Toch boerenprotest vierdaagse: één trekker en max 50 man toegestaan bij intocht

Jippie

De voorzieningenrechter hield de noodverordening van de gemeente Nijmegen, waartegen Farmers Defence Force in bezwaar ging, vanochtend in stand. Tractoren en landbouwvoertuigen blijven verboden in de stad gedurende de intocht. In de zitting is wel overeengekomen dat onder voorwaarden een kleinschalig alternatief voor de demonstratie langs de wandelroute op de St. Annastraat wordt toegestaan.

Farmers Defence Force had dinsdagmiddag, voorafgaand aan de zitting bij de voorzieningenrechter op woensdagochtend, een alternatief plan ingediend bij de gemeente Nijmegen om te demonstreren tijdens de intocht van de 4Daagse. De boeren willen langs de route agrarische producten zoals zuivel en gladiolen uitdelen aan wandelaars.

Voorwaarden
Voor dit doel staat de gemeente ondanks de noodverordening één tractor met koelwagen toe, en maximaal 50 personen (die het parcours niet mogen betreden vanwege de veiligheid en doorstroming). Hiervoor zal de gemeente een locatie reserveren langs de route, in het eerste deel van de St. Annastraat waar de wandelaars vanuit Heumen Nijmegen binnenkomen, na de kruising met de Scheidingsweg. Andere tractoren en landbouwvoertuigen blijven niet toegestaan in Nijmegen, zoals vermeld in de noodverordening.

Burgemeester Bruls: “Onze zorg is steeds geweest dat de 4Daagse ongehinderd, veilig en feestelijk doorgang kon vinden. In dat licht is het goed dat de rechter de noodverordening in stand heeft gehouden. Tegelijkertijd is demonstreren een grondrecht, mits dit veilig en verantwoord kan. Daarom ben ik, onder duidelijke voorwaarden, akkoord met dit kleinschaliger alternatief. Ik verwacht wel van iedereen dat zij zich aan de afspraken houden.”

Eerder plan
FDF had eerder bij de gemeente gemeld tijdens de intocht met 500 tractoren en een podium te willen demonstreren, zo dicht mogelijk bij de finish voor de wandelaars. In gesprekken met hen is duidelijk gemaakt dat een demonstratie van die omvang, op die plaats op dat moment fysiek onmogelijk en onveilig is. Uit voorzorg geldt inmiddels een noodverordening. Ook andere gemeenten hadden aangegeven dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is. Aan FDF is toen ook gemeld dat over kleinschaliger uitingen langs de route overlegd kon worden.

Behalve de melding van de FDF-demonstratie op vrijdag bleek uit politie-informatie en uit openbare bronnen dat ook andere oproepen plaatsvinden voor boerenprotestacties met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en 4Daagsemarsen in Nijmegen; daarom is er tijdens de andere dagen van de 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten een noodverordening van kracht in en rond het centrum van Nijmegen. Deze noodverordening gaat vrijdag 15 juli om 20.00 uur in en loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur en wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Nijmegen.

Burgemeester Bruls: “Deze beslissing is mij zwaar gevallen. De 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet. Ik heb de komende week samen met de organisatoren en de hulpdiensten de zorg voor al die honderdduizenden mensen die Nijmegen bezoeken. Deze maatregel kan in noodgevallen daarbij helpen”.

Vandaag spotten DJMO en qltel al enige boeren langs de route van de vierdaagse:

Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)
Vierdaagse 2022 1e dag 12 u boeren deelden appeltaartjes uit ( foto: DJMO)

Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)
Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)

Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)
Vierdaagse 2022 eerste dag boeren langs de route (Foto:DJMO)