Familiemoord choqueert Frankrijk, 5 doden

Een vijfvoudige moord in  Douvres, in het zuidoosten van Frankrijk, heeft Frankrijk gechoqueerd. Volgens rechercheurs heeft een 22-jarige man zijn 51-jarige vader en diens 48-jarige partner, zijn 17-jarige zus, de 15-jarige dochter van de vriendin van zijn vader en de vierjarige jongen uit hun nieuwe relatie met een katana (japans zwaard) en een geweer om het leven gebracht.

Daarna verschanste hij zich urenlang in het huis, waar hij naar verluidt zelf de politie belde, aldus rechercheurs. Uiteindelijk werd hij op woensdagochtend na een urenlange onderhandeling door een team van de GIGN (veiligheidstroepen) doodgeschoten. Volgens de eerste bevindingen van het openbaar ministerie leed de dader aan 'psychiatrische stoornissen'.

Openbare aanklager Christophe Rode legde uit dat de man bleef weigeren zijn wapens neer te leggen. In plaats daarvan richtte hij uiteindelijk een getrokken pistool op de gendarmes, die hem vervolgens neerschoten en daarbij dodelijk verwondden.

'Iedereen kent iedereen, we zijn een familie'.
Veel van de duizend inwoners van Douvres , ten oosten van Lyon, zijn in shock na de misdaad. "We zijn een klein, rustig dorp. Iedereen kent iedereen, we zijn een familie", zegt de 30-jarige kok Hervé, die zegt dat hij nog steeds helpt met het aanleggen van elektriciteit in het huis van het samengestelde gezin dat is omgekomen. Volgens burgemeester Christian Limousin woonde ze sinds juli 2020 in het huis.

Tania, een 35-jarige vrouw die het café in het dorp runt, zei dat het nieuws van de gruwelijke misdaad haar hard trof, ook al kende ze de familie niet. "Er was altijd een goede sfeer in het dorp." Pascale, 55, is ook geschokt. Ze vraagt zich af wat een "jongere ertoe drijft om zoiets te doen", zei ze. Volgens een kennis van de familie werkte de vermeende dader voor een fastfoodketen in een nabijgelegen stad.

Het is een van de ergste familiedrama's in Frankrijk van de afgelopen jaren. In oktober 2020 heeft een vader zijn vrouw, twee kinderen en twee neefjes vermoord in Noisy-le-Sec in de regio Ile-de-France.