Jumbo-Visma opnieuw aan het feest in Tour: Laporte wint negentiende rit

Christophe Laporte heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. In de finale was de Fransman van Jumbo-Visma de sterkste en daarmee was het alweer de vijfde ritzege voor Jumbo-Visma. Jonas Vingegaard bleef uit de problemen en Deen staat nog altijd stevig in de gele leiderstrui.

Na de drie bergritten in de Pyreneeën stond vandaag een makkelijke etappe in het programma. Voor de sprinters was het weer eens een kans na zware etappes in de bergen. De etappe begon in Castelnau-Magnoac eindigde in Cahors en onderweg lagen twee beklimmingen van de vierde categorie, normaal gesproken geen probleem voor de sprinters.

We kregen in de etappe van 188 kilometer een kopgroep van vijf, met daarbij Taco van der Hoorn. De Nederlander had het gezelschap van Mohoric, Politt, Honoré en Simmons. Het sterke vijftal kreeg nooit veel ruimte, doordat de sprintersploegen snel de controle namen in het peloton.

Simmons bleef het langst vooruit van de kopgroep, maar ook de Amerikaan werd ruim voor de streep ingelopen door een jagend peloton. Op het laatste klimmetje van de dag, op veertig kilometer van de finish, trok opeens Tadej Pogacar ten aanval. De nummer twee in het algemeen klassement kreeg logischerwijs geen ruimte en werd al snel ingelopen door het peloton, maar het was wel een aanzet voor een nieuwe aanval. Fred Wright, Jasper Stuyven en Alexis Gougeard.

Het drietal had snel een halve minuut voorsprong en de kopgroep hield knap stand tegen een jagend peloton. Bij het ingaan van de laatste kilometer had het trio nog steeds een kleine voorsprong en het was Laporte die de sprong naar de kopgroep maakte. De Fransman maakte in de slotkilometer slim gebruik van Stuyven, die achter de weggereden Wright aan ging, en liet het duo vervolgens achter zich. Jasper Philipsen reed in de achtergrond nog een sterke sprint, maar Laporte kon hij nooit meer bedreigen voor de ritwinst. Voor Laporte was het zijn eerste overwinning in de Tour en alweer zijn vijfde voor de ploeg.