Alex Jones: minstens $ 4,1 miljoen dokken aan nabestaanden Sandy Hook drama

In het proces dat de ouders van de op Sandy Hook doodgeschoten kinderen tegen überwappie Alex Jones hebben aangespannen is er een bizarre plottwist gekomen. In de eerste fase hebben de ouders verzocht of ze zijn berichtenverkeer (SMS en Email) over Sandy Hook mochten inzien. Jones wilde dit niet en deed voorkomen dat er geen sms'jes en emails door hem verzonden waren over dit onderwerp.

Op de zitting bleek de advocaat van Jones echter alle berichten van Jones' zijn telefoon anderhalf week geleden per abuis te hebben doorgestuurd naar de ouders.

Update 5 augustus 1.40 uur: Een jury in Texas heeft donderdag de extreemrechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 4 miljoen dollar aan de ouders van een kind dat in 2012 om het leven kwam bij de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School.

De jury beraadslaagde een dag alvorens te beslissen over het bedrag van de schadevergoeding die Jones moet betalen voor het valselijk beweren dat de Sandy Hook schietpartij een 'hoax' was.

Nadat de jury in Austin, Texas, een besluit heeft genomen over een schadevergoeding van 4,1 miljoen dollar voor het veroorzaken van emotioneel leed, zal zij nu horen of een strafvergoeding gerechtvaardigd is.

De 4,1 miljoen dollar is veel minder dan de 150 miljoen dollar aan schadevergoeding die de eisers in de Texaanse zaak, Neil Heslin en Scarlett Lewis, de ouders van de zesjarige zoon Jesse, hebben geëist.

Eerder op donderdag wilde Jones de zaak nog nietig laten verklaren vanwege alle per abuis verstrekte informatie van zijn mobiel aan de eisende partij, dit wees de rechter af.

Eerdere berichtgeving: Jarenlang schreeuwde de bombastische rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones tegen zijn miljoenen volgers dat de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 een hoax was, de kinderen zouden niet zijn gedood en dat de ouders crisisacteurs waren die ingehuurd werden om een strengere wapenwetgeving in de VS af te dwingen.

Onder ede en geconfronteerd met een jury die hem to een schadevergoeding van $ 150 miljoen of meer zou kunnen veroordelen voor zijn desinformatie, zei Jones woensdag dat hij zich nu realiseert dat zijn gedrag onverantwoordelijk was en nu gelooft dat wat er gebeurde in de dodelijkste schietpartij op een school in de Amerikaanse geschiedenis '100% echt is gebeurd.'

Het publieke berouw van Jones kwam op de laatste dag van de getuigenis in een twee weken durende rechtszaak wegens laster tegen hem en zijn in Austin gevestigde mediabedrijf Free Speech Systems, aangespannen door Neil Heslin en Scarlett Lewis, de ouders van de 6-jarige Jesse Lewis. Hun zoon zat in de eerste klas en behoorde tot de 20 studenten en zes leraren die op 14 december 2012 op de school in Newtown, Connecticut werden vermoord.

"Ik heb onbedoeld deelgenomen aan dingen die de gevoelens van deze mensen hebben gekwetst", zei Jones, die ook toegaf dat er samenzweringsclaims waren geuit over andere massale tragedies, van de Oklahoma City en de Boston Marathon tot de massale schietpartijen in Las Vegas en Parkland, Florida, "en dat spijt me."

Maar zijn 'sorry' is niet genoeg voor Heslin en Lewis. Ze vinden dat Jones en zijn media-imperium verantwoordelijk moeten worden gehouden. "Alex begon dit gevecht," zei Heslin, "en ik zal dit gevecht afmaken."

De ouders getuigden dinsdag over een decennium van trauma, eerst toegebracht door de moord op hun zoon en wat volgde: beschietingen op hun woning, online en telefonische bedreigingen, en intimidatie op straat door vreemden, allemaal aangewakkerd door Jones en zijn complottheorie die hij via zijn website 'Infowars' verspreidde onder zijn volgers.

Een forensisch psychiater getuigde dat de ouders lijden aan een "complexe posttraumatische stressstoornis" veroorzaakt door een langdurig trauma, vergelijkbaar met wat een soldaat in oorlog of een slachtoffer van kindermishandeling kan ervaren.

Op een bepaald moment in haar getuigenis keek moeder Lewis recht naar Jones, die amper 10 meter verderop zat. "Het lijkt me zo ongelooflijk dat we dit moeten doen - dat we je moeten smeken, je moeten straffen - om je te laten stoppen met liegen," vertelde Lewis aan Jones.

Juryleden zijn woensdag in beraad gegaan om na te denken over schadevergoedingen.

De advocaat van Jones vroeg de jury om de schadevergoeding te beperken tot $ 8 - één dollar voor elk van de vergoedingen die ze overwegen - en Jones zelf zei dat elke prijs van meer dan $ 2 miljoen "hem aan de afgrond zou brengen".

Aan het einde van Jones' getuigenis haalde Mark Bankston, een advocaat van de familie, een verfrommeld dollarbiljet uit zijn zak, liet het aan Jones zien en legde het voor de ouders neer.

"De dag dat de Sandy Hook moorden plaatsvonden, plantte Alex Jones een zaadje van desinformatie dat tien jaar kon groeien", vertelde de advocaat van de ouders Kyle Farrar aan de jury in de slotpleidooien. "En hij gaf dat zaadje steeds maar water totdat het zijn vruchten begon af te werpen: haat en geld."

Tijdens zijn getuigenis zei Jones dat hij in het verleden al heeft geprobeerd de hoax-claims te weerleggen, maar "zij (de media) geven mij daar de ruimte niet voor."

Acht dagen getuigenis omvatte video's van Jones en Infowars-medewerkers die spraken over de Sandy Hook-samenzwering en zelfs de spot dreven met vader Heslins beschrijving in een televisie-interview uit 2017 dat hij het lichaam van zijn overleden zoon Jesse had vastgehouden "met een kogelgat door zijn hoofd". Heslin beschreef dat moment met zijn overleden zoon aan de jury.

Jones was de enige getuige om te getuigen bij zijn verdediging. En hij werd vernietigend aangevallen door de advocaten van de eisers tijdens het kruisverhoor, terwijl ze Jones' eigen videoclaims over Sandy Hook van de afgelopen jaren toonden, en hem beschuldigden van liegen en het proberen om bewijsmateriaal te verduisteren, inclusief sms-berichten en e-mails over Sandy Hook. Er werden ook interne e-mails getoond van een Infowars-medewerker waarin stond: "Dit Sandy Hook-gedoe maakt ons kapot."

Op een gegeven moment kreeg Jones te horen dat zijn advocaat Bankston per ongeluk sms'jes van Jones' zijn telefoon had doorgestuurd naar de tegenpartij.

Bijna twee weken terug ontvingen de advocaten van Heslin en Lewis per ongeluk de complete en ongecensureerde inhoud van Jones zijn telefoon. En jawel, daar stonden dus wèl berichten over Sandy Hook tussen. De advocaten lieten Jones en zijn advocaten in het ongewisse over deze blunder en lieten Jones tijdens de zitting opnieuw beweren dat ze niet bestonden. Om Jones vervolgens met de per abuis ontvangen berichten over Sandy Hook te confronteren en deze voor te laten lezen. Jones had op dat moment zijn typerende grote mond niet meer.

En kort nadat Jones had verklaard: "Ik gebruik geen e-mail", kreeg Jones er een te zien die van zijn adres afkomstig was, en een andere van een Business Officer van Infowars die Jones informeerde dat het bedrijf $ 800.000 bruto had verdiend door alle producten in één dag te verkopen, wat zou neerkomen op jaarinkomsten tot circa $ 300 miljoen. Jones zijn uitspraak dat een schadevergoeding van meer dan 2 miljoen zijn bedrijf kapot zou maken is door dit bewijs niet houdbaar. Zijn juridisch team leek hierdoor aardig in paniek. Zeker nadat een discussie tussen de ouders hoorbaar was in de rechtzaal over de vraag of deze meineed/valse verklaringen doorgespeeld zouden kunnen worden naar Justitie.

[Opmerking submitter: veel heterdader dan dit heterdaadje is eigenlijk niet echt mogelijk.]