FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 juli 2022

Rallyrijder Rovanperä domineert Rally van Estland en wint opnieuw

Voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde. In de bossen en op de gravelwegen van Estland stond de zevende wedstrijd van het WK op het programma, vooral gekenmerkt door de hoge snelheden in Estland en regenachtige middagen.

Op de donderdag ging het in de shakedown al fout voor Takamoto Katsuta, die zijn Toyota op z'n kop rolde. Die werd wel hersteld en vrijdag kon hij een prima zevende plek innemen. Elfyn Evans ging met navigator Scott Martin lang aan de leiding, maar in de regenachtige laatste proef vergooide hij zijn voorsprong en kwam Toyota-teamgenoot Kalle Rovanperä met Jonne Halttunen langszij. Evans stond na één dag zo op elf seconden, thuisheld Ott Tänak volgde met Martin Järveoja in hun Hyundai op 44 seconden nadat ze in de slotfase van de dag te kampen hadden met zwaar beslagen ruiten.

Zaterdag gebeurde er wat positiewisselingen betreft eigenlijk niet zoveel, in de strijd om de podiumplaatsen zelfs niks. Rovanperä liet een fenomenaal staaltje rallyrijden zien, won proef na proef en breidde zijn voorsprong op Evans uit naar 29 seconden. Tänak volgde op 1:11 minuten en leek weinig anders te kunnen doen op zondag: Evans zat er te ver voor en op 2:20 minuten van de leider stond Neuville te ver achter Tänak om nog een echte bedreiging te vormen - pech en ongelukken daargelaten, uiteraard.

Op zondag zorgde de reden in de slotfase nog voor lastige omstandigheden, maar Rovanperä hield het keurig vol. In de afsluitende powerstage had hij nog het geluk van opdrogende omstandigheden, waardoor hij uiteindelijk met een volle minuut voorsprong op Evans de rally op zijn naam schreef en de WK-leiding vergrootte. Tänak sloot zijn thuiswedstrijd af op 1:55 minuten en een derde plek, Neuville werd op bijna vier minuten vierde.

Eerbetoon aan de hete dag van vandaag

Hallo allemaal!

Ook in Haarlem is er een temperatuur-record gebroken met 37,7 graden. Dit maakte mij zeer emotioneel. Ik ontdekte ineens dat ik een ware dichter ben. Helaas heb ik dat alleen maar bij temperaturen van boven de 35 graden.  

Zon, zon, zon. Je schijnt veel te veel. Ik krijg van jou vaak last van mijn keel.

Maar, je bent een redder in nood, ik had zonnebrand-creme, dus ik werd niet rood.

Als het niet wil regenen, dan ga ik wel kegelen.

Waarom duurt dit maar zo kort? Pannekoeken bak je met een schort.

Wat zou het mooi zijn als het regent bij 35 graden en een zeer lage luchtvochtigheidsgraad.

Nee, dit rijmt niet en ik heet geen Piet.

Warmte heeft men nodig om vrolijk te zijn, gelukkig hebben sommige mensen nog azijn.

Lomm is stom. (Waarom weet ik niet.)

Ik ben een tweede Dichter Des Vaderlands, wie breekt voor mij een lans?

In Friesland klaagt men graag... ga toch lekker naar Praag.

Dit is een fraai gedicht, maar vannacht is het niet licht.

Ik besluit dit indrukwekkende staaltje poezie met een groet aan allen!

Ik ga er nu vanuit dat de talkshows om mij staan te springen.  

Tot ziens maar weer!  

Einde EK voor Lieke Martens

Voor Lieke Martens zit het Europees kampioenschap erop. Door een voetblessure kan ze niet in actie voor de Oranje in de kwartfinale tegen Frankrijk.

Martens liep de blessure op in de groepswedstrijd tegen Zwitserland. Verdere onderzoeken hebben uitgewezen dat ze dit toernooi niet meer in actie kan komen. De aanvaller die Barcelona verruilt voor Paris St Germain verlaat het trainingskamp vanavond. Ze kan niet vervangen worden. 

Bondscoach Mark Parsons heeft al gereageerd op het bijzonder slechte nieuws: "Dit is verschrikkelijk nieuws voor Lieke en voor ons. Ze heeft zich dit toernooi ten volle ingezet voor het team. Het is heel jammer dat haar EK zo moet eindigen."

Martens ging tegen Zwitserland in de 74e minuut naar de kant. Ze stond in de drie groepswedstrijden telkens in de basis en gaf een assist bij de 3-2 overwinning op Portugal.

Verpleegkundige uit beroep gezet wegens (seksueel) grensoverschrijdend gedrag

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd diende een klacht in omdat de verpleegkundige grensoverschrijdend heeft gehandeld ten opzichte van een zeer kwetsbare patiënte die psychiatrische problemen had. Het tuchtcollege verklaart de klacht gegrond en oordeelt dat de verpleegkundige zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

Reden klacht
De verpleegkundige was in dienst van een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte op een gesloten psychiatrische afdeling waar mensen terecht kunnen die intensieve, acute zorg nodig hebben. Hij ontmoette daar een patiënte die een suïcidepoging had ondernomen. De verpleegkundige werd op slag verliefd op haar.

Nadat patiënte dezelfde avond nog de instelling had verlaten, heeft hij via Facebook contact met haar gezocht. Patiënte en de verpleegkundige hebben vervolgens enkele keren afgesproken en seksueel contact gehad. De verpleegkundige heeft zijn handelen geheim willen houden en heeft ook patiënte gevraagd te verzwijgen dat zij contact met hem had. De verpleegkundige heeft in eerste instantie nagelaten om binnen de instelling openheid te geven over de relatie. Pas toen hij niet meer anders kon, heeft hij dit alsnog gedaan.

De instelling heeft daarop het dienstverband met de verpleegkundige beëindigd en het voorval bij de inspectie gemeld. De inspectie heeft onderzoek gedaan en concludeerde dat er sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De verpleegkundige heeft zich niet laten behandelen door een psychiater of andere zorgverlener. De inspectie ziet daarom risico’s dat hij in de toekomst opnieuw professionele grenzen zal overschrijden.

Standpunt verpleegkundige
De verpleegkundige heeft toegegeven dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Hij erkent dat hij in strijd met alle regels heeft gehandeld en patiënte in een kwetsbare situatie heeft gebracht. Hij heeft destijds wel overwogen om het bespreekbaar te maken op het werk, maar hij schaamde zich en was doodsbang voor de gevolgen. Hij werkt inmiddels niet meer met (psychiatrische) patiënten.

Oordeel tuchtcollege
Het college verklaart de klacht gegrond. De verpleegkundige heeft erkend dat er sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is in strijd met de regels die voor een verpleegkundige gelden. Voor de veiligheid van patiënten is het noodzakelijk dat een zorgverlener de professionele grenzen van zijn beroepsgroep respecteert. Bij patiënten van een psychiatrisch verpleegkundige is dat nog belangrijker, omdat zij extra kwetsbaar zijn.

Opgelegde maatregel
De verpleegkundige heeft de voor hem geldende normen ernstig overtreden. Daarnaast heeft de verpleegkundige zijn eigen belangen vooropgesteld, in plaats van die van patiënte. Hij is niet transparant geweest door binnen de instelling geen openheid te geven. Bovendien heeft hij druk op patiënte gelegd om het contact met hem te verzwijgen. Hieruit blijkt een gebrek aan inzicht en verantwoordelijkheid. De verpleegkundige heeft onvoldoende oog gehad voor de mogelijk schadelijke gevolgen voor patiënte. Het college rekent hem dit zwaar aan en is van oordeel dat de verpleegkundige niet meer in de individuele gezondheidszorg mag werken. Zijn inschrijving in het BIG-register wordt doorgehaald.

De volledige uitspraak zal worden gepubliceerd op www.tuchtrecht.nl. Voor die tijd staan de uitspraken op deze website.

Kabinet schakelt tandje bij voor meer mensen op de fiets

Gezond, goedkoop en schoon. Het kabinet wil de maatschappelijke voordelen die de fiets biedt graag beter benutten. Meer mensen op de fiets naar het werk; een fietsenplan voor kinderen in arme gezinnen; en investeringen in goede stallingen bij stations en nieuwe woonwijken. Dat zijn de speerpunten van het nieuwe fietsbeleid dat staatssecretaris Heijnen vandaag naar de Kamer stuurt. Zij stuurt bovendien nieuw onderzoek mee, waaruit blijkt dat de fiets goed is voor onze economie en werkgelegenheid.

Heijnen: “De fiets helpt ons letterlijk en figuurlijk vooruit. Dat vinden we in Nederland gelukkig heel normaal, maar het gaat niet vanzelf. Daarom wil ik komende jaren, samen met werkgevers en andere overheden, fietsen voor meer mensen aantrekkelijk maken. Voor onze bereikbaarheid, gezondheid en de schone lucht.”

Fietsen naar het werk
Heijnen wil dat de komende 2,5 jaar 100.000 extra mensen de fiets naar het werk pakken. Fietsen scheelt in de spits drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Bovendien melden fietsers zich gemiddeld genomen minder vaak ziek. Ondanks meer thuiswerken, is de verwachting dat de drukte in de spits de komende jaren stijgt. Vanuit het coalitieakkoord heeft Heijnen 50 miljoen euro beschikbaar voor verdere verbetering van fietsenstallingen bij de stations, zodat het aantrekkelijker is een deel van de reis van en naar het werk met de fiets te doen. Ook zoekt zij nadrukkelijk de samenwerking met werkgevers.

Heijnen wil ook bijdragen aan de bouw van een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes, waar provincies en gemeenten al volop mee bezig zijn. Op deze routes kun je op langere afstanden, bijvoorbeeld tussen twee steden, snel en veilig doorfietsen, bijvoorbeeld naar het werk of school. Zij trekt hier structureel 6 miljoen euro per jaar voor uit.

Fietsen en woningbouw
Bij de bouw van nieuwe woonwijken wil het kabinet consequent kijken welke kansen de fiets biedt. De woningnood is groot. Goede bereikbaarheid van huizen is heel belangrijk om er fijn te kunnen wonen. Heijnen gaat daarom twee keer per jaar met de regio’s om tafel om te kijken waar de fiets kan helpen om te zorgen dat huizen bereikbaar zijn, naast het OV en de auto. De komende jaren heeft het ministerie van IenW 7,5 miljard euro beschikbaar om huizen bereikbaar te maken. Het gaat veel om plannen van gemeenten en provincies waar de mogelijkheid voor auto, ov en fiets samen worden benut. Heijnen en Harbers trekken in de eerste ronde samen in totaal 370 miljoen euro uit voor infrastructuurprojecten met een rol voor de fiets. Het gaat om 21 projecten, verspreid over het land. Denk onder andere aan de aanleg van doorfietsroutes, fietstunnels en fietsbruggen. Ook in volgende rondes is de verwachting dat er geld uit deze pot is voor aanleg van fietsinfrastructuur.

Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is verheugd over de financiële bijdrage van het Rijk. "Goede infrastructuur is een heel belangrijke voorwaarde om mensen op de fiets te krijgen en ze veilig te laten fietsen. Gemeenten en provincies hebben daar al goede plannen voor, en deze steun van het ministerie zorgt dat deze plannen nu kunnen worden uitgevoerd. Dat is heel goed nieuws."

Fiets als wapen tegen vervoersarmoede
In Nederland leven ruim 200.000 minderjarige kinderen in een gezin dat rond moet komen van een bijstandsuitkering. In deze gezinnen is niet altijd geld voor een fiets. Terwijl fietsen niet alleen gezond is, maar kinderen en ouders ook vrijheid en zelfstandigheid biedt. Heijnen wil daarom dat meer kinderen die dat nu niet kunnen, gebruik kunnen maken van een fiets. Het ministerie onderzoekt momenteel wat daar voor nodig is en wat er kan. Op korte termijn komt er een actieplan.

Nederland fietsland, ook in onze portemonnee
De fiets levert veel maatschappelijk voordeel op, en betekent ook wind mee voor onze economie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het maken, verkopen en verhuren van fietsen ons land 13.000 voltijdsbanen oplevert, verdeeld over 3350 bedrijven. In 2020 verkochten Nederlandse bedrijven 1,2 miljoen fietsen, waarvan meer dan een miljoen in het buitenland. De totale exportwaarde van de sector lag net onder de twee miljard. We verdienen steeds meer geld in het buitenland, tussen 2015 en 2020 steeg de exportwaarde met 70%.

Downhillers Vergier en Höll denderen naar World Cup-zeges in Andorra

Voor de liefhebbers van een stel gekken op mountainbikes keren we nog even terug naar Andorra, want in Vallnord werden in de World Cup niet alleen de cross-countrywedstrijden afgewerkt, maar ook de downhillwedstrijden en dat op een spectaculair parcours.

Vrouwen
Valentina Höll noteerde een razendsnelle tijd, de jonge Oostenrijkse ging dit keer eens níet onderuit in een goede run. Myriam Nicole was sneller onderweg, maar de Française ging onderuit, waarna Nina Hoffmann op 3,538 seconden strandde. Dat leverde plek twee op, vlak voor Camille Balanche: de Zwitserse werd derde op 3,684 seconden van Höll.

Mannen
De Australiër Luke Meier-Smith had enige tijd de snelste tijd in handen, tot kersvers Europees kampioen Andreas Kolb uit Oostenrijk er onderdoor dook. Ook Kolb hield zijn plek een tijdje vast, maar zag hoe de Amerikaanse grootheid Aaron Gwin ruim een halve seconde sneller was. Gelijk daarna kwam Finn Iles naar beneden en de Canadees deed dat op spectaculaire wijze: 0,716 seconden sneller dan Gwin, terwijl hij nog bijna viel ook.

Na Iles was het de beurt aan Loïc Bruni, teruggekeerd van een sleutelbeenbreuk. De viervoudig wereldkampioen uit Frankrijk was helemaal terug, toonde zijn klasse en dook 0,279 seconden onder Iles' tijd door. Landgenoot Amaury Pierron is dit seizoen terug na een rugbreuk en won al erg veel, maar ging in de laatste training op de ochtend van de wedstrijd hard onderuit. Hij reed wel, maar moest genoegen nemen met plek dertien. Loris Vergier sloot de race af en op de Fransman stond geen maat: een superrun leverde hem de winst op, maar liefst 1,418 seconden voor Bruni.

Plein vernoemd naar Jules Deelder

De gemeente Rotterdam vernoemt een plein naar Jules Deelder. De Rotterdamse dichter en ‘aucteur’ (acteur én auteur) overleed op 19 december 2019. Het J.A. Deelderplein zal naar verwachting in 2024 worden onthuld aan de Nieuwe Binnenweg, op een steenworp afstand van het voormalige woonhuis van Deelder.

Plein
Het plein bevindt zich ter hoogte van de Nieuwe Binnenweg 125, op de hoek van de Josephstraat en Van Speykstraat. “Het plein past bij Jules Deelder,” aldus Jantje Steenhuis, stadsarchivaris en voorzitter van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens. “Het plein ligt midden in de stad, waar dag en nacht iets is te beleven. Bovendien kwam Deelder zelf ook regelmatig op deze plek.” Zo ook in 2011, toen Jules Deelder een in neonverlichting gegoten dichtregel van hemzelf onthulde op de gevel van een belendend pand: ‘De omgeving van de mens is de medemens’.

Herinrichting
Voordat het plein officieel de naam J.A. Deelderplein krijgt wordt het plein nieuw ingericht. Deze herinrichting maakt onderdeel uit van de pleinenaanpak in het Oude Westen. Stadsontwikkeling begint in oktober 2022 met het opstellen van een nieuw inrichtingsplan. Omliggende bedrijven, omwonenden en de nabestaanden van Jules Deelder zullen worden betrokken bij het opstellen van een programma van eisen.

Motie
De gemeenteraad riep in januari 2020 het college middels de motie ‘Wat zwart is moet zwart blijven’ op om Jules Deelder te eren met de vernoeming in een straatnaam. De Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens zocht op verzoek van het college naar een passende locatie. De commissie heeft tijdens de zoektocht overleg gevoerd met de weduwe en dochter van Jules Deelder. Ook heeft de commissie de vele suggesties die door de inwoners van Rotterdam zijn opgestuurd meegenomen in haar advies aan het college.

Naam
De naam J.A. Deelderplein is een suggestie van de weduwe van Jules Deelder. Onder die naam publiceerde hij vrijwel al zijn boeken. De naam grijpt tevens terug op een artikel dat in de jaren 1980 is gepubliceerd in de Haagse Post. Daarin zegt Deelder, in een gesprek met Hans Sleutelaar, “Ik zal wel eerder dood gaan dan jij. Laten we afspreken dat jij er dan voor zorgt dat ze een plein naar me vernoemen. Het J.A. Deelderplein.”

Houle wint eerste Pyreneeënrit Tour; Vingegaard pareert aanvallen Pogacar

De eerste Pyreneeënetappe van de Tour is gewonnen door Hugo Houle. De Canadees was in de zestiende etappe de sterkste van een grote kopgroep. Tadej Pogacar trok meerdere malen in de aanval, maar geletruidrager Jonas Vingegaard kraakte niet.

De dag na de laatste rustdag van deze Tour stond de eerste van de drie Pyreneeënetappes in de Tour op het programma. In de laatste zestig kilometer stonden twee beklimmingen van de eerste categorie op het programma. Op de voorlaatste klim trok Tadej Pogacar meermaals in de aanval, maar steeds had Jonas Vingegaard een antwoord op de Sloveen.

Op de Mur de Péguère, de slotklim van de dag, van de dag werd in eerste instantie door Rafal Majka het strak gehouden, waarna Sepp Kuss versnelde na pech bij Majka. Kuss zorgde ervoor dat alleen zijn ploeggenoot Vingegaard en alleen Pogacar en Nairo Quintana konden de klimmer van Jumbo-Visma. Later in de afdaling zouden ook nog Geraint Thomas en David Gaudu aansluiten.

Maar de klassementsrenners zouden nooit in aanmerking komen voor de dagzege. Vroeg in de etappe zou er een kopgroep van 29 renners wegrijden die zouden gaan strijden voor de ritzege. Daarin zou uiteindelijk Hugo Houle de sterkste zijn. De Canadees was voor de slotklim weggereden uit een omvangrijke kopgroep en zou stand houden op de slotklim. Hij kwam solo aan in Foix voor Valentin Madouas en zijn ploeggenoot Michael Woods.

Kroket bakken in de auto? Vandaag is de dag!

Mark van der Molen, 3FM DJ en snackexpert, ondernam eerder vanmiddag een belangrijk wetenschappelijk experiment! Hij testte of je een ovenkrotet in een warme auto kan bakken:

Nijmeegse Vierdaagse: Eerste wandeldag uitdagend

Meteoroloog Jules Geirnaerdt, betrokken bij Stichting DE 4DAAGSE, geeft voor woensdag 20 juli het volgende weerbericht af: bij de start is het warm met een temperatuur rond 24 graden. In de middag wordt het 28 tot 30 graden met een hoge luchtvochtigheid en zonnige perioden. De wind neemt in de ochtend toe tot windkracht 5 en vooral later is er kans op een bui.

Op basis van dit weerbericht heeft het weeradviesteam het advies richting het bestuur gegeven om op woensdag regulier te starten, de wandelaar van goede adviezen te voorzien en extra wateruitgifte op de route te faciliteren. De weersomstandigheden zijn dusdanig dat de eerste wandeldag van de 104de editie van de 4Daagse een uitdaging zal zijn, maar dat verdere maatregelen niet nodig zullen zijn.

Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE heeft dit advies overgenomen. De wandelaars worden vandaag en morgen geïnformeerd middels social media, app en schermen op de Wedren en onderweg. Tevens wordt een extra waterafgiftepunt ingezet tussen Beuningen en Wijchen, op de kruising Bijsterhuizen en de Wilhelminalaan.

Uitdaging
Sport- en prestatiepsycholoog Rico Schuijers, eveneens betrokken bij het weeradviesteam: ‘Ook al wordt er een dag minder gelopen; de af te leggen afstanden zijn nog steeds behoorlijk. Gezien de weersomstandigheden zal de woensdag uitdagend zijn. Neem de adviezen daarom serieus en zie de 4Daagse ook echt als een prestatietocht. Een tip: stel jezelf doelen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk de Via Gladiola, maar je doet er goed aan om het per dag of dagdeel te bekijken. Dat kan helpen om uiteindelijk die overwinning op jezelf te behalen.’

Blijf eten en drinken
Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc, benadrukt: ‘Woensdag is de kans op uitdroging hoog, met name door overmatig transpireren. Bij deze weeromstandigheden blijft het belangrijk om veel te drinken, maar ook om goed te blijven eten, ook na de finish op de Wedren. Blijf tijdens pauzes en na afloop van de wandeldag rustig in beweging door bijvoorbeeld bij stilstand licht te marcheren’.

Aanmeldingen
Vanwege het hitteplan sloten de registratiebureaus op maandag om 14.00 uur en werd een extra mogelijkheid gegeven om het startbewijs op te halen op dinsdag 19 juli van 08:00 uur tot 12:00 uur. Het aantal personen dat woensdag 20 juli van start zal gaan is 38.455.

Belgische voetbalsters naar kwartfinales EK

Voor het eerst in de historie hebben de Belgische voetbalsters zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK. België is er überhaupt pas voor de tweede keer bij en in Engeland bereikte de ploeg dus de laatste acht.

België nam het in Manchester op tegen Italië, met als inzet een plekje bij de laatste acht. In de eerste helft gebeurde er weinig, maar kort na rust was het raak: Tine de Caigny schoot België op voorsprong. Kort daarop eindigde een prachtige Italiaanse bal op de kruising, een volgende kans ging ook mis en Tessa Wullaert zag in blessuretijd een zeer fraai afstandsschot nét missen, dus bleef het bij de beslissende 1-0 Belgische zege.

Frankrijk was al zeker van groepswinst en speelde tegen IJsland. Al binnen een minuut tekende Melvine Malard voor de 1-0, waarna er over en weer wat kansjes kwamen. Na een dik uur scoorde Malard de 2-0, maar die werd afgekeurd, net als de 2-0 van Onema Geyoro kort voor het einde. Diep in blessuretijd en na weer eens ellenlang beraad van de VAR én scheidsrechter kreeg IJsland nog een penalty: Dagny Brynjarsdottir schoot 'm binnen en tekende voor de 1-1 eindstand.

Woensdag wordt de eerste kwartfinale gespeeld, Engeland neemt het dan op tegen Spanje. Duitsland speelt een dag later tegen Oostenrijk, vervolgens komen België en Zweden in actie en Frankrijk treft Nederland zaterdag in de laatste kwartfinale.

Efteling-attractie Spookslot nog open tot en met 4 september

Nog tot en met zondag 4 september kunnen bezoekers griezelen in het Spookslot van de Efteling. Die dag is het spannende tafereel met de viool en de dansende geesten voor het laatst te zien en te beleven. Na dat weekend zal het Spookslot plaatsmaken voor een geheel nieuw themagebied met een nieuwe attractie waarin het griezelen ook wordt doorgevoerd in de horeca, retail en entertainment. Dit nieuwe gebied zal naar verwachting in 2024 openen. Maar eerst is er een moment van afscheid. Op 4 september nemen Efteling-medewerkers samen met bezoekers definitief afscheid van deze iconische attractie, waar velen hebben leren griezelen. Het vaste team van Spookslot-medewerkers zal de laatste show begeleiden en daarna voor de allerlaatste keer de deuren van de spookruïne sluiten. Het attractiepark is op zondag 4 september tot 22.00 uur geopend.

Exclusief aandenken voor Spookslot team
Djordy Wolffensperger, al jarenlang medewerker bij het Spookslot, bedacht voor het afscheid een speciaal aandenken voor zijn collega’s. “Ik wilde iets tastbaars maken voor ons hele team. Dit exclusieve, persoonlijke aandenken dat op dit moment ontwikkeld wordt, staat voor alle herinneringen die wij aan het Spookslot hebben. Wij vinden het ontzettend jammer dat we afscheid moeten nemen van onze bijzondere werkplek waar we jarenlang, dag in, dag uit, met veel plezier en passie hebben gewerkt. Maar we kijken natuurlijk ook erg uit naar het nieuwe dat gaat komen. Ik kan niet wachten tot we weer kunnen griezelen in de Efteling als nooit tevoren.”

Spookslot vereeuwigd
Natuurlijk neemt de Efteling na 44 jaar trouwe dienst niet zomaar afscheid van het Spookslot. Later deze zomer zijn een bijzondere Spookslot-pin en een prachtig afscheidsboek in de Efteling winkels verkrijgbaar. Daarnaast wordt het Spookslot digitaal vereeuwigd zodat na 4 september de griezelige attractie nog steeds beleefd kan worden. Met een virtual reality-video kunnen liefhebbers zichzelf (steeds opnieuw) onderdompelen in het verhaal en de show waarin balustrades bewegen en grafzerken dansen op de herkenbare muziek. Alle details zijn vastgelegd en kunnen met of zonder een virtualrealitybril bekeken worden. Ook verschijnt er een walk-through video waarin de kijker al wandelend wordt meegenomen door de attractie, inclusief een prachtige registratie van de show. Beide video’s worden later deze zomer gepubliceerd op het Efteling-YouTube kanaal.

Spooknacht
In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 september wordt er een unieke Spooknacht georganiseerd. Een spookachtig slotstuk voor liefhebbers die een laatste eer willen bewijzen aan het Spookslot. Iedereen die een bezoek wil brengen aan het Spookslot tijdens de Spooknacht kan vanaf vandaag op efteling.com/spooknacht terecht voor deze win-actie om zich aan te melden. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Uber krijgt uitstel van de rechter: cao hoeft nog niet worden nageleefd

Taxibedrijf Uber hoeft in afwachting van het hoger beroep in de zaak over of het bedrijf chauffeurs in loondienst moet nemen, de cao nog niet na te leven. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam bepaald. Zo meldt AT5

De rechter bepaalde dat iedere chauffeur die via de Uber-app rijdt valt onder de cao taxivervoer en dat zij in loondienst moeten worden genomen. Het taxibedrijf ging in hoger beroep tegen die uitspraak, omdat zij zelf stellen dat het bedrijf slechts een platform is. 

Omdat het nog onzeker is of de uitspraak van de rechter blijft staan in het hoger beroep en omdat het doorvoeren van de cao een ingrijpende en dure veranderingen zijn, hoeft Uber tot de uitspraak van het hoger beroep de cao nog niet na te leven. 

De uitspraak dat Uber de chauffeurs in loondienst moet nemen, kwam omdat vakbond FNV naar de rechter was gestapt. Zij vinden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen Uber en de chauffeurs en dat de betrokkenheid van Uber veel groter is dan van een bedrijf dat alleen een platform biedt. 

VS Huis van afgevaardigden stemt voor toelating Navo van Finland en Zweden

Het huis van afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft ingestemd met de toelating van Finand en Zweden tot de Navo. Slechts 18 stemmen tegen. 

394 - 18 was de stemverhouding, een overgrote meerderheid voor toelating dus. De tegenstemmers waren allemaal republikeinen.

Hiermee is er door Finland en Zweden weer een stap verder gezet richting lidmaatschap van het bondgenootschap.

VS: omroep Newsmax blijft desinformatie verspreiden over bestorming Capitool

De conservatieve Amerikaanse omroep Newsmax blijft verkeerde informatie verspreiden over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dat is de conclusie van een rapport van NewsGuard, een dienst die gespecialiseerd is in het monitoren van desinformatie.

Volgens Newsguard heeft Newsmax sinds juni dit jaar ten minste 40 maal desinformatie of complottheorieën uitgezonden met betrekking tot de bestorming van het Capitool. Vanaf juni zijn er openbare hoorzittingen gestart in het Huis van Afgevaardigden over de gebeurtenissen op 6 januari 2021 en de rol die de toenmalige president Trump daarin speelde.

De berichtgeving van Newsmax geeft een heel vertekend beeld dan wat er tijdens de hoorzittingen is gezegd wat er op 6 januari is gebeurd, zei NewsGuard. Er is herhaaldelijk beweerd dat slechts een paar honderd relschoppers betrokken waren bij de bestorming van het Capitool en dat ze ongewapend waren. Foto's van de dag laten echter zien dat verschillende relschoppers wapens bij zich droegen en vlaggenmasten als wapens of pepperspray en verdovingsgeweren gebruikten. Volgens het ministerie van Justitie bestormden destijds minstens 2.000 mensen het Capitool.

Volgens de analyse was Newsmax van alle conservatieve Amerikaanse omroepen het actiefst in het verspreiden van desinformatie over de bestorming van het Capitool. Newsmax trekt bijna 200.000 kijkers per dag.

Spookrijder op A9 verstopt zich in tarweveld om aanhouding te voorkomen

In een tarweveld langs de A9 hielden agenten dinsdag 19 juli rond 04.00 uur een spookrijder aan. Automobilisten die daar wel in de juiste richting reden, waren genoodzaakt uit te wijken over de vluchtstrook om aanrijdingen te voorkomen.

Bij de meldkamer kwamen meerdere meldingen binnen dat een automobilist tegen het verkeer inreed. De eerste meldingen kwamen vanaf Boesingheliede. Bij de afslag Zandvoort lagen brokstukken op de weg, mogelijk veroorzaakt door een aanrijding met de spookrijder.

Gealarmeerde agenten zagen ter hoogte van de sportvelden in Spaarndam op de A9 een auto staan met flinke schade aan de voorzijde. De bestuurder bleek over de vangrail gesprongen en rende weg. De bestuurder verstopte zich tussen het tarwe, en werd daar aangehouden. Vanwege het gedrag en de alcohollucht die om de 56-jarige man uit Uithoorn hing, vermoedden de agenten dat de man onder invloed was. Hij weigerde een blaastest. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zit hij nu nog vast. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en er is een rijverbod opgelegd. De auto is weggesleept.

Laten we ons vlees alvast voorgaren in deze hitte?

Of je nu van vlees houdt of niet, de meeste mensen zullen van mening zijn dat dieren voor de slacht goed en netjes behandeld moeten worden.

Waar een in een hete auto achtergelaten hond de media bereikt, zien of horen we alleen op Twitter over de omstandigheden waarin slachtvee tijdens deze hitte wordt getransporteerd.

Pony's halen dan wel terecht het nieuws, maar deze zijn dan ook niet voor de slacht

Uiteraard een particulier iniatief, maar zo kan het dus ook!

Minder vleesaanbiedingen in de supermarkten

Het aantal vleesaanbiedingen is voor het eerst sinds 2015 gedaald. Dat blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Waar het aantal vleesaanbiedingen in het eerste half jaar van 2021 nog een recordhoogte bereikte, is het aantal nu terug op het niveau van 2020. “Hoopvol,” noemt Anne Hilhorst van Wakker Dier deze daling. “Want de overconsumptie van vlees stoppen, kan alleen als supermarkten minder vlees in de uitverkoop zetten.”

Het aantal aanbiedingen voor vlees en vleeswaren daalde bij vrijwel alle supermarktketens. De grootste daling was te zien bij Albert Heijn (-366), Hoogvliet (-249) en Dirk (-203). Drie van de twaalf gemeten supermarktketens deden het juist slechter: bij Plus (+110), Aldi (+75) en Vomar (+18) steeg het aantal vleesaanbiedingen.

Trendbreuk: eerste daling in aantal vleesaanbiedingen
Het aantal vleesaanbiedingen is voor het eerst sinds 2015 gedaald. Dat blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Waar het aantal vleesaanbiedingen in het eerste half jaar van 2021 nog een recordhoogte bereikte, is het aantal nu terug op het niveau van 2020. “Hoopvol,” noemt Anne Hilhorst van Wakker Dier deze daling. “Want de overconsumptie van vlees stoppen, kan alleen als supermarkten minder vlees in de uitverkoop zetten.”

Het aantal aanbiedingen voor vlees en vleeswaren daalde bij vrijwel alle supermarktketens. De grootste daling was te zien bij Albert Heijn (-366), Hoogvliet (-249) en Dirk (-203). Drie van de twaalf gemeten supermarktketens deden het juist slechter: bij Plus (+110), Aldi (+75) en Vomar (+18) steeg het aantal vleesaanbiedingen.

Afbrokkelen
De daling in aanbiedingen is terug te vinden bij zowel kip (-279) als rundvlees (-365) en varkensvlees (-598). Opvallend genoeg bleef het aantal aanbiedingen voor vleesvervangers nagenoeg gelijk (+29). “Het lijkt erop dat supermarkten vooral vlees uitkiezen om minder mee te stunten,” aldus Hilhorst.

Eiwittransitie
Mogelijkerwijs komt dit doordat ze het klimaatakkoord hebben ondertekend waarin staat dat we meer plantaardige eiwitten moeten eten in plaats van dierlijke. “Supermarkten kunnen deze belofte alleen waarmaken door deze vleesdaling snel voort te zetten,” zegt Hilhorst. “Dat is voor het klimaat én de dieren het beste."

Foldermonitor
Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen van supermarkten bij. Voor deze foldermonitor volgt Wakker Dier de grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. Ook vleesaanbiedingen van Deen en Picnic worden meegerekend. Bij de sluiting van supermarktketen Deen medio 2021, werd zij vervangen door Picnic. Deze wisseling heeft geen invloed op de genoemde trends.

PlayStation Plus Extra en Premium updates vandaag beschikbaar

Sony's nieuwe PlayStation Plus Extra en Premium services werden vorige maand gelanceerd. Dit alternatief voor bekende opties zoals Game Pass staat nog in de kinderschoenen, maar krijgt natuurlijk ook maandelijkse updates. Het lijkt erop dat Sony vanaf nu midden in de maand games gaat toevoegen. Stray lijkt deze maand het hoogtepunt.

Leden van PlaySation Plus Extra krijgen vanaf vandaag toegang tot deze games:
- Stray | PS4, PS5
- Final Fantasy VII Remake Intergrade | PS5
- Marvel’s Avengers | PS4, PS5
- Assassin’s Creed Unity | PS4
- Assassin’s Creed IV Black Flag | PS4
- Assassin’s Creed Rogue Remastered | PS4
- Assassin’s Creed Freedom Cry | PS4
- Assassin’s Creed: The Ezio Collection | PS4
- Saints Row IV: Re-Elected | PS4
- Saints Row Gat out of Hell | PS4
- Spirit of the North: Enhanced Edition | PS5
- Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure | PS4
- Jumanji The Video Game | PS4
- Paw Patrol on a Roll! | PS4
- ReadySet Heroes | PS4

Premium-leden krijgen slechts twee nieuwe games:
- No Heroes Allowed! (PSP)
- LocoRoco Midnight Carnival (PSP)

Xenoblade Chronicles 3 Collector's Edition uitgesteld in Europa

De Collector's Edition van Xenoblade Chronicles 3 gaat de releasedatum van 29 juli niet halen. Dat heeft Nintendo via een email aan leden bekendgemaakt. De Collector's Edition, die met een steelbook en een concept-artbook komt, was alleen beschikbaar via My Nintendo Store.

Nintendo zegt dat de CE 'vanwege onvoorziene logistieke problemen' niet geleverd kan worden. Als alternatief zegt Nintendo dat fans de inhhoud van de CE (dus exclusief het spel) in september kunnen kopen. Dan hoeven die fans het spel niet dubbel te kopen als ze per se deze speciale uitgave willen.

Tour: Etappe 16 - De slotweek gaat beginnen

De derde en laatste week van de Tour de France gaat beginnen. Normaliter zou Jonas Vingegaard er prima voor moeten staan, de Jumbo-renner heeft 2:22 minuten voorsprong op Tadej Pogacar en 2:43 op Geraint Thomas, maar de vraag is vooral of hij het hoofd een beetje rustig kan houden.

We vertrekken vanuit Carcassonne, waar zondag de finish lag, om te beginnen aan de slotweek. Een rit van 178,5 kilometer naar Foix, met het zwaartepunt in het laatste stuk: de Port de Lers van dik elf kilometer aan zeven procent en de Mur de Péguère van ruim negen kilometer aan acht procent, twee beklimmingen van de eerste categorie.

Vooral op de Péguère zou wellicht oorlog gemaakt kunnen worden, met name Pogacar moet toch iets gaan doen om tijd terug te pakken. De finish ligt na de afdaling, wat vaak voor leukere actie zorgt dan een finish bergop. Rellende_Rotscholier heeft alles hier uitgebreid voorbeschouwd, inclusief een terugblik op week twee, en vanaf half één kunnen we inschakelen bij Eurosport - de finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: Heet, heter, heetst!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal  

Gister werd de hoogste temperatuur gemeten in het Zeeuwse Westdorpe, vlak bij de Belgische grens. Daar steeg het kwik tot 35,4 graden, meldt Weerplaza. Ook in veel andere delen van het land steeg het kwik ruim voorbij de 30 graden.

Vandaag kan het kwik lokaal stijgen tot de 40 graden. Daarmee bestaat de kans dat het hitterecord van 40,7 graden uit 2019 gaat sneuvelen. In dat jaar waren de enige twee dagen ooit waarop meer dan 40 graden werd gemeten, namelijk op 25 en 26 juli.

Vanwege deze hitte geldt dinsdagochtend tot in de loop van dinsdagavond in het midden en zuiden van ons land code oranje voor zeer hoge temperaturen.

De vooruitzichten voor het komende etmaal:

Vanochtend is het zonnig. Er is weinig wind, aan de kust staat een matige zuidoostenwind.

Vanmiddag is het zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 31°C op de Wadden tot lokaal 39°C in het zuiden. Er staat een matige zuidoostenwind.

Vanavond is er weinig bewolking. Het blijft nog lang warm met in het midden temperaturen van 25°C tot 30°C, in het zuiden van 30°C tot 35°C. Er staat een matige zuidoostenwind.

Het RIVM heeft tevens een smogalarm afgekondigd voor heel Nederland. Deze geldt tot woensdag, dan geldt er een smog waarschuwing.

Prachtige zonsondergang in Den Bosch (Foto:DJMO)
Prachtige zonsondergang in Den Bosch (Foto:DJMO)

Code geel / oranje voor dinsdag 19 juli 22 (Afbeelding:KNMI)
Code geel / oranje voor dinsdag 19 juli 22 (Afbeelding:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

WK-zilver voor zevenkampster Vetter, Barshim pakt hoogspringgoud

Het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft maandagnacht Nederlandse tijd een mooie finalesessie opgeleverd. Nederland was er prima vertegenwoordigd en dat leverde zelfs een medaille op, niet geheel verrassend.

200m mannen, series
Olympisch kampioen Andre de Grasse was al niet in topvorm en moest vanwege COVID-19 zelfs helemaal afzeggen. Wereldkampioen Noah Lyles zat er wel prima bij en was in een simpele 19,98 seconden de snelste, vlak voor zijn jonge Amerikaanse landgenoot Erriyon Knighton en de Dominicaan Alexander Ogando (beiden 20,01 seconden).

Zevenkamp vrouwen
Anouk Vetter ging aan de leiding na zes onderdelen, de Belgische tweevoudig olympisch kampioene Nafissatou Thiam moest zo'n anderhalve seconde goedmaken. Even leek Vetter bij te kunnen blijven, maar dat zat er toch niet in: Thiam liep de 800 meter van haar leven, werd vijfde in een dik persoonlijk record van 2:13,00 minuten en won de zevenkamp met een ijzersterke 6947 punten.

Vetter finishte in een wat matige 2:20,09 minuten en pakte zilver met 6867 punten, wel een Nederlands record. De Amerikaanse Anna Hall won de 800 meter in 2:06,67 en pakte zo brons met 6755 punten. Emma Oosterwegel sloot de zevenkamp met 6440 punten als zevende af.

3000m steeplechase mannen, finale
De finale liep niet helemaal soepel in het begin: in ronde één stond er nog een cameraman op de baan, niet veel later ging de Keniaan Leonard Kipkemoi Bett onderuit. Na een rustig begin werd het tempo na zo'n anderhalve kilometer opgeschroefd door tweevoudig regerend kampioen Conseslus Kipruto uit Kenia en de Ethiopiërs Getnet Wale en Lamecha Girma - hun landgenoot Hailemariyam Amare zat er in de slotfase goed bij, maar ging bij de laatste passage van de waterbak onderuit.

Yemane Haileselassie uit Eritrea pakte even de leiding, maar ook hij werd teruggepakt en in de laatste 200 meter kwam olympisch kampioen Soufiane El Bakkali naar voren. Op de Marokkaan stond in de eindsprint weer geen maat en in 8:25,13 minuten pakte hij na olympisch goud ook de wereldtitel, voor Girma (8:26,01) en Kipruto (8:27,92).

1500m vrouwen, finale
Al heel snel werd duidelijk dat er maar vier dames kans maakten, hoewel Hirut Meshesha uit Ethiopië daar ook af moest haken. Zo ging het tussen haar landgenote Gudaf Tsegay, de Keniaanse tweevoudig olympisch kampioene Faith Kipyegon en de op haar tanden bijtende Schotse Laura Muir. Tsegay leek kans te maken, maar de versnelling van Kipyegon was toch echt te sterk: ze won in een indrukwekkende 3:52,96 minuten, voor Tsegay (3:54,52) en Muir (3:55,28).

Hoogspringen mannen, finale
Mutaz Essa Barshim verkeerde weer eens in uitstekende vorm en de Qatarees liet er geen gras over groeien: na zes sprongen, allemaal probleemloos, was hij als enige over 2,37 meter gesprongen. De Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok deed één poging en probeerde het twee keer op 2,39 meter, maar dat lukte niet: zijn 2,35 meter leverde wel zilver op. Brons was voor de Oekraïner Andriy Protsenko met 2,33 meter.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Yulimar Rojas wint al enige tijd alles wat er te winnen valt en ook nu was dat het geval: met 15,47 meter sprong de Venezolaanse wereldrecordhoudster de wedstrijd op slot, ze kwam er zelf ook neit meer overheen. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts pakte 14,89 meter in haar eerste sprong het zilver, de Amerikaanse Tori Franklin pakte met 14,72 meter het brons.

Discuswerpen vrouwen, kwalificatie
Jorinde van Klinken begon niet heel lekker, hoewel haar eerste worp van 62,15 meter uiteindelijk ook genoeg bleek te zijn. Ze deed er in haar laatste poging nog wel een forse schep bovenop: met 65,66 meter hoefde ze uiteindelijk alleen de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman voor zich te dulden, die na twee foutworpen eindigde met 68,36 meter.

Ex-topadviseur Trump, Steve Bannon, staat terecht wegens minachting congres

Steve Bannon, de voormalige topadviseur en campagneleider van Donald Trump, staat terecht omdat hij weigerde mee te werken met de congrescommissie die de aanslag op het Amerikaanse Capitool onderzoekt.

Op maandag begon de juryselectie in het proces van de 68-jarige in een rechtbank in Washington DC.

De man die ooit werd gezien als het brein achter de presidentsoverwinning van Trump in 2016, werd in november beschuldigd van twee aanklachten wegens minachting van het Congres.

Hij had geen gehoor gegeven aan dagvaardingen waarin hij werd gevraagd om zte getuigen en relevante documenten in te leveren over zijn betrokkenheid bij de pogingen om de verkiezingsnederlaag van Trump in 2020 aan te vechten en de protesten te organiseren die uitliepen op de gewelddadige bestorming op het Capitool op 6 januari 2021.

De commissie is met name geïnteresseerd in de communicatie van de heer Bannon met de heer Trump in de dagen vóór de aanval, en de "war room"-bijeenkomsten die hij in een hotel in de buurt van het Witte Huis hield met andere sleutelfiguren als onderdeel van de laatste wanhopige poging om de certificering van de overwinning van Joe Biden te blokkeren.

De heer Bannon waarschuwde op 5 januari in zijn populaire podcast dat de volgende dag "de hel" zou losbarsten.

De commissie dagvaardde Bannon voor het eerst in september 2021. De volgende maand stemde de commissie voor vervolging wegens minachting van het Congres omdat Bannon weigerde mee te werken.

Op dat moment reageerde Bannon provocatief en zei: "We halen het Biden regime neer." Toen de datum van het proces naderde, zei hij op zijn podcast dat zijn juridische strategie zou inhouden dat hij zijn vijanden "middeleeuws" zou gaan benaderen.

Maar in de rechtszaal werd de grootspraak van Bannon opzij geschoven. De opties voor zijn verdediging zijn beperkt door rechter Carl Nichols, een door Donald Trump aangestelde rechter.

Bannon wilde beweren dat zijn contacten met Trump onder executive privilege vielen, een rechtsbeginsel dat bepaalt dat communicatie tussen presidenten en hun adviseurs beschermd is tegen openbaarmaking om openhartig advies mogelijk te maken.

Hij beweerde ook dat de dagvaardingen van de congrescommissie ongeldig waren omdat de enige betrokken Republikeinen waren benoemd door de Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi.

Rechter Nichols oordeelde echter dat de heer Bannon geen overheidsambtenaar was, maar een particulier, en dat hij daarom geen aanspraak kon maken op executive privilege. Hij oordeelde dat de dagvaardingen van de commissie geldig waren en verwierp ook de pogingen van de heer Bannon om Democratische leden van het Congres op te roepen om te getuigen.

De enige verdediging van Bannon tijdens het proces kan zijn dat de uiterste termijn die de commissie had gesteld voor het naleven van de dagvaardingen niet duidelijk was.

"Wat heeft het voor zin om naar de rechter te stappen als je jezelf niet kunt verdedigen?" vroeg een van de advocaten van Bannon aan Nichols na zijn uitspraak. "Mee eens," antwoordde de rechter.

Vorige week verklaarde de heer Bannon zich bereid om voor de onderzoekscommissie te getuigen - bij voorkeur in een openbare hoorzitting - nadat de heer Trump een brief had vrijgegeven waarin hij afzag van eventuele executive privilege-kwesties in de zaak. De commissie en de aanklagende advocaten van justitie hebben echter vraagtekens geplaatst bij de oprechtheid van deze stap en hebben gezegd dat zij de poging zien als een laatste wanhopige poging om een proces te vermijden of een reden voor vrijspraak aan te dragen.

Vanwege de beperkte omvang van deze zaak, zou het proces van de heer Bannon binnen een paar dagen moeten zijn afgerond.

"Het gaat erom of hij een dagvaarding kreeg, of hij ervan wist en of hij kwam opdagen toen hij wist dat hij aanwezig moest zijn," zei openbaar aanklager Amanda Vaughan vorige week.

Als Bannon wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf van minimaal 30 dagen en maximaal een jaar en een boete variërend van 100 tot 100.000 dollar voor elk van de twee aanklachten wegens minachting. Als Bannon zijn zaak verliest, zal hij waarschijnlijk in beroep gaan tegen de eerdere uitspraken van de rechter.

Minachting van het Congres-zaken zijn een zeldzaamheid in de moderne Amerikaanse politiek, deels omdat de omstandigheden vaak politiek geladen zijn.

De regering Obama weigerde gevolg te geven aan minachtingsaanklachten die tegen haar ambtenaren waren ingediend door het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden, net zoals de Republikeinse regering George W Bush dat deed toen de Democraten in het Huis soortgelijke acties ondernamen.

Deze vervolging wordt gezien als een test van de macht van de commissie van 6 januari om haar onderzoek kracht bij te zetten, ook al zal een succesvolle veroordeling weinig doen om de voormalige adviseur te dwingen te getuigen of de gevraagde documenten te verstrekken.

De heer Bannon is een van de vier voormalige medewerkers van Trump die door de commissie van 6 januari zijn aangeklaagd wegens minachting. Eén, handelsadviseur Peter Navarro, is in staat van beschuldiging gesteld. Het ministerie van Justitie heeft onlangs aangekondigd dat het geen aanklacht zal indienen tegen de andere twee, voormalig stafchef Mark Meadows en communicatiechef Dan Scavino, van wie de ambtenaren van het ministerie van Justitie naar verluidt dachten dat zij meer plausibele aanspraken op executive privilege hadden.

Dit is niet de eerste keer dat de heer Bannon wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een strafrechtelijke veroordeling. In augustus 2020 werd hij aangeklaagd voor fraude en het witwassen van geld vanwege zijn betrokkenheid bij het inzamelen van geld voor de bouw van een muur op privéterreinen langs de grens tussen de VS en Mexico. Trump verleende Bannon gratie voor de vermeende misdaden in een van zijn laatste dagen als president.

Dinsdag 19 juli smogalarm in heel Nederland

Op dinsdag 19 juli is er net als in de afgelopen dagen in heel Nederland kans op smog door ozon. Hoewel de onzekerheid nog groot is, verwacht het RIVM dat de luchtkwaliteit in heel Nederland dan “zeer slecht” kan zijn. Daarom geeft het RIVM voor die dag een smogalarm af. Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl een smogwaarschuwing vooral gericht is op/aan gevoelige groepen.

Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Klachten
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Ozonverwachting voor komende dagen
Op woensdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt woensdag een smogwaarschuwing - in plaats van een smogalarm- voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van woensdag neemt de kans op regenbuien toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties geleidelijk omlaag zullen gaan en waarschijnlijk donderdag onder de waarschuwingsdrempel zakken.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon
In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM geeft dan een waarschuwing. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Meer informatie

  • Actuele en verwachte smogniveaus vindt u op luchtmeetnet.nl en NOS Nederlandse Omroep Stichting-Teletekst pagina’s 711 en 712.
  • Op https://www.rivm.nl/lucht/overschrijdingen zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten.
  • Meer informatie over smog staat in het dossier op rivm.nl
  • Informatie over longziekten en luchtvervuiling vindt u bij het Longfonds

Vanaf 1 oktober stoppen gemeenten met noodopvang asielzoekers

Per 1 oktober steunen gemeenten en veiligheidsregio's het kabinet niet langer in de asielcrisis. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsraad Hubert Bruls vanavond. "Dit is niet een crisis maar een structureel probleem."

"Gemeenten en veiligheidsregio's zijn niet opgericht om vluchtelingen op te vangen", zei Bruls na afloop van het beraad. "Dat is het COA. We moeten een streep in het zand trekken. De verantwoordelijkheid moet worden overgedragen aan het rijk." De met de gemeenten gemaakten afspraken over crisisopvang lopen tot 1 oktober en daarna stoppen de gemeenten met de noodopvang volgens Bruls.

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit al maanden overvol waardoor er onmenselijke situaties ontstaan. Bijna elke dag moeten vluchtelingen buiten slapen en in sommige gevallen moesten mensen gedwongen op een stoel slapen.

Grote streamingdiensten moeten meer investeren in Nederlandse producties

Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland, moeten 4,5% van hun jaaromzet gaan investeren in Nederlandse series, films en documentaires. Dit staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel is een van de maatregelen die Uslu neemt om de productie en zichtbaarheid van Nederlandse films, series en documentaires te versterken.

Staatssecretaris Uslu: “Streamingdiensten zijn steeds populairder en het aanbod van buitenlandse films, series en documentaires groeit. Dat mag niet ten koste gaan van Nederlandse verhalen. Met dit wetsvoorstel zeggen we: heb je als streamingdienst succes op de Nederlandse markt, dan moet je ook bijdragen aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers genieten van prachtige producties van eigen bodem.”

4,5% van de omzet bij een jaaromzet van 30 miljoen euro
Het wetsvoorstel verplicht streamingdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan 30 miljoen euro om 4,5% van hun omzet te investeren in Nederlandse films, series en documentaires. Die investering houdt bijvoorbeeld in dat ze zelf een Nederlandse titel (co)produceren, of een bestaande, recente Nederlandse productie aankopen en aanbieden. Een deel van de investering moet ten goede komen aan onafhankelijke producenten om te zorgen voor een divers aanbod.

Versterking productie en zichtbaarheid
In 2022 stimuleert Uslu de productie van Nederlandse films, series en documentaires ook op andere manieren. Ze stelt 11,5 miljoen euro beschikbaar voor de zogenaamde Production Incentive High-end series, een regeling van het Filmfonds voor series met die relatief duur zijn om te produceren. Series die eerder van de regeling gebruik hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld Vliegende Hollanders en Het Verhaal van Nederland. Ook investeert ze 1 miljoen zodat 18 Nederlandse speelfilms eerder en langer voor iedereen te zien zijn op de publieke omroep.

Sinds de coronacrisis dekken verzekeraars niet langer risico’s die te maken hebben met pandemieën. Uslu reserveert 5 miljoen euro om dit op te vangen voor onafhankelijke producties die niet door het Filmfonds gefinancierd worden.

Ten slotte stelt Uslu 6 miljoen euro beschikbaar waarmee filmtheaters hun digitale projectoren kunnen vervangen. Mede door de coronacrisis hebben de filmtheaters niet genoeg middelen om dit zelf te bekostigen. Dat terwijl filmtheaters onmisbaar zijn om (Nederlandse) films te vertonen, en om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met cultuur.

Mensen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning niet langer recht op gemeentelijke opvang

Het overgrote deel van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn mensen met de Oekraïense nationaliteit. Dit geldt echter niet voor iedereen die vanuit Oekraïne naar Nederland komt. Voor de mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne, bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten, geldt dat zij in Nederland vanaf 19 juli niet langer vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dit geldt ongeacht of zij rechtstreeks uit Oekraïne komen, in hun eigen land zijn geweest of via een ander EU-land komen.

Dit betekent dat deze zogeheten ‘derdelanders’ niet langer aanspraak kunnen maken op gemeentelijke opvang, leefgeld, onderwijs en medische zorg.

Wijziging voor derdelanders met tijdelijke verblijfsvergunning
Veiligheidsregio’s, gemeenten en de IND laten weten dat zij een toename zien in het aantal derdelanders dat vanuit andere Europese landen naar Nederland komt. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid omdat zij in Nederland – anders dan in die landen – vallen onder de RTB en daarmee uitgebreidere voorzieningen krijgen. Ook ontvangt het kabinet signalen dat er mogelijk misbruik wordt gemaakt van de bescherming die onze wet biedt. Deze signalen gaan vooral over derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning, zij komen doorgaans uit veilige landen. Het kabinet wil gemeenten niet onnodig extra belasten en daarnaast tegemoet komen aan de wens van de Tweede Kamer hierover. Daarom heeft het kabinet besloten om derdelanders die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne niet langer te laten vallen onder de RTB en de rechten die hierbij horen, tenzij het een persoon is die onder de internationale beschermingsrichtlijn valt.

Staatssecretaris van der Burg: 'Het is van groot belang dat we bescherming bieden aan de mensen die niet veilig zijn in hun eigen land, tegelijkertijd willen we gemeenten niet overbelasten. Met deze wijziging blijven we de opvang en voorzieningen richten op de mensen die dit nodig hebben.’

Niet met terugwerkende kracht
Bovenstaande wijziging geldt niet met terugwerkende kracht. Dit betekent dat alle mensen die in Oekraïne recht hadden op verblijf en zich vóor 19 juli hebben ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP), recht blijven houden op de bescherming die hoort bij de RTB tot 4 maart 2023.

Ondersteuning IND
Om te kunnen kijken of iemand valt onder de RTB, moeten gemeenten gaan kijken wat voor verblijfstatus de persoon in kwestie in Oekraïne had. Voor deze beoordeling worden locaties opgezet en ondersteunt de IND de gemeenten. Een deel van de mensen die niet langer in aanmerking komt voor bescherming door de RTB, zal kiezen voor terugkeer naar het land van herkomst. Als zij dat willen, krijgen ze hierbij hulp van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Een deel van de derdelanders die naar Nederland komt zal de normale asielprocedure willen doorlopen, met een toename van het aantal asielaanvragen als gevolg. Hiervoor treffen de IND en andere betrokken partijen eveneens voorbereidingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.