FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 juli 2022

Voordringen, opstootjes en huilbuien: opnieuw krankzinnig druk op Schiphol

Het is voor de zoveelste keer heel druk in de rij voor de beveiligingscontrole op Schiphol. Een redacteur van NH Nieuws stond vanmorgen én vanmiddag zelf in de rij voor een vlucht naar Madrid en deed er drie en een half uur over om de security te bereiken. Volgens een woordvoerder van Schiphol is er geen sprake van extra uitzonderlijke zaken die de wachttijden zo extreem doen oplopen.

De door Schiphol getroffen maatregelen om de lange rijen sneller te laten doorstromen helpen doorgaans maar nauwelijks. Bij de beveiliging is er nog altijd te weinig personeel om het grote aanbod van reizigers zonder urenlang oponthoud door de securitycontrole te leiden. Ook de maatregel om een grens te stellen aan het aantal reizigers dat dagelijks vanaf Schiphol mag vertrekken, lijkt nauwelijks tot niet te werken.

Een redacteur van NH Nieuws was vandaag getuige van opstootjes, huilbuien en voordringende passagiers. "Er lag een vrouw op de grond te schreeuwen en mensen begonnen agressief te worden", meldt hij. De journalist stond bij elkaar opgeteld alleen al drie en een half uur in de rij voor de beveiligingscontrole. De rij voor de incheckbalies bleef hem bespaard, omdat hij geen ruimbagage bij zich had.

Schiphol heeft sinds enkele weken ook schermen waarop de geschatte wachttijden te zien zijn. Die zaten er vandaag duidelijk flink naast: de getoonde 90 minuten werden meer dan het dubbele.

Op Schiphol mogen tot eind juli maximaal 67.500 reizigers per dag vertrekken. Door die maatregel hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten moeten annuleren en hebben reizigers hun vakantie in rook zien opgaan. In augustus kunnen vanwege de instroom van nieuwe beveiligers dagelijks 73.000 reizigers vanaf Schiphol vertrekken.

De vlucht naar Madrid heeft de redacteur overigens wel gehaald: "Ik heb keihard gerend, maar de vlucht is alsnog vertraagd vanwege drukte in het Franse luchtruim", vertelt hij opgelucht.

Priscilla zat 4 uur vast in brandend hete Thalys: 'Alsof je zit opgesloten in de sauna'

Een feestelijk nachtje weg veranderde gisteravond in een regelrechte ramp voor Priscilla en haar zoontje Kyan uit Amsterdam. Vier uur lang zaten zij opgesloten in de bloedhete hogesnelheidstrein Thalys, op steenworp afstand van Parijs. De airco viel al snel uit en ook het water raakte op. Zo meldt AT5

Om te vieren dat Kyan (11) dit jaar van de basisschool naar de middelbare school gaat, trakteerde zijn moeder Priscilla hem op een nachtje Parijs. Kyan had de tijd van z'n leven, maar op de terugweg ging het helemaal mis. Zes kilometer buiten het station, bij de buitenstad Saint-Denis, viel de trein stil, midden in de brandende zon. Een half uur later viel ook de airco uit.

"Iedereen was al snel drijfnat van het zweet", vertelt Priscilla Pelser aan NH Nieuws. Zonder airco of een open raampje steeg de temperatuur in de wagon boven de veertig graden, maar omdat de trein tussen twee andere sporen in stond, moesten de deuren vanwege de veiligheid dichtblijven. "Het was echt alsof we opgesloten zaten in de sauna."

Met enkele honderden andere passagiers konden Priscilla en haar zoontje geen kant op. "Op een gegeven moment was er gewoon geen frisse lucht meer", benadrukt Priscilla. Uit paniek werden er ramen ingeslagen en stoelen losgetrokken om het maar iets aangenamer te maken in de bloedhete trein.

Maar het kleine beetje frisse lucht kwam niet voor iedereen op tijd. Meerdere mensen raakten onwel door de hitte. Gelukkig zat er een gepensioneerde arts in de trein die medische hulp kon bieden. "Maar als er echt iets was gebeurd waarbij iemand afgevoerd had moeten worden. Dan kon dat gewoon niet", herinnert Priscilla zich. 

Vanwege het personeelstekort bij de Thalys was er nagenoeg geen personeel om water of informatie te delen. Gelukkig zat Priscilla in de wagon met vier Nederlandse jongens die het heft in eigen hand namen en het beschikbare water verdeelden over de passagiers. Kinderen en ouderen eerst, en wat er daarna nog over was, ging naar de rest. "Dat waren echte helden", benadrukt Priscilla. Maar na een uur was al het water in de trein op. Gelukkig lukte het omstanders om flesjes water door de gebroken ruiten naar binnen te gooien.

De communicatie van Thalys tijdens deze helse avond was volgens Priscilla bar slecht. "Het leek gewoon alsof er geen enkel protocol was", verwijt ze het bedrijf. Ze moesten simpelweg 'maar geduld hebben'. Oplossingen met bussen of andere treinen werden beloofd, maar niet waargemaakt.

Rond negen uur 's avonds, de tijd waarop de trein normaliter het centraal station van Amsterdam binnen rijdt, kregen de passagiers allemaal een mail. 'Enquête: Hoe was jouw reis met de Thalys?', stond er in het onderwerp. "Je kan wel raden hoe die is ingevuld", lacht Priscilla.

Geen excuses
Na vier uur in de snikhete trein schoot de airco eindelijk weer aan. Terwijl Kyan met zijn hoofd op de loeiende airco lag af te koelen, werden de honderden passagiers gered door de lokale brandweer. Via een andere trein zijn ze teruggebracht naar het station van Parijs. Het einde van een helse avond leek in zicht, maar niks was minder waar. 

"Want ook op het station was niks voorbereid", vertelt Priscilla. Van een nogal ongeïnteresseerde medewerker kreeg ze te horen dat ze maar een hotel moest boeken en honderd euro hiervan vergoed kunnen krijgen. Of ze konden overnachten in een slaaptrein. "Maar na onze ervaring had niemand zin om gelijk weer een trein in te duiken." De Thalys vertrok rond half zes die avond en na een helse nacht van zes uur lagen Priscilla en Kyan in een hotel.

Excuses en vergoeding van Thalys laten nog op zich wachten, maar Priscilla denkt nu wel twee keer na voordat ze de Thalys nog eens boekt. "Mijn zoontje wil helemaal nooit meer met de trein." Het duo is inmiddels weer thuis in Nieuw-Sloten, maar ze willen het bedrijf wel nog een advies meegeven: "zorg dat er een plan ligt, en communiceer beter."

Pogacar wint voorlaatste bergrit in Tour de France, maar Vingegaard houdt stand

Tadej Pogacar heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen, een Pyreneeënrit over bijna 130 kilometer van Saint-Gaudens naar Peyragudes. De Sloveense nummer twee in het algemeen klassement deed een aanval op klassementsleider Jonas Vingegaard, maar de Deen kraakte niet. In de sprint won Pogacar van Vingegaard.

Vanuit de start werd er volop aangevallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton tot aan de eerste beklimming van de dag. Op de Col d’Aspin trok Thibaut Pinot samen met Alexey Lutsenko in de aanval en daarachter gevolgd door Romain Bardet. De Fransman kende dinsdag nog een slechte dag, maar vandaag was het al een stuk beter.

Maar de groep van de favorieten liet niet begaan onder impuls van UAE. Een verrassend sterk klimmende Mikkel Bjerg die op de Col de Hourquettes d’Arcizanhet tempo bepaalde. Op de Val de Louron zette UAE verder door, ditmaal via Brandon McNulty. De Amerikaan zorgde ervoor dat Sepp Kuss moest lossen, waardoor Jonas Vingegaard er alleen voorstond. McNulty bleef indruk maken en ook de nummer drie van het klassement Geraint Thomas moest passen, waardoor de Amerikaan alleen overbleef met ploeggenoot Pogacar en Vingegaard. Op de top probeerde Pogacar Vingegaard te verassen, maar de Deen van Jumbo-Visma reageerde attent.

Pogacar wachtte in de afdaling al snel weer op McNulty, waarna de Amerikaan op de slotklim het tempo bepaalde zonder dat de nummers één en twee in het algemeen klassement in de aanval trok. We moesten tot aan de laatste 300 meter wachten voordat er iets gebeurde op de slotklim naar Peyragudes. Pogacar versnelde lichtjes, waarna Vingegaard zijn sprint aanzette, maar werd makkelijk geparreerd door Pogacar, die vervolgens zijn derde ritzege deze Tour pakte. Door de winst liep Pogacar vier seconden door de bonificatieseconden in, maar staat nog altijd op ruim twee minuten van Vingegaard.

Politie gaat in gesprek met vrouw die dolfijn 'aanrandde' bij strand Zandvoort

De politie is een onderzoek gestart naar de vrouw die gisteren bij het Zandvoortse strand op de rug van een spitssnuitdolfijn klom. 

Update 17.20 uur: De vrouw die gisteren in zee bij Zandvoort op de rug van een dolfijn klom, heeft zichzelf gemeld bij de politie. De politie liet weten: "We gaan met haar in gesprek."

Eerdere berichtgeving: Opeens zwom er gisteren een dolfijn tussen een aantal badgasten in Zandvoort. Terwijl andere zwemmers het dier probeerden terug te leiden richting open zee, besloot de vrouw om op de rug van de dolfijn te klimmen.

Er wordt onderzoek gedaan of er sprake is van een strafbaar feit, schrijft de politie.

4 dumbbell-oefeningen voor beginners om thuis te doen!

Na maanden van lichaamsgewichtoefeningen in je woonkamer en je slaapkamer voorzien van renovlies of stucen, ben je waarschijnlijk klaar om iets nieuws te proberen. En hoewel je er zeker voor kunt kiezen om een Peloton-fiets of een mooie trampoline te bestellen, kun je er ook voor kiezen om de lat voor je thuisworkouts te vergroten met een van de meest elementaire (en betaalbare) uitrustingsupgrades die je kunt kopen: een simpele set halters. Zelfs met één dumbbell kun je diverse oefeningen doen! In dit artikel vind je hier een paar goede voorbeelden van, die ook voor beginners geschikt zijn om in je huis te doen. 

Alternating dumbbell curl

Deze beweging is een twee-tegen-één die op je armen en schouders is gericht. Ga rechtop staan met een halter in elke hand, buig naar je ellebogen om de gewichten naar je schouders te krullen (zorg ervoor dat je handpalmen naar je lichaam gericht blijven en je ellebogen aan je zij gelijmd terwijl je krult). Draai vervolgens je armen zodat je handpalmen naar elkaar gericht zijn en druk de gewichten boven je hoofd terwijl je je armen draait zodat je handpalmen naar voren wijzen. Draai de beweging langzaam om om terug te keren naar het begin. 

Goblet squat

Gewichten zijn niet bedoeld om je armen en schouders te trainen - je kunt ook dumbbell-oefeningen voor beginners gebruiken om je onderlichaam te raken. Houd een enkel, middelzwaar gewicht vast met het ene uiteinde in elke hand en zak naar beneden in een hurkzit totdat je kont iets onder je knieën is. Rijd omhoog door je hielen om terug te keren om te staan, knijp in je bilspieren terwijl je de top van de beweging bereikt. Zorg ervoor dat je je borst trots en ogen omhoog houdt om de juiste vorm te behouden. 

Bent over row

Pak een dumbbell in elke hand en buig je knieën met je voeten op heupbreedte van elkaar. Duw je heupen naar achteren en rol je schouders naar achteren om je bovenlichaam naar beneden te buigen (houd je ruggengraat recht), en trek je armen omhoog met je ellebogen in een hoek van 90 graden totdat de gewichten evenwijdig aan je heupen zijn. Knijp je schouders samen aan de bovenkant van de beweging en laat je armen langzaam weer naar beneden zakken om te beginnen. Met behulp van deze oefening zul je helemaal fit zijn voor een dagje Volendam

Single-leg deadlift

Deze heupdominante, eenzijdige beweging richt zich op je heupen en bilspieren, één kant tegelijk. Houd een gewicht in de ene hand en stabiliseer met je voet aan de andere kant. Buig je staande knie en laat het gewicht langzaam naar de grond zakken (houd je borst trots, rug plat en heupen vierkant) terwijl de voet aan dezelfde kant als je gewicht achter je ligt. Activeer je "zwevende" been tijdens de beweging door je voet te buigen, wat zal helpen om je bilspieren te activeren. Rijd door je staande been om terug te keren naar de startpositie en volg de beweging met je blik om de juiste vorm te behouden. 

Dumbbells
Dumbbells

Toch boerenprotest vierdaagse: één trekker en max 50 man toegestaan bij intocht

De voorzieningenrechter hield de noodverordening van de gemeente Nijmegen, waartegen Farmers Defence Force in bezwaar ging, vanochtend in stand. Tractoren en landbouwvoertuigen blijven verboden in de stad gedurende de intocht. In de zitting is wel overeengekomen dat onder voorwaarden een kleinschalig alternatief voor de demonstratie langs de wandelroute op de St. Annastraat wordt toegestaan.

Farmers Defence Force had dinsdagmiddag, voorafgaand aan de zitting bij de voorzieningenrechter op woensdagochtend, een alternatief plan ingediend bij de gemeente Nijmegen om te demonstreren tijdens de intocht van de 4Daagse. De boeren willen langs de route agrarische producten zoals zuivel en gladiolen uitdelen aan wandelaars.

Voorwaarden
Voor dit doel staat de gemeente ondanks de noodverordening één tractor met koelwagen toe, en maximaal 50 personen (die het parcours niet mogen betreden vanwege de veiligheid en doorstroming). Hiervoor zal de gemeente een locatie reserveren langs de route, in het eerste deel van de St. Annastraat waar de wandelaars vanuit Heumen Nijmegen binnenkomen, na de kruising met de Scheidingsweg. Andere tractoren en landbouwvoertuigen blijven niet toegestaan in Nijmegen, zoals vermeld in de noodverordening.

Burgemeester Bruls: “Onze zorg is steeds geweest dat de 4Daagse ongehinderd, veilig en feestelijk doorgang kon vinden. In dat licht is het goed dat de rechter de noodverordening in stand heeft gehouden. Tegelijkertijd is demonstreren een grondrecht, mits dit veilig en verantwoord kan. Daarom ben ik, onder duidelijke voorwaarden, akkoord met dit kleinschaliger alternatief. Ik verwacht wel van iedereen dat zij zich aan de afspraken houden.”

Eerder plan
FDF had eerder bij de gemeente gemeld tijdens de intocht met 500 tractoren en een podium te willen demonstreren, zo dicht mogelijk bij de finish voor de wandelaars. In gesprekken met hen is duidelijk gemaakt dat een demonstratie van die omvang, op die plaats op dat moment fysiek onmogelijk en onveilig is. Uit voorzorg geldt inmiddels een noodverordening. Ook andere gemeenten hadden aangegeven dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is. Aan FDF is toen ook gemeld dat over kleinschaliger uitingen langs de route overlegd kon worden.

Behalve de melding van de FDF-demonstratie op vrijdag bleek uit politie-informatie en uit openbare bronnen dat ook andere oproepen plaatsvinden voor boerenprotestacties met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en 4Daagsemarsen in Nijmegen; daarom is er tijdens de andere dagen van de 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten een noodverordening van kracht in en rond het centrum van Nijmegen. Deze noodverordening gaat vrijdag 15 juli om 20.00 uur in en loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur en wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Nijmegen.

Burgemeester Bruls: “Deze beslissing is mij zwaar gevallen. De 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet. Ik heb de komende week samen met de organisatoren en de hulpdiensten de zorg voor al die honderdduizenden mensen die Nijmegen bezoeken. Deze maatregel kan in noodgevallen daarbij helpen”.

Vandaag spotten DJMO en qltel al enige boeren langs de route van de vierdaagse:

Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)

Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)
Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)

Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)
Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)

De Vries vervangt Hamilton tijdens VT1 Frankrijk

Nyck de Vries komt opnieuw in actie tijdens een Grand Prix-weekend. De Nederlander neemt het stoeltje over van Lewis Hamilton tijdens de eerste vrije training op het circuit van Paul Ricard.

De teams zijn dit jaar verplicht om minstens twee keer een onervaren coureur in te zetten. Mercedes koos er dit weekend dus voor om De Vries een reeks updates op de W13 te laten testen. Het team uit Brackley bevestigde tevens dat George Russell later dit seizoen tijdens een vrije training zal plaatsmaken voor een onervaren coureur.

De Vries kwam al eerder in actie tijdens een officieel Formule 1-weekend. Tijdens de Grand Prix van Spanje wist de coureur uit Sneek een prima indruk achter te laten door sneller te zijn dan vaste kracht Nicholas Latifi.

NASCAR-coureur Bell wint in New Hampshire

We keren nog even terug naar de zondagavond, want op de New Hampshire Motor Speedway in Loudon is de twintigste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. De playoffs komen in de buurt en dus begint het langzamerhand spannend te worden wat de titelstrijd betreft.

Martin Truex en Chase Elliott vertrokken van de eerste startrij, Kurt Busch en Bubba Wallace stonden op rij twee en Christopher Bell en William Byron hadden rij drie in handen. Al na een goede vijf ronden ging het flink fout: Ty Dillon reed tegen Justin Haley aan en werd hard geraakt door Alex Bowman.

Truex domineerde de stage verder en pakte zo de stagewinst, voor Wallace, Kyle Larson en Elliott. Met Truex voorop kon de tweede stage beginnen, Kevin Harvick volgde en achterin ging het al gelijk fout met Kyle Busch, die wonderbaarlijk genoeg leek te ontsnappen zonder iets of iemand te raken.

Michael McDowell, Corey LaJoie en Harrison Burton zorgden kort na de herstart voor een volgende caution, maar met Truex en Joey Logano voorop konden we weer door. Ryan Blaney en Chase Briscoe zorgden met problemen ook voor wat korte cautions, Kyle Busch deed dat ook nog en ontketende zo ook een ouderwetse ruzie tussen Austin Dillon en een agressieve Brad Keselowski.

Truex hield de touwtjes keurig in handen en won de tweede stage ook, voor Kevin Harvick en Elliott. Niet iedereen maakte gebruik van dezelfde pitstopstrategie, waardoor Briscoe bij de start van stage drie de leiding had, voor Burton, Truex en Kyle Busch. Al snel volgde een nieuwe korte caution, waarna Kurt Busch de leiding pakte en Truex in de pitstraat flink posities verloor.

Bell en Elliott reden naar voren en namen de leiding in handen, waarbij de duelleerden om plek één. Dat duel werd gewonnen door Bell en die reed vervolgens overtuigend naar de overwinning, voor Elliott en Wallace - Truex, die lang vast zat achter coureurs die nog een pitstop moesten maken, moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek, nadat hij 173 van de 301 ronden op kop had gereden.

Wakker Dier eist handhaving op kalfjes in 'broeikashutten'

Met een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eist Wakker Dier dat kalveriglo’s in de zomer uit de zon worden gehaald. Hoewel de naam anders doet vermoeden, stijgt de temperatuur in dit onderkomen voor kalveren hard zodra de zon erop staat. “Veel melkveehouders overtreden de wet, waardoor kalfjes wegsmelten in deze broeikashutjes,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de melkvee-industrie worden kalveren de eerste twee tot drie weken van hun leven individueel in hokken gehouden. In ongeveer 40 procent van de gevallen gebeurt dit in plastic boxen die ook wel kalveriglo’s worden genoemd. In de zon kan de temperatuur snel oplopen, zodat het in de iglo veel heter is dan daarbuiten.

Illegaal
Dieren moeten volgens de wet beschermd worden tegen hitteleed. Voor dieren die buiten staan betekent dit in ieder geval goede beschutting tegen de zon. Hilhorst: “De iglo maakt de hitte alleen maar erger en biedt dus geen goede bescherming.” Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is het illegaal om iglo’s in de zomer in de brandende zon te plaatsen en moet dit worden aangepakt.

Hitteleed bij kalveren
Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte. Vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan hijgen en ervaren veel stress. Als de temperatuur verder stijgt krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood.

De eerste dag van de vierdaagse is begonnen!

Nadat de 4Daagse 2 jaar op rij niet door kon gaan vanwege de coronapandemie en de eerste wandeldag werd geschrapt vanwege de extreme hitte, was het vanmorgen eindelijk zover: om stipt 4.00 uur gaf marsleider Henny Sackers het startschot voor de 104e 4Daagse.

De 50 kilometer wandelaars begonnen vanmorgen het vroegst. Tussen 04.45 en 06.30 begonnen de wandelaars voor de route van 40 kilometer en vanaf 6.45 uur en 08.00 zijn de groepen voor 30 kilometer gestart.

Enkele tientallen Vierdaagsefeestgangers, familieleden en vrienden van de wandelaars stonden langs de weg om de ongeveer 38.455 starters toe te juichen en succes te wensen.

Vandaag is het roze woensdag, oorspronkelijk de de tweede dag van de Vierdaagsemarsen en de vijfde dag van de Vierdaagsefeesten. Roze Woensdag is meer dan een groot feest alleen. Op Roze Woensdag vieren we onze vrijheden, maar staan we ook stil bij de broodnodige verbetering op het gebied van de maatschappelijke acceptatie én wettelijke acceptatie. Vandaar dat veel deelnemers en publiek in het roze gekleed gaan en er bijpassende versieringen langs de route zijn geplaatst.

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend al 7 km gelopen ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend al 7 km gelopen ( foto: qltel)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend muziek bij Wijchen ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend muziek bij Wijchen ( foto: qltel)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: DJMO)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)

Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)
Vierdaagse 2022 1e dag ochtend ( foto: qltel)

Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)

En dan de muziek

Vanaf 16.25 uur hier live de aankomsten:

Tour: Etappe 17 - Juniorenrit met bergen

De zestiende etappe van de Tour de France, daar gebeurde nog wel wat in: Hugo Houle pakte niet alleen zijn eerste echte zege ooit, hij deed het met een etappe in de Tour en kon zo zijn overleden broer eren met een heerlijke solo. Romain Bardet had een slechte dag en zakte weg in het klassement, Jonas Vingegaard behield uiteraard het geel.

Vandaag een juniorenritje, in elk geval wat betreft de afstand: krap 130 kilometer. De eerste vijftig kilometer is dan ook nog eens een vlakke aanloop, daar hoeven we niet veel te verwachten. Daarna begint het klimwerk met de Col d'Aspin van de eerste categorie, waar we in het verleden een hilarische aanval zagen van Riccardo Ricco, volledig volgepropt met alles wat verboden was.

Na de Aspin volgen er nog drie beklimmingen, de laatste twee zijn van de eerste categorie en de aankomst ligt bovenop de laatste, die naar Peyragudes. Rellende_Rotscholier heeft het hier allemaal meter voor meter beschreven, handig om er weer bij te houden. Het ritje begint om kwart over één, grofweg tussen kwart voor en kwart over vijf worden de eersten aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Open bèta MultiVersus van start

Warner Bros. Games heeft aangekondigd dat Early Access tot de MultiVersus Open Beta nu beschikbaar is voor spelers die eerder hebben deelgenomen aan de MultiVersus Closed Alpha, evenals degenen die een code ontvangen via Twitch Drops.

Spelers kunnen ook vervroegde toegang tot de Open Beta krijgen door het MultiVersus Founder's Pack aan te schaffen, dat verschillende niveaus van in-game content bevat via de Standard, Deluxe, en Premium Editions.

Bovendien is er nu een MultiVersus Preseason Battle Pass beschikbaar, waarmee spelers uitdagingen kunnen voltooien en beloningen kunnen vrijspelen. Er is een gratis optie voor alle spelers en een premium optie waar je in-game aankopen voor moet doen. De Preseason Battle Pass is vanaf nu live tot en met 8 augustus, gevolgd door een volledige Season 1 Battle Pass die op 9 augustus van start gaat. Alle spelersvorderingen en beloningen die tijdens de Early Access-periode worden vrijgespeeld, worden meegenomen naar de Open Beta op 26 juli en zijn vervolgens beschikbaar tijdens de gehele levensduur van het spel.

MultiVersus is een nieuwe free-to-play platformfighter a la Smash Bros. met bekende personages uit de Warner Bros.-stal waaronder Batman, Superman, Wonder Woman, Harley Quinn, Shaggy, Bugs Bunny, Arya Stark en Tom & Jerry en meer.

De MultiVersus Open Beta is op 26 juli 2022 beschikbaar op PlayStation 5- en PlayStation 4-consoles, Xbox Series X|S, Xbox One-consoles en pc.

Hordenloper Dos Santos in superrace naar wereldtitel, Wightman stunt op 1500m

In het Amerikaanse Eugene is dinsdagnacht weer een heerlijke sessie afgewerkt op het wereldkampioenschap atletiek. Het begon met prima Nederlandse deelname, maar daarna barstte het echt los met een paar overheerlijke finales.

400m horden vrouwen, series
Femke Bol opende haar jacht op de medailles uitstekend. De Nederlandse snelde simpel naar de winst in haar serie en met 53,90 seconden noteerde ze de snelste tijd van iedereen - alleen wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin kwam met 53,95 in de buurt.

Hoogspringen vrouwen, finale
Het was een verrassend mooie wedstrijd, waarbij vier dames de twee meter wisten te slechten: Iryna Gerashchenko en favoriete Yaroslava Mahuchikh uit Oekraïne, de Italiaanse Elena Vallortigara en Eleanor Patterson uit Australië. Vallortigara en Gerashchenko sprongen op 2,02 meter drie keer fout en met nul eerdere foutsprongen ging het brons naar de Italiaanse. De strijd om goud ging nog wel door: zowel Patterson als Mahuchikh kwamen over de 2,02 meter, de Australische in één keer, en beiden haalden het op 2,04 meter niet. Mahuchikh kwam erg dichtbij, maar moest op basis van haar foutsprong op 2,02 meter genoegen nemen met zilver, Patterson kroonde zich tot wereldkampioene.

200m vrouwen, halve finales
Het waren nog maar de halve finales, maar Shericka Jackson had er bijzonder veel zin in om even een punt te maken: de Jamaicaanse snelde naar de winst in 21,67 seconden, de twaalfde tijd ooit gelopen. Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce won haar halve finale in 21,82 seconden, waarmee de veterane bijna een persoonlijk record liep.

Discuswerpen mannen, finale
De Litouwer Andrius Gudzius opende sterk met 67,31 meter, maar in ronde twee ging Kristjan Ceh uit Slovenië er met 69,02 meter overheen. In zijn derde poging gooide Ceh de boel echt op slot: 71,13 meter, een kampioenschapsrecord en een afstand waar alleen hij nog bij in de buurt zou komen (70,51m). Gudzius verbeterde zich in zijn vierde worp naar 67,55 meter, maar de wereldkampioen van 2017 moest genoegen nemen met brons: landgenoot Mykolas Alekna, pas 19 jaren jong en zoon van tweevoudig wereldkampioen Virgilijus Alekna (2003, 2005), wierp de discus naar 69,27 meter en pakte zilver. Wereld- en olympisch kampioen Daniel Ståhl uit Zweden noteerde 69,16 meter, maar die worp werd ongeldig verklaard en hij moest het doen met plek vier.

200m mannen, halve finales
Fred Kerley, wereldkampioen op de 100m, leek vooraf een van de favorieten, maar kwam er totaal niet aan te pas: naar verluidt kampte hij met opzettende kramp. Zijn landgenoten maakten wél grote indruk: Noah Lyles sprintte naar 19,62 seconden, de 21e tijd ooit, en de piepjonge Erriyon Knighton noteerde een keurige 19,77 seconden, met ook nog rappe tijden voor Kenny Bednarek (19,84), Trinidad's Jereem Richards (19,86), de Dominicaan Alexander Ogando (19,91) en Joseph Fahnbulleh uit Liberia (19,92).

1500m mannen, finale
Timothy Cheruiyot verdedigde zijn wereldtitel en net als zijn Keniaanse landgenoot Abel Kipsang behoorde hij tot de favorieten. Ze liepen sterk mee voorin, maar in de absolute slotfase werden ze weggeblazen door een stel Europeanen, Jake Wightman en Jakob Ingebrigtsen voorop. De Brit had brons op de Commonwealth Games en het EK van 2018 als hoogtepunten in zijn loopbaan, maar olympisch kampioen Ingebrigtsen was niet opgewassen tegen zijn eindsprint. Wightman pakte verrassend het goud in 3:29,23 minuten, voor Ingebrigtsen (3:29,47).

400m horden mannen, finale
Hét klapstuk van de avond, hoewel dat voor één man behoorlijk tegen viel: olympisch kampioen en wereldrecordhouder Karsten Warholm ging 250 meter lang goed mee, maar bleek daarna toch niet fit en werd zevende. Alison dos Santos stoomde ondertussen hard door en in een geweldige 46,29 seconden, de derde tijd ooit gelopen, snelde de Braziliaan naar de wereldtitel - de tweede ooit voor Brazilië in de atletiek. De Amerikaan Rai Benjamin liep in de tiende tijd ooit (46,89) naar het zilver, voor landgenoot Trevor Bassitt (47,39).

Rob van Dam gaat los in DLC WWE 2K22

De uitbreiding The Whole Dam Pack is vanaf vandaag verkrijgbaar voor WWE 2K22. Het vijfde en laatste DLC-pakket wordt aangevoerd door Machine Gun Kelly, Logan Paul en WWE Hall of Famer Rob Van Dam.

In het pakket zitten ook LA Knight, Xia Li, Commander Azeez en Sarray. Alle zeven Superstars worden ook geleverd met EVO-kaarten, die kunnen worden geüpgraded door te gamen in het speltype MyFaction.

Het Whole Dam Pack is los te koop en de volledige set DLC-packs wordt meegeleverd met de Season Pass, Deluxe Edition en nWo 4-Life Digital Edition van WWE 2K22.

Meer content voor Stranger of Paradise Final Fantasy Origin

De eerste uitbreiding voor Stranger of Paradise Final Fantasy Origin getiteld Trials of the Dragon King is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Trials of the Dragon King is ontwikkeld in samenwerking met Team Ninja van Koei Tecmo Games, makers van de Ninja Gaiden- en Nioh-serie. Deze uitbreiding vertelt het verhaal dat plaatsvindt na de gebeurtenissen van de main game. Na de verschijning van Bahamut in de Cardian Archipelago gaan Jack en zijn vrienden op onderzoek om te bepalen of dit een vriend of vijand is.

De Trials of the Dragon King-uitbreiding levert de volgende nieuwe content:

    • Nieuwe missies – Na het voltooien van de hoofdverhaallijn kunnen spelers in nieuwe missies duiken en een origineel verhaal over de Dragon King Bahamut beleven.
    • Accessoires – Spelers kunnen nu accessoires aan hun personages toewijzen voor speciale effecten en betere stats.
    • Nieuwe jobs en nieuw wapentype – Een nieuw wapentype, de staff, en drie nieuwe jobs worden met deze DLC toegevoegd: Pilgrim, Evoker en Summoner.
    • Niveau Bahamut – Na het voltooien van de hoofdverhaallijn, kunnen spelers het nieuwe moeilijkheidsniveau Bahamut proberen.

Er zijn nog twee contentuitbreidingen gepland: 'Wanderer of the Rift' en 'Different Future'. Spelers kunnen elk van deze uitbreidingen spelen via de Season Pass van de game, die is inbegrepen bij de Digital Deluxe Edition.

FOK! Wat een weer: Koeler dan dinsdag maar benauwder

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Maastricht tikte gister om 16.40 uur 39.5 C aan, dit was voor zover bekend de hoogst gemeten temperatuur van vandaag.

De warmte bleef gisteravond nog hangen, pas na zonsondergang zakte de temperatuur op veel plaatsen onder de 30C. 

Tot woensdagavond is overal code geel van kracht vanwege warmte.

De verwachting voor het komende etmaal:

Vanochtend is het in het noordoosten zonnig en in het zuidwesten half tot zwaar bewolkt. In het zuidwesten komt een enkele (onweers)bui voor. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag is er af en toe zon met later in het zuiden (onweers)buien. De middagtemperaturen lopen uiteen van 22°C langs de kust tot 31°C langs de oostgrens. Er staat een matige zuidwestenwind, aan de kust is de wind eerst vrij krachtig.

Vanavond zijn er vooral in het zuiden en oosten stevige onweersbuien. Bij deze buien kunnen windstoten en hagel voorkomen en valt er plaatselijk veel regen. Boven land is er weinig wind, aan de kust staat een matige zuidwestenwind.

Een blik op Cloud Gate in Chicago, USA (Foto: zoon van qltel)
Een blik op Cloud Gate in Chicago, USA (Foto: zoon van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Turkije, Rusland en Iran willen nauwere samenwerking in Syrië, aanpak verschilt

Syrië staat weer grotendeels onder controle van Assad, de rest is in handen van Turkse troepen, rebellen of Koerden. De Turkse president Erdogan wil de Koerden militair bestrijden, met de hulp van Rusland en Iran. Tijdens een topontmoeting laten hun staatshoofden zich in dit opzicht echter terughoudend.

Rusland, Iran en Turkije willen nauwer samenwerken in Syrië. In een gezamenlijke verklaring in Teheran op dinsdag hebben de staatshoofden van de drie landen zich ertoe verbonden samen de "terroristen" in Syrië te bestrijden. Vladimir Poetin, Ebrahim Raisi en Recep Tayyip Erdogan verwierpen "alle onwettige initiatieven voor zelfbeschikking" van groeperingen in de regio. Volgens hen gaat het om zowel om de soevereiniteit en de integriteit van Syrië als de veiligheid van de buurlanden te borgen. Poetin riep op tot meer eenheid in het Syrië-beleid en beschuldigde het Westen van inmenging. Het Westen had "koers gezet naar het opsplitsen van het land", zei hij.

De topontmoeting van de drie presidenten op uitnodiging van de Iraanse Raisi maakte deel uit van het zogenoemde Astana-vredesproces, dat de drie landen in 2017 zijn gestart. Moskou, Teheran en Ankara streven in Syrië echter soms sterk uiteenlopende belangen na. Terwijl Rusland en Iran de Syrische sterke man Bashar al-Assad steunen, kiest Turkije de kant van sommige rebellengroepen.

Erdogan dreigt met militaire actie tegen Koerden
Erdogan heeft tijdens de bijeenkomst zijn dreigement om een nieuwe militaire campagne tegen Koerdische groepen in Syrië te beginnen, bevestigd. "We zullen onze strijd tegen de terroristen binnenkort voortzetten," zei hij. "Wij verwachten dat Rusland en Iran ons zullen steunen in de strijd tegen het terrorisme". Hij verwees naar een overeenkomst uit 2019 met Rusland en de VS, op grond waarvan beide landen zouden helpen Koerdische strijders uit het Syrisch-Turkse grensgebied te verdrijven. "Dit heeft nog steeds niet plaatsgevonden," zei Erdogan. "Het had al lang moeten gebeuren." Iran zal hierbij Turkije waarschijnlijk niet helpen, zoals Raisi duidelijk maakte: "Iran is van mening dat de enige oplossing voor de Syrische crisis een politieke oplossing is en dat militair optreden niet alleen ineffectief is, maar de situatie zelfs zal verergeren," zei hij in zijn slottoespraak.

De Turkse president dreigt al sinds eind mei met een nieuw offensief tegen Koerdische groeperingen in de regio. Turkije richt zijn pijlen op verschillende plaatsen die onder controle staan van de Syrische Koerdische organisatie YPG. Deze wordt door de regering in Ankara als terroristische organisatie geclassificeerd, maar wordt gesteund door de VS en de internationale coalitie in hun strijd tegen de jihadistische militie Islamitische Staat (IS).

Zowel Moskou als Teheran hadden eerder te kennen gegeven dat zij een Turkse militaire actie niet zouden goedkeuren. Dit zou de situatie in de regio kunnen verergeren, bevestigde de spirituele leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, die dinsdag eveneens een ontmoeting had met Erdogan. "Wij beschouwen de veiligheid in Syrië als onze eigen veiligheid en Turkije moet hetzelfde doen," zei Khamenei. Of de verklaring van de trilaterale top een verandering van het Iraanse standpunt ten aanzien van een eventueel Turks offensief weerspiegelde, is nog niet duidelijk.

Tweede Kamer eist openbaar maken geweigerde WOB stukken mondkapjesdeal

De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Volksgezondheid de interne communicatie (o.a. WhatsApp) rond de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden openbaar maakt. Ook vraagt de Kamer opheldering waarom het ministerie een rechtelijke uitspraak over een WOB verzoek over dezelfde stukken naast zich neerligt en in plaats daarvan er voor kiest om dwangsommen te betalen aan de Volkskrant (van belastinggeld).

De Volkskrant heeft begin dit jaar een rechtzaak aangespannen tegen het ministerie van VWS wegens het niet gehoor geven aan een WOB-verzoek. De rechter oordeelde toen dat het ministerie de opgevraagde stukken aan de Volkskrant moest overhandigen. Mocht het ministerie in gebreke blijven dan zouden ze een dwangsom, die kon oplopen tot 15.000 euro, moeten betalen aan de krant. Tot nu toe heeft het ministerie geweigerd de gevraagde stukken af te staan aan de Volkskrant maar heeft in plaats daarvan gewoon de dwangsom betaald. Saillant detail is dat de door Volkskrant opgevraagde stukken wel door het ministerie zijn afgegeven aan Deloitte die in opdracht van de Overheid een onderzoek is gestart naar de mondkapjesdeal met Van Lienden.

Onderstaand twitterdraadje geeft een toelichting op de nu ontstane situatie rondom het niet afgeven van WOB stukken:

Poetin: 'Gazprom zal zijn verplichtingen naleven'

De Russische Gazprom-groep zal zijn verplichtingen inzake gasleveranties aan Europa volledig nakomen, aldus president Poetin. Poetin zei na een ontmoeting met de presidenten van Iran en Turkije, Raisi en Erdogan in Teheran, dat Gazprom aan zijn verplichtingen heeft voldaan, deze momenteel nakomt en dit ook in de toekomst zal blijven doen.

De terugkeer van de in Canada gerepareerde pompturbine van Nord Stream 1 naar Rusland is echter een eerste vereiste, voegde het staatshoofd eraan toe. Anders zouden de dagelijkse leveringsvolumes Russisch gas aanzienlijk dalen.

Gasstop gevreesd
Tegen de achtergrond van het conflict in Oekraïne en de westerse sancties had Gazprom onlangs de leveringen aan Europa aanzienlijk verminderd. Sinds 11 juli stroomt er nauwelijks Russisch gas naar Duitsland omdat de Nord Stream 1 pijpleiding aan de Oostzee wegens onderhoudswerkzaamheden buiten bedrijf is. Gevreesd wordt dat Gazprom geen gas meer zal doorlaten, zelfs nadat de werkzaamheden naar verwachting donderdag zullen zijn voltooid.

Meer asiel- en kennismigranten van buiten de EU in 2021

Er kwamen in 2021 meer immigranten naar Nederland dan het jaar ervoor. Vooral het aantal immigranten van buiten de Europese Unie of EFTA-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) steeg. Binnen deze groep vond de grootste stijging plaats onder asielmigranten en kennismigranten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over migratiemotieven.

In 2021 kwamen 208 duizend immigranten naar Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit hadden. Dit zijn er 37 duizend meer dan in 2020, toen de coronapandemie de immigratie beperkte. Het aantal immigranten met een Nederlandse nationaliteit nam iets af.

Vooral meer asiel- en kennisimmigranten van buiten de EU/EFTA
Het aantal niet-EU-/EFTA-immigranten nam in 2021 met 30 duizend toe, waarmee het weer op het niveau kwam van 2019. Er kwamen vooral meer asielmigranten en kennismigranten naar Nederland. Mede door de aanhoudende onrust in Syrië en Afghanistan steeg het aantal asielmigranten met 75 procent.

Bij kennismigranten, waarvan het grootste deel uit India kwam, was er een stijging van 60 procent. Na India zijn China en Turkije de belangrijkste landen van herkomst voor kennismigranten. Het aantal overige arbeidsmigranten steeg met 50 procent, bij migranten die voor studie (45 procent) en gezin (35 procent) naar Nederland kwamen, was de toename iets minder groot.

Het merendeel van de kennismigranten maakt gebruik van de IND-kennismigrantenregeling. Andere regelingen op grond waarvan kennismigranten naar Nederland kunnen komen zijn onder andere Wetenschappelijk onderzoeker en de ICT-regeling. Deze regelingen geven meer detaillering over de migratiemotieven van kennismigranten, zie ook: Dashboard Arbeidsmigratie niet-EU/EFTA (cbs.nl).

Arbeid en gezin meest voorkomende motieven voor EU-/EFTA-immigranten
Het aantal EU-/EFTA-immigranten steeg in 2021 met 8 duizend, maar lag hiermee wel onder het niveau van 2019. Arbeidsmigratie werd na de EU-uitbreidingen van 2004 en 2007 een steeds belangrijker motief voor EU- en EFTA-burgers om naar Nederland te komen. In 2020 was arbeid de meest voorkomende reden om naar Nederland te komen, met daaropvolgend het gezin (voor 2021 zijn cijfers naar motief voor deze groep nog niet beschikbaar).

EU/EFTA-immigranten blijven korter in Nederland
Het aandeel immigranten dat Nederland na verloop van tijd verlaat, is bij EU/EFTA-immigranten 15 tot 20 procentpunten hoger dan bij immigranten van buiten de EU/EFTA. Tien jaar na immigratie heeft bijna de helft van de niet-EU/EFTA-immigranten Nederland weer verlaten, bij de EU/EFTA-immigranten is dit bijna drie kwart.

Daarbij speelt een rol dat er binnen de EU/EFTA vrij verkeer is van personen en arbeid. Studiemigranten en arbeidsmigranten verblijven over het algemeen korter in Nederland dan gezinsmigranten en asielmigranten, voor wie het verblijf in Nederland vaak een meer permanent karakter heeft.

Immigratie in eerste maanden van 2022 flink hoger|
In de eerste maanden van 2022 trok de immigratie flink aan, blijkt op basis van de voorlopige cijfers. Dat heeft alles te maken met de Russische invasie van Oekraïne die op 24 februari begon. In maart, april en mei 2022 hebben zich ongeveer 67 duizend vluchtelingen vanuit Oekraïne in een Nederlandse gemeente ingeschreven, iets meer dan de helft van het totale aantal immigranten dat in deze periode naar Nederland kwam.

Biologische bestrijding op 95 procent areaal glastuinbouwgewassen

In 2020 zijn plaaginsecten en spintmijten in negen glastuinbouwgewassen op 95 procent van het areaal op biologische wijze bestreden, door bijvoorbeeld sluipwespen of roofmijten. In 2016 was dit 92 procent, in 2012 nog 78 procent. Voor elk van de onderzochte gewassen geldt dat in 2020 op ten minste 75 procent van de teeltoppervlakte biologische bestrijding werd toegepast. Dit blijkt uit voorlopige uitkomsten van een CBS-enquête over biologische gewasbescherming, gehouden onder 1315 glastuinbouwbedrijven.

Bij de glasteelt van komkommers, paprika’s en tomaten werden in 2020 op het volledige teeltareaal biologische bestrijders ingezet voor de bestrijding van plaaginsecten en spintmijten. Voor deze drie voedingsgewassen was het gebruik van biologische bestrijders ook in 2012 al hoog. Zo werden in 2012 al op 96 procent van het tomatenareaal dergelijke bestrijders ingezet, en op bijna 90 procent van het areaal komkommers en paprika’s.

Bij de glasteelt van aardbeien nam de toepassing van biologische bestrijders flink toe: van 58 procent in 2016, tot 98 procent in 2020. Ook sierteeltgewassen als rozen, gerbera’s en chrysanten zitten in 2020 op een aandeel biologische bestrijding van meer dan 90 procent van het areaal. Alleen potplanten—voor de bloei of voor het blad—blijven met respectievelijk 75 procent en 81 procent wat achter.

Steeds hogere aantallen biologische bestrijders ingezet
Voor de bestrijding van plagen in de glastuinbouw worden vier hoofdgroepen biologische bestrijders gebruikt. In 2020 werden ongeveer 52 miljard roofmijten en –tripsen ingezet, bijna vijf keer zoveel als in 2016. Het aantal ingezette sluipwespen en galmuggen telt op tot 2,4 miljard, ruim twee keer zoveel als in 2016. De aantallen roofwantsen, gaas- en zweefvliegen en roofkevers zijn met 0,2 miljard aanzienlijk lager, maar wel ruim twee keer zo veel als in 2016. De vierde groep biologische bestrijders zijn aaltjes: deze worden in de glastuinbouw in hoge aantallen gebruikt, maar hiervan zijn alleen aantallen over 2020 beschikbaar (5 202 miljard).

Toename teeltoppervlak met inzet roofmijten en rooftripsen
Voor de negen onderzochte gewassen samen nam het gebruik van roofmijten en rooftripsen licht toe, van 66 procent van het areaal in 2016 tot 69 procent in 2020. De inzet van deze biologische bestrijders groeide vooral bij de teelt van aardbeien onder glas (98 procent van het areaal, tegen 54 procent in 2016), en bij gerbera’s (98 procent, tegen 68 procent). In de tomatenteelt spelen roofmijten een minder belangrijke rol. Daar zijn sluipwespen belangrijker als biologische bestrijders.

Sterkste toename inzet sluipwespen in rozenteelt
Sluipwespen en galmuggen werden in 2020 ingezet op 74 procent van het totale areaal van de negen gewassen in de glastuinbouw. In 2016 was dit nog 67 procent. Deze biologische bestrijders wordt veel gebruikt bij de teelt van paprika’s (98 procent van het areaal), tomaten (95 procent) en gerbera’s (94 procent). De grootste toename in het gebruik vond plaats in de rozenteelt: van 52 procent van het areaal in 2016, naar 82 procent in 2020. Bij beide soorten potplanten (bloei en blad) is de inzet minder dan 40 procent van het teeltoppervlak.

Meer roofwantsen, vliegen en kevers ingezet als bestrijders
De inzet van roofwantsen, gaas- en zweefvliegen en roofkevers in de glastuinbouw nam toe van 54 procent van het areaal in 2016 naar 61 procent in 2020. In de paprikateelt wordt voor 98 procent van het areaal deze groep insecten ingezet voor bestrijding van plagen, gevolgd door de tomatenteelt met 93 procent. De toepassing van deze biologische bestrijders nam fors toe in de glasteelt van rozen, van 25 procent in 2016 naar 56 procent in 2020. Ook bij de andere gewassen, behalve chrysanten, is sprake van een toename. In de komkommerteelt wordt weinig gebruik gemaakt van deze groep biologische bestrijders (8 procent van het areaal), daar worden vooral roofmijten ingezet.

Celstraf voor benzinedief die 8 keer toesloeg in Almere

Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden. De man maakte zich bij twee verschillende tankstations in Almere in totaal acht keer schuldig aan benzinediefstal door te tanken zonder te betalen.

De rechtbank veroordeelt hem ook voor een poging daartoe en voor het gebruiken van gestolen kentekenplaten.

Diefstal van 460 liter benzine
De man sloeg in de periode 2019/2020 binnen 10 maanden acht keer toe. Het lukte hem toen om in totaal ongeveer 460 liter benzine te stelen. Dit deed hij bij twee verschillende tankstations in Almere. Nadat medewerkers van de tankstations aangifte deden, werden de camerabeelden bekeken. Op die beelden was de verdachte goed te zien. Bij iedere diefstal reed hij in een Peugeot; steeds met een andere gestolen kentekenplaat.

Poging diefstal
In juni 2020 probeerde de man opnieuw te tanken zonder te betalen. Op camerabeelden is te zien hoe hij zijn Peugeot parkeert bij de pomp, uitstapt en naar de pomp loopt. Doordat het nummerplaatherkenningssysteem van het tankstation aangaf dat het kenteken bij een Toyota hoorde, in plaats van een Peugeot, gaf een medewerkster de pomp niet vrij. Hierdoor kon de verdachte niet tanken. Toen de medewerker naar buiten liep om de verdachte ermee te confronteren, reed hij hard weg. De kentekenplaat bleek tussen 19 en 21 juni in Almere te zijn gestolen. Alle diefstallen en de poging diefstal zijn vastgelegd door camera's van de tankstations. Op de beelden zijn de verdachte en zijn auto goed zichtbaar. Doordat hij steeds verschillende, gestolen kentekenplaten gebruikte, kon de woon- of verblijfplaats van de man niet direct achterhaald worden. De politie kon hem uiteindelijk aanhouden nadat de Peugeot met de originele kentekenplaat werd aangetroffen. De verdachte bleek de man te zijn die op de verschillende camerabeelden te zien is.

Strooptocht
De rechtbank oordeelt dat de man zich acht keer schuldig heeft gemaakt aan brandstofdiefstal en een poging daartoe. Door telkens gebruik te maken van meerdere, gestolen kentekenplaten, maakte hij zich ook schuldig aan zogeheten opzetheling. De rechtbank beschrijft de werkwijze van de man als een soort strooptocht, waarbij hij met een vooropgezet plan steeds als zijn tank leeg was op sluwe wijze benzine stal. De man is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Dat is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Nevada: brand na explosie bij Hooverdam snel geblust

Bij de Hooverdam was er een explosie waarna een transformator vlam vatte rond 10.00 uur lokale tijd. Er vielen geen gewonden onder bezoekers of medewerkers en de brand werd geblust door de lokale brandweer. Er wordt verder onderzoek gedaan naar het incident in Nevada.

Boulder City schreef op Twitter dat de stadsbrandweer omstreeks 10.30 uur op weg was naar het incident nadat een video op sociale media rondging die een explosie bij de dam laat zien.

Ze zeiden later dat het vuur was geblust voordat de brandweer van Boulder City arriveerde.

De Hoover Dam slaat water op uit Lake Mead en is qua volume als het helemaal gevuld is het grootste reservoir van de Verenigde Staten. De generatoren van de dam helpen openbare en particuliere nutsbedrijven in Nevada, Arizona en Californië van stroom te voorzien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.