Microsoft stuurt Internet Explorer na 27 jaar met pensioen

Microsoft laat zijn webbrowser Internet Explorer na 27 jaren dienst met pensioen gaan. Op 15 juni zet de technologiegigant de ondersteuning voor de meeste versies van zijn Internet Explorer 11-browser stop, meer dan een jaar nadat het einde van deze webbrowser is aangekondigd. Zo meldt De Stentor.

De ontwikkeling van Internet Explorer is gestart in 1995. De browser werd voor het eerst gelanceerd als onderdeel van Plus! for Windows 95. Latere versies waren beschikbaar als gratis downloads of Service Packs. 

Internet Explorer was de meest gebruikte webbrowser ter wereld sinds 1999 met een piek in 2002 en 2003 van 95% van de markt. Sindsdien is het gebruik afgenomen door de lancering van Safari (2003), Mozilla Firefox (2004), Google Chrome (2008) en op Chromium-gebaseerde browsers.

In de eerste helft van 2012 stabiliseerde het marktaandeel, waarna het terug begon aan een groei. In februari 2013 had Microsofts browser 55,82% van de markt in handen.Microsoft gaf meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollars uit per jaar voor Internet Explorer in de late jaren 90. Meer dan 1000 mensen werkten aan Internet Explorer in 1999.

De browser maakt ook gebruik van technologie van derden (zoals de broncode van Spyglass Mosaic, waar de eerste versies van Internet Explorer op zijn gebaseerd). Verder heeft Internet Explorer veel last gehad van veiligheidslekken. Zowel de Verenigde Staten van Amerika als de Europese Unie hebben rechtszaken gevoerd tegen Microsoft vanwege de integratie van Internet Explorer in Windows.

Internet Explorer is in Windows 10 opgevolgd door een nieuwe browser, genaamd Microsoft Edge.

Microsoft Internet Explorer met pensioen (Foto-Pixabay)
Microsoft Internet Explorer met pensioen (Foto-Pixabay)