerd stond. In het appartement waar Taylor werd doodgeschoten zijn geen drugs gevonden.

De aangeklaagde agenten zijn Joshua Jaynes, Brett Hankison, Kelly Goodlett en Kyle Meany. Alleen Meany is op dit moment nog in dienst van de politie. Hankison werd al eerder aangeklaagd. Hij werd dit jaar door een jury in Louisville vrijgesproken van het bewust in gevaar brengen van de buren van Taylor bij de inval, maar staat dus nu opnieuw terecht.

"De federale aanklachten die vandaag bekend zijn gemaakt, stellen dat leden van een politieonderzoekseenheid de beëdigde verklaring hebben vervalst die is gebruikt om het huiszoekingsbevel voor het huis van mevrouw Taylor te verkrijgen en dat deze daad federale burgerrechtenwetten heeft geschonden, en dat deze schendingen hebben geleid tot de dood van mevrouw Taylor," zei Garland tijdens een nieuwsconferentie.

De federale aanklacht tegen rechercheur Joshua Jaynes, voormalig Louisville rechercheur Kelly Goodlett en sergeant Kyle Meany luidt dat zij Taylor's Vierde Amendement rechten hebben geschonden toen zij een huiszoekingsbevel aanvroegen voor Taylor's huis terwijl zij wisten dat zij geen reden daartoe hadden, en dat zij wisten dat hun beëdigde verklaring ter ondersteuning van het bevel valse en misleidende informatie bevatte en andere essentiële informatie wegliet, wat resulteerde in haar dood.

"In de beëdigde verklaring werd onder andere ten onrechte beweerd dat agenten hadden geverifieerd dat er vanwege drugshandel pakketten waren afgeleverd op het adres van Taylor. In feite wisten de verdachten Jaynes en Goodlett dat dit niet waar was," zei Garland tijdens een persconferentie.

Garland beweerde ook dat Jaynes en Goodlett wisten dat gewapende agenten de inval in Taylor's huis zouden uitvoeren, en dat het uitvoeren van de huiszoeking "een gevaarlijke situatie zou kunnen creëren voor iedereen die toevallig in het huis van Ms. Taylor aanwezig was".

Aanklagers beweren tevens dat Jaynes en Goodlett elkaar na Taylor's dood ontmoetten in een garage "waar ze afspraken om onderzoekers" die de mislukte inval zouden onderzoeken een "verzonnen verhaal" te vertellen.

Er zijn ook aanklachten ingediend tegen Brett Hankison, een voormalig politieagent in Louisville die betrokken was bij de dood van Breonna Taylor. Hankison wordt in twee aanklachten beschuldigd van het ontnemen van rechten onder het mom van de wet, beide overtredingen van de burgerrechten. Hankison zou ongrondwettelijk buitensporig geweld hebben gebruikt tijdens de inval door nog 10 schoten af te vuren in Taylor's huis nadat er niet langer sprake was van een "rechtmatig doel dat het gebruik van dodelijk geweld rechtvaardigde".

De dood van Taylor leidde tot en golf van protesten in de Verenigde Staten, en de verontwaardiging werd verder aangewakkerd doordat er geen agenten werden aangeklaagd in verband met haar dood.

De familie van Taylor heeft al een schadevergoeding gekregen van omgerekend zo'n 10 miljoen euro. Daarnaast heeft burgemeester Fischer van Louisville ook hervormingen bij de politie aangekondigd.