FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 augustus 2022

Random Pics van de Dag #694

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FC Twente makkelijk voorbij Cukaricki

FC Twente heeft donderdag een belangrijke stap gezet aar de play-offs van de Conference League gezet. De ploeg van trainer Ron Jans was in Servië tijdens het heenduel in de derde voorronde duidelijk te sterk voor voor FK Cukaricki: 1-3.

Bij rust was de wedstrijd al gespeeld. Twente had geen enkele moeite met het Servische FK Cukaricki. Bij rust stond de ploeg van Ron Jans al met 0-3 voor. Daan Rots zorgde voor de openingstreffer, waarna ook nog Michel Vlap en Joshua Brenet wisten te scoren.

Een grote uitslag leek in de maak voor FC Twente, maar na rust kon de ploeg uit Enschede niet meer doordrukken. Na een kwartier spelen in de tweede helft wist de thuisploeg de 1-3 te via Stefan Kovac.

Als Twente de klus volgende week donderdag in de eigen Grolsch Veste afmaakt, dan is Fiorentina de tegenstander. De winnaar van dat duel bereikt het hoofdtoernooi van de Conference League.

Spectaculaire beelden nieuwe vulkaanuitbarsting op IJsland

Mensen kijken vol bewondering toe hoe lava uit een vulkanische spleet uit een vulkaan in IJsland omhoog bubbelt en spuit. De vulkaan barstte uit na enkele dagen van intense seismische activiteit van zo'n 10.000 aardschokken.

Gelegen op ongeveer 40 kilometer van Reykjavik, is de uitbarsting lastig te bereiken, maar de 90 minuten durende heuvelachtige wandeling vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats zeker waard.

 

 

Groepje 'jongeren' belaagt twee treinconductrices

Twee treinconductrices zijn woensdagavond op het station Amsterdam Amstel bespuugd, belaagd en uitgescholden door een groep van acht jongemannen. Dit, nadat beide dames om een vervoersbewijs durfden te vragen. De mannen zaten in de eerste klas, volgens hun om 'de telefoon op te laden'.

De conductrices kregen direct een grote mond terug, waarna de mannen werden gesommeerd om op station Amsterdam Amstel de trein te verlaten. Dat deed de groep, maar daarna brak de hel los. "Die gasten gingen volledig door het lint", aldus een reiziger.

"Die gasten stapten in Utrecht in en waren de hele tijd al aan het klieren en vervelen. Er ging een intimiderende sfeer van de groep uit. Het is vreselijk om na je werk in angst naar huis te moeten reizen. Ik heb ook angstgegil gehoord, mogelijk van de conductrice. Toen ik zag dat de NS-vrouwen op het perron zeer agressief werden belaagd, ben ik er met meer reizigers heen gegaan. We gingen tussen de scheldende groep en de conductrices in staan. Net als andere reizigers ben ik ook bespuugd. Het ergste vind ik het voor de conductrices, die gewoon hun werk doen", aldus de reiziger.

De NS neemt dit voorval hoog op en camerabeelden zijn overhandigd aan de politie. Donderdag deden de vrouwen aangifte bij de politie.

"Deze daders moeten worden opgespoord en berecht en gaan wat ons betreft nooit meer met de trein. De impact op ons personeel is bij dit soort incidenten heel groot en kan traumatisch zijn. Wij kunnen als werkgever niet accepteren dat onze mensen op deze manier worden belaagd", aldus een woordvoerder van de NS, die ook nog meldde dat beide conductrices alle mogelijke zorg is aangeboden.

De acht mannen zijn nog spoorloos.

Flitsbezorger Getir zoekt maas in wet en opent supermarkt in darkstore

Flitsbezorger Getir heeft van een gedeelte van de darkstore aan de Eerste Jacob van Campenstraat in De Pijp te Amsterdam een supermarkt gemaakt. Klanten kunnen daar zelf hun boodschappen doen, maar Getir blijft ook boodschappen bezorgen vanuit het pand.

Getir kreeg van de gemeente eind mei een last onder dwangsom omdat de darkstore niet in het bestemmingsplan past. Volgens de gemeente is flitsbezorging namelijk geen detailhandel. De flitsbezorger probeerde dat aan te passen door van het magazijn een winkeltje met een afhaalloket te maken, waar klanten hun bestellingen zelf konden ophalen. De rechter oordeelde dat de winkel toen nog altijd een distributiecentrum was.

Een deel van het pand is daarom nu veranderd in een supermarkt zonder afhaalloket. "Klanten kunnen het gehele assortiment bekijken, verzamelen, afrekenen en meenemen", stelt Getir in een persbericht. Het bedrijf denkt op deze manier wel te voldoen aan het bestemmingsplan. "De Eerste Jacob van Campenstraat is een drukke straat in een levendige wijk en daarom uitermate geschikt voor een supermarkt", aldus Getir. Een ander, afgesloten deel van het pand blijft een distributiecentrum voor het bezorgen van boodschappen. De flitsbezorger stelt dat het bedrijf daarin niet verschilt van traditionele supermarkten.

De gemeente laat in een reactie aan AT5 weten dat zij op de hoogte zijn van de opening van de supermarkt en dat ze het gaan onderzoeken.

Arensman boekt eerste profzege in tijdrit Ronde van Polen

Thymen Arensman heeft zijn eerste profzege te pakken. In de individuele tijdrit in de Ronde van Polen was de jonge Nederlander van team DSM de snelste. Hij won voor Magnus Sheffield en Ethan Hayter. Arensman steeg door zijn knappe tijdrit naar een tweede plaats in het algemeen klassement achter Hayter.

De 11,8 kilometer lange rit tegen de klok ging grotendeels heuvelop en het was Magnus Sheffield die een sterke tijdrit reed. De jonge Amerikaan klokte na bijna twaalf kilometer een tijd van 17 minuten en 47 seconden en was daar bijna een minuut sneller dan Thomas de Gendt, die tot dan de snelste tijd had neergezet.

Arensman zou de tijd met zeven seconden verbeteren. De jonge Nederlander zette dit seizoen meermaals een goede tijdrit, zesde in de Tirreno en tweede in de Giro d'Italia, maar dit keer was het raak voor de renner van DSM. Hayter kwam nog als enige in de buurt van Arensman, maar kwam aan de finishstreep toch acht seconden te kort. Door de kleine achterstand van Hayter is de Engelsman wel de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij nam de trui over van Sergio Higuita, die vandaag vijftig seconden verloor. Arensman staat nu tweede op elf seconden, maar met nog een vlakke rit te gaan in de Poolse wedstrijd lijkt de zege te zijn voor Hayter.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 31

Superheldenmoeheid? Welnee, hier is een film over de huisdieren van superhelden! Maar wel met een beetje spot. Ook nieuw: actie op een razendsnelle trein en wel twee Italiaanse titels.

Bullet Train

In Bullet Train zien we Brad Pitt als Ladybug, een onfortuinlijke huurmoordenaar die vastbesloten is zijn werk voortaan vreedzaam te verrichten nadat zijn klussen iets te vaak zijn ontspoord. Maar het lot lijkt Ladybug niet gunstig gezind, want aan boord van de snelste trein op aarde stevent hij in zijn nieuwe missie af op een confrontatie met dodelijke huurmoordenaars van over de hele wereld die stuk voor stuk verwante, maar tegenstrijdige doelen hebben... en moet hij het voor elkaar zien te krijgen om van de trein af te komen. In deze film van regisseur David Leitch (Deadpool 2) is dat nog maar het begin van een wilde, spannende non-stoprit door het hedendaagse Japan. 

DC League of Super-Pets

Krypto de Superhond en Superman zijn elkaars allerbeste vrienden. Ze hebben dezelfde superkrachten en bestrijden samen de misdaad in Metropolis. Als Superman en de rest van de Justice League ontvoerd worden, moet Krypto een bonte beestenbende uit het asiel leren om te gaan met hun nieuwe krachten. Met hulp van Ace de hond, PB het hangbuikzwijn, Merton de schildpad en Chip de eekhoorn zal hij de superhelden moeten redden.

Supereroi

Supereroi vertelt de liefdesgeschiedenis van de tegenpolen Anna en Marco. Zij is een impulsieve cartoonist; hij is een natuurkundeprofessor die ervan overtuigd is dat alles een verklaring heeft. In hun relatie wisselen tederheid en gevechten, leugens en affectie en geheimen en bedrog elkaar af. Je hebt superkrachten nodig om je hele leven van elkaar te kunnen houden, dat weten Anna en Marco maar al te goed. Van regisseur Paolo Genovese (Perfetti sconosciuti).

White Berry

Grace (17) is als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi gevlucht naar Rotterdam. Grace heeft albinisme, en albino hunters maakten in Burundi jacht op haar pigmentloze huid. Nu ze in haar examenjaar zit, moet ze alles op alles zetten om aan de verwachtingen van haar familie te voldoen. Wanneer ze Kya en haar vriendinnen ontmoet, opent zich een nieuwe wereld. In Kya en haar entourage ziet Grace de belichaming van haar Afrikaanse identiteit, maar meer nog van de persoon die Grace zou willen zijn; krachtig, zelfverzekerd en trots. Ze zet alles op alles om onderdeel te worden van de groep. Maar hoe doe je dat, als je zelfbeeld door jarenlange uitsluiting zo negatief is geworden? White Berry is het speelfilmdebuut van Sia Hermanides, en deels gebaseerd op eigen ervaringen van hoofdrolspeelster Latifa Mwazi.

Peter von Kant

De succesvolle regisseur Peter Von Kant woont samen met zijn assistent Karl, die hij slecht behandelt en vernedert. Dankzij de grote actrice Sidonie ontmoet hij Amir, een aantrekkelijke jongeman uit een bescheiden milieu, waar hij op slag verliefd op wordt. Hij biedt hem aan zijn flat te delen en hem te helpen de filmindustrie in te komen. Maar als Amir internationaal is doorgebroken, is hij al snel met de noorderzon vertrokken en is het de hoogste tijd voor Peter om zijn eigen demonen onder ogen te komen.

Maternal

Wat is moederschap? Maura Delpero's Maternal toont ons een wereld waarin twee vormen van moederschap - de alleenstaande moeder en de heilige moeder - botsen. De film speelt zich af binnen de muren van een zogenaamde Hogar, een Italiaans religieus opvanghuis voor jonge alleenstaande moeders in Buenos Aires en volgt drie vrouwen: zuster Paola, een Italiaanse non die op het punt staat haar religieuze geloften af te leggen, Luciana, een tienermoeder die moeite heeft voor haar dochter te zorgen, en Fatima, een andere tienermoeder met een jonge zoon, die zwanger is van haar tweede kind. Alle drie worstelen ze op hun eigen manier met de implicaties van het moederschap.

Mamma Roma (1962)

Pasolini's sublieme blik op alledaags Romeins leven, met Anna Magnani in de hoofdrol. Als de prostituee Mamma Roma is Magnani voor Pasolini het baken van zijn stad, dat ondanks alle onheil overeind blijft. 4K-restauratie.

Forest - I See You Everywhere (Rengeteg - Mindenhol látlak)

In zeven hypnotiserende miniaturen volgen we mensen die elk op een andere manier een crisis doormaken. Duistere, in alledaagse horror gedoopte verhalen. In het begin lijken de episodes nog onschuldig, maar het claustrofobische psychodrama wordt steeds intenser. De vertelling over schuld en boete won in Berlijn de Zilveren Beer (Best Supporting Performance). Benedek Fliegauf zet na zijn speelfilmdebuut Forest uit 2003 zijn antropologische verkenning in microrealistische stijl op intense wijze voort. Amateurs werkten samen met professionals in deze no-budgetfilm waarvoor hij inspiratie haalde uit het werk van John Cassavetes, Raymond Carver en Péter Nádas. In beklemmende close-ups, koortsachtige dialogen en anarchistische stijl fileert hij de menselijke relaties.

De Bellinga’s : Huis op Stelten

De familievloggers Bellinga worden verkozen tot beste vloggers van het jaar. Terwijl papa Daniël en mama Fara de prijs vieren met een weekendje weg, zien de boeven Sam en Bram groen van jaloezie. Ze smeden een plannetje om de gouden winnaarsbeker te stelen. Nu alleen de kinderen thuis zijn en met oppas Bets het huis op stelten zetten, moet inbreken toch een eitje zijn. Maar dat is buiten Luan en Lucilla Bellinga gerekend. Met ingenieuze plannetjes en vallen zetten ze alles op alles om hun huis, de beker en zusje Luxy en broertje Lucius te beschermen.

Politie krijgt meer meldingen kinderporno

Het aantal meldingen van kinderporno is in 2021 met negentig procent gedaald, stelt het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Bij de politie nemen die meldingen juist toe, aldus Ben van Mierlo. Hij is bij de politie landelijk coördinator Zeden, Kinderporno en Kindersekstoerisme.

Het Meldpunt Kinderporno (onderdeel van het EOKM) kreeg in het eerste halfjaar van 2022 circa 8100 meldingen. In dezelfde periode in 2021 kreeg het meldpunt van burgers ruim 129.000 meldingen over online kinderpornografisch materiaal of afbeeldingen die erop leken. Buitenlandse meldpunten zagen ook een stevige daling bij meldingen over kinderporno die op Nederlandse servers staan (van ruim 126.000 naar 29.000).

De politie krijgt daarentegen meer meldingen over online kinderpornografie. Over heel 2021 ging het om 36.000 meldingen in Nederland. Van Mierlo denkt dat het aantal dit jaar uitkomt op zo’n 50.000. ‘Voor de komende jaren verwacht ik dat het voor ons land zelfs stijgt tot boven de 100.000 meldingen.’

Hosting
Dat de aantallen meldingen bij het EOKM en de politie verschillen, komt volgens Van Mierlo doordat die bij het EOKM voornamelijk van burgers komen. ‘Het gaat in feite om hosting. Het gaat om foto’s en filmpjes die op servers zijn geplaatst die in Nederland staan. Het betekent niet automatisch dat het beeldmateriaal van Nederlanders is, hier gemaakt. Maar het is wel zo dat veel van die servers in ons land staan. Voormalig justitieminister Grapperhaus wilde hier al aan een einde maken. Er is een bestuurlijke aanpak opgezet en een van de partners daarbij is het EOKM.’

Afschrikkende werking
Het EOKM krijgt meldingen van burgers en van buitenlandse meldpunten. Vervolgens zet het expertisebureau hostingbedrijven die de betrokken servers beheren onder druk. Doen bedrijven te weinig om het materiaal van de servers te halen of ze doen er te lang over, dan worden de bedrijfsnamen openbaar gemaakt.

Deze methode werkt, getuige de daling van negentig procent, bevestigt Van Mierlo. Bedrijven worden alerter; velen weren actiever klanten die dit soort materiaal bij hen te stallen. Het schrikt klanten af.

‘Wat je ook ziet, is het waterbedeffect van internet. Een aantal bedrijven dat beeldmateriaal online zet, vertrok naar het buitenland. Helaas kun je het delen van online kinderporno nooit onmogelijk maken, maar moeilijker maken kan wel. Er zijn altijd mensen die door deze barricades stoppen met verspreiden.’

Verplicht melden door bedrijven
Waar het bij het EOKM draait om meldingen door burgers en om hosting, gaat het bij de tweede stroming om berichten van internetbedrijven. In Amerika zijn ondernemingen, zoals Meta (moederbedrijf van Facebook en WhatsApp), verplicht kinderporno te detecteren en te melden.

Van Mierlo: ‘Facebook speurt bijvoorbeeld zijn pagina’s af op kinderpornografisch beeldmateriaal en zet die door naar het National Center for Missing & Exploited Children. Dat centrum geeft de melding weer door aan het land waar volgens het IP-adres de betrokken computer staat die de afbeeldingen heeft gepubliceerd. En zo komt het bij de politie.’

Kinderpornografisch materiaal dat online gaat wordt door betrokken instanties steeds meer en beter onderzocht. Statisch gezien worden hierdoor steeds meer beelden bekend. Van Mierlo: ‘Zo komt dus meer boven water. Daardoor stijgen de meldingen bij de politie. Die toename zal nog wel even aanhouden. Naarmate de opsporingstechniek verbetert, zien we over enkele jaren een kentering is de verwachting. We zullen dan minder aantreffen, omdat het verspreiden van dergelijk materiaal steeds meer te voorkomen is’, besluit de landelijk coördinator.

People of the Pride: 'Ik weiger in een hokje gestopt te worden'

In de Pride week maakt AT5/NH Nieuws de serie 'People of the Pride'.

Vanaf jongs af aan is het al duidelijk voor Tabi Sutherland: "Het idee van een 'vrouw' of 'man' zijn, past niet bij me." Fietsen is Tabi's grootste passie, maar loopt daar tegen de nodige moeilijkheden aan.

"Ik noem mijzelf transgender en non-binair. Transgender omdat ik me niet identificeer met het geslacht dat me gegeven was bij de geboorte en non-binair omdat ik me niet kan vinden in de genders, die we in de maatschappij hebben", vertelt de 28-jarige Tabi.

Wielrennen is diens grootste passie, maar juist daarin loopt Tabi tegen nodige grenzen aan. "Vooral in de sportwereld, moet je altijd kiezen tussen de mannelijke of vrouwelijke categorie. Als je ergens tussen in valt en je wil alsnog meedoen. Waar ga je dan heen?" En dan hebben we het zeker nog niet eens gehad over de mannen- en vrouwenfietsen? Voor de geïnteresserden: Tabi rijdt op een mannenfiets...

Niet alleen in de sportwereld is het voor Tabi zoeken om zichzelf te zijn. "We moeten altijd kiezen: op formulieren van de zorgverzekering, als ik een vlucht boek, als ik me aanmeld voor racen moet ik kiezen. Het is alsof ik niet besta." Het begrip 'geslacht' wordt door non-binairen heel anders geïnterpreteerd dan door mensen die wel vrede hebben met hun geboortegeslacht. De opties 'man en vrouw' of 'dames en heren' worden vooral als kwetsend ervaren.

Voor het wielrennen is Tabi met een eigen oplossingen gekomen. Het starten van een LHBTI+ wielrengroep, want wat werkt nu eenmaal beter dan te voorkomen dat je in een hokje wordt gestopt door jezelf in een apart hokje te stoppen. "Ik weet dat we bestaan. Ik wil mensen laten zien dat we een veilige plek zijn om jezelf te zijn en dat het niet uitmaakt of je een professional bent of niet."

Grootschalige Chinese militaire manoeuvres in de buurt van Taiwan

China heeft militaire manoeuvres gelanceerd als reactie op het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. Volgens staatsmedia voert het Volksbevrijdingsleger oefeningen uit op het water en in de lucht. Er wordt met scherp worden geschoten en ook raketten afgevuurd. 

Zes gebieden zijn aangewezen voor deze 'gevechtsoefeningen'. In de Straat van Taiwan, die het vasteland van Taiwan scheidt, worden onder meer uitgebreide schietoefeningen gehouden. De Global Times schreef dat de manoeuvres 'ongekend' waren.

Het ministerie van Defensie in Taipei klaagde dat het Chinese leger de locatie en de omvang van de manoeuvreergebieden zo had gekozen dat de status-quo van Taiwan wordt geschonden en de regionale vrede wordt ondermijnt. De situatie wordt nauwlettend gevolgd. De strijdkrachten zouden handelen volgens het principe van voorbereiding op oorlog zonder tot oorlog over te gaan. Er wordt evenmin gestreefd naar escalatie van het conflict.

China reageerde verontwaardigd op het hoogste bezoek van de VS aan Taipei in 25 jaar en dreigde met ernstige gevolgen. De leiding in Peking riep de Amerikaanse ambassadeur op en kondigde militaire manoeuvres aan. De communistische leiding beschouwt Taiwan als haar eigen territorium.

De Zuidoost-Aziatische statengemeenschap ASEAN riep alle partijen op tot extreme terughoudendheid. Tegelijkertijd bood de organisatie zich aan als bemiddelaar voor een vreedzame dialoog om de spanningen te de-escaleren. De G7-landen hadden gisteren al kritiek geuit op de reactie van China op het bezoek van Pelosi. Er is geen rechtvaardiging om een bezoek te gebruiken als voorwendsel om een agressieve militaire actie uit te voeren in de Straat van Taiwan, zei het.

Inflatie stijgt naar 10,3 procent in juli

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juni was de inflatie 8,6 procent. De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkelingen van energie en woninghuren. De inflatie is voor het eerst na september 1975 hoger dan 10 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 10,3 procent hoger zijn dan in juli 2021 en niet dat de prijzen met 10,3 procent zijn gestegen ten opzichte van juni 2022. De inflatie van 10,3 procent in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 8,6 procent in juni.

Energie duurder ondanks verlaging Btw
De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgde voor een toename van de inflatie. In juli was energie 108 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis 84 procent. Vanaf 1 juli 2022 is de btw op energie tijdelijk verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Deze verlaging duurt tot en met 31 december 2022.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Grotere stijging woninghuren
Ook de woninghuren hadden een opwaarts effect op de inflatie. Volgens voorlopige cijfers waren in juli 2022 de woninghuren 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is een grotere stijging dan in juli 2021, toen kwam de toename van de woninghuren gemiddeld uit op 0,8 procent.

Per 1 juli 2022 geldt voor gereguleerde huurcontracten dat de maximale huurverhoging afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. Voor huishoudens die onder de laagste inkomensgrens vallen is de huurverhoging maximaal 2,3 procent. Voor huishoudens met een hoog inkomen is de huurverhoging maximaal 100 euro op de maandhuur. Per 1 juli 2021 mochten de huren van gereguleerde huurcontracten niet worden verhoogd.

De jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning is in 2022 net als in 2021 gemaximaliseerd. De maximum huurverhoging is 3,3 procent voor 2022, in 2021 was dit 2,4 procent. Op 2 september publiceert het CBS de definitieve uitkomsten van de ontwikkeling van de woninghuren en worden ook meer details gepubliceerd.

Hogere prijzen voeding
De prijzen van voedingsmiddelen namen verder toe in juli. Voeding was 12,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in juni was dat 11,2 procent. Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren (waaronder ijs) droegen het meest bij aan deze ontwikkeling. Naast voeding hadden ook pakketreizen en kosten van bankdiensten een opwaarts effect op de inflatie.

Kleinere prijsstijging motorbrandstoffen
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een drukkend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juli 25 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis 35 procent. Een liter Euro 95 aan de pomp was in juli gemiddeld 2,21 euro, in juni was dat 2,35 euro. De prijs van een liter diesel daalde van 2,14 euro in juni naar 2,07 euro in juli.

Inflatie eurozone stijgt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juli 11,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juni was dat 9,9 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 8,6 procent in juni naar 8,9 procent in juli.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt. In juli 2022 werden er geen prijzen meer geschat in verband met corona, maar schattingen in dezelfde maand een jaar eerder werken nog wel door in de inflatie van deze maand.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Conservatief Kansas stemt met 62% voor het recht op abortus

Kiezers in de Amerikaanse staat Kansas hebben dinsdag met een overweldigende meerderheid hun steun uitgesproken voor de bescherming van het recht op abortus, door een amendement op de grondwet van de staat te verwerpen. Het was de eerste grote stemming over abortus sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni een einde maakte aan het nationale recht op abortus.

Het recht op abortus wordt in de grondwet van Kansas beschermd. Bij de stemming van dinsdag werd de vraag gesteld of dit moet worden opgeheven en of de verantwoordelijkheid voor deze kwestie weer bij de politici in de staat moet komen te liggen.

Met 64% van de kiesdistricten gemeld, werd het voorgestelde amendement verworpen door 62% van de kiezers, met 38% die het steunde, volgens de Associated Press.

Toen de stembussen om 19.00 uur plaatselijke tijd (0000 GMT) sloten, zei Scott Schwab, de Staatssecretaris van Kansas, dat de opkomst bij dit referendum maar liefst 50% bedroeg, een percentage dat normaal gesproken bij algemene verkiezingen wordt verwacht.

Het referendum in Kansas werd nauwlettend in de gaten gehouden als een testcase voor abortusrechten in het hele land, nu republikeinse wetgevende overheden in de VS abortus vrijwel volledig willen verbieden.

Democraten, waaronder Joe Biden, prezen de uitslag van het referendum. De president zei: “Kiezers in Kansas kwamen in recordaantallen opdagen om extreme pogingen om de staatsgrondwet te wijzigen om het recht van vrouwen om te kiezen weg te nemen, af te wijzen en de deur te openen voor een verbod over de hele staat. Deze stemming maakt duidelijk wat we weten: de meerderheid van de Amerikanen is het erover eens dat vrouwen toegang moeten hebben tot abortus en het recht moeten hebben om hun eigen beslissingen over de gezondheidszorg te nemen."

Sinds het hooggerechtshof op 24 juni een streep haalde door het landelijke recht op abortus, hebben zestien Amerikaanse staten een geheel of gedeeltelijk verbod ingesteld. In negen staten moet de rechter of politiek hier nog over oordelen, zoals in Michigan en Pennsylvania. De hoop van vrouwen- en pro-abortus organisaties is nu dat politici na deze uitslag twee keer nadenken voor ze het daar ook verbieden.

Donny M. (22) bekent betrokkenheid doden en ontvoeren van Gino (9)

De 22-jarige Donny M. heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de ontvoering en dood van de negenjarige Gino. Het jongetje verdween op woensdagavond 1 juni en zijn lichaam werd drie dagen later gevonden op enkele tientallen meters afstand van de woning van Donny M.  in Geleen.

Moordverdachte Donny heeft zijn verhaal tijdens een politieverhoor opgebiecht. Een justitiewoordvoerster laat weten daar 'op dit moment' niet op in te kunnen gaan.

Voorlopig wordt Donny moord, ontvoering en het bezit van kinderporno ten laste gelegd. Hij verschijnt op 14 september voor het eerst tijdens een openbare zitting voor de rechter.

Gisteren werd bekend dat een zus van Gino één van de verdachten is die zijn gearresteerd (en weer vrijgelaten) voor een inbraak in het huis van Donny M.. Deze inbraak vond plaats twee weken nadat het lichaam van Gino werd gevonden. Of er iets is meegenomen uit het huis van Donny M., wil de politie niet zeggen. Volgens L1 hebben de vrouwen naar persoonlijke spullen en documenten van M. gezocht.

NS blundert: station vergeten te openen

De twee hoofdingangen van station Amsterdam Zuid zijn vanmorgen later dan de bedoeling was geopend. Uitstappende reizigers stonden daardoor in het station vast, en vertrekkende reizigers misten hun trein. Volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) is er een communicatiefout geweest met het beveiligingsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het openen en sluiten van het station.

De ingangen aan het Gustav Mahlerplein en het Zuidplein waren vanmorgen niet zoals gebruikelijk geopend. Dat kwam volgens een voorlichter van de NS omdat de rolluiken de afgelopen dagen kapot waren, waardoor tegen het beveiligingsbedrijf was gezegd dat het voor hen niet nodig was het station, zoals gebruikelijk, te openen en sluiten.

Miscommunicatie
Gisteren waren de rolluiken hersteld, maar werd er besloten het station nog niet te sluiten en openen. Vanwege miscommunicatie heeft iemand het station gisteravond toch afgesloten. De beveiligers vanmorgen waren in de veronderstelling dat het station nog niet geopend hoefde te worden en kwamen dus niet langs. Uiteindelijk was het station 45 minuten later dan gepland via alle ingangen weer toegankelijk.

Een voorlichter benadrukt dat de ingang aan de Parnassusweg wel altijd open is en dat reizigers daar vanmorgen, net zoals altijd, wel gebruik van konden maken. De NS zegt te begrijpen dat dit niet bij iedereen bekend is en dat de Informatievoorziening op het station op basis van deze ervaring mogelijk aangepast gaat worden.

Nederlands-IndiŽ: het (pijnlijke) verleden van twee miljoen Nederlanders

Ruim 350 jaar was Nederland de baas in Indonesië en ruim 100 jaar was het Nederlands-Indië. Wat er in de kolonie gebeurde, ligt voor veel mensen gevoelig en erover praten is niet altijd makkelijk. Het Indisch Zwijgen wordt het ook wel genoemd. De kans bestaat dat het ook in jouw familie een rol speelt, of bij mensen die je kent. Want zo'n twee miljoen Nederlanders hebben banden met voormalig Nederlands-Indië. In deze video leggen we je uit wat je moet weten over die kolonie. En de pijnlijke kanten van die geschiedenis.

Ook Noord-Holland gaat vlaggen verwijderen bij provinciale wegen

Materialen die worden opgehangen aan of boven provinciale wegen in Noord-Holland worden verwijderd. Hieronder vallen ook vlaggen. Dit doet de provincie vanwege de verkeersveiligheid.

Ook de provincie Noord-Holland vindt vrijheid van meningsuiting een groot goed (Artikel 7 van de Grondwet), maar vindt ook dat de manier waarop die mening geuit wordt niet mag leiden tot gevaarlijke situaties. Materiaal dat op de weg kan vallen, kan leiden tot onveilige situaties.

Provincie Zuid-Holland maakte eerder melding van een grote gescheurde vlag die terecht kwam op een auto. Een automobilist die met 80 kilometer per uur over de weg rijdt, kan dan in een schrikreactie een ruk aan stuur geven en zo zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengen.

Om deze reden haalt de provincie materialen weg die zijn opgehangen aan bruggen en van lantaarn- en stoplichtpalen langs de provinciale wegen. Ook worden materialen verwijderd die camera’s blokkeren of verkeersborden aan het zicht ontnemen. Dit kan namelijk ook leiden tot gevaarlijke situaties.

Protestvlaggen langs de provinciale weg tussen Wormerveer en Krommenie (Foto: FOK! )
Protestvlaggen langs de provinciale weg tussen Wormerveer en Krommenie (Foto: FOK! )

Medische zorg in crisisnoodopvang asielzoekers onder enorme druk

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat de medische zorg aan asielzoekers in crisisnoodopvanglocaties ernstig lijdt onder de huidige crisisomstandigheden. De zorg beperkt zich soms tot spoedhulp. Dat is minder dan de gewone medische zorg waarop iedereen recht heeft. Ook minder dan de medische zorg die asielzoekerscentra en ‘gewone’ noodopvanglocaties bieden. In de crisis-noodopvang kunnen zorgverleners vaak niet werken volgens de gebruikelijke normen en richtlijnen, al doen zij nog zo hun best. Het risico bestaat dat de zorg nog meer stagneert.

Dat schrijft de inspectie woensdag in een mail aan staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) en minister Kuipers (VWS). Het signaal van de inspectie gaat over crisisnoodopvanglocaties. Die worden in hoog tempo geopend naast al bestaande asielzoekerscentra en de al gebruikelijke ‘gewone’ noodopvanglocaties.

Minder of andere zorg
Zorgverleners op de crisisnoodopvanglocaties bieden soms noodgedwongen minder zorg aan asielzoekers, of op een andere manier. Niet altijd volgens de normen en richtlijnen die voor iedereen gelden. De zorg blijft soms beperkt tot spoedhulp.

Dat komt door de snelle groei aan crisisnoodopvanglocaties, het grote aantal ongedocumenteerde asielzoekers, tekort aan personeel door krapte op de arbeidsmarkt en de hoge werkdruk op zorgverleners. Het organiseren van volwaardige medische zorg op de crisisnoodopvanglocaties komt maar heel moeizaam van de grond.

Waardering voor zorgverleners
De inspectie constateert dat zorgverleners in crisissituaties binnen hun mogelijkheden soms niet anders kúnnen dan minder of andere medische zorg te bieden dan wat normaal is. De inspectie ziet de dilemma’s waarmee zorgverleners te maken kunnen krijgen en heeft daar begrip voor. Ook als zij moeten afwijken van hun gebruikelijke werkwijze. De inspectie heeft veel waardering voor de inzet en de bevlogenheid waarmee zorgverleners onder enorm moeilijke omstandigheden toch hun werk doen. Gericht op het belang van hun patiënten.

De inspectie houdt rekening met de bijzondere omstandigheden waaronder de zorg op dit moment wordt verleend. Wel vraagt de inspectie zorgverleners het bieden van minder of andere zorg goed vast te leggen. Dan is achteraf altijd uit te leggen waarom onder bepaalde omstandigheden keuzes werden gemaakt die afweken van wat normaal is. Een uitleg niet alleen aan de inspectie, maar vooral aan patiënten, familie, collega’s en de samenleving (publiek en politiek). Voorop blijft staan dat de zorg altijd veilig en verantwoord geboden moet worden.

Oproep aan bestuurders
Van de verantwoordelijke bestuurders verwacht de inspectie dat zij de ontwikkelingen en de kwaliteit van de zorg in de gaten blijven houden. Alles doen om de zorg te verbeteren. En aan de bel trekken bij het kabinet als dat nodig is.

De inspectie vindt het cruciaal dat het kabinet de complexiteit van de situatie erkent, hier transparant over is naar de samenleving en de zorgverleners en voorkomt dat de zorg verder stagneert.

Daarnaast doet de inspectie een appel op het kabinet om vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers. Inclusief hun medische zorg naar de maatstaven die voor iedereen gelden: bij de huisarts, de tandarts, de geboortezorg, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdgezondheidszorg, de jeugdzorg en andere vormen van zorg als die nodig is.

FOK! Wat een weer: van mistig tot zeer warm en een lokale onweersbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Pfffffff...wat een hitte...

Gister lagen de minimumtemperaturen van 14,2 C bij Enschede tot 19,5 C bij Wijk aan Zee,
de maximumtemperaturen lagen van 22,2 C op Terschelling tot 32,8 C bij Maastricht.

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vaochtend is het zonnig. Er staat een matige wind uit het westen.

Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur ligt tussen 20°C op de Wadden en 30°C plaatselijk in het zuidoosten. Er waait een matige wind uit het westen, later uit het noordwesten.

Vanavond is het in het zuidoosten half tot zwaar bewolkt en in Limburg is er kans op een onweersbui. Elders zijn er zonnige perioden. De wind komt uit het noordwesten en is matig.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Maxima rond 22°C, zonnige perioden en overwegend droog. Na het weekeinde oplopende temperaturen. Er worden voorlopig geen waarschuwingen verwacht.

 • Do 04-08-2022 Max. 22/28° Min. 17° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht W 3
 • Vr 05-08-2022 Max. 22° Min. 13/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
 • Za 06-08-2022 Max. 22° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht N 2
 • Zo 07-08-2022 Max. 23° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 6 Windkracht NO 2

Onze primeurman Stephan5 weet waar ik naar verlang na zo'n hete dag.. 

Klimaatpluim 03 08 22 ( Bron KNMI)
Klimaatpluim 03 08 22 ( Bron KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
preview
Concord Beta
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
preview
De Sims 4: Stapelverliefd
special
4daagse van qltel - dag 4- Via Cuijk en de Via Gladiola naar het verdiende kruisje!
special
Random Pics van de Dag #1336
special
De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek
©FOK.nl e.a.