Sprinters Jackson en Lyles in bizarre tijden naar wereldtitels 200 meter

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is donderdagnacht behoorlijk geknald op de sprints. Er stonden slechts twee finales op het programma, maar de 200 meters zorgden zowel bij de vrouwen als de mannen wel voor historische tijden.

Speerwerpen mannen, kwalificaties
Drie tamelijk grote namen sneuvelden, te beginnen met Julius Yego. De Keniaanse wereldkampioen van 2015 en winnaar van olympisch zilver in 2016 heeft 'het' de laatste twee jaar niet echt en met 79,60 meter kwam hij een halve meter tekort. Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago, olympisch kampioen van Londen, strandde met 78,87 meter en de Duitser topper Andreas Hofmann noteerde drie ongeldige worpen.

800m mannen, halve finales
Tony van Diepen liep een meter of 500 lang goed mee, maar daarna werd het lastiger en in de eindsprint werd de Nederlander weggelopen: zesde in 1:46,70 minuten, waar een plek bij de beste twee - of twee snelste verliezers - nodig was geweest om de finale te bereiken.

200m vrouwen, finale
Shericka Jackson vertrok op basis van haar resultaten dit seizoen als topfavoriete en dat maakte de Jamaicaanse volledig waar: ze raffelde de finale op geweldige wijze af in een bizarre 21,45 seconden, de tweede tijd ooit en de snelste tijd sinds de op z'n minst dubieuze Florence Griffith-Joyner in 1988 het wereldrecord op 21,34 zette. Achter Jackson, die Dafne Schippers' kampioenschapsrecord afpakte, ging het zilver in 21,81 seconden naar landgenote en 100 meterkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce, voor de Britse Dina Asher-Smith (22,02). Die hield Aminatou Seyni (22,12) dan weer net van een historische Nigerese medaille.

200m mannen, finale
Op voorhand leek het al een Amerikaanse strijd te worden, met als favorieten vooral Noah Lyles en de piepjonge Erriyon Knighton. Kenny Bednarek mengde zich er echter ook bij, maar op Lyles stond geen enkele maat: de verdedigend wereldkampioen snelde naar het goud in een fenomenale 19,31 seconden, de vierde tijd ooit gelopen. Bednarek pakte in 19,77 seconden het zilver, Knighton moest het in 19,80 seconden doen met brons, nog net voor Joseph Fahnbulleh (19,84) namens Liberia.