China vreest dat de wind uit Noord-Korea het Covid-virus meedraagt

Ambtenaren in de Chinese stad Dandong aan de grens met Noord-Korea zeggen dat ze niet kunnen achterhalen waar de aanhoudende stroom nieuwe COVID-19-infecties vandaan komen. Het vermoeden is dat de wind ze 'meeneemt' uit Noord-Korea.

Ondanks het feit dat Dandong, een stad met 2,19 miljoen inwoners, al sinds eind april in Lockdown is, neemt het aantal dagelijkse gevallen van corona toe. De meeste besmette mensen die de afgelopen week in de gemeenschap werden aangetroffen, zijn minstens vier dagen voor de diagnose niet buiten hun woongebied geweest, aldus het lokale Centrum voor Ziektebeheersing.

Hoewel het virus ook elders in China opduikt, onder meer in de noordelijke regio's, zeggen ambtenaren dat ze niet in staat zijn om een transmissieketen vast te stellen. De autoriteiten hebben nu verzocht aan de bewoners van de Yalu-rivier, die tussen de twee landen doorloopt, hun ramen te sluiten op dagen met zuidenwind, aldus een overheidsbericht. Zij worden ook verzocht vaker tests te ondergaan, aldus een inwoner van Dandong, die uit angst voor represailles niet bij naam wenst te worden genoemd.

De inwoner vermoedt dat de autoriteiten de mogelijkheid overwegen dat het virus vanuit Noord-Korea via de lucht 'overwaait'. Noord-Korea maakt een coronacrisis door met sinds eind april meer dan 4 miljoen gevallen, volgens het door de staat gerunde Korean Central News Agency.

Niet iedereen is overtuigd dat de wind uit Noord-Korea de schuldige is. Veel Chinese gebruikers van social media zeiden dat de suggestie dat het coronavirus zich honderden meters door de lucht kan verplaatsen, niet wetenschappelijk bewezen is. Uit onderzoek blijkt dat infecties door overdracht via de lucht onwaarschijnlijk zijn over een lange afstand, vooral in een buitenomgeving.