Arizona: bodycam laat zien hoe agenten toekijken terwijl een man verdrinkt

Sean Bickings, 34, verdronk vorige maand in een stuwmeer in Tempe, Arizona, terwijl drie politieagenten toekeken en weigerden tussenbeide te komen om hem te redden. Eén agent zei tegen Bickings: "Ik spring niet achter je aan", meldde Fox 10 Phoenix als eerste.

Nieuw vrijgegeven bodycam-video's en een transcript van het incident geven inzicht in de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Bickings en de rol van de agenten ter plekke.

Volgens de op 3 juni vrijgegeven videobeelden kwam de politie op 28 mei rond 5 uur 's ochtends af op een melding over een vermeende ruzie tussen Bickings en een vrouw.

De vrouw, die zich in de video bekendmaakt als de echtgenote van Bickings, zegt dat de twee soms ruzie hebben, maar dat Bickings niet fysiek gewelddadig tegen haar is geworden.

Twee agenten benaderen vervolgens Bickings, die op een bankje bij de brug zat, terwijl een derde agent vlakbij staat. De agenten praten een paar minuten met Bickings, vragen hem waar hij woont, of hij fan is van de band AC/DC vanwege het T-shirt dat hij draagt, en andere vragen.

Terwijl de agenten en Bickings in gesprek waren, werden de namen van het echtpaar gecontroleerd op eventuele uitstaande arrestatiebevelen, zoals het standaardprotocol is, meldde de Washington Post.

Rond 5.12 uur klom Bickings over een kort, metalen hek tussen de promenade en het water. Toen Bickings naar het water liep, vroeg hij of hij vrij was om te gaan, waarop agenten antwoordden: "Je mag niet zwemmen in het meer, man."

Bickings ging het water in en begon verder het meer in te zwemmen. Terwijl Bickings wegzwom, vroeg een agent aan een andere: "Hoe ver denk je dat hij nog kan zwemmen?"

Kort daarna, volgens een transcriptie van de vrijgegeven beelden van de body-camera, begon Bickings de agenten te vertellen dat hij aan het verdrinken was.

"Ik ga verdrinken. Ik ga verdrinken," zei Bickings. "Nee, dat ga je niet", antwoordde een van de agenten.

Toen Bickings voor de tweede keer tegen de agenten zei dat hij aan het verdrinken was en niet in staat was om terug te zwemmen naar de pyloon van de brug, antwoordde een andere agent: "Oké, ik spring je niet achterna."

Terwijl Bickings aan het verdrinken was, werd Bickings' partner steeds angstiger en smeekte de agenten om haar man te redden. Op een gegeven moment zegt een agent tegen de partner van Bickings dat ze van de brug af moet gaan en dreigt haar in een politieauto te zetten.

"Als je niet kalmeert, zet ik je in mijn auto," zei de agent. Bickings' partner blijft aandringen bij de agenten om in het water te springen en Bickings te redden, waarop de agenten antwoorden dat er een boot onderweg is.

"Nee, nee, nee," zei de partner van Bickings. "Ga verdomme zwemmen." "Je werkt niet mee," antwoordt de agent die eerder dreigde haar aan te houden.

Een andere agent merkt op dat Bickings al 30 seconden niet meer van onder water was gekomen.

"Hij is alles wat ik heb," zei de partner van Bickings. "Ik kan hem niet verliezen, hij gaat dood."

Bickings werd later op 28 mei rond 11.30 uur uit het water gehaald. Hij werd ter plekke dood verklaard.

De burgemeester van Tempe, Andrew Ching, en het hoofd van de politie van de stad, Jeff Glover, noemden de verdrinking van Bickings een "tragedie", volgens een verklaring die vrijdag op de website van de regering van Tempe werd gepubliceerd.

Alle drie de agenten zijn op (doorbetaald) non-actief gezet, wat "gebruikelijk" is bij de politie in gevallen waarbij doden vallen, aldus de gepubliceerde verklaring.

Een onderzoek naar de reactie van de agenten op de verdrinking van Bickings wordt geleid door het departement van openbare veiligheid van Tempe en het Scottsdale politie departement.