Europol waarschuwt: mogelijke illegale handel in militaire wapens uit Oekraïne

Volgens een Europol-rapport smokkelen criminele netwerken 'aanzienlijke hoeveelheden vuurwapens en munitie' vanuit Oekraïne naar de EU. Op basis van het rapport meldde de 'SWR' dat vluchtelingen ook wapens zouden dragen voor zelfverdediging.

Volgens de Europese politieautoriteit Europol zijn er aanwijzingen voor georganiseerde wapensmokkel vanuit Oekraïne. Dit meldt de Duitse krant 'SWR'. Er zijn verschillende gevallen gemeld van personen die Oekraïne probeerden te verlaten met vuurwapens. Bovendien zijn Europese autoriteiten van mening dat langs de grens van Oekraïne met de EU wapenopslagplaatsen kunnen worden opgezet om smokkel te organiseren. Dat blijkt uit een brief van Europol aan de Raad van de Europese Unie over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de terroristische dreiging voor de Europese Unie

SWR had hier als eerste over bericht, onder verwijzing naar een vertrouwelijk document van Europol. De omroep citeerde uit de brief dat volgens de onderzoekers "criminele netwerken in de regio actief zijn en aanzienlijke hoeveelheden vuurwapens en munitie, waaronder militaire wapens, smokkelen of dit van plan zijn".

De woordvoerder van Europol, Jan Op Gen Oorth, sprak van verontrustende risico's. Ook na de oorlog in het voormalige Joegoslavië in de jaren negentig was er sprake van smokkel van militaire wapens die bij extremistische groeperingen en georganiseerde misdaad terechtkwamen.

Een ander probleem is volgens Europol dat landen die grotere aantallen vluchtelingen hebben opgenomen, hun bezorgdheid hebben geuit over het feit dat sommige Oekraïense vluchtelingen vuurwapens dragen voor zelfverdediging. Deze wapens en munitie zouden voor toetreding tot de EU in het grensgebied worden achtergelaten. Volgens de autoriteiten zijn dergelijke munitiedepots al ontdekt en bestaat het risico dat deze wapens ook in handen komen van criminele bendes.

In het document wordt ook opgemerkt dat sommige Oekraïense vluchtelingen ervan worden verdacht verborgen vuurwapens over de grens te hebben gebracht om in de EU te verkopen. Het vermoeden bestaat dat de vluchtelingen de wapens willen gebruiken om ze te ruilen voor goederen en diensten. In sommige gevallen zouden taxiritten volgens de politie al met vuurwapens zijn betaald.

Volgens de woordvoerder werd een mobiele Amerikaanse antitankraket van het type Javelin aangeboden op het Darknet. Er moest echter zeer zorgvuldig worden nagegaan of deze aanbiedingen echt waren. Volgens de woordvoerder sluit Europol niet uit dat de aanbiedingen deel uitmaken van Russische propaganda om zo sentimenten tegen westerse wapenleveranties te creëren.