FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 juli 2022

Ferrari's bovenaan in Frankrijk, Verstappen volgt

Op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Frankrijk in de Formule 1. Ferrari staat er weer bijzonder goed op, Max Verstappen was in de trainingen de enige uitdager.

In de eerste training had Charles Leclerc aanvankelijk met turboproblemen te maken, maar die werden verholpen en in het vervolg was de Monegask erg snel. Verstappen bleef met de Red Bull wel in de buurt: hij gaf 0,091 seconden toe, terwijl Leclerc's teamgenoot Carlos Sainz op 0,338 seconden stond. George Russell volgde al op bijna een seconde en de andere Mercedes werd door Nyck de Vries naar plek negen gereden.

Leclerc ging ook in de tweede training prima, maar Sainz deed het nog een stuk beter: hij was 0,101 seconden sneller, maar krijgt wel een gridstraf van zeker tien plekken voor het vervangen van een onderdeel van de motor. Achter Leclerc stond Verstappen, die met 0,550 seconden flink wat verloor, en verder stonden alleen de Mercedessen van Russell en Hamilton binnen een seconde van Sainz.

Zaterdag begint men om 13.00 uur aan de derde en laatste vrije training, om 16.00 uur start de kwalificatie. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Na Amber Heard ook Johnny Depp in hoger beroep

Na zijn ex is ook Johnny Depp in hoger beroep gegaan in de rechtzaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. De actrice kreeg bijna 2 miljoen euro in de zaak toegewezen die overigens door Depp werd gewonnen, maar daar is de acteur niet blij mee.

Depp is het er niet mee eens dat Heard deze schadevergoeding krijgt. Daar heeft de jury toe besloten omdat er sprake was van laster toen Depps advocaat Heard's beschuldigingen van misbruik een ‘hoax’ had genoemd.

Begin juni won Depp de zaak die  hij tegen Heard had aangespannen. Zij een opiniestuk geschreven over haar ervaringen met huiselijk geweld, en ondanks dat Depp hierin niet werd genoemd, werd hij publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hij vond dat zijn carrière en reputatie daaronder hebben geleden. Hij kreeg gelijk van de jury en sommeerde Heard 15 miljoen dollar te betalen, 35 miljoen minder dan Depp had geëist.

Duo vrijgesproken van verkrachting tijdens trio

Twee mannen zijn door de rechtbank vrijgesproken voor de verkrachting van een vrouw. Het duo had een trio met de vrouw en volgens haar stopten de mannen niet nadat zij had aangegeven dat ze niet meer wilde en huilde. Volgens de rechter is één verklaring onvoldoende bewijs voor een verkrachting. Zo meldt AT5

De vrouw was samen met een vriendin in een café in de stad, daar ontmoette zij de mannen. Na sluitingstijd hebben zij buiten nog wat gedronken en daarna zijn zij naar het huis van een van de mannen gegaan. De vriendin is rond 04.00 uur naar huis gegaan en daarna vonden er seksuele handelingen plaats. 

Tijdens de rechtszaak gaf de vrouw aan dat zij in eerste instantie instemde met het trio, maar dat het op een gegeven moment steeds ruiger werd. De vrouw wilde niet meer verder en gaf volgens haar eigen verhaal dat ook duidelijk aan. Toen zij uiteindelijk moest huilen is het trio gestopt. De vrouw is daarna direct naar het politiebureau gegaan. 

Volgens de verdachten zijn zij meteen gestopt nadat de vrouw aangaf dat zij niet meer wilde.  Eén van de mannen verklaarde dat hij niet zo goed wist wat hij moest toen de vrouw "verdrietig werd", omdat hij dacht dat ze een leuke avond hadden gehad. 

De rechtbank twijfelde niet aan de verklaring van de vrouw, maar wordt de verklaring "niet ondersteund op  essentiële onderdelen door ander bewijs" om het een verkrachting te noemen. Een Whatsapp-gesprek en de verklaring van de vrouw kunnen niet als ondersteunend bewijs worden gezien. Omdat er onvoldoende steunbewijs is, zijn beide mannen vrijgesproken door de rechter. 

Apenpokkenvirus in juni vastgesteld bij Amsterdams kind

Eind juni werd het apenpokkenvirus vastgesteld bij een Amsterdamse jongen die jonger is dan tien jaar oud. "Besmetting via seksueel contact is uitgesloten, maar we weten niet hoe de jongen besmet is geraakt", zegt arts-microbioloog Matthijs Welkers tegen het Het Parool. Zo meldt AT5

Uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Eurosurveillance blijkt dat de jongen eind juni met twintig blaasjes aankwam bij het UMC. De jongen had twee blaasjes in zijn gezicht  en de rest zat over zijn lichaam, maar geen in de buurt van zijn geslachtsdeel. 

In eerste instantie dacht de huisarts van de jongen niet aan het apenpokkenvirus. Een behandeling voor krentenbaard werkte niet, waarop de jongen met de verdenking van apenpokken werd doorgestuurd naar het ziekenhuis.

De grote vraag was hoe hij besmet was geraakt. Besmetting door seksueel contact werd na raadpleging van de ouders en zorgvuldig onderzoek op andere soa’s uitgesloten. "Misschien via virusdeeltjes in de lucht, besmette oppervlakten of gedeelde voorwerpen zoals een handdoek. Maar er zijn geen sterke aanwijzingen voor een specifieke transmissieroute", aldus Welkers. 

Een woordvoerder van de GGD laat aan AT5 weten dat het het eerste en het enige geval is waar een kind is besmet geraakt met apenpokkenvirus. Volgens de woordvoerder is het sindsdien niet meer voorgekomen bij een kind.

Jumbo-Visma opnieuw aan het feest in Tour: Laporte wint negentiende rit

Christophe Laporte heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. In de finale was de Fransman van Jumbo-Visma de sterkste en daarmee was het alweer de vijfde ritzege voor Jumbo-Visma. Jonas Vingegaard bleef uit de problemen en Deen staat nog altijd stevig in de gele leiderstrui.

Na de drie bergritten in de Pyreneeën stond vandaag een makkelijke etappe in het programma. Voor de sprinters was het weer eens een kans na zware etappes in de bergen. De etappe begon in Castelnau-Magnoac eindigde in Cahors en onderweg lagen twee beklimmingen van de vierde categorie, normaal gesproken geen probleem voor de sprinters.

We kregen in de etappe van 188 kilometer een kopgroep van vijf, met daarbij Taco van der Hoorn. De Nederlander had het gezelschap van Mohoric, Politt, Honoré en Simmons. Het sterke vijftal kreeg nooit veel ruimte, doordat de sprintersploegen snel de controle namen in het peloton.

Simmons bleef het langst vooruit van de kopgroep, maar ook de Amerikaan werd ruim voor de streep ingelopen door een jagend peloton. Op het laatste klimmetje van de dag, op veertig kilometer van de finish, trok opeens Tadej Pogacar ten aanval. De nummer twee in het algemeen klassement kreeg logischerwijs geen ruimte en werd al snel ingelopen door het peloton, maar het was wel een aanzet voor een nieuwe aanval. Fred Wright, Jasper Stuyven en Alexis Gougeard.

Het drietal had snel een halve minuut voorsprong en de kopgroep hield knap stand tegen een jagend peloton. Bij het ingaan van de laatste kilometer had het trio nog steeds een kleine voorsprong en het was Laporte die de sprong naar de kopgroep maakte. De Fransman maakte in de slotkilometer slim gebruik van Stuyven, die achter de weggereden Wright aan ging, en liet het duo vervolgens achter zich. Jasper Philipsen reed in de achtergrond nog een sterke sprint, maar Laporte kon hij nooit meer bedreigen voor de ritwinst. Voor Laporte was het zijn eerste overwinning in de Tour en alweer zijn vijfde voor de ploeg.

Derde dode (5) aangetroffen na kano-ongeluk Veluwemeer

In de zoektocht naar de slachtoffers van het kano-ongeluk gistermiddag op het Veluwemeer is vrijdagochtend het vierde slachtoffer aangetroffen, het kind, een meisje van vijf jaar oud bleek te zijn overleden.

Een vrouw (32 jaar) overleed donderdagmiddag en een kind (zeven jaar) ligt in het ziekenhuis. De politie trof donderdagavond rond 22.00 uur het derde slachtoffer (man 42 jaar) aan. Ook hij was overleden. De slachtoffers zijn uit een gezin uit de regio Nordrhein Westfalen (Duitsland).

Gisteren rond 15:00 werd het noodnummer gebeld vanwege een persoon te water bij de Bremerbergdijk in Biddinghuizen. Door onbekende redenen is de kano met het Duitse gezin uit Wuppertal, dat vakantie vierde in Nederland, te water geraakt. 

Zie ook: Duits drama op Veluwemeer, waarschijnlijk drie doden

Vierdaagse 2022 live: Groot feest op de Via Gladiola

De Vierdaagse die door het extreme weer een driedaagse werd. Zo zal de 104de editie van het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld de geschiedenisboeken in gaan. De te leveren prestatie bleef enorm: de deelnemers doorstonden woensdag tropische temperaturen en liepen donderdag in de regen verduren. Wie vanmiddag op de dag van Cuijk de finish op de Via Gladiola bereikt, kan met trots zijn/haar Vierdaagsekruisje in ontvangst nemen.

Demonstrerende boeren zijn vandaag niet komen opdagen bij de intocht van de Vierdaagse in Nijmegen. De gemeente heeft de speciaal voor hen gereserveerde plek langs de Sint Annastraat weer opgeruimd onder toeziend oog van een aantal politieagenten.

Vierdaagse 2022 dag 3 klaar voor de start (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 klaar voor de vroege start (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 drukte bij de start om 5 45 uur(foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 drukte bij de start om 5 45 uur(foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 bij de start uitgezwaaid door studenten (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 bij de start zoals elke dag uitgezwaaid door studenten (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 om 6 18 uur 8 ballonnen in de lucht (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 om 6 18 uur 8 ballonnen in de lucht (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 radio 2 liep ook mee (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 radio 2 liep ook mee (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 studentenhuis (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 studentenhuis (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 de banken staan al klaar voor de Via Gladiola (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 de banken staan al klaar voor de Via Gladiola (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 rustmomentje in de kerk te Linden (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 rustmomentje in de kerk te Linden (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 over de pontonbrug (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 over de pontonbrug (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 zijaanzicht pontonbrug (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 zijaanzicht pontonbrug (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 (foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 3 Cuijk (foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3 Cuijk (foto:qltel)

Bekijk hier de binnenkomst op de Via Gladiola:

OM: agent schoot ten onrechte gericht op Jouke, strafrechtelijk onderzoek volgt

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland heeft besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen een politieagent. Hij heeft op 5 juli 2022 zijn vuurwapen op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag. De politieagent heeft gericht geschoten tijdens een boerenprotest onderaan de oprit van de A32 bij Heerenveen.

De officier van justitie heeft de beslissing om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen genomen op basis van het afgeronde feitenonderzoek door de Rijksrecherche. In de kern is dat een onderzoek naar de vraag of het gebruik van geweld conform de regels in de ambtsinstructie, voor onder meer politieagenten, heeft plaatsgevonden.

Onderzoek
In het onderzoek van de Rijksrecherche zijn getuigen gehoord en beelden bekeken. Het incident is uitvoerig geanalyseerd. Duidelijk is dat de betreffende politieagent gericht heeft geschoten op de cabine van een rijdende tractor. De bestuurder daarvan was een 16-jarige jongen genaamd Jouke. Het OM is op basis van dit onderzoek van oordeel dat deze politieagent ten onrechte gericht op de jongen heeft geschoten. Van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen was op dat moment geen sprake.

Gebruik dienstpistool
Naast een feitenonderzoek naar de politieagent die gericht schoot, heeft de Rijksrecherche ook onderzoek gedaan naar het handelen van twee andere politieagenten. Deze agenten hebben ook hun dienstpistool gebruikt tijdens het incident. Het blijkt dat één politieagent een waarschuwingsschot heeft afgevuurd en een ander het wapen heeft getrokken en dit vervolgens gericht heeft op een persoon.

De officier van justitie concludeert dat deze politieagenten eveneens niet conform de ambtsinstructie hebben gehandeld. Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen.

Het OM kan niet vooruitlopen op het strafrechtelijk onderzoek. Het is nog niet te zeggen wanneer dat onderzoek is afgerond.

Kyiv en Moskou gaan samenwerken in Turkije om graanexport mogelijk te maken

Terwijl in vele delen van de wereld hongersnood dreigt, staan er miljoenen tonnen graan vast in de Oekraïense havens. Nu lijkt er een oplossing te zijn gevonden. Kyiv en Moskou gaan samenwerken onder het toeziend oog van de VN. Het zal echter nog weken duren voordat dit gaat gebeuren.

Een nog niet ondertekende overeenkomst moet een einde te maken aan de Russische graanblokkade in de Zwarte Zee, er komt een gezamenlijk controlecentrum in Istanboel, dat onder leiding van de Verenigde Naties zal staan en bemand zal worden door vertegenwoordigers van  Rusland, Oekraïne en Turkije. Dit is volgens diplomatieke bronnen in New York.

De exacte coördinaten voor de humanitaire corridor op de zeeroute tussen Oekraïne en de Bosporus moetennog worden vastgesteld. De partijen zouden ook zijn overeengekomen dat schepen met bestemming Oekraïne eerst in Istanbul zullen worden doorzocht om er zeker van te zijn dat zij geen wapens of iets dergelijks vervoeren. Een verdere controle moet dan in Turkije worden uitgevoerd wanneer de schepen die uit Oekraïne komen de Zwarte Zee weer willen verlaten, aldus New York.

Dit is om ervoor te zorgen dat er alleen graan aan boord zal zijn. Schepen in de humanitaire corridor en de betrokken havens mogen niet worden aangevallen. Dit punt wordt door de diplomaten zo geïnterpreteerd dat op deze strategisch belangrijke plaatsen - bijvoorbeeld in de haven van Odessa - een de facto staakt-het-vuren zal gelden. Naar verluidt zal de overeenkomst gelden voor een eerste periode van vier maanden.

Moskou's terugtrekking nog steeds mogelijk
Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste exporteurs van tarwe en spelen een belangrijke rol in de voedselzekerheid van de wereld. Als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen het buurland kunnen miljoenen tonnen graan uit Oekraïne niet worden geëxporteerd. Het voedsel is echter dringend nodig op de wereldmarkt - vooral in Azië en Afrika. De Verenigde Naties waarschuwden onlangs voor de ergste hongersnood in decennia.

De uitvoering van de overeenkomst - en dus de export van levensmiddelen uit Oekraïne - kan volgens de informatie weken in beslag nemen. Westerse diplomaten merkten op dat het nog steeds mogelijk is dat Moskou de overeenkomsten in uitvoering laat ontsporen door een excuus te verzinnen. De overeenkomst zal vrijdag om 15.30 uur (CEST) in Istanbul worden ondertekend door onder anderen VN-secretaris-generaal António Guterres en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het is nog niet duidelijk wie zich bij de Russische en Oekraïense delegaties zal voegen. VN-woordvoerder Farhan Haq had donderdag de hoop uitgesproken: "We kunnen dit probleem oplossen en mogelijk honderdduizenden, mogelijk miljoenen mensen redden van de prijs van voedsel die buiten hun bereik ligt."

Grote overwinning voor de VN
Vertegenwoordigers van de VN, Oekraïne, Rusland en Turkije hadden onlangs in Istanbul al grote vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen. Het akkoord dat nu zou zijn bereikt, zou waarschijnlijk het grootste bemiddelingssucces van de VN zijn sinds het begin van de oorlog, nadat de wereldorganisatie al had geholpen bij de evacuatie van Oekraïense burgers in de stad Mariupol. Bovendien zou dit het belangrijkste compromis tussen Moskou en Kyiv in het conflict tot nu toe kunnen zijn.

Internationale politici hebben herhaaldelijk de bewering van Moskou tegengesproken dat de graanblokkade te wijten was aan de weigering van Oekraïne om zijn havens te ontmijnen: Benadrukt werd dat er wel degelijk veilige corridors zijn waarlangs schepen kunnen passeren. Maar er is groot wantrouwen aan beide zijden: Oekraïne vreest nieuwe Russische aanvallen als het zijn havens ontmijnt. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kyiv benadrukte donderdag dat Oekraïne alleen besluiten zal steunen "die de veiligheid van de zuidelijke regio's" van het land waarborgen.

HyperMotion 2 en vrouwencompetities in FIFA 23 onthuld

Electronic Arts heeft FIFA 23 onthuld met daarin de volgende evolutie van HyperMotion2 technologie.

FIFA 23 zal tijdens de release voor de eerste keer clubteams bevatten in vrouwenvoetbal met de Barclays Women’s Super League & Division 1 Arkema. Internationale voetbal van zowel de FIFA World Cup Qatar 2022 en de FIFA Women’s World Cup Australia & New Zealand 2023 zullen beschikbaar zijn als post-launch updates, zonder bijkomende kosten.

Met HyperMotion2 technologie en physics system worden de bewegingen van teams en spelers op het veld responsiever, slimmer en authentieker, of ze nu in duel gaan met een verdediger of als keeper voor een hoge bal gaan tegen een aanvaller. Spelers van de game kunnen ook uitkijken naar een nieuw intelligent dribbelsysteem, met een meer natuurlijke en vloeiende transitie naar een schot, volledig nieuwe acceleratie-mechanics, verbeterd bewustzijn van de spelers op het veld en veel meer. Met de intrede van het vrouwenvoetbal in clubverband, zijn volledige nieuwe animaties toegevoegd aan FIFA 23, gebaseerd op de bewegingen van echte voetbalsters.

HyperMotion2 technology is alleen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X|S, pc en Stadia. Daarom zijn PlayStation 5, Xbox Series X|S Stadia, en pc-versies van FIFA 23 crossplay compatible. De PlayStation 4- en Xbox One-versies zullen apart cross-play compatible zijn met elkaar, want zijn ondersteunen HyperMotion 2 niet.

Pre-orders zijn nu beschikbaar voor FIFA 23 die uitkomt voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC, Stadia, PlayStation 4, en Xbox One op 30 september. Early access voor FIFA 23 Ultimate Edition begint op 27 september, 2022.

Duitse voetbalsters weer in halve finales EK

Na het debacle van 2017, toen ze in de kwartfinales werden uitgeschakeld, hebben de Duitse voetbalsters zich weer geplaatst voor de halve finales van het EK. Duitsland, dat acht van de vorige tien EK's won, rekende in Londen af met Oostenrijk.

Na 25 minuten kwam Duitsland verdiend op voorsprong, doordat de bal na uiterst knullig verdedigen op prima wijze bij Lina Magull terecht kwam. Daar bleef het geruime tijd bij, tot kort na rust: Barbara Dunst schoot van grote afstand vol op de lat en tekende zo bijna voor de gelijkmaker.

Amper vier minuten later sloegkeepster Merle Frohms een Oostenrijkse corner weg, waarna Sarah Puntigam in de rebound de paal raakte. Duitsland kon er ook wat van, vooral Klara Bühl had het vizier niet op scherp staan: een kwartier voor tijd raakte ze de lat, een paar minuten later voorzag Alexandra Popp haar van een perfecte pass, die door Bühl voor vrijwel open doel naast werd geschoten.

Met de blessuretijd in zicht maakte Duitsland het dan toch af, geholpen door de Oostenrijkse keepster Manuela Zinsberger. De keepster van Arsenal was de hele wedstrijd bij uittrappen al rare dingen aan het doen en dat kwam haar in de slotfase duur te staan: ze schoot de bal tegen het been van de aanstormende Popp en de 2-0 eindstand rolde zo het scorebord op.

Batgirl in actie in Gotham Knights

Warner Bros. Games en DC onthullen een nieuwe gameplaytrailer voor Gotham Knights, de aankomende openwereld actie-rpg die wordt ontwikkeld door Warner Bros. Games Montréal.

De video toont nieuwe gameplay en speciale tussenfilmpjes van Batgirl, ook bekend als Barbara Gordon. Batgirl is een goedgetrainde vechter en ervaren computerprogrammeur en hacker. Ze voegt kracht en intelligentie toe aan het team van ridders. Met haar karakteristieke wapen, de tonfa, en een krachtige combinatie van kickboksen, capoeira en jiujitsu, kan Batgirl snel veel grotere, krachtige vijanden verslaan. Er liggen nieuwe en bekende gevaren op de loer en Batgirl is vastberadener dan ooit om Gotham veilig te houden en te voorkomen dat de stad in chaos vervalt.

Gotham Knights verschijnt op 25 oktober 2022 op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Wie vooruitbestelt ontvangt bij release de 233 Kustom Batcycle-skin, gebaseerd op de eerste verschijning van het voertuig in DC’s Detective Comics #233.

Xenoblade Chronicles 3 overzichtstrailer

Xenoblade Chronicles 3 komt op 29 juli uit, dus Nintendo vond het hoog tijd om een overzichtstrailer te maken die even het verhaal en de gameplaymechanieken van de game uitlegt. Je dient net als in de voorgaande games strategisch te vechten via een turn-based systeem. Dat vecht oogt wellicht ietwat chaotisch, maar het heeft normaal gesproken ook diepgang.

De trailer toont ook het nieuwe klassen-systeem en je krijgt natuurlijk ook een introductie op het verhaal. In Aionios, de wereld van Xenoblade Chronicles 3, zijn de twee naties Keves en Agnus met elkaar verwikkeld in een hevige strijd. Vechten is voor de soldaten dagelijkse kost. Zes soldaten van deze twee naties worden op pad gestuurd om een speciale missie te voltooien. Lukt het deze personages, die ooit niets dan wederzijdse haat kenden, om een manier te vinden waarop iedereen kan blijven leven?

Resident Evil Village DLC komt met extra Mercenaries missies

Resident Evil Village krijgt op 28 oktober de betaalde 'Winters' Expansion'. In deze DLC speel je een nieuw verhaal dat zich zestien jaar na het einde van de originele game afspeelt. Capcom heeft vandaag aangekondigd dat de DLC ook met een aantal extra missies komt voor de Mercenaries-modus.

Mercenaries is een modus waarin je op een specifieke map zo snel mogelijk vijanden moet verslaan om een high score neer te zetten. De DLC komt niet alleen met nieuwe maps, maar ook een aantal nieuwe speelbare personages. Fans kunnen eindelijk als de beroemde Lady Dimitrescu spelen, maar ook als Lord Karl Heisenberg en Chris Redfield. Deze personages hebben allemaal hun eigen unieke vaardigheden.

Resident Evil Village kwam vorig jaar uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

The Last of Us-remake uitgebreid in beeld

Ontwikkelaar Naughty Dog legt in een nieuwe video uit wat voor verbeteringen er allemaal zijn uitgevoerd in de aankomende remake voor The Last of Us Part I. Uiteraard kun je rekenen op verbeterde texturen en beter geanimeerde personages. Verder kan de game in dynamisch 4K en 60fps gespeeld worden en je kunt je zintuigen verder laten genieten met haptic feedback en 3D audio.

Dat zijn allemaal upgrades die je van een remake kunt verwachten, maar Naughty Dog heeft ook een aantal gameplayelementen aangepakt. Vooral de kunstmatige intelligentie van de vijanden is volgens Naughty Dog flink opgeschroefd. Daarnaast zijn nu een stuk meer omgevingselementen die kapot kunnen, iets dat de boel meer realistisch maakt.

Bekijk uitgebreide vergelijkingen tussen de originele game en de PS5-remake in de video hieronder. The Last of Us Part I komt op 2 september uit. De remake wordt op een later moment ook uitgebracht voor pc.

Europol waarschuwt: mogelijke illegale handel in militaire wapens uit OekraÔne

Volgens een Europol-rapport smokkelen criminele netwerken 'aanzienlijke hoeveelheden vuurwapens en munitie' vanuit Oekraïne naar de EU. Op basis van het rapport meldde de 'SWR' dat vluchtelingen ook wapens zouden dragen voor zelfverdediging.

Volgens de Europese politieautoriteit Europol zijn er aanwijzingen voor georganiseerde wapensmokkel vanuit Oekraïne. Dit meldt de Duitse krant 'SWR'. Er zijn verschillende gevallen gemeld van personen die Oekraïne probeerden te verlaten met vuurwapens. Bovendien zijn Europese autoriteiten van mening dat langs de grens van Oekraïne met de EU wapenopslagplaatsen kunnen worden opgezet om smokkel te organiseren. Dat blijkt uit een brief van Europol aan de Raad van de Europese Unie over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de terroristische dreiging voor de Europese Unie

SWR had hier als eerste over bericht, onder verwijzing naar een vertrouwelijk document van Europol. De omroep citeerde uit de brief dat volgens de onderzoekers "criminele netwerken in de regio actief zijn en aanzienlijke hoeveelheden vuurwapens en munitie, waaronder militaire wapens, smokkelen of dit van plan zijn".

De woordvoerder van Europol, Jan Op Gen Oorth, sprak van verontrustende risico's. Ook na de oorlog in het voormalige Joegoslavië in de jaren negentig was er sprake van smokkel van militaire wapens die bij extremistische groeperingen en georganiseerde misdaad terechtkwamen.

Een ander probleem is volgens Europol dat landen die grotere aantallen vluchtelingen hebben opgenomen, hun bezorgdheid hebben geuit over het feit dat sommige Oekraïense vluchtelingen vuurwapens dragen voor zelfverdediging. Deze wapens en munitie zouden voor toetreding tot de EU in het grensgebied worden achtergelaten. Volgens de autoriteiten zijn dergelijke munitiedepots al ontdekt en bestaat het risico dat deze wapens ook in handen komen van criminele bendes.

In het document wordt ook opgemerkt dat sommige Oekraïense vluchtelingen ervan worden verdacht verborgen vuurwapens over de grens te hebben gebracht om in de EU te verkopen. Het vermoeden bestaat dat de vluchtelingen de wapens willen gebruiken om ze te ruilen voor goederen en diensten. In sommige gevallen zouden taxiritten volgens de politie al met vuurwapens zijn betaald.

Volgens de woordvoerder werd een mobiele Amerikaanse antitankraket van het type Javelin aangeboden op het Darknet. Er moest echter zeer zorgvuldig worden nagegaan of deze aanbiedingen echt waren. Volgens de woordvoerder sluit Europol niet uit dat de aanbiedingen deel uitmaken van Russische propaganda om zo sentimenten tegen westerse wapenleveranties te creëren.

Familiemoord choqueert Frankrijk, 5 doden

Een vijfvoudige moord in  Douvres, in het zuidoosten van Frankrijk, heeft Frankrijk gechoqueerd. Volgens rechercheurs heeft een 22-jarige man zijn 51-jarige vader en diens 48-jarige partner, zijn 17-jarige zus, de 15-jarige dochter van de vriendin van zijn vader en de vierjarige jongen uit hun nieuwe relatie met een katana (japans zwaard) en een geweer om het leven gebracht.

Daarna verschanste hij zich urenlang in het huis, waar hij naar verluidt zelf de politie belde, aldus rechercheurs. Uiteindelijk werd hij op woensdagochtend na een urenlange onderhandeling door een team van de GIGN (veiligheidstroepen) doodgeschoten. Volgens de eerste bevindingen van het openbaar ministerie leed de dader aan 'psychiatrische stoornissen'.

Openbare aanklager Christophe Rode legde uit dat de man bleef weigeren zijn wapens neer te leggen. In plaats daarvan richtte hij uiteindelijk een getrokken pistool op de gendarmes, die hem vervolgens neerschoten en daarbij dodelijk verwondden.

'Iedereen kent iedereen, we zijn een familie'.
Veel van de duizend inwoners van Douvres , ten oosten van Lyon, zijn in shock na de misdaad. "We zijn een klein, rustig dorp. Iedereen kent iedereen, we zijn een familie", zegt de 30-jarige kok Hervé, die zegt dat hij nog steeds helpt met het aanleggen van elektriciteit in het huis van het samengestelde gezin dat is omgekomen. Volgens burgemeester Christian Limousin woonde ze sinds juli 2020 in het huis.

Tania, een 35-jarige vrouw die het café in het dorp runt, zei dat het nieuws van de gruwelijke misdaad haar hard trof, ook al kende ze de familie niet. "Er was altijd een goede sfeer in het dorp." Pascale, 55, is ook geschokt. Ze vraagt zich af wat een "jongere ertoe drijft om zoiets te doen", zei ze. Volgens een kennis van de familie werkte de vermeende dader voor een fastfoodketen in een nabijgelegen stad.

Het is een van de ergste familiedrama's in Frankrijk van de afgelopen jaren. In oktober 2020 heeft een vader zijn vrouw, twee kinderen en twee neefjes vermoord in Noisy-le-Sec in de regio Ile-de-France.

Prijsstijging koopwoningen vlakt in juni verder af in bijna alle provincies

Bestaande koopwoningen waren in juni 16,6 procent duurder dan een jaar eerder. In mei kwam de prijsstijging uit op 18,8 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
De prijsindex bestaande koopwoningen is in juni 2022 nauwelijks gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni ruim 98 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in juni
Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 15.661 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 12 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2022 zijn 91.305 woningen verkocht, 23,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

In bijna alle provincies vlakt prijsstijging koopwoningen af
In het tweede kwartaal van 2022 was de prijsstijging van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder in bijna alle provincies minder groot dan in het eerste kwartaal. Het aantal woningtransacties lag in alle provincies opnieuw lager dan vorig jaar. De daling was wel kleiner dan in het eerste kwartaal. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging van bestaande koopwoningen in Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2022 uit op 18,4 procent. Een kwartaal eerder was dat 20,3 procent. In bijna alle provincies vlakte de prijsstijging af. Alleen in Drenthe en Overijssel bleef de stijging respectievelijk gelijk c.q. vrijwel gelijk. Verder was in de helft van de provincies de prijsstijging groter dan gemiddeld in Nederland. Met 21,7 procent was de prijsstijging opnieuw het grootst in Flevoland. In Zeeland was de prijsstijging, met 16,1 procent, het kleinst.

Bestaande koopwoningen: prijsindex en transacties naar provincie 2022-II (Bron-CBS)
Bestaande koopwoningen: prijsindex en transacties naar provincie 2022-II (Bron-CBS)

Daling woningtransacties kleiner
Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het tweede kwartaal van 2022 bedroeg 47.382. Dat was 10,2 procent minder dan een jaar eerder en op het eerste kwartaal van 2022 na het laagste aantal woningtransacties in 6 jaar. In het eerste kwartaal was de daling ten opzichte van een jaar eerder ruim 34 procent.

In alle provincies lag het aantal woningtransacties in het tweede kwartaal lager dan een jaar eerder. De daling was het grootst in Limburg en het kleinst in Utrecht. In Limburg wisselden in het tweede kwartaal van dit jaar 16,8 procent minder woningen van eigenaar, in Utrecht 2,8 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 nam in alle provincies het aantal transacties wel toe.

Prijsstijging in G4 minder hoog dan gemiddeld
Van de vier grootste Nederlandse steden (G4) was in het tweede kwartaal van 2022 de prijsstijging in Utrecht het grootst. Bestaande koopwoningen waren daar 17,6 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kwamen respectievelijk uit op 17,1, 16,4 en 14,1 procent. De prijsstijging in de vier grootste steden was lager dan in Nederland gemiddeld (18,4 procent).

Het aantal woningtransacties was in het tweede kwartaal in Rotterdam 14,7 procent en in Utrecht 3,1 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl in Den Haag en Amsterdam respectievelijk 13,5 en 6,4 procent minder woningen van eigenaar wisselden. De stijging van het aantal transacties in Rotterdam en Utrecht valt op. In het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal transacties in Rotterdam en Utrecht nog respectievelijk 34,4 en 37,6 procent lager dan een jaar eerder.

Meer appartementen verkocht in tweede kwartaal 2022
Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 19,2 procent het grootst. Van bijna alle woningtypen was het aantal transacties lager dan een jaar eerder. Uitzondering waren de appartementen. Hiervan zijn er ruim 1 procent meer van verkocht dan in het tweede kwartaal van 2021.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.


Tour: Etappe 19 - Eindelijk weer sprinten

De achttiende etappe van de Tour de France zit erop en we hebben weer heerlijk kunnen lachen: na de miraculeuze superwederopstanding van Brandon McNulty kende dit keer Wout van Aert weer een schier onmogelijk goede dag, op eveneens schier onmogelijke wijze afgemaakt door Jonas Vingegaard.

Als de Deen op zijn fiets blijft zitten én niet, zoals de vorige gele Deen in Nederlandse dienst, uit de Tour wordt gehaald, is de eindzege binnen. Vandaag is het overzichtelijk: wat kleine heuveltjes, in de slotfase zelfs twee van de vierde categorie, en dan in principe gewoon weer eens een massasprint.

De heren starten voor het eerst in het kleine Castelnau-Magnoac en rijden 188 kilometer naar Cahors. Rellende_Rotscholier heeft die hele boel hier weer voorbeschouwd, even na één uur gaan we er aan beginnen en de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Sprinters Jackson en Lyles in bizarre tijden naar wereldtitels 200 meter

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is donderdagnacht behoorlijk geknald op de sprints. Er stonden slechts twee finales op het programma, maar de 200 meters zorgden zowel bij de vrouwen als de mannen wel voor historische tijden.

Speerwerpen mannen, kwalificaties
Drie tamelijk grote namen sneuvelden, te beginnen met Julius Yego. De Keniaanse wereldkampioen van 2015 en winnaar van olympisch zilver in 2016 heeft 'het' de laatste twee jaar niet echt en met 79,60 meter kwam hij een halve meter tekort. Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago, olympisch kampioen van Londen, strandde met 78,87 meter en de Duitser topper Andreas Hofmann noteerde drie ongeldige worpen.

800m mannen, halve finales
Tony van Diepen liep een meter of 500 lang goed mee, maar daarna werd het lastiger en in de eindsprint werd de Nederlander weggelopen: zesde in 1:46,70 minuten, waar een plek bij de beste twee - of twee snelste verliezers - nodig was geweest om de finale te bereiken.

200m vrouwen, finale
Shericka Jackson vertrok op basis van haar resultaten dit seizoen als topfavoriete en dat maakte de Jamaicaanse volledig waar: ze raffelde de finale op geweldige wijze af in een bizarre 21,45 seconden, de tweede tijd ooit en de snelste tijd sinds de op z'n minst dubieuze Florence Griffith-Joyner in 1988 het wereldrecord op 21,34 zette. Achter Jackson, die Dafne Schippers' kampioenschapsrecord afpakte, ging het zilver in 21,81 seconden naar landgenote en 100 meterkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce, voor de Britse Dina Asher-Smith (22,02). Die hield Aminatou Seyni (22,12) dan weer net van een historische Nigerese medaille.

200m mannen, finale
Op voorhand leek het al een Amerikaanse strijd te worden, met als favorieten vooral Noah Lyles en de piepjonge Erriyon Knighton. Kenny Bednarek mengde zich er echter ook bij, maar op Lyles stond geen enkele maat: de verdedigend wereldkampioen snelde naar het goud in een fenomenale 19,31 seconden, de vierde tijd ooit gelopen. Bednarek pakte in 19,77 seconden het zilver, Knighton moest het in 19,80 seconden doen met brons, nog net voor Joseph Fahnbulleh (19,84) namens Liberia.

FOK! Wat een weer: Na regen komt zonneschijn

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Heerlijk dat koelere weer, op dit soort dagen hou ik van de regen. Helaas worden er al weer wat tropische dagen in het vooruitzicht gemeld.

De verwachting voor vandaag:

Vanochtend is het droog en breekt de zon steeds vaker door. Er is weinig wind, langs de kust en op het IJsselmeer staat een matige noordenwind.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe en blijft het droog. Het is vrij koel met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 19°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten. De noord- tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Vanavond is het wisselend bewolkt en droog. Er staat weinig wind, in de kustgebieden draait de matige wind geleidelijk naar noordoost.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Geleidelijk warmer met zondag en maandag mogelijk in het zuidoosten weer tropische waarden. Na het weekend lagere maximumtemperaturen en enkele (onweers)buien

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Vr 22-07-2022 Max. 22° Min. 14° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Windkracht N 2
 • Za 23-07-2022 Max. 24/26° Min. 12/13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 40% Windkracht NW 3
 • Zo 24-07-2022 Max. 28/29° Min. 14/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 60% Windkracht ZW 3
 • Ma 25-07-2022 Max. 25/29° Min. 17/19° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 40% Windkracht ZW 3
 • Di 26-07-2022 Max. 21/23° Min. 16/17° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 40% Windkracht W 4
 • Wo 27-07-2022 Max. 21/23° Min. 12/15° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 60% Windkracht NW 3

Vierdaagse 2022 2e dag regen op de Zevenheuvelseweg (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 op de 2e dag regen op de Zevenheuvelenweg (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Teveel mensen

Sinds 40 jaar geleden heb ik dat gevoel al. Er zijn gewoon veel te veel mensen op deze aarde. Veelal zinloos volk en nadat we onszelf uitgeroepen hadden tot "homo sapiens" werd het er niet beter op. Bepaald niet. We vonden ontbossing uit, verstedelijking en hoogbouw, oorlog en massavernietigingswapens. Wel mooi dat we dat als die verstandige mens allemaal mochten bedenken. Chapeau.

Ik denk dat we het menselijk leven op aarde slechts op één manier kunnen veiligstellen.

AZ start Europees avontuur met zege op FK Tuzla City

AZ is het Europese seizoen donderdag begonnen met een kleine zege. In Alkmaar was de ploeg van Pascal Jansen met 1-0 te sterk voor het Bosnische FK Tuzla City in de voorrondes van de Conference League.

Na twaalf minuten spelen kwam AZ al op voorsprong. Nadat Jens Odgaard in de zestien meter werd neergehaald benutte Dani de Wit de strafschop. AZ kreeg in het vervolg van de wedstrijd een aantal kansen, maar verzuimde de voorsprong te verdubbelen. Zo belandde een schot van Milos Kerkez op de lat.

De return tussen AZ en Tuzla City staat volgende week donderdag op het programma in Sarajevo. De winnaar van het tweeluik speelt in de derde voorronde tegen Dundee United uit Schotland. AZ moet drie voorrondes overleven om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Conference League.

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.