Poetin: 'Gazprom zal zijn verplichtingen naleven'

De Russische Gazprom-groep zal zijn verplichtingen inzake gasleveranties aan Europa volledig nakomen, aldus president Poetin. Poetin zei na een ontmoeting met de presidenten van Iran en Turkije, Raisi en Erdogan in Teheran, dat Gazprom aan zijn verplichtingen heeft voldaan, deze momenteel nakomt en dit ook in de toekomst zal blijven doen.

De terugkeer van de in Canada gerepareerde pompturbine van Nord Stream 1 naar Rusland is echter een eerste vereiste, voegde het staatshoofd eraan toe. Anders zouden de dagelijkse leveringsvolumes Russisch gas aanzienlijk dalen.

Gasstop gevreesd
Tegen de achtergrond van het conflict in Oekraïne en de westerse sancties had Gazprom onlangs de leveringen aan Europa aanzienlijk verminderd. Sinds 11 juli stroomt er nauwelijks Russisch gas naar Duitsland omdat de Nord Stream 1 pijpleiding aan de Oostzee wegens onderhoudswerkzaamheden buiten bedrijf is. Gevreesd wordt dat Gazprom geen gas meer zal doorlaten, zelfs nadat de werkzaamheden naar verwachting donderdag zullen zijn voltooid.