FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 juni 2022

Random Pics van de Dag #650

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse Douane viert 425-jarig bestaan

De Nederlandse Douane viert vandaag haar 425-jarig bestaan. De koning was aanwezig bij de viering in de theaterHangaar in Katwijk. Tijdens de viering staat de Douane stil bij haar rijke geschiedenis en de innovaties van nu die kenmerkend zijn voor haar werkwijze.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft de koning een banier aan de douane toegekend. Een banier, ook wel eredoek genoemd, is de hoogste vorm van erkenning voor een organisatie door het koningshuis.

Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane, is trots op de douane-banier: “Al honderden jaren lang zetten douaniers zich met hart en ziel in voor de bescherming van ons land. Daarbij past een banier als symbool van de verbondenheid met de Nederlandse samenleving.”

De directeur-generaal van de Douane ontvangt de banier uit handen van staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën – Toeslagen en Douane.

De staatssecretaris benadrukt het belang van de Douane voor de Nederlandse samenleving.

“Of het nu gaat om het handhaven van de sancties tegen Rusland, het efficiënt verwerken van de goederenstroom of het aanpakken van ondermijnende criminaliteit: de Douane is al 425 jaar onmisbaar voor Nederland,” stelt De Vries. “De Douane is en blijft een belangrijke en innovatieve speler op het wereldtoneel die ondanks haar hoge leeftijd goed is voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.”


Nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen per 1 januari 2023

Het wetsvoorstel Nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen is vandaag door de Eerste Kamer aanvaard. Belangrijkste doel van dit wetsvoorstel is het creëren van mogelijkheden om tijdig voor de vaststelling van de uitslag van een verkiezing eventuele (tel)fouten te constateren en op een transparante en controleerbare manier te corrigeren. De nieuwe wet treedt per 1 januari 2023 in werking en geldt daarmee bij de gecombineerde provinciale staten- en waterschapsverkiezingen in maart van dat jaar.

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Dit wetsvoorstel zorgt voor een belangrijke verbetering in de procedure voor de vaststelling van de uitslag van verkiezingen. Er komt meer gelegenheid voor het corrigeren van eventuele (tel)fouten, en het telproces wordt beter controleerbaar.”

Gemeentelijk stembureau
Straks wordt in elke gemeente voor elke verkiezing door het college van burgemeester en wethouders een gemeentelijk stembureau (GSB) ingesteld om de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vast te stellen. Gemeenten krijgen de keuze uit 2 manieren van het tellen van de stemmen. Het tellen van de stemmen is altijd openbaar. De eerste manier is dat de stembureaus op de avond van de stemming een complete telling uitvoeren. Het GSB controleert de volgende dag, in het openbaar en op een centrale locatie, de processen-verbaal van alle stembureaus, en telt de stemmen opnieuw als het stembureau fouten heeft gemaakt, of als er onverklaarde telverschillen zijn. De tweede manier is dat de stembureaus op de avond van de stemming alleen tellen hoeveel stemmen er op elke partij zijn uitgebracht. De stemmen op de kandidaten worden nog niet geteld. Dat gebeurt de volgende dag, door het GSB, in het openbaar en op een centrale locatie met een nieuwe ploeg tellers. Dit wordt ook wel centraal tellen genoemd.

Nadat het GSB de uitslag op gemeenteniveau heeft vastgesteld, worden alle processen-verbaal gepubliceerd op de gemeentelijke website. Zo kunnen belangstellenden nagaan hoe er in hun stembureau is gestemd. Als zij fouten ontdekken in een of meer processen-verbaal, kunnen zij die melden bij het centraal stembureau. Het centraal stembureau, dat ook een aantal controletaken krijgt, kan het GSB opdragen om eventuele fouten te corrigeren. Nadat dit is gebeurd, stelt het CSB de uitslag van de verkiezing vast. Gemeenten zullen jaarlijks ruim €3 miljoen extra ontvangen voor de uitvoering van dit wetsvoorstel.

Verkiezingskandidaten niet langer lid van stembureau
Met deze wet is ook geregeld dat kandidaten die meedoen aan een verkiezing niet langer lid kunnen zijn van een stembureau voor diezelfde verkiezing. Daarmee wordt (de schijn van) verstrengeling van persoonlijke belangen tegengegaan. Ook zittende leden van het orgaan waarvoor de verkiezing wordt gehouden kunnen niet langer lid zijn van een stembureau. Zo wordt voorkomen dat zij een oordeel moeten vellen over het verloop en de geldigheid van een verkiezing waarbij zij zelf betrokken waren.

Daarnaast wordt de termijn tussen de dag van de stemming en de eerste samenkomst van de nieuwgekozen leden van het orgaan waarvoor de verkiezing is gehouden, verlengd van 8 naar 14 dagen. Deze verlenging is nodig om iedereen die een rol heeft in het proces van uitslagvaststelling, de gelegenheid te geven om zijn of haar taken goed te vervullen.

Duitsland overweegt aanpassing snelheidslimiet en autoloze zondagen

In een poging de alsmaar stijgende brandstofprijzen te drukken wil de Duitse SPD drastische maatregelen nemen. Het ongelimiteerd racen op de autobahn en rond tuffen op zondag moet volgens de partij in de ban. Zo meldt AutoBahn.

SPD-leider Saskia Esken heeft kritiek op het effect van accijnsenverlaging van brandstof tot nu toe en acht tijdelijke snelheidsbeperkingen en rijverboden noodzakelijk als de olie- en benzineprijzen zo hoog blijven. "Het feit dat de minerale-oliemaatschappijen deze prijsverlaging niet volledig aan de consument doorberekenen, klopt van geen kant", aldus Esken in de "Tagesspiegel".

De door de FDP doorgedrukte belastingverlaging op benzine en diesel kost de belastingbetaler ongeveer drie miljard euro, maar wordt niet overal volledig doorberekend aan de automobilisten.

Als de brandstofprijzen zo hoog blijven, kunnen hardere maatregelen niet worden uitgesloten, benadrukte Esken. Eén instrument naast de antitrustwetgeving is de Energy Security Act van 1975, die werd aangenomen als reactie op de oliecrisis en die de coalitie nu heeft gewijzigd. "Het biedt de overheid de mogelijkheid tijdelijke maatregelen te gelasten, zoals een rijverbod op zondag - de ouderen weten het nog - of een tijdelijke snelheidsbeperking," benadrukte Esken. "Maar ook prijsplafonds of - in het meest extreme geval - bedrijven in kritieke energievoorzieningsinfrastructuren voor een beperkte periode onder curatele stellen".

Dreigende 'tamponcrisis' in Verenigde Staten

Volgens berichten in de media zijn hygiëne- en menstruatieproducten zoals tampons de laatste tijd schaars geworden in de VS. Gezien knelpunten in sommige regio's zijn de prijzen de afgelopen weken in sommige gevallen sterk gestegen.

Dat meldt onder meer het nieuwsportaal Bloomberg. De Democratische Amerikaanse senator Maggie Hassan riep de grote fabrikanten per brief op om "onmiddellijk actie te ondernemen". Onder meer Procter & Gamble, Edgewell en Kimberly-Clark hebben al laten weten dat ze werken aan het vergroten van hun productiecapaciteit.

De redenen voor het ontbreken van tampons zijn legio, wordt gezegd. Tekorten aan grondstoffen als gevolg van onder meer de droogte in Texas, inflatie en ketenproblemen worden genoemd. Ook de oorlog in Oekraïne speelde een rol. Rusland en Oekraïne exporteren gewoonlijk de meststoffen die worden gebruikt voor de katoenteelt.

'Dreigende tamponcrisis' (Foto:Pixabay)
'Dreigende tamponcrisis' (Foto:Pixabay)

Waarom huizen verduurzamen slecht is voor de mus, gierzwaluw en vleermuis

Huizen bouwen en verduurzamen: het heeft hoge prioriteit. Toch kleven daar nadelen aan voor bepaalde diersoorten. De vleermuis, mus en gierzwaluw verliezen namelijk hun verblijfsplaatsen. Die kruipen graag in kieren, spouwen of onder dakpannen. De gemeente Apeldoorn werkt succesvol met een zogeheten 'soortenmanagementplan' om de stadsdieren toch te kunnen behouden.

Assassin's Creed viert 15 jaar bestaan

Ubisoft heeft in een stream van alles aangekondigd, behalve een nieuwe Assassin's Creed, die proberen ze nog tot september geheim te houden. Een gratis weekend van Assassin’s Creed Origins luidt de festiviteiten in en de komende maanden kunnen spelers verrassingen, samenwerkingen, beloningen, community-activiteiten en méér ontdekken.

Spelers krijgen toegang tot nieuwe gratis content in Assassin’s Creed Valhalla, dankzij de ondersteuning van Year 2, met de terugkeer van festivals, het Mastery Challenge Pack 2, de Armory-functie en nieuwe grotten om te verkennen. Ook kunnen spelers deze zomer gratis deelnemen aan Odin’s rogue-lite geïnspireerde reis naar de regio Nilfheim met de nieuwe gamemodus The Forgotten Saga, die een nieuwe kijk biedt op de gameplay. Fans kunnen zich aan het einde van het jaar verheugen op nog een laatste verrassing, waarbij de Assassin’s Creed-teams de laatste episode van het verhaal van Eivor onthullen als gratis hoofdstuk voor alle spelers.

De Assassin’s Creed-teams nodigen alle spelers uit om zich in september bij hen aan te sluiten om de toekomst van Assassin’s Creed te onthullen tijdens een zeer speciaal evenement.

Medic schiet er op los in Apex Legends shortmovie

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben vandaag de nieuwste Stories from the Outlands-trailer van Apex Legends uitgebracht, getiteld "Family Business".

De trailer vertelt het verhaal van Ajay Che (ook wel Lifeline genoemd), die als lid van het Frontier Corps altijd geprobeerd heeft zich te onderscheiden van haar beruchte familie van oorlogsprofiteurs. Samen met haar jeugdvriend Octavio Silva (ook wel Octane genoemd) doet ze er alles aan om een lading medicijnen te vinden en de wereld te redden.

Apex Legends is een free-to-play hero shooter, waarin legendarische personages strijden om glorie, roem en fortuin aan de rand van de Frontier. Speel de game nu gratis op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc via Origin en Steam.

Tripadvisor: rondvaart door Amsterdamse grachten is beste ervaring ter wereld

Terwijl in de Stopera koortsachtig wordt nagedacht over hoe de groei van het aantal toeristen naar de stad Amsterdam kan worden geremd, heeft reizigerswebsite Tripadvisor een rondvaart met een open boot door de Amsterdamse grachten uitgeroepen tot de beste algemene ervaring ter wereld. Zo meldt AT5

Dat blijkt uit de Travelers Choice Awards van de reizigerssite. Amsterdam laat daarmee activiteiten zoals een quadbiketour door de duinen van Dubai, een kayaktour door het kristalheldere water van Florida, de Inca Trail naar Machu Picchu in Peru en raften op een van de wildste rivieren van Brazilië achter zich.

Tripadvisor zegt zich te baseren op de meningen van reizigers die de activiteiten hebben gedaan tussen 1 mei 2021 en 30 april 2022. "Ervaar de schoonheid van de Amsterdamse grachten door op deze schilderachtige cruise te gaan. Passeer het Anne Frank Huis, de Jordaan, het Woonbootmuseum, het Leidsplein, het Rijksmuseum, De Duif en nog veel meer", zo staat te lezen.

Uit prognoses van de gemeente blijkt dat het aantal toeristenovernachtingen in 2024 uitkomt op 19,4 tot 22,8 miljoen. Dat is net onder of zelfs boven de door de gemeente vastgestelde grens van 20 miljoen overnachtingen. Het stadsbestuur heeft toegezegd om voor het einde van het jaar met een plan te komen hoe het aantal toeristenovernachtingen kan worden afgeremd.

Tripadvisor is een internationale website waarop reizigers hun beoordelingen en foto's kunnen delen van steden en bezienswaardigheden. De Travelers Choice Awards worden jaarlijks uitgereikt en krijgen internationaal vaak veel belangstelling.

Concertorganisator hoopt Stones-concert dit jaar nog in te halen

Het is de bedoeling dat het concert van de Rolling Stones nog dit jaar ingehaald wordt, zegt een woorvoerder van concertorganisator Mojo tegen Het Parool. "We werken met man en macht aan het vinden van een datum."

Het concert van de 60-jarige Britse band had eigenlijk gisteren plaats moeten vinden. Omdat zanger Mick Jagger positief testte op corona, ging dat op het allerlaatste moment niet door. Tot grote teleurstelling van Stones-fans.

Het betekent ook dat Jagger een aantal dagen in quarantaine moet. De woordvoerder van Mojo bevestigt dat hij die periode in Amsterdam doorbrengt. Zaterdag zouden de Stones in het Zwitserse Bern spelen, maar ook dat concert gaat dus niet door.

Het inhaalconcert hoopt Mojo dit jaar nog op te tuigen. Gezien de andere evenementen die gepland staan en de wedstrijden die Ajax vanaf half augustus weer gaat spelen, lijkt dat nog een hele uitdaging.

Brundle: "Mercedes moet gewoon de rijhoogte aanpassen"

Velen zagen Lewis Hamilton na afloop van de Grand Prix van Azerbeidzjan met moeite uit zijn W13 klimmen. De Brit klaagde tijdens de wedstrijd steen en been over fysieke klachten en greep na het uitstappen zichtbaar naar zijn rug. Martin Brundle denkt niet dat de zevenvoudig wereldkampioen zich aanstelde, maar stelt ook dat Mercedes een politiek spel speelt om een reglementsverandering af te dwingen.

"De coureurs zitten ontzettend laag in de wagen en de rug krijgt het aardig te verduren als de bolide de grond raakt. Ik wil het klagen van Hamilton niet bagatelliseren, want het zag er pijnlijk uit. Het had me echter verrast als hij hierdoor een race moest missen", is Brundle van mening. 

Hoewel de co-commentator van Sky Sports dus niet gelooft dat Hamilton een toneelstuk opvoerde, is hij wel van mening dat Mercedes hiermee hoopt de Formule 1 onder druk te zetten om de zaken te veranderen. Het team uit Brackley wordt het meest geplaagd door porpoising en heeft baat bij een reglementsverandering: "Ik denk ook dat het team het hard speelt. Ze zien de regels graag veranderen. Sommige wagens hobbelen nog een beetje en sommigen helemaal niet meer. De Mercedes is wat dat betreft echt een slechte wagen. De andere teams vinden dan ook dat het een probleem is van Mercedes, niet van de Formule 1".

De oplossing? Als het aan Brundle ligt, is het simpel: "Om het probleem te verminderen kunnen ze de rijhoogte aanpassen, maar dat gaat ten koste van de performance, want ze willen de wagen zo laag en zo stijf mogelijk. Ze krijgen het nu in ieder geval niet voor elkaar met een auto die best prima is".

Brundle: "Mercedes moet gewoon de rijhoogte aanpassen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Brundle: "Mercedes moet gewoon de rijhoogte aanpassen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Arts-microbioloog Jaap Goudsmit zeer kritisch op kabinetsplannen corona

Het kabinet presenteerde gisteren de langverwachte langetermijnstrategie voor COVID-19. In de ogen van arts-microbioloog Jaap Goudsmit is hier echter eerder geen sprake van een plan, maar van een 'visie' die 'onvoldoende is'. Zo sprak hij dinsdagmorgen bij Sven op 1 op NPO Radio 1. Meer hierover bij WNL.

Het plan van zorgminster Ernst Kuipers en co. is 'te ingewikkeld', volgens Goudsmit. “Het betekent dat je eerst moet weten wat er gebeurt. Het duurt een hele tijd voordat je dat weet en dan ben je weer te laat.” Benader corona zoals griep, preventief optreden en niet achter de feiten aanlopen.

Leven met Gilles de la Tourette: niet alleen maar schelden

Wie denkt aan het syndroom van Gilles de la Tourette denkt al snel aan iemand die heel veel scheldt. Dat blijkt echter de minst voorkomende tic te zijn en dus wil Stichting Gilles de la Tlourette middels een campagne meer bekendheid geven aan het syndroom.

"Stop daar nou eens mee", is het ergste wat je tegen iemand kunt zeggen met het syndroom van Gilles de La Tourette. Dat zegt Hedy Uijting van de Stichting Gilles de La Tourette. Voor kinderen betekent dat namelijk dat ze niet meer toekomen aan leren en alleen nog bezig zijn met proberen hun tics te onderdrukken. Daarom starten we deze maand met een campagne: "Een tikkeltje anders is heel normaal".

Is de eerste divisie betaald voetbal aan nieuwe spelregels toe?

De directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee, baarde vorige week opzien met uitspraken over een pilot met nieuwe spelregels in de Eerste Divisie van het betaald voetbal. Het zou daarbij gaan om: ingooien wordt intrappen, het dribbelen bij een vrije trap is toegestaan, een 5-minutenstraf bij een gele kaart, teams mogen onbeperkt wisselen en een zuivere speeltijd van 60 minuten. Volgens de KNVB is er van deze plannen geen sprake. In het amateurvoetbal wordt overigens wel geëxperimenteerd met nieuwe regels.

Kan de Keukenkampioendivisie wel nieuwe spelregels gebruiken?

Spelregels voetbal ( Foto:Pixabay)
Spelregels voetbal ( Foto:Pixabay)

Veroordeling 4 personen voor vechtpartij bij illegale anti-coronademonstratie

De politierechter veroordeelt 4 personen (een 62-jarige man uit IJsselstein, een 35-jarige man uit Amsterdam, een 54-jarige man uit Spijkenisse en een 52-jarige man uit Delft) voor het openlijk plegen van geweld op 8 mei 2021 in Barneveld. Zij krijgen een taakstraf opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De politierechter veroordeelt de 62-jarige man ook voor mishandeling. Een 42-jarige man uit Leeuwarden spreekt de rechtbank vrij.

Op 8 mei 2021 in Barneveld was er een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar waren veel personen bij aanwezig. De burgermeester had de demonstranten verboden om naar het centrum van Barneveld te komen. De Mobiele Eenheid (ME) was aanwezig om het verbod te handhaven. Bij de Spoorstraat was de ME bezig met het vormen van een linie toen een grote groep demonstranten naderde. Het merendeel van de personen van de groep droeg donkere kleding en geheel of deels gezichtsbedekkende kleding. Vervolgens ontstond er een vechtpartij. Er werd onder andere geslagen en geschopt met onder meer vlaggenstokken en stalen pijpen. Er werd geprikt met paraplu’s, er werden stenen gegooid, er werd aan helmen en schilden getrokken en een wapenstok afgepakt. Sommige ME’ers werden naar de grond gewerkt, waarna ze verder werden geslagen en geschopt.

ME’ers
3 ME’ers hebben een slachtofferverklaring tijdens de zitting voorgelezen of laten voorlezen. Daarin hebben zij de lichamelijke en psychische gevolgen van de vechtpartij beschreven. Er zijn 6 ME’ers die een schadevergoedingsverzoek hebben ingediend. De politierechter wijst in totaal 7.800 euro toe. De 4 mannen moeten dit samen betalen.

Strafbepaling
De politierechter legt aan de 62-jarige man en aan de 35-jarige man een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op. De 54-jarige man krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Aan de 52-jarige man legt de rechter een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op. Voor het voorwaardelijke gedeelte van de straf geldt voor alle personen een proeftijd van 3 jaar.

Vrijspraak
De politierechter spreekt de 42-jarige man vrij, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij betrokken was bij de vechtpartij.

Een op de zeven mensen besmet met door teken overgedragen ziekte

Volgens een onderzoek is wereldwijd al ongeveer één op de zeven mensen besmet met de door teken overgedragen ziekte van Lyme. Centraal-Europa heeft met 20 procent het hoogste besmettingspercentage.

Dit is de bevinding van een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Global Health. Volgens deze gegevens heeft 14,5 procent van de mensen wereldwijd antistoffen tegen de ziekteverwekker van de ziekte van Lyme in het bloed, een teken van een eerdere infectie.

De gevolgen van de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door tekenbeten. Geïnfecteerden krijgen vaak huiduitslag en ervaren griepachtige symptomen, waaronder spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken. De ziekte kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. De onderzoekers waarschuwden dat de cijfers kunnen worden vertekend door regelmatiger te testen in regio's waar de ziekte in het algemeen vaker voorkomt.

Vooral boeren getroffen
Volgens de studie lopen vooral boeren en andere mensen die regelmatig in contact komen met tekengastdieren zoals honden en schapen, een groot risico. Eerdere studies hadden ook aangetoond dat het aantal gevallen van door teken overgedragen ziekten de afgelopen twaalf jaar is verdubbeld. Deze toename is te wijten aan langere en drogere zomers als gevolg van klimaatverandering, migratie van dieren en "toenemend contact met huisdieren", aldus de studie.

Een op de zeven mensen besmet door tekenbeet (Foto:Pixabay)
Een op de zeven mensen besmet door tekenbeet (Foto:Pixabay)

Milieu- en economische commissies in EU-Parlement verwerpen taxonomieplan

Twee commissies in het Europees Parlement verwerpen de plannen van de Europese Commissie om gas en kernenergie te classificeren als klimaatvriendelijke investeringen. Een meerderheid van de EP-leden in de Milieu- en Economische Commissie stemde dinsdag voor een resolutie die tegen dit voorstel van de Europese Commissie was.

De Brusselse overheid had voorgesteld de twee energiebronnen op te nemen in de zogenaamde taxonomie - een soort catalogus voor investeerders in projecten om klimaatverandering tegen te gaan. Het parlement beslist hierover begin juli. Als de meerderheid van de parlementsleden de verordening verwerpt - zoals nu het geval is in de Milieucommissie - treedt de voorgestelde maatregel niet in werking.

Capcom kondigt Dragon's Dogma-livestream aan

Capcom heeft '10 Years of Dragon's Dogma' aangekondigd. DIt is een livestream die donderdag om middernacht wordt uitgezonden. Volgens regisseur Hideaki Itsuno (ook bekend van de Devil May Cry-serie) wordt dit een livestream waarin het tienjarig jubileum van Dragon's Dogma wordt gevierd.

Veel fans speculeren dat deze livestream tevens wordt gebruikt om Dragon's Dogma 2 aan te kondigen, een game waarover al een paar jaar geruchten zijn. Dragon's Dogma is een open wereld actie-RPG die in 2012 een culthit was. Het spel is nog altijd onder fans zeer geliefd, daarom zou een sequel mooi zijn.

Donny Roelvink zwaargewond na opnames videoclip

Donny Roelvink is maandag zwaargewond in het ziekenhuis beland nadat hij bij het opnemen van een video werd aangereden door een auto. De realityster vertelt dat zelf via Instagram. Zo meldt AT5.

"Het is heel snel gegaan", vertelt Roelvink. "Ik weet alleen nog dat ik een klap voelde. Een paar minuten later werd ik wakker in een ambulance."

De Telegraaf weet te melden dat Roelvink is aangereden door een hummer, die bestuurd werd door een vriend van hem. "Hij had met een paar vrienden het plan opgevat om een filmpje na te doen van hun grote idool, bodybuilder Ronnie Coleman”, vertelt vader Dries aan de krant. In de video is te zien hoe Coleman op straat een zware fitnessoefening uitvoert.

'Gelukkig niet erger'
In het geval van Roelvink ging het dus helemaal mis: hij mag naar eigen zeggen van geluk spreken dat hij het na kan vertellen. "Wonder boven wonder ben ik niet in levensgevaar geweest. Dit ziet er natuurlijk heel heftig uit. Maar op een paar gebroken ribben en een kleine klaplong na is het gelukkig niet erger dan dat geworden."

"Ik ben wel heel erg geschrokken", vervolgt Roelvink. "Ik had niet verwacht dat zoiets kleins zo fataal had kunnen zijn. Ik zat gisteren nog met vrienden te barbecueën in de tuin. En de volgende dag lig je dan hier. Dat heeft je dan wel even die reality-check van: hé, het kan zo klaar zijn. Het gevaar zit in een klein hoekje. Dit heeft me vooral mentaal heel erg geraakt."

Boodschap
Maar fysiek had het dus slechter af kunnen lopen: "Ik wilde gewoon even laten weten dat het ondanks alles dus goed met me gaat. Ik wil op deze manier ook de boodschap overdragen dat je van elk moment in het leven moet genieten. Het gevaar kan in een klein hoekje zitten."

Tactics Ogre: Reborn informatie verschijnt op PlayStation Store

Tactics Ogre: Reborn, een onaangekondigde game van Square Enix, was alvast kort zichtbaar op de PlayStation Store. Het spel had nog geen beschrijving, maar wel artwork die het logo laat zien. Eerder was al bekend dat Square Enix het handelsmerk voor Tactics Ogre: Reborn in maart had vastgelegd.

Tactics Ogre is een klassieke tactische serie van Yasumi Matsuno (ook de regisseur van o.a. Final Fanatasy XII). De laatste game die uitkwam was Tactics Ogre: Let Us Cling Together, een remake van de tweede game in de serie. Het kwam alweer in 2010 uit voor de PSP. Mogelijk gaat het hier eindelijk om een gloednieuwe game.

Downhiller Walker pakt eerste World Cup-zege in modder Leogang, Balanche domineert

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde mountainbiken en wel naar het Oostenrijkse Leogang. Naast de cross-countrywedstrijden stonden daar namelijk ook weer de downhillwedstrijden gepland en dat gebeurde na enkele dagen regenval, waardoor vooral het technische stuk in het bos bijzonder zwaar was - hoewel het nog niet zo'n enorme modderpoel was als bij het WK twee jaar geleden.

Vrouwen
Nina Hoffmann was erg snel onderweg, maar de Duitse ging onderuit en verloor veel tijd. Vervolgens nam Eleanora Farina uit Italië met een prima run de leiding, maar ondanks een valpartij ging Myriam Nicole nog eens harder. De Française zag vervolgens hoe thuisheldin Valentina Höll op de eerste sector een bizarre zeven seconden sneller was, maar ook dat ging niet goed.

Uitgerekend voor eigen publiek gaat het keer op keer fout voor Höll: op het WK 2020 domineerde ze als rookie de trainingen, maar ging ze in de kwalificatie dusdanig hard onderuit dat ze niet aan de start kon verschijnen. In de World Cup ging het vorig jaar met een val ook niet goed en dit keer ging Höll wéér onderuit, even later zelfs nog een keer - ze werd zesde.

Camille Balanche sloot het af en de Zwitserse heeft Leogang wél volledig onder de knie. In de bagger werd ze in 2020 wereldkampioen, vorig jaar won ze en ook nu was ze absoluut ongenaakbaar: Balanche knalde foutloos naar beneden en won met dik elf seconden voorsprong op Nicole, met Farina op een keurige derde plek.

Mannen
Amaury Pierron won de eerste twee World Cups van het seizoen en probeerde als eerste man ooit de eerste drie te winnen, maar de Spanjaard Angel Suarez Alonso ging gelijk na Pierron íets harder dan de Fransman. Suarez bleef zelfs lang aan de leiding staan, tot de Britse veteraan Danny Hart nog bijna een seconde sneller ging.

Matt Walker was de volgende en de Brit deed het geweldig: hij dook 0,325 seconden onder Hart's tijd door. Finn Iles uit Canada kwam net tekort en Benoit Coulanges mocht het afsluiten. De Fransman was aan het jagen op zijn eerste World Cup-zege en was anderhalve seconde sneller dan Walker, tot hij aan het einde onderuit ging: Coulanges werd twintigste.

De winst was zo voor Walker, voor Hart en Suarez Alonso. Het had zelfs een Brits 1-2-3'tje kunnen worden, maar Laurie Greenland - die net voor Hart startte - ging onderuit nadat hij op het eerste tussenpunt drie seconden (!) sneller was dan wie dan ook, inclusief Hart Walker.

DLC, bundel en PSVR2-ondersteuning voor Resident Evil Village

Capcom zal op 28 oktober de DLC 'The Winters' Expansion' voor Resident Evil Village uitbrengen. Er komt ook een bundel met daarin de basisgame en uitbreiding en er is een PSVR2-versie in de maak.

The Winters' Expansion' bevat een derdepersoonsmodus voor de campagne en The Mercenaries: Additional Orders met nieuwe omgevingen en nieuwe speelbare personages Chris Redfield, Heisenberg en Lady Dimitrescu. De uitbreiding brengt ook een vervolg op het verhaal in Shadows of Rose. Dit nieuwe verhaal speelt zich 16 jaar na de gebeurtenissen in Resident Evil Village af en volgt Rose Winters, de dochter van hoofdpersoon Ethan, terwijl ze worstelt met haar krachten. Spelers moeten een andere dimensie verkennen en overleven in het bewustzijn van de Megamycete, op zoek naar een uitweg.

Resident Evil Village Gold Edition, een bundel van "The Winters' Expansion" en de hoofdgame, wordt ook uitgebracht op 28 oktober 2022 in fysieke en digitale versies voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Stadia. Resident Evil Re:Verse, een multiplayer-ervaring die gratis is voor Resident Evil Village-spelers, gaat op dezelfde datum live.

En alsof het nieuws niet op kan: Resident Evil Village-producent Tsuyoshi Kanda deelde ook mee dat het hoofdverhaal van de game nu ontwikkeld wordt voor PlayStation VR2.

Resident Evil Village is nu beschikbaar voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, pc via Steam en Stadia. De MacOS-versie komt later dit jaar.

FOK! Wat een weer: boe!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Boe!  

Wat zal ik eens gaan vertellen? Ik kan u zeggen dat er vanochtend een paar buien vielen in het noorden en op een enkele plek kwam er zelfs onweer bij aan te pas. Al vrij snel waren deze verschijnselen het land alweer uit. Voor zover ik weet zijn er geen imposante hoosregens geweest. De hoogste som die ik tegen kwam was 3 mm. 

Verder scheen de zon, maar met een stevige wind en lage maxima was het zeker niet aangenaam buiten. Momenteel neemt de wind af en lossen ook de stapelwolken op. 

Vannacht kunnen er langs de noordwestkust wat nevel en laaghangende bewolking van zee opdoemen. In de rest van het land zal het vooral gaan om hoge bewolking. Het wordt met minima tussen de 8 en 12 graden een prima slaapnacht. 

Vandaag starten we misschien nog met wat bewolking, maar uiteindelijk zal het overal zonnig worden. Ook de temperatuur begint aan een stijgende lijn. Op de Wadden is dat met een westelijke zeewind nog niet echt merkbaar. Een graad of 16 en dan houd het daar wel op. In de rest van het land komen we gelukkig weer boven de 20 graden uit. In Utrecht is het prima vertoeven met 22 graden. Kom je echter in het zuiden van het land, dan doen we daar een graadje of twee bij. Laat ik zelf nu in Limburg zijn. Eindelijk eens een keertje niet die rot-wind en belachelijk lage maxima terwijl de rest van het land geniet van hogere maxima en minder wind. Hoewel er morgen ook aan zee iets minder wind staat.

Ik verklapte het al: vandaag ben ik er dus niet  

Collega Ferdy zal jullie morgen door de zonnige en warme weerkaarten leiden.  

 

Ql9 (Foto: qltel)
Hogedrukweer tijdens de vakantie van qltel. Prachtig uitzicht! (Foto: qltel)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Een demo en meer toekomstplannen voor Monster Hunter Rise: Sunbreak

Capcom zal vandaag een demo uitbrengen voor Monster Hunter Rise: Sunbreak-uitbreiding voor Switch en pc via Steam, zo maakte het bedrijf bekend. Er is ook een nieuwe trailer uitgebracht die de 'Jungle' introduceert en de terugkerende monsters Espinas en Gore Magala.

Bovendien heeft Capcom bevestigd dat de eerste gratis titelupdate voor Monster Hunter Rise: Sunbreak in augustus wordt uitgebracht en het monster Lucent Nargacuga, monsters van zeldzame soorten, monsters van speciale soorten en de nieuwe locatie "Forlon Arena" zal toevoegen. Dit najaar volgt een tweede titelupdate, die zeldzame soorten monsters, ondersoorten en krachtige monsters zal toevoegen. Een derde titelupdate die deze winter wordt toegevoegd, zal monsters van speciale soorten en krachtige monsters toevoegen. Verdere updates volgen in 2023.

De Monster Hunter Rise: Sunbreak-uitbreiding komt op 30 juni uit voor Switch en pc via Steam.

Resident Evil 4 Remake wil eenzame sfeer neerzetten

Capcom deelt een trailer en wat extra details van de aangekondigde remake van Resident Evil 4.

Director Yasuhiro Anpo en producer Yoshiaki Hirabayashi delen nog enkele details. Ze bevestigden opnieuw dat de game een "re-imagining" is van het origineel uit 2005 en dat ze de identiteit van de originele game willen behouden, maar willen updaten met moderne features. Ze willen ervoor zorgen dat het gevoel van angst en eenzaamheid van het originele spel behouden blijft, terwijl het nog steeds spannende gevechten bevat.

Resident Evil 4 Remake behoudt het third person perspectief en Anpo en Hirabayashi zeiden dat het bekend zal aanvoelen bij iedereen die de recente remakes van Resident Evil 2 of Resident Evil 3 heeft gespeeld. In de beperkte gameplay die werd getoond, zagen we Leon alleen door een bos lopen waar hij een huis tegenkomt.

Resident Evil 4 Remake komt op 24 maart 2023 uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam.

Dino's neermaaien in Exoprimal

Capcom zal op 11 juli, 25 juli en 7 augustus een closed netwerktest organiseren voor de pc-versie van Exoprimal via Steam. Ook hebben ze een nieuwe gameplaytrailer uitgebracht.

De trailer laat de hoofdspelmodus "Dino Survival" zien, waarin twee squadrons van vijf Exofighters zo snel mogelijk opdrachten voltooien die worden toegewezen door een kunstmatige intelligentie genaamd Leviathan. Teamleden trekken een exosuit aan, elk met weer eigen specialiteiten, en moeten missies voltooien voordat hun rivalen dat doen om te winnen. In leven blijven en blijven zoeken naar een manier om te ontsnappen aan de dodelijke spelletjes van Leviathan is een tweede probleem dat je als team moet oplossen.

De video laat een missie zien waar squadrons neergestorte vliegtuigen verdedigen tegen aanvallen van dinosauriërs, en een level waarin een enorme hamer geïintroduceerd wordt die Exofighters kunnen gebruiken. Er zijn twee nieuwe Assault-klasse Exosuits. Barrage, een brandende bommenrichter en de sluipschutter Vigilant met railgeweer. Hoewel spelers het in veel situaties opnemen tegen hordes dinosaurussen, zijn er andere momenten waar ze rechtstreeks botsen met vijandige squadrons, of momenten waar rivaliserende teams moeten samenwerken om veel sterkere vijanden uit te schakelen, zoals de Neo Tyrannosaurus.

Exoprimal komt in 2023 uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam.

Resident Evil 2, 3 en 7 nu beschikbaar voor PS5 en Series X|S

Capcom laat weten dat Resident Evil 2, Resident Evil 3 en Resident Evil 7 nu beschikbaar zijn voor PlayStation 5 en Xbox Series. Er is ook een patch beschikbaar voor pc-gebruikers.

De upgrade brengt nieuwe features zoals ray-tracing, hogere framerates en 3D-audio. De PlayStation 5-versies beschikken ook over DualSense-ondersteuning voor haptische feedback en adaptieve triggers.

Spelers die Resident Evil 2, Resident Evil 3 of Resident Evil 7 op PlayStation 4 of Xbox One hebben, kunnen gratis upgraden naar de PlayStation 5 of Xbox Series-versies. 

VS: Yellowstone Park wegens hevig noodweer gesloten, bezoekers geŽvacueerd

Het Yellowstone National Park in Montana heeft voor het eerst in ruim dertig jaar tijdens de zomer zijn poorten moeten sluiten. Door dagenlange hevige regenval zijn er modderstromen ontstaan die veel vernielingen hebben aangericht en alle vijf de toegangswegen tot het park hebben beschadigd. In 1988 sloot het park voor het laatst zijn poorten tijdens de zomer wegens bosbranden. Zo meldt het AD.

"Vanwege geregistreerde overstromingen in het park en meer neerslag in de voorspelling, hebben we de beslissing genomen om Yellowstone te sluiten voor alle inkomende bezoeken", zei hoofdinspecteur Cam Sholly. "Onze eerste prioriteit was het evacueren van het noordelijke deel van het park waar we hebben meerdere weg- en brugstoringen, modderstromen en andere problemen. De gemeenschap van Gardiner is momenteel afgesloten van de bewoonde wereld en we werken samen met het graafschap en de staat Montana om de bewoners, die momenteel in sommige gebieden zonder water en stroom zitten, de nodige ondersteuning te bieden. Vanwege voorspellingen van hogere overstromingsniveaus in delen van de zuidelijke lus van het park, zullen we later vandaag beginnen met het verplaatsen van bezoekers in de zuidelijke lus uit het park. We zullen de timing van de heropening van het park pas inschatten als het water is gezakt en we de schade in het hele park kunnen beoordelen. Het is aannemelijk dat de noordelijke lus voor een aanzienlijke tijd afgesloten zal zijn. Ik waardeer de inspanningen van het Yellowstone-team en partners om delen van het park veilig te evacueren. We waarderen de steun die wordt geboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de National Park Service en de gouverneurs van Montana en Wyoming."

Het potentieel van mRNA-technologie

In de strijd tegen de coronapandemie boden mRNA-vaccins de mensheid hoop. Sommigen zijn van mening dat dit soort vaccins volledig nieuwe behandelingsmethoden zouden kunnen betekenen. Maar is mRNA-technologie werkelijk een doorbraak in de geneeskunde of is het slechts een hype?

Jarenlang werd mRNA-technologie ongeschikt geacht als therapeutische benadering. Maar vandaag de dag worden er wereldwijd meer dan 150 verschillende op mRNA gebaseerde therapieën en vaccins ontwikkeld.

Verwacht wordt dat mRNA in de toekomst zal worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala van ziekten - waaronder kanker, HIV, malaria, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Maar hoe werkt het precies?

In onderstaande documentaire laat DW zien hoe mRNA-vaccins de blauwdruk van een viraal eiwit naar de cellen transporteren, die vervolgens beginnen met de productie van een lichaamsvreemd biomolecuul. Het immuunsysteem voert de verdediging tegen het virus op, ook al wordt het slechts geconfronteerd met een klein, onschadelijk deel van de ziekteverwekker.

Wetenschappers begonnen zo'n drie decennia geleden mRNA te onderzoeken met het doel individuele therapieën voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. Vandaag  de dag worden in klinische studies onderzocht hoe de hartspier onmiddellijk na een hartaanval kan regenereren met een op mRNA gebaseerde therapie.

Mensen met auto-immuunziekten of HIV zouden ook baat kunnen hebben bij mRNA-behandelingen en -vaccins. Griepvirussen produceren voortdurend nieuwe stammen. Een mRNA-vaccin zou sneller kunnen worden aangepast dan conventionele griepvaccins en dus doeltreffender zijn.

Maar wat is het echte potentieel van mRNA-technologie? Wat zijn de risico's? Wat hebben wetenschappers geleerd van COVID-19? Is mRNA-technologie het nieuwe wondermiddel van de geneeskunde of slechts een hype?

Meer faillissementen in mei

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april, meldt het CBS.

Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. In mei 2022 is het aantal faillissementen toegenomen ten opzichte van de maand ervoor, maar is het niveau nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 210 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 43. Dat zijn er 19 meer dan in april.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Microsoft stuurt Internet Explorer na 27 jaar met pensioen

Microsoft laat zijn webbrowser Internet Explorer na 27 jaren dienst met pensioen gaan. Op 15 juni zet de technologiegigant de ondersteuning voor de meeste versies van zijn Internet Explorer 11-browser stop, meer dan een jaar nadat het einde van deze webbrowser is aangekondigd. Zo meldt De Stentor.

De ontwikkeling van Internet Explorer is gestart in 1995. De browser werd voor het eerst gelanceerd als onderdeel van Plus! for Windows 95. Latere versies waren beschikbaar als gratis downloads of Service Packs. 

Internet Explorer was de meest gebruikte webbrowser ter wereld sinds 1999 met een piek in 2002 en 2003 van 95% van de markt. Sindsdien is het gebruik afgenomen door de lancering van Safari (2003), Mozilla Firefox (2004), Google Chrome (2008) en op Chromium-gebaseerde browsers.

In de eerste helft van 2012 stabiliseerde het marktaandeel, waarna het terug begon aan een groei. In februari 2013 had Microsofts browser 55,82% van de markt in handen.Microsoft gaf meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollars uit per jaar voor Internet Explorer in de late jaren 90. Meer dan 1000 mensen werkten aan Internet Explorer in 1999.

De browser maakt ook gebruik van technologie van derden (zoals de broncode van Spyglass Mosaic, waar de eerste versies van Internet Explorer op zijn gebaseerd). Verder heeft Internet Explorer veel last gehad van veiligheidslekken. Zowel de Verenigde Staten van Amerika als de Europese Unie hebben rechtszaken gevoerd tegen Microsoft vanwege de integratie van Internet Explorer in Windows.

Internet Explorer is in Windows 10 opgevolgd door een nieuwe browser, genaamd Microsoft Edge.

Microsoft Internet Explorer met pensioen (Foto-Pixabay)
Microsoft Internet Explorer met pensioen (Foto-Pixabay)

Kevin Spacey donderdag voor de rechtbank in Londen

Hollywood-acteur Kevin Spacey moet donderdag voor het eerst voor de rechtbank in Londen verschijnen na verdere beschuldigingen van aanranding.

Zo heeft de Metropolitan Police bekendgemaakt. Eind mei maakte de Britse officier van justitie bekend dat de aanklachten tegen Spacey wegens aanranding in behandeling zijn genomen. Volgens de autoriteit zijn er in totaal drie gevallen in Londen uit 2005 en 2008 en één geval in het zuidwestelijke Engelse graafschap Gloucestershire uit 2013. In een van de gevallen werd Spacey beschuldigd van het dwingen van een persoon om seks te hebben.

Tijdens het MeToo-debat werden in het najaar van 2017 beschuldigingen van aanranding en intimidatie tegen de acteur geuit. Crew van de Netflix-serie 'House of Cards' beschuldigde Spacey ook van seksuele intimidatie. De streaminggigant zegde vervolgens de samenwerking met Spacey op.

Nederland organiseert internationale accountability conferentie voor OekraÔne

Nederland organiseert samen met aanklager A.A. Khan QC van het Internationaal Strafhof en Eurocommissaris Didier Reynders op 14 juli een ministeriële conferentie over accountability voor Oekraïne in Den Haag. De conferentie heeft als doel om samen met eregast minister Dmytro Kuleba de verschillende lopende inspanningen van de internationale gemeenschap op het gebied van waarheidsvinding en gerechtigheid verder te versterken en te coördineren.

Minister Hoekstra: “De internationale gemeenschap heeft al snel belangrijke eerste stappen gezet om verantwoordelijken voor mogelijke internationale misdaden voor de rechter te kunnen krijgen. Het is nu van belang om deze bestaande inspanningen bij elkaar te brengen, zodat alle acties daadwerkelijk effectief bijdragen aan gerechtigheid voor nabestaanden en overlevenden”.

Om die reden heeft Nederland het initiatief genomen om met betrokken partijen en landen te bespreken hoe bestaande inspanningen op het gebied van bewijsgaring, opsporing en vervolging beter op elkaar aangesloten kunnen worden. De conferentie biedt mogelijkheid aan landen en partijen om lopende inspanningen te presenteren en een collectief plan uit te werken dat zeker moet stellen dat grove schendingen van internationaal humanitair recht niet onbestraft blijven. Daarbij wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid verkend voor samenwerking en taakverdeling als het gaat om het uitvoeren van forensisch onderzoek in Oekraïne onder de vlag van het Kantoor van de Aanklager van het Internationaal Strafhof.

Tijdens de conferentie zullen het Internationaal Strafhof en Eurojust richtsnoeren presenteren voor het verzamelen en opslaan van bewijs, en voor versterking van samenwerking met ngo’s. Dat draagt er aan bij dat verzamelde bewijzen daadwerkelijk gebruikt kunnen worden in strafrechtelijke procedures, zowel op nationaal als internationaal niveau. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan bewijzen van seksueel geweld en hoe voorkomen kan worden dat slachtoffers in het proces van bewijsgaring onnodig worden belast.

De uitkomsten van deze conferentie kunnen de basis leggen voor verbeterde coördinatie op het gebied van waarheidsvinding en gerechtigheid voor wreedheden begaan in andere situaties.

Het kabinet hecht groot belang aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de nabestaanden van slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Daartoe steunt Nederland verschillende ‘accountability’ inspanningen, ook financieel, waaronder het onderzoek van het Internationaal Strafhof en het mandaat van de Commission of Inquiry van de Verenigde Naties. Ook heeft een Nederlands forensisch onderzoeksteam onder de vlag van het Internationaal Strafhof onderzoek gedaan in en rond Kyiv om bewijzen veilig te stellen.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.