Remkes: diepe vertrouwenscrisis boeren en kabinet, meer issues dan stikstofregels

Een aantal boerenorganisaties zijn vanochtend op het provinciehuis in Utrecht samengekomen met een aantal kabinetsleden voor een eerste verkennend gesprek onder leiding van Johan Remkes. Doel is om de stikstofimpasse te doorbreken, de vertegenwoordigers van Agractie en Farmers Defence Force kozen ervoor om niet aan te schuiven. 

Update 17.00 uur: Remkes zei na afloop van het gesprek dat er sprake is van "een stevige vertrouwenscrisis" in Nederland, en dat die niet alleen gaat over de aanpak van het stikstofprobleem. Hij zei dat er in minstens nog een tweede gesprek nodig is om tot elkaar te komen. Dit gesprek zal eind augustus plaatsvinden.

LTO-voorzitter Van der Tak zegt dat het eerste verkennende gesprek "op dit moment te weinig" heeft opgeleverd. Er is volgens hem iets in beweging gekomen, maar het kabinet bood nog te weinig.

Het gesprek was "stevig en zwaar" volgens de LTO voorman. "Het is echt voor onze boerenbedrijven een enorme opgaaf. We verwachten dat het kabinet de bal zeer voortvarend oppakt."

Het gesprek in het provinciehuis duurde zo'n vier uur.

Caroline van der Plas, die gisteren haar werkzaamheden weer heeft hervat nadat haar beveiling op orde is gemaakt, heeft op Twitter haar mening gedeeld, volgens haar is de gewraakte stikstofkaart niet van tafel en zijn de boeren met dit gesprek niets opgeschoten.

Hieronder het persmoment van Remkes (op 3.47) na het verkennend gesprek met de boeren en het kabinet:

Eerdere berichtgeving: LTO-voorman Sjaak van der Tak is wel aanwezig samen met een tiental organisaties van voornamelijk biologische boeren. Van kabinetszijde schuiven ministers Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) aan.