Lavrov: 'we gaan een groter deel van OekraÔne bezetten'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn de doelstellingen van Rusland in Oekraïne niet langer beperkt tot de Donbass. Ze hebben nu  ook andere gebieden op het oog. Dit in reactie op het leveren van Westerse wapens met een groter bereik, zei hij.

Lavrov heeft gedreigd meer gebieden in Oekraïne te bezetten als reactie op de wapenleveranties van het Westen. "De geografie is nu al anders", zei de Russische hoofddiplomaat in een interview met de Russische staatsomroep RT.

Het gaat nu niet meer alleen om de Donbass met de door Rusland erkende "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk, en de zuidelijke Oekraïense regio's Kherson en Zaporizhzhya, maar ook om "een aantal andere gebieden", aldus Lavrov. 

Westen levert wapens met steeds groter bereik
Volgens Lavrov krijgt Oekraïne wapens uit het Westen met een steeds groter bereik, tot 300 kilometer, geleverd. Daarom moeten de Oekraïense troepen steeds verder worden teruggedrongen, zodat er geen bedreiging meer ontstaat voor de "Volksrepublieken" of Rusland.

Rusland kan niet toestaan dat er gevaar uitging van het resterende gebied, dat nog steeds werd gecontroleerd door de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy of iemand anders. Lavrov herinnerde eraan dat het Rusland gaat om de demilitarisering van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kondigde aan het begin van een videoconferentie met bondgenoten aan dat de VS nog eens vier HIMARS-raketlanceersystemen aan Oekraïne zullen leveren.

Een vijfde van Oekraïne bezet
Volgens Oekraïense gegevens heeft Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet. Op dit moment rukt het Russische leger langzaam maar gestaag op in de Donbass.

In het zuiden, in de provincie Kherson, is het Oekraïense leger erin geslaagd grondgebied te heroveren, aldus deskundigen zoals het ISW. Om de Russische opmars te stuiten en de bezette gebieden te heroveren, blijft de Oekraïense regering vragen om zware wapens met een groter bereik.

Moskou: Geen nieuwe onderhandelingen
Poetin had pas dinsdagavond tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran duidelijk gemaakt dat een eerder aanbod van Rusland voor een oplossing van het conflict niet meer geldig was. Oekraïne had de Russische eisen om vrijwillig gebieden af te staan afgewezen. Het ging daarbij vooral om de Donbass met de regio's Loehansk en Donetsk, en het Zwarte Zee-schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Russische militaire functionarissen hadden echter al in een vroeg stadium gezegd dat zij het land volledig van de zee wilden afsnijden en het gehele zuiden wilden innemen, met inbegrip van de grote stad Odessa. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti herhaalde Lavrov ook dat eventuele vredesbesprekingen met Oekraïne op dit moment geen zin hebben.