'Er is diep wantrouwen tussen Witte Huis en president Zelensky'

Volgens New York Times journalist Thomas L. Friedman is het vertrouwen van de Amerikaanse regering in de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de laatste periode danig geslonken.

'Wie is die Friedman dan wel om dat te zeggen?!' Nou, dat is een drievoudig Pulitzerprijs-winnaar die vooral bekendheid geniet door zijn uitstekend geïnformeerde buitenlandse journalistiek en columns.

Ook deze keer is hij specifiek in de oorzaak van de niet meer zo vanzelfsprekende en onvoorwaardelijke liefde.

Friedman heeft het onder meer over 'vreemde dingen' die gebeuren in de hoofdstad Kiev. Zelensky stuurde in juli twee sleutelfiguren van zijn veiligheidsdiensten plots de laan uit. Ivan Bakanov, die sinds 2019 de Oekraïense geheime dienst leidde en Irina Venediktova werden plots ontslagen. Venediktova was procureur-generaal en leidde onder meer het onderzoek naar meer dan 18.000 zaken van vermeende oorlogsmisdaden.

Een reden voor het dubbele ontslag werd nooit gegeven. "Alsof we niet te diep onder de motorkap willen kijken in Kiev, uit angst voor welke corruptie of fratsen we zouden kunnen zien", aldus Friedman.

Friedman heeft medewerkers van de Amerikaanse autoriteiten gesproken en die maken zich veel meer zorgen over het leiderschap in Oekraïne dan ze openlijk laten blijken. "Er is een diep wantrouwen tussen het Witte Huis en president Zelensky van Oekraïne. Aanzienlijk dieper dan wordt gerapporteerd", aldus de gelauwerde journalist.