Een op de zeven mensen besmet met door teken overgedragen ziekte

Volgens een onderzoek is wereldwijd al ongeveer één op de zeven mensen besmet met de door teken overgedragen ziekte van Lyme. Centraal-Europa heeft met 20 procent het hoogste besmettingspercentage.

Dit is de bevinding van een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Global Health. Volgens deze gegevens heeft 14,5 procent van de mensen wereldwijd antistoffen tegen de ziekteverwekker van de ziekte van Lyme in het bloed, een teken van een eerdere infectie.

De gevolgen van de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door tekenbeten. Geïnfecteerden krijgen vaak huiduitslag en ervaren griepachtige symptomen, waaronder spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken. De ziekte kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. De onderzoekers waarschuwden dat de cijfers kunnen worden vertekend door regelmatiger te testen in regio's waar de ziekte in het algemeen vaker voorkomt.

Vooral boeren getroffen
Volgens de studie lopen vooral boeren en andere mensen die regelmatig in contact komen met tekengastdieren zoals honden en schapen, een groot risico. Eerdere studies hadden ook aangetoond dat het aantal gevallen van door teken overgedragen ziekten de afgelopen twaalf jaar is verdubbeld. Deze toename is te wijten aan langere en drogere zomers als gevolg van klimaatverandering, migratie van dieren en "toenemend contact met huisdieren", aldus de studie.

Een op de zeven mensen besmet door tekenbeet (Foto:Pixabay)
Een op de zeven mensen besmet door tekenbeet (Foto:Pixabay)