FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 juli 2022

Random Pics van de Dag #682

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duits drama op Veluwemeer, waarschijnlijk drie doden

Op het Veluwemeer heeft zich donderdagmiddag een drama voorgedaan. Een vakantievierend Duits gezin betrad het meer met een kano, maar raakte halverwege de middag te water tussen Nunspeet en Biddinghuizen.

Rond 15.00 uur kwamen de eerste meldingen binnen bij de hulpdiensten, die groot uitrukten. Met onder meer een sonarboot en helikopter werd boven het meer gezocht naar het gezin van vier, waarbij onder meer de KNRM Elburg en de brandweer van Harderwijk, twee buursteden van Nunspeet, mee hielpen.

Bij het eilandje De Ral werd de moeder al vrij snel gevonden. Zij werd gereanimeerd, maar is later alsnog overleden. Een meisje van zeven werd in de buurt gevonden, zij had zich vastgeklampt aan een boei en lijkt lichamelijk in redelijke gezondheid te verkeren. De kano werd gevonden bij De Snip, een ander klein eilandje naast De Ral.

Naar de vader van het gezin en hun zoon werd geruime tijd gezocht. Helaas moest men tot de conclusie komen dat de reddingsactie omgezet werd in een bergingsactie, nog altijd zonder 'succes': de twee zijn nog steeds niet gevonden.

Europese Unie (EU) neemt zevende sanctiepakket aan tegen Rusland

Op 21 juli 2022 heeft de Europese Unie (EU) nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. De sancties zijn ingesteld vanwege de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne.

Wat houdt het nieuwe pakket in? Onder andere een verbod op de import van goud, aanscherpingen van eerdere sancties en een meldplicht voor mensen en organisaties die op de sanctielijst staan.

EU: sancties tegen Rusland
De EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. Die zijn nodig om maximale druk uit te oefenen op Rusland om de agressie in Oekraïne te beëindigen. De belangrijkste maatregelen in het kort:

  • Verbod op de import van goud en gouden juwelen uit Rusland. Rusland is wereldwijd één van de grootste exporteurs van goud. Hiermee wordt dus een belangrijke bron van inkomsten voor de Russische staat weggenomen.
  • Meldplicht voor personen en entiteiten op de sanctielijst. Er komt een strengere meldplicht voor gesanctioneerde personen of entiteiten als ze ergens in de EU tegoeden en bezittingen hebben. Doen ze dat niet? Dan zijn zij in overtreding.
  • 48 personen en 9 entiteiten worden aan de sanctielijst toegevoegd.
  • Uitbreiding van het exportverbod op dual-use-goederen. Dit zijn producten, diensten en technologieën die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Meer informatie over het exportverbod? Zie ook Welke producten vallen onder de sancties? (rvo.nl)
  • Versterken van de implementatie van de vorige zes pakketten. Bijvoorbeeld door technische correcties en verduidelijking van de wetgeving. Nederland droeg hieraan bij op basis van uitkomsten uit het rapport van Stef Blok. De zes sanctiepakketten worden verlengd tot begin 2023.
  • Verduidelijking uitzonderingen op het gebied van landbouw- en voedingsproducten, waaronder tarwe en meststoffen. Deze verheldering maakt duidelijk dat de sancties zich op geen enkele manier richten tegen import of export van voedsel en kunstmest.

Blijvende inzet Europese Unie
De Europese Unie blijft zich inzetten om Oekraïne te steunen in het recht op zelfverdediging tegen de Russische agressie. En om een vreedzame, democratische en welvarende toekomst op te bouwen. Een compleet overzicht van de sancties vind je op de sanctiepagina van de EU (pagina wordt bijgewerkt). Zie ook de EU-tijdlijn van de sancties tegen Rusland.

Nederlandse uitvoering sancties
Wil je meer weten over de sancties en hoe Nederland die uitvoert? Bekijk de pagina Sancties tegen Rusland en Belarus (Wit-Rusland).

Draghi stapt op: 25 september stemmen, extreem-rechts Fratelli d'Italia leidt poll

De Italiaanse premier Draghi heeft bij de vertrouwensstemming in de Senaat bij lange na niet de brede steun gekregen die hij wilde. Draghi won de stemming met 95 stemmen voor en 39 tegen. Zijn regeringspartijen Lega, Forza Italia en de Vijfsterrenbeweging onthielden zich van stemming.

Lega en Forza Italia wilden een besluit nemen over een andere resolutie die een voortzetting van het bestuur met de Vijfsterrenbeweging zou hebben uitgesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Di Maio van de partij Insieme per il futuro (Samen voor de toekomst) beschuldigde de partijen van verzaken.  

Update 20.10 uur: Nadat Mario Draghi zijn ontslag heeft ingediend heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella het parlement ontbonden, waardoor vervroegde verkiezingen automatisch noodzakelijk zijn. Dat maakte het staatshoofd bekend in een korte televisietoespraak. 

Eigenlijk zouden de verkiezingen pas in het voorjaar van 2023 plaatsvinden. "Het huis van het Parlement ontbinden is altijd de laatste keuze", zei Mattarella. De huidige politieke situatie leidde tot dit besluit.

De mensen in Italië zullen waarschijnlijk onrustige verkiezingscampagneweken tegemoet gaan. De verkiezingen moeten binnen 70 dagen zijn voltooid. De datum voor de vervroegde verkiezingen is vastgesteld op 25 september 2022. Dit werd aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Raad van Ministers in Rome, zoals gemeld door de persbureaus Ansa en Adnkronos.

De regering van Draghi blijft aan tot er een nieuwe premier is. In een toespraak bedankte Draghi staatshoofd Sergio Mattarella voor het in hem gestelde vertrouwen. "We moeten erg trots zijn op het werk dat we namens de president van de republiek hebben gedaan in dienst van alle burgers", vervolgde de 74-jarige. Het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank riep op om de komende weken gewoon door te werken.

Volgens de laatste peilingen staat het extreemrechtse Fratelli d'Italia onder partijleider Giorgia Meloni momenteel bovenaan. Samen met de grote centrumrechtse partijen Forza Italia onder leiding van ex-premier Silvio Berlusconi en de rechtse Lega van Matteo Salvini, zou een meerderheid in het parlement mogelijk zijn. Zo'n regering zou waarschijnlijk problematisch zijn voor onder meer het migratiebeleid en de relaties met de EU.

Draghi werd in het buitenland gezien als een garantie voor stabiliteit voor Italië, dat anders soms turbulent werd geregeerd. Hij maakte het land met bijna 60 miljoen inwoners weer zichtbaar op het internationale toneel. Economisch staat er veel op het spel voor Italië. De beursen hebben al negatief gereageerd. De beurs van Milaan zakte ondertussen flink in het rood en sloot diep in het rood. 

Eerdere berichtgeving: Nieuwe verkiezingen worden nu als de meest waarschijnlijke optie beschouwd. Peilingen zien een juridische alliantie in het verschiet.

Draghi biedt Mattarella waarschijnlijk opnieuw ontslag aan
De 74-jarige Draghi had brede goedkeuring als voorwaarde gesteld voor de voortzetting van de regeringsalliantie. Vandaag om 9.00 uur is Draghi van plan een verklaring af te leggen in de Kamer van Afgevaardigden, het tweede deel van het Parlement. Daarna wordt verwacht dat Draghi opnieuw zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella - en deze keer zal Mattarella het accepteren. Er moeten uiterlijk 70 dagen na de ontbinding van het parlement nieuwe verkiezingen zijn, waarbij 2 oktober de meest waarschijnlijke datum is. 

Draghi had vorige week zijn ontslag aangeboden nadat de populistische Vijfsterrenbeweging had geweigerd de coalitie te steunen bij een vertrouwensstemming in het parlement. President Mattarella wees het verzoek om ontslag echter af en eiste een verklaring voor het parlement.

Politiek geschil komt op het slechtst mogelijke moment voor Italië
Het land kampt momenteel onder meer met zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas, een droogteperiode in het land en een hoge inflatie. Maatregelen tegen de hoge prijzen voor levensonderhoud hadden geleid tot een geschil tussen Draghi en de Vijfsterrenbeweging. Draghi's conservatieve partners hadden onlangs een verdere deelname aan de regering afgewezen als de Vijfsterrenpartij zou blijven deelnemen.

Rotterdam: watertaxi botst op rondvaartboot Spido onder Erasmusbrug en zinkt

In de Nieuwe Maas is donderdagmiddag een watertaxi op een Spido-boot gebotst. Dat gebeurde onder de Erasmusbrug. Op livebeelden is te zien dat de watertaxi daarbij volledig onder water verdwijnt.

De hulpdiensten waren massaal ter plaatse. Volgens de Veiligheidsregio zijn alle vijf passagiers (waaronder een kind) en de schipper van de watertaxi uit het water gehaald met behulp van andere watertaxi's, allen zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Meer hierover bij Rijnmond.

Volleyballers na sterke start uitgeschakeld in World League

De Nederlandse volleyballers zijn er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen in de Nations League. In en tegen Italië eindigde het toernooi voor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza met een kwartfinaleplek, het beste resultaat sinds 2002, toen het nog de World League heette.

Nederland begon uitstekend en wist de eerste set met een flinke mazzelbal te pakken: de return op de Italiaanse service mislukte volledig, maar de bal over het net eindigde tussen twee Italianen in en dus was de set binnen.

Daarna ging Nederland echter meer en meer fouten maken, terwijl Italië het niveau juist op wist te schroeven. In set twee was het nog even spannend, in set drie helemaal niet en in de vierde set kon Nederland niet voorkomen dat Italië het afmaakte: 25-21, 22-25, 13-25, 22-25.

Amsterdam: GGD start aanstaande maandag met vaccinatie tegen apenpokken

De GGD start maandag 25 juli met het preventief vaccineren van mensen tegen het apenpokkenvirus. De GGD stuurt vandaag de eerste uitnodigingen naar mensen die in aanmerking komen voor de vaccinatie. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zo meldt AT5

De vaccinaties zijn voorlopig alleen bedoeld voor specifieke risicogroepen. In eerste instantie kunnen daarmee circa 10.500 Amsterdammers volledig gevaccineerd worden tegen het virus. Voor volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig. 

Wethouder Shula Rijxman (Zorg) zegt blij te zijn dat het vaccineren in de stad kan beginnen. "De gemeenschap vraagt hier ook om. Monkeypox kan een bijzonder vervelende ziekte zijn. Het is dus belangrijk om de groep mensen die de grootste kans loopt te beschermen."

Op dit moment verspreidt het virus zich vooral onder mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. De vaccinaties zijn nu dan ook bedoeld voor mannen uit Amsterdam die seks hebben met mannen en meedoen aan een proef met PrEP. Dat is een preventiemiddel tegen HIV. Ook krijgen mensen die bekend zijn op de soapoli een uitnodiging voor een vaccinatie. 

Aanstaande maandag 25 juli krijgen de eerste 50 mensen een vaccinatie tegen de apenpokken. De GGD hoopt dat volgende week verder uit te breiden naar 100 mensen per dag. Voor volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig. Tussen de eerste en de tweede prik zitten in totaal vier weken. 

Wespennesten als een skippybal: '500 procent meer wespen dan vorig jaar'

Terrasgangers en picknickers zullen het vast al gemerkt hebben en niet altijd tot hun plezier. De wesp beleeft een uitzonderlijk goed jaar. Het zijn er veel meer dan voorgaande jaren, zo laat 'Beestjes Kwijt' weten. Het platform kreeg vorig jaar rond deze tijd 15.000 aanmeldingen binnen voor het bestrijden van wespennesten. Dit jaar zijn dat er al 30.000. Voorlopig zijn we nog niet van de zwart-gele steekinsecten af.  Zo meldt AT5

Volgens Merijn Jansen van het platform 'Beestjes Kwijt' zijn de wespen eerder actief dit jaar vanwege de goede weersomstandigheden. "Geen vorst meer in april, geen stormen waardoor de wespen hun nest kwijtraken, een zachte winter en een goed voorjaar. Door die zachte winter komen de koninginnen vroeg uit hun winterslaap en beginnen eerder met het bouwen van nesten. Hoe minder hinder ze hierbij hebben, hoe sneller ze nesten kunnen bouwen. Wat dat betreft staan momenteel alle stoplichten momenteel op groen voor de wesp." 

Ongediertebestrijder Danny van Steen heeft handen tekort op het moment om de aanvragen voor het verwijderen van wespennesten bij te benen. "Ons kantoor krijgt tussen de 175 en 200 belletjes binnen op een dag. 95 procent gaat over het verwijderen van wespennesten. Ik doe er zo'n tien tot twaalf op een dag."

Omdat de insecten eerder actief zijn, kunnen ze ook eerder voortplanten, laat van Steen weten. En dus nemen de aantallen flink toe, merken ze ook bij andere ongediertebestrijdingsbedrijven: "Verleden week hebben we een telling gedaan en kwamen we op een toename van meer dan 500% ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat nog wel hoger eindigen deze maand", zegt Richard Piké van Ongediertebestrijding Amsterdam. 

"De nestgrootte die we nu tegen komen, komen we normaal pas in september tegen. Dit zijn nesten ter grootte van een skippybal", aldus Piké. Waar de nesten zitten? "Van onder een matras, tot midden in een helm, tot in de spouwmuur." Maar er is wat aan te doen, zegt van Steen: "Holle ruimtes afstoppen, roosters  in ventilatie plaatsen. Een koningin heeft het liefst een verborgen plekje waar ze rustig kan produceren."

Volgens van Steen is er nog geen sprake van een plaag: "Een plaag is als je niet meer buiten kan zitten en gek wordt van de wespen. Zo erg is het nog niet maar het is wel duidelijk meer dan vorige jaren."

Toch zijn we volgens van Steen voorlopig nog niet van de wespen af. Zo denkt hij dat we einde zomer nog te maken krijgen met een tweede generatie wespen "Ik denk dat het nog wel een druk seizoen blijft, want ik denk dat er nog een voorplanting komt dit jaar. Dan hebben we te maken met twee generaties binnen één zomer."

Vingegaard wint laatste bergetappe Tour de France en neemt voorschot op Tourzege

Jonas Vingegaard heeft de achttiende rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. Op de slotklim loste hij Tadej Pogacar en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. De Deen van Jumbo-Visma heeft nu meer dan drie minuten voorsprong op de Sloveen.

Vandaag moesten de renners nog een laatste keer klimmen in de Tour de France van dit jaar. In de Pyreneeën kreeg het peloton drie kanjers van cols voorgeschoteld. Nadat de Col d’Aubisque en de Col de Spandelles waren bedwongen, lag de aankomst op Hautacam (13,6 km aan 7,8 %).

Jumbo-Visma, de ploeg van de klassementsleider, was vanaf het begin goed actief en was met elke kopgroep mee. Uiteindelijk zou de Nederlandse ploeg twee renners mee hebben. Op de Col d’Aubisque kwam Ciccone als eerste boven. Hij volgde zo tot op drie punten van Geschke. Nadien trok de kopgroep naar de Col de Spandelles en daar liet Van Aert zien dat hij nog steeds over goede benen beschikte. De Belg en de leider in het sprintklassement trok met Martinez en Pinot over de tweede beklimming van de dag. In het peloton trok Tadej Pogacar in de aanval. De winnaar van de laatste twee edities probeerde Jonas Vingegaard onder druk te zetten, maar bergop kon hij de Deen niet lossen.

In de technische afdaling van de Col de Spandelles probeerde Pogacar Vingegaard verder onder druk te zetten en leek daar bijna in te slagen. Vingegaard kon ternauwernood een valpartij voorkomen, en niet veel later kwam Pogacar zelf te val. Vingegaard wachtte hem daarna op en de twee namen in de afdaling wat minder risico.

Op Hautacam, de laatste beklimming van deze Tour, viel van Aert opnieuw aan. Enkel Martinez kon de groene trui volgen. In de achtergrond leidde Jumbo-Visma de achtervolging. Eerst nam Benoot de eerste kilometers voor de rekening en daarna nam Sepp Kuss. Op het tempo van de Amerikaan kon naast zijn ploeggenoot Vingegaard alleen Pogacar volgen.

Van Aert en Martinez werden bijgehaald, waarna Kuss het over gaf aan Van Aert. De groenetruidrager deed een indrukwekkende kopbeurt en dankzij zijn tempo moest Pogacar lossen, waarna Vingegaard zelf ging en de etappe zou winnen. Hij won met meer dan een minuut voorsprong op de Sloveen en pakte daarbij ook de bolletjestrui. Van Aert zou nog derde worden in de etappe.

Vierdaagse 2022: de tweede dag zit er op!

In totaal verschenen 37.000 wandelaars woensdagochtend aan de start voor hun eerste marsdag. Op de eerste dag vielen 1.490 wandelaars uit. Dat is meer dan twee keer zoveel als de 661 uitvallers op de eerste dag van de vorige Vierdaagse in 2019.

Donderdag ging het wandelpeloton naar Groesbeek, waar men de Zevenheuvelenweg moeten bedwingen. Het was vandaag een stuk koeler, maar ook een stuk vochtiger. De sfeer bleef opperbest.

Het was heel erg druk bij de blarenpost bij de finish. “Perfect blarenweer, door de regen”, zegt een medewerker van het Rode Kruis.

Vandaag zijn 1530 mensen uitgevallen. Er kwamen in totaal 35.465 mensen over de finish.

Blaar van de dag ( Bron: Facebook Kamp Heumensoord)
Blaar van de dag ( Bron: Facebook Kamp Heumensoord)

Gelukkig heeft qltel wat leukere foto's voor ons gemaakt van deze tweede wandeldag:

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Vierdaagse 2022 dag 2, de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 2, Malden , de sfeer bleef goed ondanks alle regen (Foto:qltel)

Ook vandaag ontbrak de muziek niet:

Bungie kondigt Destiny 2 Showcase aan voor augustus

Bungie zendt op 23 augustus een 'Destiny 2 Showcase' uit. Waarschijnlijk wordt er nieuws aangekondigd over de volgende grote uitbreiding genaamd 'Lightfall'. In een teaserfilmpje zien we The Witness, de grote 'slechterik' van het verhaal. Hij is onderweg naar ons sterrenstelsel.

Destiny 2 is een bekende looter-shooter MMO en een van de weinige 'live service' games die al vele jaren succesvol is. Op dit moment werkt Bungie langzaam naar een einde toe van het huidige verhaal.

Engelse voetbalsters naar halve finales EK

De Engelse voetbalsters hebben zich op het Europees kampioenschap in eigen land geplaatst voor de halve finales. In een volgepakt Falmer Stadium in Brighton and Hove werd Spanje na verlenging met 2-1 geklopt.

Na 35 minuten kwam Engeland dankzij Ellen White op voorsprong, maar die goal ging net zo hard weer van het scorebord af: buitenspel. Spanje bleef goed druk zetten en iets minder dan tien minuten na rust werd dat beloond: een heerlijke actie van de jonge Athenea del Castillo eindigde met een pass op Esther Gonzalez, die de 0-1 in het doel werkte.

Een minuut of tien later gaf Castillo nog een voorzet, hoewel het uiteindelijk meer een schot leek en een gevaarlijke ook: keepster Mary Earps hield 'm nog nét uit het doel. Langzaam kreeg Engeland wat meer kansen en met een minuut of tien te gaan kwam daar de verlossing: een voorzet eindigde voor de voeten van Ella Toone, die de gelijkmaker scoorde.

In de verlenging duurde het een paar minuten voor de wedstrijd zo goed als beslist werd: Georgia Stanway schoot op heerlijke wijze de uiteindelijk winnende treffer binnen. Engeland speelt op 26 juli tegen Duitsland of Oostenrijk, twee landen die elkaar donderdagavond om 21.00 uur treffen.

Mannen gaan elkaar te lijf na kopstaartbotsing op A58

Tegen twee automobilisten wordt proces-verbaal opgemaakt wegens artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Zij gedroegen zich zodanig dat er gevaar voor andere weggebruikers ontstond. De twee waren verwikkeld in een vechtpartij midden op de A58.

Na de afslag Sint Willebrord, ongeveer ter hoogte van Roosendaal, ontstond een kop-staart-aanrijding tussen de twee auto’s. Volgens verklaringen remde de voorste auto met als bestuurder een 50-jarige man uit Baarle-Nassau, nadat hij een auto van de weg had proberen te drukken. De auto die achter hem reed, botste vervolgens achterop de eerste auto. De bestuurder van de voorste auto zou zijn uitgestapt en tegen het raam van de auto achter hem hebben geslagen. De bestuurder van de tweede auto, een 21-jarige man uit Moerstraten, zou vervolgens zijn uitgestapt en de bestuurder van de voorste auto bij zijn keel hebben gegrepen. Daarna ontstond een worsteling tussen de twee automobilisten.

Door meerdere getuigen werd de vechtpartij gemeld bij de politie. Door de vechtpartij ontstond een file op de snelweg.

VS: zeldzame adelaarsrog springt aan boord van boot, baart daarna 4 jongen

April Jones was afgelopen vrijdag samen met haar zoon, echtgenoot en schoonvader aan het vissen in de buurt van de vuurtoren van Sand Island bij Dauphin Island, Alabama.

Op dat moment sprong een gevlekte adelaarsrog, die naar schatting 180 kilo woog, uit het water en landde in hun boot - en raakte de schouder van Jones.

Jones zei dat de familie "er zeker van wilde zijn dat ze in leven bleef, dus we bleven water op haar gooien tijdens de 15-20 minuten durende boottocht terug naar de kust."

"We voeren naar de dichtstbijzijnde boothelling, die toevallig bij het Dauphin Island Sea Lab was," voegde Jones eraan toe. "Ik rende het lab binnen om te zien of iemand kon helpen haar eruit te halen. Intussen waren er mensen naar de boot gekomen en die hielpen haar eruit te komen."

Pas toen "kwamen we erachter dat ze vier jongen ter wereld had gebracht. We hadden geen idee wanneer ze dat had gedaan. De jongen bewogen niet."

De jongen zijn door de stress te vroeg geboren en hebben het niet overleefd. De overleden jongen zijn achtergebleven in het Sea Lab voor nader onderzoek en educatiedoeleinden, want de adelaarsrog is een zeldzame, bedreigde diersoort.

Mondkapjesaffaire: rechter ontslaat bestuur Stichting Hulptroepen Alliantie

De rechtbank ontslaat Sywert van Lienden en Bernd Damme als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Ook mogen zij de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden. De rechtbank oordeelt dat het tweetal in strijd met de statuten van de stichting heeft gehandeld door een commerciële concurrent van hun eigen stichting op te richten.

Op 25 maart 2020, aan het begin van de coronacrisis, richtten Damme en Camille van Gestel de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) op. De stichting had tot doel om – in tijden van nood – zonder winstoogmerk mondkapjes en andere medische hulpmiddelen naar Nederland te importeren voor zorginstellingen. Kort daarna, op 9 april 2020, richtten Van Lienden, Damme en Van Gestel ook nog Relief Goods Alliance B.V. (RGA) op. Deze onderneming hield zich eveneens bezig met de import en verkoop van medische beschermingsmiddelen, maar had wél een winstoogmerk. Op 22 april 2020 sloot RGA een overeenkomst met de overheid voor de levering van 40 miljoen mondkapjes. Aan deze mondkapjesdeal hebben Van Lienden, Damme en Van Gestel, als (indirecte) aandeelhouders van RGA, aanzienlijk verdiend.

Mondkapjesaffaire
Op 15 mei 2021 publiceerde De Volkskrant een artikel waarin werd beschreven dat weliswaar de schijn werd gewekt dat de mondkapjesdeal was gesloten met de non-profit stichting SHA, maar dat de deal feitelijk was gesloten met de commerciële onderneming, RGA. Uiteindelijk leidde de ‘mondkapjesaffaire’ tot een rechtszaak waarbij het Openbaar Ministerie, samen met enkele personen die zich voor SHA hadden ingezet, een verzoek indiende om de bestuurders van SHA, op dat moment Van Lienden en Damme, te ontslaan.

Conflicterende belangen
De rechtbank is het met de verzoekers eens dat Van Lienden en Damme niet langer aan kunnen blijven. Zij hebben onvoldoende voor ogen gehad dat zij met de oprichting van RGA als (indirect) aandeelhouders een belang verkregen dat conflicteerde met het belang van SHA. SHA was immers niet gebaat bij de oprichting van een rechtstreekse concurrent. Door bij iedere bestelling zelf de afweging te maken of de koop moest worden gesloten via SHA of RGA, lieten de bestuurders het tegenstrijdige belang ook voortbestaan.

Onderscheid tussen stichting en bv was niet helder
De bestuurders, en dan met name Van Lienden, hebben bovendien naar buiten toe vooral en alleen benadrukt dat zij zich belangeloos met SHA inzetten voor de zorg. Het onderscheid tussen RGA en SHA was daarbij niet helder. De naam RGA komt vrijwel neer op de Nederlandse vertaling van SHA, wat op zichzelf genomen al voor verwarring kan zorgen. Ook in presentaties werd gebruik gemaakt van het logo van SHA en werd SHA expliciet genoemd, met KvK-nummer en al. Ook dat heeft minst genomen voor verwarring gezorgd.

Geen geheimhoudingsplicht
Pas nadat in de media aandacht was besteed aan de betrokkenheid van RGA bij de mondkapjesdeal en aan de dubbelrol die de bestuurders van SHA daarbij hadden gespeeld, hebben ze daarover meer duidelijkheid verschaft. Dat zij dit vanwege geheimhoudingsverplichtingen niet eerder konden doen, is niet gebleken. Door hun eigen toedoen zijn Van Lienden en Damme hierdoor betrokken geraakt in een grote maatschappelijke controverse en is – na 1 juli 2021 – een civielrechtelijk en strafrechtelijk onderzoek door het OM gestart.

Direct ontslag
Dit alles leidt tot de conclusie van de rechtbank dat Van Lienden en Damme moeten worden ontslagen. Het is niet wenselijk dat zij aanblijven totdat lopende onderzoeken zijn afgerond. Ook al werken zij – in elk geval naar eigen zeggen – volledig mee aan alle onderzoeken naar hun handelen, dan nog brengt hun positie mee dat zij een eigen belang hebben bij de uitkomst van die onderzoeken, dat niet gelijk te stellen is met het belang van SHA.

Werkloosheid in juni toegenomen

Het aantal werklozen kwam in juni 2022 uit op 339 duizend. Dat is 3,4 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 4 duizend per maand. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 18 duizend per maand toe, ondanks een lichte afname in juni. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind juni 161 duizend lopende WW-uitkeringen.

In juni hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn, of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 7 duizend per maand afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

Werkloosheidspercentage in juni toegenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. In april 2022 bereikte de werkloosheid met 3,2 het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid licht toe, naar 3,4 procent in juni.

Werkloosheid onder jongeren toegenomen
In april bedroeg de werkloosheid onder jongeren in de beroepsbevolking 6,9 procent, in juni steeg dat naar 7,5 procent. Onder 25- tot 45-jarigen steeg de werkloosheid van 2,5 naar 2,8 procent van de beroepsbevolking. Bij 45- tot 75-jarigen nam de werkloosheid naar verhouding het minst toe, van 2,3 naar 2,4 procent.

Ondanks de (lichte) stijging van de werkloosheid in de afgelopen drie maanden waren er in juni van dit jaar bijna 300 duizend meer mensen aan het werk dan in juni 2021. Er zijn daarmee ook meer nieuwkomers op de werkvloer. Ten opzichte van andere EU-landen was het aantal starters in Nederland relatief hoog. Zie het nieuwsbericht: Meer nieuwkomers op de werkvloer.

UWV: weer minder WW-uitkeringen in juni
Tussen eind mei en eind juni 2022 is het aantal lopende WW-uitkeringen verder gedaald met 4 duizend naar 160,7 duizend (-2,5 procent). Een jaar geleden werden er nog 238,3 duizend uitkeringen verstrekt. In een jaar tijd is het aantal dus met bijna 78 duizend afgenomen (-32,6 procent).

UWV: grootste daling in horeca, bouw, landbouw en cultuursector
Ten opzichte van mei daalde het aantal WW-uitkeringen vanuit de horeca weer verder (-12,1 procent). Ook de bouw (-11,8 procent) en de landbouw (-9,0 procent) lieten een forse daling zien. Daarbij speelde het seizoen een rol. Omdat deze zomer veel evenementen plaatsvonden, die voorgaande jaren vanwege corona geen doorgang vonden, daalde ook het aantal WW-uitkeringen in de cultuursector (-7,1 procent). Ook in de andere sectoren daalde het aantal WW-uitkeringen, alleen bij de overheid was er een lichte stijging (+0,8 procent).

Tour: Etappe 18 - De laatste bergrit met een historische finish

De zeventiende etappe in de Tour de France was een bijzondere, om het zo maar te zeggen. Eigenlijk gebeurde er wat actie betreft helemaal niks van belang, maar de manier waarop Tadej Pogacar's knecht Brandon McNulty reed was ronduit bizar te noemen, niet vertoond sinds een jaar of 20-25 geleden.

Vandaag een ander soort bergetappe, in principe een stuk zwaarder nog. De renners zetten koers vanuit bedevaartsoord Lourdes en rijden dan naar Hautacam, 143 kilometer verderop en bovenop een bij vlagen erg onprettige klim. Het is niet zo dat het tot die tijd makkelijker is, want we beginnen met de legendarische Aubisque en na de afdaling daarvan gaat het gelijk omhoog, de Col de Spandelles op.

Een klim van de buitencategorie, één van de eerste categorie en bijna gelijk na de afdaling begint de slotklim naar Hautacam: 13,6 kilometer aan gemiddeld acht procent, met stukken van dik boven de tien procent. Buitencategorie dus, niet onterecht en een groot probleem voor Fabio Jakobsen.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier ook vandaag weer uitgebreid voorbeschouwd, vanaf half twee kunnen we kijken. Tussen half zes en zes wordt de finish verwacht op de klim waar allerhande meesterdopeurs, denk aan Bjarne Riis, harder omhoog reden dan de gemiddelde BMW-motor.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Discuswerpster Van Klinken 4e op WK, Bol, Klaver en Hassan naar finales

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is weer een nachtelijke sessie afgewerkt, in elk geval wat Nederlandse tijd betreft. Onder meer Sifan Hassan en Femke Bol kwamen in actie en dat ging niet verkeerd, hoewel het nog niet om finales ging. Dat gold wél voor Jorinde van Klinken, die de discusfinale wierp.

5000m vrouwen, series
Sifan Hassan liep zoals gewoonlijk wat achterin de voorste groep mee, aan het einde kwam ze naar voren. Echt vanzelf ging dat overigens niet en met wat moeite liep ze in 14:52,89 minuten naar de derde plek in haar serie - de eerste vijf plaatsten zich voor de finale. Maureen Koster kwam er in haar serie niet aan te pas en werd in 15:18,17 minuten negende.

Speerwerpen vrouwen, kwalificatie
Geen fantastisch niveau, maar toch wat opmerkelijke dingen: de Chinese Lyu Huihui, goed voor zilver en twee keer brons op de vorige drie WK's, wist de finale niet te bereiken. Dat gold ook voor de Kroatische Sara Kolak: de verrassende olympisch kampioene van 2016 noteerde geen enkele geldige worp. Dat gold ook voor de Turkse Eda Tugsuz, de nummer vier van de Spelen van Tokyo.

800m mannen, series
Tony van Diepen was voor Nederland van de partij en dat ging niet verkeerd: de laatste meters waren even lastig, maar in 1:46,59 minuten finishte hij toch als tweede, achter alleen de Algerijn Djamel Sedjati.

400m horden vrouwen, halve finales
Femke Bol had als overzichtelijk doel om bij de eerste twee te eindigen, want dat leverde een finaleplek op, en dat was geen probleem. Met nog eens een goed slotstuk snelde ze naar een uitstekende 52,84 seconden en de winst, ruim driekwart seconde voor de rest in haar halve finale. Met 52,17 seconden was in een andere halve finale alleen favoriete Sydney McLaughlin sneller dan Bol.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver liep in de series al het Nederlands record van Femke Bol uit de boeken, in de halve finales ging ze nog eens wat harder: met 50,18 seconden liep ze naar de tweede plek en dus een plaats in de finale. De halve finales leverden één topfavoriete op: tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, nog nooit goed voor WK-goud, snelde ogenschijnlijk doodsimpel naar 49,55 seconden. Klaver's tijd was goed voor plek zes, nog geen twee tienden achter de tweede tijd.

400m mannen, halve finales
Liemarvin Bonevacia kent bepaald geen best jaar en het leek op voorhand dan ook onwaarschijnlijk dat hij bij een finaleplek in de buurt zou komen. Dat bleek helaas ook zo te zijn: met 45,50 seconden, voor dit jaar niet verkeerd, bleef hij steken op de zesde plek in zijn halve finale.

Discuswerpen vrouwen, finale
In 2019 werd ze Aziatisch kampioene en vijfde op het WK, maar Bin Feng behoorde niet tot de echte favorieten. Een outsider was ze wel, maar die rol was na één worp weg: met 69,12 meter, een enorm nieuw persoonlijk record, deed ze een grote gooi naar goud. Dat bleek het geval, ondanks twee sterke worpen van de concurrentie: de Kroatische grootheid Sandra Perkovic pakte met 68,45 meter het zilver, brons was met 68,30 meter voor de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman. Jorinde van Klinken deed het keurig: met 64,97 meter eindigde de Nederlandse op een toch fraaie vierde plek.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Omdat ze van Kenia wisselde naar Kazachstan kwam Norah Jeruto de nodige jaren niet uit op internationale toernooien, maar dit jaar is ze er gewoon bij. Als favoriete maakte ze al snel het tempo, waarbij alleen Winfred Yavi uit Bahrein en de Ethiopische Werkuha Getachew konden volgen, hoewel met Mekides Abebe een volgende Ethiopische aansloot. In de slotronde voerde Jeruto het tempo op en leek Yavi aan te vallen, maar de Bahreinse gooide het totaal weg bij de laatste waterbakpassage en werd vierde. Jeruto sprintte in een supertijd van 8:53,02 minuten naar de wereldtitel, voor Getachew (8:54,61) en Abebe (8:56,08) - de derde, vijfde en negende tijden ooit gelopen.

FOK! Wat een weer: Regen..

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Op de benauwdheid na, was het vandaag buiten beter uit te houden dan gisteren. Morgen koelt het verder af en wordt er aardig wat regen voorspeld.

De verwachtingen voor vandaag:

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het westen en noorden perioden met regen. Er staat een matige zuidwestenwind, aan de westkust een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Vanmiddag is het bewolkt met perioden met regen. In het zuidwesten wordt het later droog. In totaal kan er morgen ca. 20 mm regen vallen. Met middagtemperaturen van 18°C langs de kust tot 22°C langs de oostgrens is het vrij koel. Er staat een matige west- tot noordwestenwind, aan de kust is de wind vrij krachtig.

Vanavond is het bewolkt en in het noordoosten en oosten regent het eerst nog. Boven land is er weinig wind, aan de kust staat een matige noordenwind.

Vooruitzichten komende dagen en mogelijke waarschuwingen

Geleidelijk warmer met op maandag mogelijk weer tropische waarden. Dinsdag mogelijk enkele (onweers)buien.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Do 21-07-2022 Max. 20° Min. 17° Neerslag 20mm Neerslagkans 90%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 7 Windkracht W 3
  • Vr 22-07-2022 Max. 21/22° Min. 13/15° Neerslag 0mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 7 Windkracht N 2
  • Za 23-07-2022 Max. 22/24° Min. 11/13° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
  • Zo 24-07-2022 Max. 26/28° Min. 12/15° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 7 Windkracht Z 3
  • Ma 25-07-2022 Max. 28/31° Min. 17/18° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 7 Windkracht ZW 3
  • Di 26-07-2022 Max. 22/24° Min. 16/18° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 70%
    Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht W 4

Vierdaagse 2022 1e dag middag nabij Beuningen ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag 's middags nabij Beuningen ( foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Is je huiskat buiten los laten lopen een vorm van verwaarlozing?

Volgens gepensioneerd dierenarts Jan Hooimeijer is het buiten los laten lopen van je kat een vorm van verwaarlozing. Dierenliefde en goede bedoelingen zijn volgens Hooimeijer geen garantie voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Loslopende katten worden massaal doodgereden en verdwijnen anoniem in dierenasiels. Daarnaast jagen ze op miljoenen beschermde dieren in de natuur, verspreiden besmettelijke ziektes onder mensen en veroorzaken overlast. 

Het is volgens de gepensioneerde dierenarts een misvatting dat de kat een gemakkelijk gezelschapsdier is: “Een huiskat heeft dagelijks zonlicht en frisse lucht nodig. Een kattenbaasje kan van de tuin of balkon een buitengelegenheid maken. Wie dat niet heeft, kan zijn kat uitlaten zoals een hond”. Vind jij dat Hooimeijer gelijk heeft?

Je kad uitlaten in een tuigje (Foto:Pixabay)
Je kad uitlaten in een tuigje (Foto:Pixabay)

 

Lavrov: 'we gaan een groter deel van Oekraïne bezetten'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn de doelstellingen van Rusland in Oekraïne niet langer beperkt tot de Donbass. Ze hebben nu  ook andere gebieden op het oog. Dit in reactie op het leveren van Westerse wapens met een groter bereik, zei hij.

Lavrov heeft gedreigd meer gebieden in Oekraïne te bezetten als reactie op de wapenleveranties van het Westen. "De geografie is nu al anders", zei de Russische hoofddiplomaat in een interview met de Russische staatsomroep RT.

Het gaat nu niet meer alleen om de Donbass met de door Rusland erkende "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk, en de zuidelijke Oekraïense regio's Kherson en Zaporizhzhya, maar ook om "een aantal andere gebieden", aldus Lavrov. 

Westen levert wapens met steeds groter bereik
Volgens Lavrov krijgt Oekraïne wapens uit het Westen met een steeds groter bereik, tot 300 kilometer, geleverd. Daarom moeten de Oekraïense troepen steeds verder worden teruggedrongen, zodat er geen bedreiging meer ontstaat voor de "Volksrepublieken" of Rusland.

Rusland kan niet toestaan dat er gevaar uitging van het resterende gebied, dat nog steeds werd gecontroleerd door de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy of iemand anders. Lavrov herinnerde eraan dat het Rusland gaat om de demilitarisering van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kondigde aan het begin van een videoconferentie met bondgenoten aan dat de VS nog eens vier HIMARS-raketlanceersystemen aan Oekraïne zullen leveren.

Een vijfde van Oekraïne bezet
Volgens Oekraïense gegevens heeft Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet. Op dit moment rukt het Russische leger langzaam maar gestaag op in de Donbass.

In het zuiden, in de provincie Kherson, is het Oekraïense leger erin geslaagd grondgebied te heroveren, aldus deskundigen zoals het ISW. Om de Russische opmars te stuiten en de bezette gebieden te heroveren, blijft de Oekraïense regering vragen om zware wapens met een groter bereik.

Moskou: Geen nieuwe onderhandelingen
Poetin had pas dinsdagavond tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran duidelijk gemaakt dat een eerder aanbod van Rusland voor een oplossing van het conflict niet meer geldig was. Oekraïne had de Russische eisen om vrijwillig gebieden af te staan afgewezen. Het ging daarbij vooral om de Donbass met de regio's Loehansk en Donetsk, en het Zwarte Zee-schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Russische militaire functionarissen hadden echter al in een vroeg stadium gezegd dat zij het land volledig van de zee wilden afsnijden en het gehele zuiden wilden innemen, met inbegrip van de grote stad Odessa. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti herhaalde Lavrov ook dat eventuele vredesbesprekingen met Oekraïne op dit moment geen zin hebben.

Mallorca: sluit door overtredingen 'drankmisbruik wet' 8 horecagelegenheden

Op Mallorca wordt het de overheid menens: vier horecagelegenheden in de "Ballermann" en vier in Magaluf zullen tot nader order gedwongen worden te sluiten wegens diverse overtredingen van de zogenaamde wet tegen drankmisbruik. Dit is bekendgemaakt door het regionale ministerie van toerisme in Palma.

De exploitanten van de gestrafte horecagelegenheden worden ervan beschuldigd alcohol te schenken buiten de toegestane uren en alcohol te verstrekken aan minderjarigen. Sommige worden ook beschuldigd van seksistische reclame en vrouwonvriendelijke gedragingen.

De autoriteiten hebben niet gezegd of de betrokken etablissementen bars, discotheken, restaurants of strandtenten waren. Een woordvoerder van het Ministerie van Toerisme vertelde de "Mallorca Zeitung" dat deze informatie en de namen van de etablissementen om redenen van privacybescherming niet konden worden vrijgegeven.

'Engel mag nog steeds viruswaanzinnige en corona-ontkenner genoemd worden'

Engel vordert dat het BNNVARA wordt verboden hem op Joop.nl te omschrijven als corona-ontkenner, viruswaanzinnige, sekteleider en (notoire) anti-vaxxer. Ook wenst hij dat BNNVARA op de hoofdpagina van Joop.nl een rectificatie plaatst waarmee het onjuiste beeld dat Joop.nl van hem heeft geschetst, wordt rechtgezet. Engel meent dat BNNVARA met genoemde onjuiste en beledigende kwalificaties inbreuk maakt op zijn recht op eerbiediging van het privéleven.
BNNVARA beroept zich op haar vrijheid van meningsuiting.

Het hof wijst net als de voorzieningenrechter het verbod en de rectificatie af. Het hof is van oordeel dat gezien de door partijen aangevoerde omstandigheden, het recht van BNNVARA op dit moment zwaarder weegt dan het recht van Engel. Denkbaar is dat bij het herhaalde gestapelde gebruik van genoemde kwalificaties de balans op een gegeven moment doorslaat ten nadele van BNNVARA, maar dat is nu nog niet het geval.

Kink FM wint rechtzaak: FM-vergunningen landelijke commerciële radio opnieuw verdelen

De rechtbank Rotterdam heeft in een door Kink FM aangespannen beroepsprocedure een streep gezet door een verlenging van de looptijd van de vergunningen voor landelijke commerciële radio met drie jaren.

De geldigheid van de vergunningen zou op 1 september 2022 verlopen, maar de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot een verlenging tot 1 september 2025 mogelijk te maken. Kink FM zendt uit via de ether (DAB+) en heeft geen vergunning voor de FM-band. Zij verzette zich tegen verlenging van de geldigheidsduur van de FM-vergunningen. Zij wil dat de vergunningen worden geveild, zodat zij op één of meer kavels kan bieden.

Coronapandemie
Aanleiding voor de verlenging was een sterke afname van advertentie-inkomsten van een aantal radio-omroepen in de eerste twee kwartalen van 2020 als gevolg van de coronapandemie. Daardoor was er bij een aantal vergunninghouders behoefte aan aanvullende financiering, die echter niet eenvoudig kon worden verkregen omdat de geldigheid van de vergunningen op 1 september 2022 zou verlopen. Het voorbestaan van die vergunninghouders was daarom onzeker en zij klopten bij de staatssecretaris aan. Op basis van een economisch onderzoek wilde de staatssecretaris eerst niet tot verlenging overgaan. De Tweede Kamer riep de staatssecretaris echter in een motie tot verlenging op, waarna alsnog tot verlenging is besloten. Daarbij werd van belang geacht dat de coronapandemie nog steeds voortduurde.

Derde verlenging
Omdat het frequentiebeleid in het huidige kabinet onder de bevoegdheid van de minister van EZK valt, was de minister de verwerende partij. De rechtbank wijst er in de uitspraak op dat de vergunningen al in 2003 zijn verleend en dat de looptijd van de vergunningen daarna al twee keer eerder is verlengd. Daarmee is al twee keer van de wettelijke hoofdregel afgeweken dat na het verlopen van de geldigheidsduur van frequentievergunningen tot een nieuwe verdeling moet worden overgegaan. Om die reden komt volgens de rechtbank extra gewicht toe aan de plicht van de minister om zorgvuldig onderzoek te doen naar alle relevante feiten en belangen en het besluit goed te motiveren. Aan die plicht heeft de minister niet voldaan oordeelt de rechtbank. Dat verlenging van de vergunningen voor alle radiostations in het algemeen economisch belang is, heeft de minister niet aannemelijk gemaakt. Ook heeft de minister ten onrechte geen nader onderzoek verricht naar de financieringsbehoefte van de radiostations. Toen tot verlenging werd besloten was het uitgevoerde economische onderzoek al een jaar oud en waren er al duidelijke aanwijzingen dat de advertentie-inkomsten al enige tijd weer op het niveau van voor de coronapandemie waren teruggekeerd.

Nieuwe verdeling
Omdat het organiseren van een nieuwe verdeling van de vergunningen ongeveer een jaar duurt, stelt de rechtbank de minister een termijn tot 1 september 2023 om tot een nieuwe verdeling te komen. Dat kan een veiling zijn maar een andere verdelingsmethode is op grond van de Telecommunicatiewet ook mogelijk. Om na 1 september 2022 radiostilte te voorkomen, kan de minister de huidige vergunningen tot 1 september 2023 verlengen.

Meer nieuwkomers op de werkvloer

Het aantal mensen met een nieuwe baan is in het afgelopen jaar gestegen. In het eerste kwartaal van 2022 waren er ruim 1,9 miljoen werkenden die korter dan twaalf maanden terug met hun nieuwe baan waren gestart. Dat zijn er bijna 400 duizend meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Eurostat.

De toename van de nieuwkomers geldt vooral voor werknemers, en in mindere mate voor zelfstandigen. Het gaat zowel om mensen die (opnieuw) beginnen met werken als om mensen die van baan zijn gewisseld. De nieuwkomers namen toe in een periode waarin de werkgelegenheid in Nederland sterk groeide.
Minder mensen één tot twee jaar in huidige baan

Hoewel er meer werkenden zijn die korter dan twaalf maanden geleden aan de slag gingen met nieuw werk, zijn er juist minder mensen die één tot twee jaar in hun huidige baan werken. Mensen die al langer dan twee jaar op hun plek zitten, veranderden in aantal relatief weinig.

Relatief veel jongeren onder de nieuwkomers
In het eerste kwartaal van 2022 hadden 792 duizend jongeren een baan waarin ze minder dan een jaar eerder waren begonnen. Dat zijn ruim 4 van elke 10 werkenden met een nieuwe baan. Bij bijna 55 procent van de jongeren was dit een baan van minder dan twintig uur per week, en 25 procent had een voltijdbaan. Ook in oudere leeftijdsgroepen waren er meer werkenden met nieuw werk. Bij 25-plussers was 12 procent van de nieuwkomers voor minder dan twintig uur per week aan de slag en 53 procent in een voltijdbaan.

Meer starters in meeste EU-landen
De toename van het aantal starters gold voor de meeste EU-landen, waar net als in Nederland het totaal aantal werkenden veelal sterk groeide. Van deze landen zijn er enkel cijfers over de werkzame beroepsbevolking die in de afgelopen drie maanden startte. In het eerste kwartaal van 2022 had in de EU gemiddeld 4,1 procent een baan die in de afgelopen drie maanden begon. Een jaar eerder was dat nog 3,6 procent. Binnen de EU was, na Finland, het percentage nieuwkomers op de werkvloer in Nederland met 6,1 het hoogst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.