Duitsland overweegt aanpassing snelheidslimiet en autoloze zondagen

In een poging de alsmaar stijgende brandstofprijzen te drukken wil de Duitse SPD drastische maatregelen nemen. Het ongelimiteerd racen op de autobahn en rond tuffen op zondag moet volgens de partij in de ban. Zo meldt AutoBahn.

SPD-leider Saskia Esken heeft kritiek op het effect van accijnsenverlaging van brandstof tot nu toe en acht tijdelijke snelheidsbeperkingen en rijverboden noodzakelijk als de olie- en benzineprijzen zo hoog blijven. "Het feit dat de minerale-oliemaatschappijen deze prijsverlaging niet volledig aan de consument doorberekenen, klopt van geen kant", aldus Esken in de "Tagesspiegel".

De door de FDP doorgedrukte belastingverlaging op benzine en diesel kost de belastingbetaler ongeveer drie miljard euro, maar wordt niet overal volledig doorberekend aan de automobilisten.

Als de brandstofprijzen zo hoog blijven, kunnen hardere maatregelen niet worden uitgesloten, benadrukte Esken. Eén instrument naast de antitrustwetgeving is de Energy Security Act van 1975, die werd aangenomen als reactie op de oliecrisis en die de coalitie nu heeft gewijzigd. "Het biedt de overheid de mogelijkheid tijdelijke maatregelen te gelasten, zoals een rijverbod op zondag - de ouderen weten het nog - of een tijdelijke snelheidsbeperking," benadrukte Esken. "Maar ook prijsplafonds of - in het meest extreme geval - bedrijven in kritieke energievoorzieningsinfrastructuren voor een beperkte periode onder curatele stellen".