FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 juni 2022

Random Pics van de Dag #640

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleybalsters ook tegen Bulgarije onderuit in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de tweede wedstrijd in de Nations League verloren. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor in Ankara in een vijfsetter van Bulgarije: 15-25, 25-12, 25-19, 15-25 en 7-15.

De volleybalsters kenden een slechte start tegen Bulgarije, maar herpakten zich na de verloren eerste set. Na twee gewonnen sets op rij koersten ze zelfs af op de overwinning. De voorsprong werd echter uit handen gegeven. Fleur Savelkoel en Elles Dambrink waren met veertien punten de topscorers aan Nederlandse zijde. Vrijdag is Italië de tegenstander van de Europees kampioen van 1995.

De volleybalsters verloren woensdag al van China. De Nations League is voor de volleybalsters de voorbereiding op het wereldkampioenschap in eigen land. In totaal komt Nederland op deze Nations League twaalf keer in actie, verdeeld over drie speelronden. De topacht van de ranglijst plaatst zich voor de kwartfinales.

Dwaze drie minuten helpen hockeyers opnieuw langs ArgentiniŰ

Nederland heeft ook het tweede duel in de FIH Pro League met Argentinië winnend afgesloten. Na de 5-2 zege op woensdag, volgde 24 uur later een 3-1 overwinning. Alle goals van Oranje vielen in de eerste drie minuten van de tweede helft. Nederland stijgt door deze winst naar de vierde plek in de stand van de landencompetitie

Zelfde tegenstander. Zelfde locatie. Bijna – op een half uurtje na – hetzelfde tijdstip. De selectie was niet helemaal hetzelfde als een dag eerder. Bondscoach Jeroen Delmée had zijn ploeg op twee plekken gewijzigd ten opzichte van de eerste ontmoeting. Floris Middendorp en Luke Dommershuijzen, die gisteren allebei hun eerste interland speelden, maakten plaats voor twee andere debutanten: Jasper Tukkers en Silas Lageman.

Zij zagen dat Nederland een stuk fletser voor de dag kwam dan in die 5-2 zege. De thuisploeg had in de beginfase weliswaar bakken met balbezit, de beste kans was voor de Argentijnen. Good-old Agustin Mazzilli dook op voor het Nederlandse doel, maar de schouder van Pirmin Blaak bracht redding. De Argentijnse aanvaller is een van de twee spelers die nog over is van de stuntploeg die goud haalde op de Spelen van 2016.

Waarom Blaak alsnog moest vissen
Vlak na dit waarschuwingsschot, moest Blaak alsnog vissen. Ditmaal was het Martin Ferriero die in de cirkel de bal kreeg. De oud-speler van Pinoké had weinig ruimte, maar vond een paar centimeters om met zijn backhand uit de halen. Hij joeg ‘m knalhard in het dak van het doel: 0-1. Een stopfout op de kop van de cirkel voorkwam dat de eerste Argentijnse corner gevaar opleverde.

Nederland stelde daar niet al te veel tegenover. Het was een wereld van verschil met de sprankelende eerste helft van gisteren, toen alles wat Oranje aanraakte in goud leek te veranderen. Nu moesten de tweeënhalfduizend toeschouwers op het terrein van Union het doen met een paar kleine kansjes van Tukkers en twee gekraakte corners van Tijmen Reijenga, die op de cirkelrand Jip Janssen verving.

De wedstrijd op z’n kop in tweehonderd tellen
Na rust liet Nederland een totaal ander gezicht zien. Het was even alsof we weer in de woensdagse versie van deze wedstrijd waren beland. Al na 29 seconden in de tweede helft versierde Oranje een corner, die uiteindelijk – via een paar omwegen – door aangever Jonas de Geus werd raakgeflatst. Nog geen minuut later vloog iedereen in een oranje shirt Steijn van Heijningen om de hals, toen de middenvelder met zijn backhand de bal bijna door het net jankte. Een heerlijke treffer, uit een lastige hoek, niet al te ver van de achterlijn.

Weer een minuut later was Koen Bijen het middelpunt van alle feestvreugde. De aanvaller van Den Bosch tipte een voorzet van Reijenga in de kruising en maakte de derde Oranje-goal binnen tweehonderd tellen. De wedstrijd stond op z’n kop.

Nederland slaagde er echter niet in die briljante fase door te zetten. Aan de andere kant kwam de ploeg van Delmée, behalve setje corners van Argentinië, niet in gevaar. Met die fijne voorsprong op zak, zakte het tempo van de wedstrijd.

Minder verliespunten dan de koploper
Oranje vond dat wel prima. Zij waren serieus getest, hadden zich hersteld en pakten dankzij de drie zegepunten twee plekken winst op de ranking. Nu België en Engeland zijn ingehaald, staat Nederland vierde in de Pro League. De mannen van Delmée zijn nog altijd zonder nederlaag en hebben minder verliespunten dan koploper India. Er kan dus vol vertrouwen worden afgereisd naar Londen, waar dit weekend een dubbel wordt gespeeld tegen Engeland.

Wetenschappers springen in de bres voor Jaap van Dissel

Een groep prominente wetenschappers roept media en de Tweede Kamer op “nog krachtiger stelling te nemen” tegen politici die parlementaire immuniteit misbruiken om “ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers te uiten”. Dat staat in een brief in de Volkskrant die is ondertekend door ruim driehonderd geleerden, onder wie OMT-lid Marion Koopmans en oncoloog René Bernards.

Directe aanleiding is volgens de groep de dertien minuten die een volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer vorige week kreeg “om een prominente wetenschapper in overheidsdienst een leugenaar te noemen, te beschuldigen van corruptie en op zijn ontslag aan te dringen.” Het betreffende Kamerlid kon – ondanks verzoeken van collega-Kamerleden – geen van deze uitspraken onderbouwen, aldus de wetenschappers. Ze noemen zowel de wetenschapper als het Tweede Kamerlid niet bij naam. Maar volgens de Volkskrant gaat het om FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-voorzitter Jaap van Dissel ervan beschuldigde “corrupt” te zijn. Lees verder bij Skipr.

Hieronder het moment in de Tweede Kamer waar Gideon van Meijeren Jaap van Dissel van corruptie beticht en stelt dat deze zo spoedig mogelijk moet worden ontslagen, interrupties volgen totdat Voorzitter Bosma er genoeg van heeft. 

Spreker: Gideon van Meijeren.

Interrupties door: Judith Tielen, Joba van den Berg, Tunahan Kuzu, Wieke Paulusma, Pieter Omtzigt, Maarten Hijink. Voorzitter: Martin Bosma

Bewindspersonen: Ernst Kuipers

Fragmenten uit: Debat over bemoeienis van het ministerie met OMT-adviezen 24 mei 2022

Locatie: Plenaire zaal B67 Tweede Kamer.


Twee hulpverleners Rode Kruis omgekomen door geweld in Mali

Twee hulpverleners van het Rode Kruis zijn op 1 juni omgekomen na een aanval door gewapende mannen in de regio van Kayes in Mali. De hulporganisatie is geschokt en verslagen. “Dit is verschrikkelijk nieuws en het raakt ons diep. Onze gedachten gaan allereerst uit naar de familieleden en iedereen die de getroffen hulpverleners hebben gekend”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. “Hulpverleners mogen nooit doelwit zijn van geweld, zij zijn er juist om mensen te helpen.”

Op het moment van de aanval waren de hulpverleners onderweg van een veldbezoek richting de Malinese stad Kayes. Tijdens de aanval van de gewapende mannen liepen zij fatale verwondingen op. Het gebied waar de hulpverleners reden werd als relatief veilig beschouwd. Als gevolg van het incident zijn alle reizen van hulpverleners in dit gebied voorlopig opgeschort. Eén van de omgekomen medewerkers is in dienst van het Nederlandse Rode Kruis, de andere hulpverlener is in dienst bij het Malinese Rode Kruis.

Vlaggen halfstok
Om de hulpverleners te herdenken en steun te betuigen worden alle vlaggen van Rode Kruis-kantoren in Nederland halfstok gehangen.

Herbegraven en militaire erevelden

Nederlandse militairen worden herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen (alleen de oorlogsslachtoffers uit de Meidagen 1940) of het Ereveld Loenen bij Apeldoorn. Erkende burgeroorlogsslachtoffers krijgen ook een laatste rustplaats in Loenen. Erkende oorlogsslachtoffers die zijn begraven op een gewone begraafplaats kunnen op verzoek van nabestaanden worden overgebracht naar een ereveld.

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht verzorgt de herbegrafenis van militairen. De herbegrafenisceremonie gebeurt met militaire eer. Het detachement dat de gevallene naar zijn laatste rustplaats draagt, komt uit het regiment dat de tradities voortzet van de eenheid waar de militair destijds diende.

Een tamboer met omfloerste trommel en een hoornblazer gaan het detachement voor. Als bijzonder eerbetoon zijn beiden gekleed in het veldgrijze uniform dat in 1940 werd gedragen. Op de kist liggen de decoratie(s) van de militair, de Nederlandse vlag en een kwartiermuts zoals die toen gedragen werd. Deze worden na afloop door de regimentscommandant aan de nabestaanden aangeboden.

Deze rijksgraven hebben een beschermde status. Ze worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting en mogen niet worden geruimd.

Provincie Utrecht op zoek naar trage paden

Misschien loop je er wel eens overheen, zonder dat je het doorhebt: de zogeheten trage paden. Dat zijn spontaan gecreëerde wandelpaden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, die in de 15e of 16e eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.

Op initiatief van Provinciale Staten gaat de provincie Utrecht uitzoeken waar deze paden vandaag de dag nog in de provincie liggen zodat ze beter kunnen worden beschermd tegen nieuwbouw.

Weet jij een traag wandelpad te liggen welk bescherming nodig heeft? Stuur een foto en omschrijving naar tragepaden@provincie-utrecht.nl Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 22

De nieuwe van David Cronenberg! De nieuwe met Javier Bardem! De nieuwe van, eh, Jonan Nijenhuis. Nou ja, er is weer voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen. Deze week nieuw in de Nederlandse bioscopen:

Crimes of the Future

In een dystopische toekomst past het DNA van de aardse bevolking zich steeds meer aan aan zijn kunstmatige en vervuilde omgeving. Kunstenaar Saul Tenser maakt gebruik van deze evoluties en laat nieuwe organen groeien in zijn lichaam die hij samen met zijn partner Caprice operatief verwijdert in hun provocatieve performances.

Inexorable

Succesvol schrijver Marcel (Benoît Poelvoorde) trekt samen met zijn vrouw Jeanne en hun dochter Lucie in het kolossale landhuis van zijn schoonfamilie. Marcel hoopt vurig dat zijn nieuwe optrekje hem zal verlossen van zijn “writer’s block” zodat hij eindelijk een waardig vervolg kan schrijven op zijn hitroman Inexorable. Al snel verschijnt er afleiding in de vorm van Gloria: een timide en ongemakkelijke jonge vrouw, zonder eigen huis of familie, die toevalligerwijs goed klikt met Lucie. Ze wordt met open armen ontvangen als oppas, en draait al gauw mee in het huishouden. Wanneer Gloria aan Marcel opbiecht dat zijn boeken haar door heel wat donkere momenten heen hebben gesleept, kan Marcel zich nog moeilijk beheersen. Hij raakt volledig in de ban van de jonge vrouw, met een reeks onvermijdelijke gebeurtenissen als gevolg.

El buen patrón

In afwachting van een bezoek van een commissie die zijn bedrijf een onderscheiding zou kunnen toekennen, probeert een charismatische fabriekseigenaar koortsachtig alle problemen met zijn werknemers op te lossen waarmee hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang zet.

Beyto

Vanuit het oogpunt van zijn jonge zwemcoach Mike zou alles zo gemakkelijk zijn voor Beyto. Hij moet gewoon zijn conservatieve Turkse ouders vertellen dat hij homo is en verliefd op Mike! Maar Beyto aarzelt. Want hoewel hij al jaren bij zijn ouders in Zwitserland woont, weet hij heel goed hoe zij en hun omgeving over homoseksualiteit denken. Wanneer hij eindelijk de moed vat, nemen de ouders hun toevlucht tot een list.

Bigger Than Us

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. Bigger Than Us toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela's van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. In een tijd waarin alles uit elkaar lijkt te vallen, laten deze jonge changemakers op inspirerende wijze zien dat iedereen een verschil kan maken voor een betere wereld. 

Marokkaanse Bruiloft

Als de veelbelovende advocate Yasmine zich openstelt voor de liefde, vindt ze plots niet één, maar zelfs twee leuke mannen op haar pad. Terwijl in haar omgeving het ene na het andere bruiloftsfeest gevierd wordt, groeien de twijfels. Hoe weet Yasmine zeker dat ze de juiste keuze maakt?

Falling For Figaro

De succesvolle Millie (Danielle Macdonald) geeft haar goedbetaalde baan en luxe appartement in Londen op om haar droom na te jagen om operazangeres te worden. Ze laat haar vriend achter en vertrekt naar de Schotse Hooglanden waar ze les krijgt van de beruchte operadiva Meghan (Joanna Lumley). In de pub waar ze verblijft, ontmoet ze de nukkige Max die ook zanglessen blijkt te volgen bij Meghan. Beiden repeteren ze voor de Singer of Renown competitie, maar wat begint als rivaliteit tussen de twee verandert langzamerhand in iets moois.

'Quota, en overige maatregelen die diversiteit aan de top stimuleren, blijven noodzaak'

Uit onderzoeken blijkt dat Nederland achterblijft wat betreft de representatie van vrouwen in het bedrijfsleven. Andere Europese landen met vrouwenquota laten zien dat het helpt om het aandeel vrouwen in leidinggevende posities te laten stijgen, zo meldt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe in NRC. Quota en andere maatregelen die diversiteit aan de top stimuleren blijven noodzakelijk, en zouden eigenlijk zelfs breder van toepassing moeten zijn.

Het is namelijk helaas een illusie dat topvrouwen zelf ook weer vrouwen benoemen. Ook veel vrouwen hebben een bias ten gunste van mannen als het gaat om het invullen van belangrijke posities. Ook vrouwen herkennen leiderschap eerder in een man dan in een vrouw.
Quota zijn daarom hard nodig. De ‘grote getallen’ zijn nodig om met zijn allen te ervaren wat vrouwelijk leiderschap brengt. De generatie (mannen én vrouwen) die opgroeit in een wereld die geleid wordt door diverse teams, is de eerste generatie die geen quota meer nodig heeft.

Zakenvrouw (Foto: Pixabay)
Zakenvrouw (Foto: Pixabay)

Jan de Hoop in tranen bij zijn laatste RTL Ontbijtnieuws, geridderd na afloop

Nieuwslezer Jan de Hoop presenteerde donderdagochtend 2 juni 2022 voor de laatste keer het RTL Ontbijtnieuws. De presentator uit Kootwijk was 33 jaar lang het opgewekte gezicht van het RTL journaal in de vroege ochtend. 

Na de uitzending heeft Jan de Hoop vanochtend een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn. Dat gebeurde in de RTL-studio in Hilversum, nadat Jan de Hoop voor de laatste keer het Ochtendnieuws had gepresenteerd.

Verenigd Koninkrijk viert platina jubileum Koningin Elizabeth met grootse parade

De eerste van vier festivaldagen ter gelegenheid van het Platina Jubileum van de Britse koningin Elizabeth II begint met Trooping the Colour op Horse Guards Parade, een militaire show die speciaal  wordt gehouden ter ere van haar 70 jarig regeringsjubileum. Tijdens het defilé zal er een koninklijk saluut worden gegeven. Zodra de parade is afgelopen en de koninklijke stoet is teruggekeerd naar Buckingham Palace, zullen leden van de koninklijke familie hun opwachting maken op het balkon om een speciale luchtparade bij te wonen.

Meer dan 1.400 paraderende soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten zullen samenkomen in de traditionele Parade. De parade begint bij Buckingham Palace en loopt door The Mall naar Horse Guard's Parade, waar leden van de koninklijke familie te paard en in koetsen de parade zullen bijwonen. De parade wordt afgesloten met de traditionele RAF fly-past, die door de koningin en leden van de koninklijke familie wordt bekeken vanaf het balkon van Buckingham Palace.

Tien jaar cel en tbs voor onder meer filmen gedwongen seksuele handelingen minderjarige meisjes

Een 35-jarige man is vandaag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging. De man heeft minderjarigen onder druk gezet om voor de camera seksuele handelingen te verrichten. Ook heeft hij een minderjarig meisje verkracht. Daarnaast beheerde hij websites op het darkweb waar kinderporno en dierenporno werd aangeboden.

De man heeft gedurende meerdere jaren op meerdere websites opgeroepen tot het aanleveren van video’s waarin ernstige strafbare feiten worden gepleegd zoals verkrachting, aanranding, afpersing en ontucht met dieren. Als bezoekers van de sites deze video’s aanboden dan kregen ze toegang tot andere, soortgelijke video’s. Onder deze video’s bevond zich ook kinderporno.

Verkrachting
De verdachte is daarna nog verder afgegleden. Op een website vroeg de verdachte anderen om video’s in te sturen waarin schoolmeisjes werden afgeperst. Die video’s werden alleen geaccepteerd als ze werden aangeleverd met een geldige link naar een socialmedia-account van het meisje in kwestie én met schermafbeeldingen van bijvoorbeeld een chat met het meisje. Uit de video’s die de verdachte heeft gemaakt blijkt dat hij vanaf 2017 ook zelf meisjes heeft aangezet om ontuchtige handelingen te verrichten, waarvan hij vervolgens beeldmateriaal heeft gemaakt of heeft ontvangen. Twee meisjes heeft hij ook in persoon ontmoet en bij één meisje is bewezen dat hij haar meermaals heeft verkracht.

Naast de gevangenisstraf wordt de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat bij de man een persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld en het recidiverisico hoog wordt ingeschat en de man blijft ontkennen dat hij ontucht heeft gepleegd of de meisjes heeft verkracht. Ook moet de man schadevergoedingen betalen aan de benadeelde partijen.

Belastingaangifte
De verdachte heeft aan de websites die hij beheerde veel geld verdiend. Door de jaren heen is dat bedrag opgelopen tot meer dan 100.000 euro. Die inkomsten over de jaren 2014 tot en met 2018 heeft hij opzettelijk niet aan de belasting opgegeven bij het doen van belastingaangifte. Ook daarvoor wordt de man veroordeeld.

OM seponeert 'de zaak Johan Derksen'

Op 28 april jl. besloot het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie (OM) een kortdurend opsporingsonderzoek in te stellen naar aanleiding van twee uitzendingen van Vandaag Inside. Dit onderzoek was gericht op de waarheidsvinding omtrent mogelijk strafbare gedragingen die in dat televisieprogramma benoemd werden door Johan Derksen; namelijk een uiting over penetratie met een kaars. Het OM heeft besloten om dit onderzoek te sluiten en de zaak te seponeren, omdat de feitelijke toedracht niet kan worden vastgesteld.

Waarom dit onderzoek?
Johan Derksen heeft in een goed bekeken tv-programma verteld dat hij een zedenfeit heeft gepleegd. Het OM besloot een onderzoek in te stellen, omdat het een ernstig feit betreft, dat ook heftige reacties in de samenleving heeft veroorzaakt. Waarheidsvinding rond ernstige strafbare feiten is een belangrijke taak van het OM.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Johan Derksen en een getuige zijn gehoord. De identiteit van de vrouw in het verhaal kon niet worden vastgesteld; met haar heeft de politie niet kunnen spreken.

Wat zijn de uitkomsten?
Het onderzoek heeft niet aangetoond dat het incident met de kaars daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, waardoor ook de verjaringsvraag onbeantwoord is gebleven. De zaak is daarom geseponeerd. Duidelijk is wel dat het verhaal een forse negatieve impact heeft gehad op slachtoffers van seksueel geweld.

Minister Ollongren erg blij met aansluiting Denemarken bij EU-defensiebeleid

Minister Kajsa Ollongren van Defensie is erg blij met de te verwachten aansluiting van Denemarken bij het Europese Defensiebeleid. Volgens de laatste exitpolls van een gisteren gehouden referendum wil 66 procent van de Deense bevolking nauwer militair samenwerken met de Europese Unie.

Volgens Ollongren is “het goed nieuws voor de Europese defensiesamenwerking”. Die wordt hierdoor “nog hechter en intensiever”. Het betekent dat Deense militairen straks kunnen deelnemen aan Europese missies en meedoen het gezamenlijk inkopen van materieel.

Denemarken is de enige EU-lidstaat die niet meedoet aan het gezamenlijke defensiebeleid. Ollongren kondigde woensdag in haar Defensienota aan dat Nederland op militair gebied graag nauwer wil samenwerken met de ons omringende landen. Meer hierover bij WNL

KLM mag kandidaat-piloten niet vragen naar coronavaccinatie

KLM mag kandidaat-vliegers in een sollicitatieprocedure niet vragen naar de coronavaccinatie. Dat heeft de kantonrechter vandaag beslist in een door de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers aangespannen kort geding procedure. De vraag is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat-vlieger, waarvan door KLM de noodzaak niet afdoende is aangetoond.

Volgens de kantonrechter heeft KLM niet aannemelijk gemaakt dat zij voor een goede bedrijfsvoering niet anders kan dan een dergelijke vraag te stellen. KLM heeft een belang om haar bedrijfsvoering zo goed mogelijk in te richten. KLM wordt  - mede door de coronacrisis - geconfronteerd met een groeiend aantal vliegers waarvoor een vliegrestrictie geldt. Vliegers met een vliegrestrictie kunnen niet op alle bestemmingen vliegen, bijvoorbeeld omdat zij niet gevaccineerd zijn tegen corona.

KLM heeft echter in deze procedure niet aannemelijk gemaakt dat dit probleem kan worden opgelost door deze inbreuk op de levenssfeer van de kandidaat-vliegers, terwijl VNV voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat dit doel ook bereikt kan worden door andere, minder ingrijpende methoden, aldus de kantonrechter. Daarbij komt nog dat ook getwijfeld kan worden aan de werking van het stellen van deze vraag, nu de kandidaat-vlieger, zodra deze bij KLM werkzaam is, zijn standpunt over de coronavaccinatie kan wijzigen en daarmee mogelijk in de toekomst gaat vallen onder de groep waarvoor een vliegrestrictie geldt. 

Controle bakfiets leidt naar drugs en honderdduizenden euro's cash

Op vrijdag 20 mei heeft de politie twee personen aangehouden op verdenking van de handel in verdovende middelen. De mannen, 46 en 47 jaar uit Amsterdam, werden betrapt doordat één van hen op een bakfiets door het rode licht reed.

Rond 11.30 uur hielden agenten een controle op Veemkade in Amsterdam en zagen een fietser door het rode licht rijden. Omdat de man op een elektrische bakfiets reed en flink de vaart had toen hij door rood reed, werd de fietser aan de kant gezet. Na de identiteitscontrole, vroegen agenten of zij in de bakfiets (die afgedekt was met zeil) mochten kijken.

Controle bakfiets
De eigenaar gaf toestemming en op dat moment werd een tas zichtbaar. Op de vraag of de agenten hierin mochten kijken, werd ook bevestig geantwoord. Toen de man de tas opende, roken de agenten direct een sterke lucht die zij herkenden als hennep. De man gaf toe een zakje wiet bij zich te hebben, maar de agenten dachten hier anders over gelet op de sterke lucht. Hierop werd besloten de tas te controleren en troffen de agenten een grote hoeveelheid hennep en voorgedraaide joints aan. Omdat duidelijk was dat deze drugs niet voor eigen gebruik was, werd de man (de 46-jarige Amsterdammer) aangehouden.

Tweede aanhouding
Het bleef echter niet bij deze aanhouding en de in beslagname van de drugs. De politieagenten pakten door en lieten agenten in burger de woning van de aangehouden Amsterdammer in de gaten houden. Nog geen tien minuten later verliet een man de woning met meerdere grote tassen. De onherkenbare agenten liepen langs deze man en roken de lucht van hennep. De man werd staande gehouden, de tassen gecontroleerd en ook hier zat weer een flinke hoeveelheid aan hennep en voorgedraaide joints in. Ook deze man (de 47-jarige Amsterdammer) werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Doorzoeking woning
Na de aanhoudingen, mocht na toestemming van de officier van justitie de woning van de eerst aangehouden verdachte worden doorzocht. In de woning werd nog meer softdrugs en enkele duizenden euro’s aan contant geld gevonden. De verdovende middelen en het geld werden in beslag genomen Maar toen de agenten op het balkon stonden, zagen zij een grote tas op het balkon beneden hen liggen. Meer dan vermoedelijk is deze tas door één van de aanwezigen in de woning naar beneden gegooid. De tas was namelijk (nog) kurkdroog terwijl alles nat van de regen was. De tas werd gecontroleerd en hier zat bijna 400.000 euro aan cashgeld in. Ook dit geld werd in beslag genomen.

Voorgeleidingen
De verdachten werden op 23 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris die beide voor veertien dagen in bewaring heeft gesteld. Op 30 mei stonden de verdachten op de raadkamer van de rechtbank. Die heeft beslist dat één van de verdachte onder schorsende voorwaarden op vrije voeten wordt gesteld. De gevangenhouding van de andere verdachte is bij gebrek aan gronden afgewezen. Beide mannen blijven wel verdachte in deze zaak.

Vanaf dit najaar ook griepprik voor zwangere vrouwen

Mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen mogen elk jaar gratis de griepprik halen. Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook alle zwangere vrouwen gratis de griepprik krijgen. Dat gebeurt dit jaar nog door de huisarts. Vanaf 2023 krijgen zwangere vrouwen gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen daarmee de griepprik halen bij het consultatiebureau. Daar wordt ook de 22-wekenprik tegen kinkhoest aan zwangere vrouwen gegeven. Zo kunnen zwangere vrouwen hun vaccinaties tijdens de zwangerschap op één adres halen.

In 2022 nog zelf bij huisarts melden
De komende tijd zullen het RIVM en de betrokken beroepsgroepen, zoals de KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en partijen rondom de jeugdgezondheidszorg (JGZJeugdgezondheidszorg), werken aan de invoering van de griepvaccinatie voor zwangere vrouwen. Omdat hiervoor veel geregeld moet worden is de invoering bij de JGZ dit jaar nog niet mogelijk. Daarom mogen alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, zich dit jaar van 1 oktober tot en met 31 december zelf bij hun huisarts melden voor de gratis griepprik.

Griepprik voor baby en moeder
De griepprik is de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicaties. Maar griep kan bij hen leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is.
Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild.

Deel jongvolwassenen eet minder vlees als ze op zichzelf gaan wonen

Bepaalde levensgebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat jongvolwassenen (18-35 jaar) minder vlees gaan eten. Vooral het verlaten van het ouderlijk huis om alleen of met huisgenoten te gaan wonen, kan volgens hen invloed hebben op hun vleesconsumptie. Dit komt door een verandering in sociale omgeving en meer onafhankelijkheid. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder ruim 1800 jongvolwassenen.

Het RIVM vroeg ook naar redenen die het moeilijker maken om minder vlees te eten. Jongvolwassenen geven aan dat vooral de smaak, hoge prijzen van alternatieven voor vlees en gewoonten een rol spelen. Redenen om de vleesconsumptie wel te minderen, zijn zorgen over het milieu en dierenwelzijn, net zo kunnen genieten van kleinere porties vlees en geld besparen.

Resultaten kunnen helpen bij gedragsverandering
De resultaten kunnen helpen bij het maken van strategieën om het eten van vlees door jongvolwassenen te verminderen. Het RIVM concludeert dat een gecombineerde aanpak waarschijnlijk het meest effectief is. Denk hierbij onder meer aan maatregelen als het verkleinen van de portiegrootte van vleesproducten, een lagere prijs en een beter aanbod van alternatieven voor vlees.

De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Food Quality and Preference.

Kabinet presenteert vernieuwde aanpak dakloosheid: wonen eerst

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS), minister De Jonge (BZK/VRO) en minister Schouten (SZW) informeren in een brief aan de Tweede Kamer over nieuwe plannen voor de aanpak tegen dakloosheid. Huisvesting wordt de kern van de vernieuwde aanpak. Daarnaast gaat er een grotere samenhang komen tussen de financiële problematiek en de dakloosheid. Bijzonder aan de nieuwe aanpak is dat ervaringsdeskundigen een belangrijke rol spelen. Ook komt er structureel 65 miljoen euro per jaar extra beschikbaar. De definitieve plannen worden eind dit jaar gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Van Ooijen: “Het is een grondrecht dat de overheid moet zorgen voor voldoende woongelegenheid. Het vorige kabinet heeft een goede start gemaakt. Nu ga ik, samen met mijn collega’s, de volgende stap zetten die structureel van aard is; iemand die dakloos is, moet niet opgevangen worden in een daklozenopvang, maar we zorgen zo snel mogelijk voor een huis. Met de structurele investering wil ik volle bak inzetten op preventie van dakloosheid en zorgen dat daklozen snel een dak boven hun hoofd krijgen.”

Een woning voor iedereen is voor het nieuwe kabinet een prioriteit. Alle relevante kennis die eerder is opgedaan, krijgt een plek in de nieuwe aanpak dakloosheid. Er komt een langetermijnaanpak dakloosheid 2023-2030 waarbij er een belangrijke rol is voor ervaringsdeskundigen. Ervaringskennis speelt een belangrijke rol voor het maken, maar ook voor het toetsen van het beleid. De ministeries van VWS, SZW, BZK en gemeenten trekken daarnaast op met alle andere betrokken partijen voor de langetermijnaanpak.

Wonen eerst
Het is bekend dat daklozenopvang het herstel van mensen niet bevordert. In bijna alle gevallen zijn dakloze mensen die in een opvang verblijven beter af met een eigen woonplek. Om menselijk leed en maatschappelijke kosten te voorkomen, moet er voor deze mensen snel een woonplek gevonden worden.

Daarom moeten er, ook voor mensen die dakloos zijn of dreigen te raken, extra woonplekken gerealiseerd worden in Nederland. Voor deze groep is in het plan van minister De Jonge ‘een thuis voor iedereen’ expliciet aandacht. Gemeenten gaan in hun woonzorgvisie de behoefte aan huisvesting, zorg en begeleiding opnemen. Hierbij zal er ook gekeken worden naar een woning met de juiste begeleiding voor dakloze mensen.

Preventie
In de nieuwe aanpak komt meer nadruk op preventie. Schulden of gezondheidsproblemen moeten vroeg gesignaleerd worden; dit kan namelijk resulteren in dakloosheid. Hierbij is het belangrijk dat deze mensen snel de juiste ondersteuning krijgen. Door er eerder bij te zijn en ervoor te zorgen dat problemen niet verergeren, moet worden voorkomen dat mensen op straat belanden.

Op dit gebied werkt het ministerie van VWS samen met het ministerie van SZW. Zo wordt er samengewerkt in programma’s die gericht zijn op preventie van geldzorgen, armoede en schulden. Ook is in het coalitieakkoord afgesproken dat de kostendelersnorm gewijzigd wordt en jongeren tot 27 jaar niet meetellen als kostendeler voor de uitkering van huisgenoten. Dit draagt bij aan het verminderen van dak- en thuisloosheid onder jongeren.

Het kabinet kijkt ernaar uit om de komende jaren gezamenlijk met Rijkspartners, VNG, gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders, cliënten- en belangenorganisaties, ervaringsdeskundigen, wetenschappers, fondsen, burgers en andere relevante lokale en landelijke (publieke en private) partijen, te werken aan de aanpak van dakloosheid.

ACM: dagelijkse dwangsommen als Ziggo in juli regels voor vrije modemkeuze nog overtreedt

Er zijn nog steeds gebieden waar Ziggo geen vrije modemkeuze biedt. Ziggo overtreedt daarmee de regels die begin dit jaar zijn ingegaan. Daarom legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een last op om uiterlijk 1 juli 2022 aan de regels te voldoen, anders volgt daarna een dwangsom van 12.500 euro per dag. Het totale bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal 500 duizend euro.

Volgens Europese regelgeving moeten klanten van internetaanbieders zelf kunnen kiezen welke eindapparaten (zoals modems of routers) ze gebruiken. Op 27 juli vorig jaar publiceerde de ACM een zogeheten beleidsregel over de uitleg van deze regels. Daarin stond dat de regels op 28 januari 2022 in Nederland zouden ingaan.

“Vrijwel alle internetaanbieders voldoen inmiddels aan de regels voor vrije modemkeuze”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “We hebben alleen geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die keuze heeft, hebben we in februari al aangekondigd dat we daar mogelijk handhavend tegen gaan optreden.”

De regels voor vrije modemkeuze zijn bedoeld om innovatie en concurrentie op de markt voor eindapparaten te stimuleren. Ook wordt het laagdrempeliger voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken.

Gratis ov voor Utrechtse ouderen met krappe beurs

Ouderen in de provincie Utrecht die aangewezen zijn op een AOW-uitkering hebben het niet altijd gemakkelijk. Vaak is de sociale en financiële drempel hoog om op bezoek te gaan bij vrienden, familie of kennissen. Het openbaar vervoer kan hen echter over de streep helpen. De provincie Utrecht biedt hen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen. De proef met gratis OV is voorbereid in samenwerking met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht en zal in september a.s. van start gaan. De actie loopt tot december 2023.

Ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en voor 100 procent aangewezen zijn op een AOW-uitkering zonder pensioen kunnen vanaf september a.s. gebruik maken van dit bijzondere aanbod. Iedereen die voldoet aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld voor deze actie ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV chipkaart wordt geladen. Met deze pas is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van het Dal Vrij Provincie Utrecht reisproduct. Daarmee kan men op doordeweekse dagen na 9 uur gratis reizen met bus, tram en buurtbus in de provincie Utrecht. In het weekend en op officiële feestdagen is de gehele dag gratis reizen mogelijk. Met dit reisproduct kan men ook gebruik maken van de flex diensten van beide Utrechtse vervoerders.

De provincie Utrecht bereidt momenteel een informatiecampagne voor samen met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht om breed bekendheid te geven aan deze proef met gratis OV. Op de campagnesite komt meer informatie over hoe men zich voor deze actie kan aanmelden. De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Dochter erflater in hoger beroep in gelijk gesteld over zaak erfbelasting

Een dochter van een erflater is door het gerechtshof Den Haag in het gelijk gesteld in een procedure tegen de Belastingdienst over de erfbelasting. Zij heeft ondanks jarenlang procederen niets uit de nalatenschap ontvangen, maar wel een aanslag erfbelasting ontvangen.

De dochter van de erflater procedeert al jarenlang tevergeefs tegen de executeur-testamentair om inzicht te krijgen in de omvang van de nalatenschap. Zij heeft tot op heden niets uit de nalatenschap ontvangen en zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook niets ontvangen. De executeur wordt inmiddels strafrechtelijk vervolgd.

De dochter is afhankelijk van een uitkering en heeft geen enkel vermogen. Zij wordt daarom zo ernstig getroffen door de heffing van erfbelasting dat de aanslag voor haar een ‘individuele en buitensporige last’ vormt. Omdat dit in strijd is met het eigendomsgrondrecht van art. 1 Eerste Protocol bij het EVRM, brengt het Haagse gerechtshof de belaste verkrijging terug tot nihil. De dochter hoeft geen erfbelasting te betalen.

NS tourt met treinsimulator door het land om personeel te werven

NS reist de komende weken met een treinsimulator van station naar station. Op deze manier kan iedereen ervaren hoe het is om machinist te zijn en zelf onze nieuwste Intercity te besturen. De eerste halte van de treinsimulator is vrijdag 3 juni op station Utrecht Centraal. NS wil met de simulator aandacht vragen voor de beroepen machinist en conducteur.

De treinsimulator bootst de werkplek van de machinist zo realistisch mogelijk na. De bediening en knoppen zijn hetzelfde als die van de allernieuwste Intercity, genaamd ICNG. Dat staat voor Intercity Nieuwe Generatie. Deze trein gaat als eerste over de Hogesnelheidslijn rijden tussen Amsterdam-Rotterdam-Breda. Machinist Mark van Dooren: “In de simulator ben jij de machinist en is het aan jou om de trein veilig en op tijd te rijden. De simulator is heel realistisch: je gaat door slecht weer, er kan een vertraagde trein voor je rijden, allemaal zaken die je in het echt ook tegenkomt.”

De simulator reageert direct zodra de machinist vertrekt, remt of toetert. Op een groot scherm is het treintraject te zien waar de trein over rijdt. Van Dooren: “Drie kleinere schermen tonen alle knoppen en systemen die je nodig hebt om de trein te controleren. Denk aan het bedienen van de stroomafnemer, het openen en sluiten van deuren en hoe hard je mag rijden. Net als een echte trein beschikt de simulator ook over een dodemanspedaal. Bedien je deze niet op tijd, dan volgt een noodremming. In de simulator kunnen we de dodeman uitzetten, zodat mensen die voor het eerst rijden ook even kunnen wennen.” NS gebruikt de treinsimulator normaal gesproken intern om machinisten op te leiden. Om mensen te enthousiasmeren voor een baan als machinist stelt NS de treinsimulator nu open voor iedereen.

1100 vacatures
In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen. Denk hierbij aan functies als monteur, veiligheid & service-medewerker, retailmedewerker op het station en IT’er. Daarnaast heeft NS dringend behoefte aan machinisten en conducteurs. Onlangs maakte NS bekend vanaf 13 juni op één traject minder vaak te kunnen rijden vanwege het gebrek aan collega’s. Dit jaar zijn inmiddels 220 mensen begonnen aan de opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er zijn meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. NS betaalt de opleiding en meteen vanaf de start ontvangen deelnemers salaris. De opleiding tot machinist duurt één jaar en de opleiding tot conducteur vijf maanden. Beiden worden onder andere aangeboden in ons opleidingscentrum in Amersfoort.

Simulatour
De treinsimulator start op station Utrecht Centraal en bezoekt daarna de stations Arnhem Centraal, Alkmaar, Deventer, Rotterdam Centraal en Eindhoven Centraal. Op elk station staat de treinsimulator een dag (van 10.00 tot en met 16.00 uur) en tourt daarna verder. Kijk in onderstaand schema wanneer de treinsimulator in de buurt is:

Datum Station
Vrijdag 3 juni (10.00 tot 16.00 uur) Utrecht Centraal
Zaterdag 11 juni (10.00 tot 16.00 uur) Arnhem Centraal
Zaterdag 18 juni (10.00 tot 16.00 uur) Alkmaar
Vrijdag 24 juni (10.00 tot 16.00 uur) Deventer
Zaterdag 2 juli (10.00 tot 16.00 uur) Rotterdam Centraal
Zondag 3 juli (10.00 tot 16.00 uur) Rotterdam Centraal
Vrijdag 8 juli (10.00 tot 16.00 uur) Eindhoven Centraal

Oekra´ne stap dichter bij WK voetbal na winst op Schotland

De Oekraïnse voetballers hebben de afgelopen tijd wel wat anders aan hun hoofd gehad; hun land werd immers aangevallen en inmiddels half verwoest door de uiterst agressieve buren uit Rusland. Toch werd er voor het eerst sinds de Russische aanval weer gevoetbald door het nationale team.

De ploeg stond nog altijd in de playoffs voor het WK voetbal van later dit jaar, een wedstrijd die logischerwijze met enige tijd uitgesteld was. In en tegen Schotland speelde Oekraïne om een plekje in de beslissende playoffwedstrijd, waarin Wales staat te wachten op de winnaar van het duel in Glasgow.

Voor rust was Oekraïne sterker, maar het duurde even voor dat ook echt wat opleverde: pas na een ruim half uur werd de Schotse keeper Craig Gordon gepasseerd door Andriy Yarmolenko. Na rust was het Roman Yaremchuk die de Oekraïnse voorsprong verdubbelde, maar Schotland sloeg terug: keeper Heorhiy Bushchan ging in de fout en Callum McGregor scoorde.

Schotland bleef gas geven om op gelijke hoogte te komen, maar Artem Dovbyk gooide de boel diep in blessuretijd definitief op slot: 1-3. Zondag speelt Oekraïne tegen Wales om een ticket voor het WK in Qatar.

Nederland onder 17 verliest EK-finale

De Nederlandse voetballers tot 17 jaar hebben het niet voor elkaar gekregen om voor de derde keer op rij het EK te winnen. Net als in 2011 en 2012 won Nederland in 2018 en 2019, waarna het toernooi twee jaar niet gehouden werd vanwege COVID-19.

In het Israëlische Netanya stond Nederland tegenover Frankrijk, waar het in de groepsfase nog met 3-1 van had gewonnen. Na een eerste helft waarin Nederland meerdere malen ontsnapte, was het Feyenoorder Jaden Slory die kort na rust de score opende.

Niet veel later ging het echter fout: Saël Kumbedi trok de stand gelijk en coach Mischa Visser zag amper drie minuten later hoe diezelfde Kumbedi Frankrijk op voorsprong zette. Nederland probeerde het in de slotfase nog wel, maar op een buitenspelgoal van Dean Huijsen na gebeurde er niet al te veel meer.

Roland Garros: Swiatek simpel naar halve finales, Kasatkina wint Russisch onderonsje

Tennisster Iga Swiatek heeft zich simpel geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De Poolse nummer één van de wereld, de winnares in Parijs in 2020, rekende soepel af met de als elfde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula: 6-3, 6-2.

In de halve finale staat Swiatek tegenover Daria Kasatkina. De als twintigste geplaatste Russische moest in de kwartfinales afrekenen met haar als 29e geplaatste landgenote Veronika Kudermetova en deed dat op keurige wijze: 6-4, 7-6 (5) en haar eerste halvefinaleplek ooit op een Grand Slam was een feit.

Roland Garros: Eerste halve finale Ruud, ook Cilic naar laatste vier

Tennisser Casper Ruud heeft zich voor het eerst geplaatst voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De 23-jarige Noorse nummer acht van de plaatsingslijst maakte in de kwartfinales een einde aan het sprookje van de ongeplaatste Deense jongeling Holger Rune: 6-1, 4-6, 7-6 (2), 6-3.

In de halve eindstrijd speelt Ruud tegen de ervaren Marin Cilic. De als twintigste geplaatste Kroaat nam het op tegen de Rus Andrey Rublev (7), een duel dat zich ontpopte tot een meer dan vier uur durende strijd: 5-7, 6-3, 6-4, 3-6, 7-6 (2). Cilic heeft nu op elk Grand Slam-toernooi de finale gehaald, in 2014 zegevierde hij op de US Open.

FOK! Wat een weer: zon, buien en wellicht onweer, morgen droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het zonnig. Later in de ochtend en vanmiddag ontstaan enkele stapelwolken, maar de zon blijft geregeld te zien en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 16°C op de Waddeneilanden en 22°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen, langs de kust waait een meest matige wind van zee.

Vannacht is het helder en daalt de temperatuur naar een graad of 10. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er veel zon. In de middag trekken vooral in het zuidoosten enkele wolkenvelden over en in de avond is daar een kleine kans op een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het Waddengebied tot 26°C in het zuiden van het land. De wind neemt toe naar matig, langs de kust naar (vrij) krachtig en komt uit een noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)

Buien1 (Foto: DJMO)

Wel willen, maar niet kunnen om een mooie bui te worden. Het is er wel eentje, maar er zijn mooiere.   (Foto: DJMO)

Buim (Foto: Stephan5)
Hier wat dichterbij. Deze bui had zeker de potentie voor wat moois, er kwam ook een duidelijke neerslagkern, maar een half uurtje later... foetsie!  (Foto: Stephan5) 


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Spannende klimstrijd op boulders in World Cup Salt Lake City

Voor de liefhebber van het sportklimmen nog even een korte terugblik op het weekeinde. In Salt Lake City werd voor de tweede week op rij een World Cup georganiseerd, met na het speedklimmen wederom het boulderen: vier 'problemen', waarbij men telkens in vier minuten de top moet zien te halen.

Vrouwen
Na drie van de vier boulders in de finale hadden vier vrouwen telkens de top gehaald, maar de beslissing viel toch echt bij de laatste: Natalia Grossman topte deze als enige en de in bloedvorm verkerende Amerikaanse pakte dus weer de winst. Miho Nonaka uit Japan, Brooke Raboutou (VS) en Futaba Ito (JPN) topten allemaal drie boulders en haalden vier keer het tussenpunt, maar op basis van het aantal pogingen werd Nonaka tweede, voor Raboutou en Ito.

Mannen
Het ging hier vooral tussen twee mannen: Yoshiyuki Ogata uit Japan en de Sloveen Anze Peharc. Beiden stonden na drie boulders op drie tops in vier pogingen en ook de vierde en laatste boulder bracht de beslissing niet: ze topten 'm beiden in één keer. Ogata had in de halve finales één poging minder nodig gehad en dus pakte hij de winst, voor Peharc. Plek drie was voor Ogata's landgenoot Kokoro Fuji, die óók vier tops pakte, maar er negen pogingen voor nodig had.

'Natuurlijke oplossingen redden levens en beteugelen klimaatcrisis'

Groene beschermingsmaatregelen kunnen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerde gevaren met meer dan een kwart verminderen. Dat toont een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF) aan. Het onderzoek laat zien hoe de kracht van de natuur om mensen te beschermen beter kan worden benut. Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Maarten van Aalst, directeur van het Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum: “Denk bijvoorbeeld aan bosbehoud als bescherming tegen overstromingen en erosie, of het herstel van mangroven als kustwering. Die bomen halen bovendien kooldioxide uit de atmosfeer zodat de planeet minder opwarmt, en ze leveren voedsel voor lokale gemeenschappen.”

‘Fundamenteel anders denken’
Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) vult aan: “Klimaatverandering kost mensenlevens en ontwricht samenlevingen. Dit rapport laat zien dat de natuur onze grootste vriend is in de strijd tegen klimaatverandering. We moeten ècht fundamenteel anders gaan denken en volop investeren in natuurlijke oplossingen. Want daarmee gaan we niet alleen de gevolgen van klimaatverandering tegen, maar versterken we ook onze eigen leefomgeving en biodiversiteit.”

Het rapport toont aan hoe groene beschermingsmaatregelen de gevolgen van klimaatverandering en weergerelateerde rampen kunnen verkleinen. Voor het eerst blijkt uit de analyse dat natuurlijke oplossingen ontwikkelingslanden een waardevolle bescherming kunnen bieden. Zo scheelt het deze landen in 2030 grofweg 104 miljard dollar en in 2050 393 miljard dollar aan kosten als gevolg van klimaatverandering.

Kwetsbare mensen
Wereldwijd worden we al geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Kwetsbare mensen in landen die daar het minst aan bijdragen, worden het hardst getroffen. Dat zag Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis, onlangs nog tijdens een bezoek aan Ethiopië. “Vergroening van steden. Herstel van bossen, landbouwgronden en waterrijke gebieden. Het zijn slechts een paar doeltreffende manieren om kwetsbare gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan de risico's en gevolgen van klimaatverandering. Door de natuur te beschermen, beschermen we de mensen.”

Het rapport, ‘Working with Nature to Protect People: How Nature-based Solutions Reduce Climate Change and Weather-Related Disasters’, markeert het begin van een partnerschap tussen het Rode Kruis en het WWF. Het onderzoek wordt officieel overhandigd tijdens Stockholm+50, een VN-milieubijeenkomst waar landen nadenken over 50 jaar multilaterale actie. Stockholm+50 vindt plaats precies een halve eeuw na de eerste wereldwijde milieutop aldaar.

Anouk werd 88 keer gestoken: OM eist tbs met dwangverpleging tegen halfzus

Op zaterdag 23 oktober 2021 komt er een einde aan het jonge leven van Anouk uit Den Bosch. Het is een dramatische dag voor haar familie, ook omdat Anouk is doodgestoken door haar (half)zus. De emoties waren ook vandaag voelbaar tijdens de eerste zittingsdag in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Anouk. Het OM eist tbs met dwangverpleging tegen de (half)zus.

Tegen 20.00 uur komt er die zaterdagavond bij de politie een melding binnen. Een gezin van een woning aan de Slagendreef heeft zichzelf opgesloten op de badkamer vanwege een dreiging. Agenten die naar het huis gaan, zien door de geopende voordeur een meisje in een plas bloed op de vloer liggen. Ze is er slecht aan toe. Uit de woning komt een ander meisje naar buiten gelopen. Ze zit onder het bloed, kijkt wazig uit haar ogen en zegt: "Ik heb het gedaan." Ze wordt direct aangehouden.

Aanval met messen
Wat is er die avond allemaal gebeurd? Al gauw blijkt dat Anouk het slachtoffer is geweest van bruut geweld. Overal op haar lichaam zijn bloed en steekwonden te zien. Onderzoek aan haar lichaam wijst later uit dat ze maar liefst 88 keer is gestoken. De aangehouden verdachte blijkt haar halfzus en het gezin op de badkamer bestaat uit een vader, moeder en twee jonge kinderen. Het zijn de bewoners van het huis. Anouk blijkt te zijn aangevallen in haar eigen huis, vluchtte naar de buren en is daar opnieuw aangevallen door haar achtervolgende halfzus. De doodsbange bewoners konden zichzelf in veiligheid brengen, maar niet voorkomen dat ook hun hond werd aangevallen door de verdachte. Het beest overleeft de aanval uiteindelijk niet. Over die aanval, maar ook over het feit dat ze een deel van het insteken op haar zus live streamt op Instagram, verklaart ze later dat ze dat deed: "Om het, erger, erger, erger te maken."

Aanleiding
In het onderzoek naar de dood van Anouk wordt een echte aanleiding niet gevonden. De zussen delen lief en leed met elkaar en zoals wel vaker gebeurt, hebben ze ook wel eens ruzie. Al lange tijd gaat het niet goed met de verdachte, die steeds meer vreemd gedrag vertoont en in haar eigen wereld lijkt te zitten. De officier van justitie: "Ze had amper een dagbesteding en rookte veel wiet. Met een vriendje gaat ze het weekend ervoor naar Brussel, maar daar blijft ze alleen achter. Die week gaat het alleen maar slechter." Op zaterdagmiddag gaat ze samen met Anouk die middag naar de verjaardag van hun nichtje, waar het mensen opvalt dat er amper contact te maken is met de verdachte. Eenmaal thuis van de verjaardag breekt het fatale uur aan voor Anouk.

Psychose
De verdachte wordt na haar aanhouding uitgebreid psychologisch onderzocht, onder meer in het Pieter Baan Centrum in Almere. Er blijkt bij haar sprake van een ernstig psychotisch toestandsbeeld, voortkomend uit de ziekte schizofrenie. Op die fatale avond dacht ze in een spel te zitten dat op leven en dood werd gespeeld. Ze hoorde stemmen en was bang dat zij door Anouk zou worden vermoord. Deskundigen concluderen dat verdachte handelde vanuit een psychose en menen dat er sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. De officier van justitie benadrukt dat dit de voorbedachte rade niet in de weg staat: "Ze had al een mes op haar kamer, waarmee kort voor de aanval op haar zus in het matras stak. Op de overloop zat ze op Anouk te wachten en tijdens en na het doden van Anouk heeft ze met de nodige kalmte gehandeld. Zij is haar telefoon gaan halen, is live gaan streamen en is weer terug naar huis gegaan, waar ze in afwachting van de komst van de politie haar schoenen aantrok."

Onomkeerbaar
De officier van justitie stond tijdens de zitting uitgebreid stil bij het leed dat dat de familie en vrienden van de zussen doormaken. Moeder verklaarde daarover eerder al: "Ik ben twee dochters kwijtgeraakt. In één klap was ik twee van mijn drie parels kwijt." De officier van justitie: "Wat er in de familie is gebeurd en wat zij zullen mee moeten dragen is onomkeerbaar en verschrikkelijk. Ook de vader van Anouk heeft indringend verteld hoe hij die avond heeft ervaren. Een vader en moeder hebben hun dochter verloren op een manier zoals dat alleen in nachtmerrie voorkomt."

De officier van justitie acht gelet op alle omstandigheden de maatregel van tbs met dwangverpleging passend en geboden: "De psychotische stoornis heeft het denken en handelen van de verdachte in de aanloop naar deze daad volledig beheerst en daarom eis ik geen straf." Een langdurige behandeling vanwege het hoge recidivegevaar is wel noodzakelijk. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Duurzaam wonen voor iedereen

Met de nieuwe plannen van minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet voor iedereen een duurzame woning binnen handbereik komen. Om dit te realiseren, worden verschillende maatregelen genomen. Waaronder het aanpakken van alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het kabinet heeft speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee. Door nieuwe financieringsmogelijkheden wordt het ook voor hen mogelijk om hun woning betaalbaar te kunnen isoleren.

Minister De Jonge: "De ambitie is om een duurzame woning voor iedereen mogelijk te maken. Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. Een duurzame woning moet tenslotte voor iedereen te betalen zijn. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd."

Energiebesparing en verduurzaming warmtevoorziening
Om de energiebehoefte terug te dringen heeft het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het doel om 1 miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw te installeren voor 2030. Ook komt er een bijmengverplichting voor groen gas.

Betaalbaar voor iedereen
Deze plannen vragen om forse investeringen van overheden, instellingen, bedrijven en mensen. Iedereen moet hieraan mee kunnen doen. Ook mensen met een kleine portemonnee en kleine bedrijven en instellingen. Daarom verbetert het kabinet de voorwaarden om mee te kunnen doen via aantrekkelijke energiebespaarleningen en -hypotheken via het warmtefonds. Deze zijn ook voor mensen die niet of beperkt kunnen lenen, zodat zij toch geld krijgen om de woning te verduurzamen zonder dat zij te veel betalen of met een restschuld kunnen blijven zitten. Mensen met lagere inkomens kunnen lenen tegen een 0%-rentetarief. Daarnaast zijn de subsidies verhoogd en wordt het mogelijk om voor één isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen.

Nieuwe normen voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving
Er komt normering voor het verduurzamen van huurwoningen, utiliteitsgebouwen en voor verwarmingsinstallaties. Hierdoor krijgen gebouweigenaren duidelijkheid over welke stappen wanneer gezet moeten worden en kunnen zij dit meenemen in hun overwegingen bij het investeren in een woning of het afsluiten van een lening of hypotheek. Zo wil het kabinet stapsgewijs af van slecht geïsoleerde woningen, slechte energieprestatie bij utiliteitsgebouwen en de mono cv-ketel.

Om wettelijk te borgen dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen worden verbeterd, zullen per 1 januari 2030 wettelijke eisen worden gesteld aan de verhuur van corporatiewoningen en private huurwoningen. Ook utiliteitsgebouwen met slechte energielabels (E, F en G) worden aangepakt. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een installatie die minder of geen aardgas gebruikt, mits de woning hiervoor geschikt is.

Vergroten uitvoeringscapaciteit van gemeenten en markt
Het kabinet gaat gemeenten en provincies compenseren voor hun uitvoeringskosten. Er komt een nationaal programma ter ondersteuning van de lokale warmtetransitie en er komt een helder wettelijk kader. Naast de nieuwe Warmtewet wordt er gewerkt aan de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie.

Tot slot wil het kabinet dat er innovatiever en duurzamer gebouwd en verbouwd gaat worden. Door de bouw te helpen om de kosten te verlagen, de productiviteit te verhogen en verduurzaming zo efficiënter te maken. Om dit mogelijk te maken stimuleert het kabinet innovatieve bouwmethoden en technieken en betere samenwerking binnen de sector. Daarbij zal de bouw ook meer natuurinclusief, emissievrij en circulair moeten gaan werken.

Duurzaam wonen (Foto:Pixabay)
Duurzaam wonen (Foto:Pixabay)

Nederland en Duitsland gaan gas winnen op Noordzee

In de Noordzee gaan Nederland en Duitsland gezamenlijk boren naar een nieuw gasveld. Staatssecretaris Vijlbrief heeft vandaag voor het Nederlandse deel vergunningen gegeven. Die liggen vanaf vrijdag 3 juni 2022 online ter inzage, en op Schiermonnikoog en Borkum.

In Duitsland wordt gewerkt aan een versnelde procedure voor de vereiste vergunningen. Een jaar geleden besloot de Duitse deelstaat Nedersaksen geen vergunningen af te geven. Zij maken nu een andere afweging vanwege de oorlog in Oekraïne.

2024 eerste productie
Het productieplatform komt te liggen in de Noordzee, ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum. Om het gas op land te krijgen wordt er een pijpleiding aangelegd. Ook komt er een kabel naar een Duits windpark in de buurt voor de elektriciteitsvoorziening op het platform. Naar verwachting kan eind 2024 het eerste gas worden geproduceerd.

Lager platform
Er is een uitgebreide rapportage gemaakt over onder andere de milieueffecten. Daaruit blijkt dat aan alle vereiste voorwaarden wordt voldaan. Toch blijven Schiermonnikogers en natuurorganisaties verschillende zorgen houden bij deze gaswinning. Daarom zijn er verschillende aanpassingen gedaan. Zo is het productieplatform een stuk lager waardoor het minder opvalt vanaf het eiland. Ook wordt het platform verder weg geplaatst van een oesterproject, wordt de boorspoeling niet geloosd en wordt water dat vrijkomt bij de gasproductie met een extra filter gereinigd.

Gaswinning in de Noordzee
Om voldoende gas te hebben om bijvoorbeeld onze huizen te verwarmen, steunt het kabinet gaswinning in de Noordzee. Dat is in het Coalitieakkoord afgesproken. Voor de zomer stuurt staatssecretaris Vijlbrief een brief naar de Kamer met voorstellen om de gaswinning van kleine velden in de Noordzee te versnellen.

Man (40) opgepakt voor 40 minuten durende aanranding vrouw (19) in trein

Een 40-jarige man uit Den Helder is maandagavond opgepakt vanwege de aanranding van een 19-jarige vrouw in de intercity van Amsterdam naar Alkmaar, op 23 mei. De vrouw werd 40 minuten lang aangerand. Inmiddels is de verdachte weer op vrije voeten. Zo meldt AT5.

De zedenpolitie startte een onderzoek in samenwerking met de NS waarvoor onder meer de camerabeelden werden gecheckt. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de 40-jarige man uit Den Helder.

De aanranding vond plaats op maandag 23 mei. De politie meldde eerder aan NH Nieuws dat het 19-jarige slachtoffer de trein pas kon verlaten toen het voertuig rond 21:30 uur arriveerde op Alkmaar Centraal.

Boosheid en frustratie
Berichtinggeving rondom de aanranding in de trein leidde tot veel boosheid en frustratie. Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld gaf eerder aan dat de zaak niet op zichzelf staat. "Wij krijgen vaker mensen die ons benaderen, omdat ze in de trein seksueel geweld hebben meegemaakt. Als je gaat googelen op 'misbruik trein' of 'aanranding trein', zie je wat er allemaal gebeurt. Het is onvoorstelbaar."

De man uit Den Helder is inmiddels na verhoor weer op vrije voet gesteld. Wel blijft hij verdachte. Het slachtoffer is op de hoogte van de aanhouding.

Johnny Depp wint rechtzaak tegen zijn ex Amber Heard

Johnny Depp heeft de rechtzaak die hij heeft aangespannen tegen zijn ex-vrouw Amber Heard gewonnen. Dat heeft de jury zojuist bekend gemaakt. Zo meldt Filmtotaal.

Update 2 juni 0.40 uur: Het langverwachte vonnis in het proces tegen Johnny Depp is gevallen. Zijn ex-vrouw Amber Heard pleitte schuldig aan laster, oordeelt de jury. Zijn fans juichen voor de rechtbank. Maar de Amerikaanse acteur moet ook een schadevergoeding betalen.

In het smaadproces tussen Hollywood-ster Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard koos de jury grotendeels de kant van Depp, maar was het op sommige punten ook met Heard eens. De zeven juryleden vertelden dat aan rechter Penney Azcarate in de rechtbank in Fairfax County, Virginia.

Heard belasterde Depp door hem te beschuldigen van huiselijk geweld, vond de jury. Ze moet een schadevergoeding betalen van tien plus vijf miljoen dollar, dat laatste bedrag heeft de rechter verlaagd tot $ 350.000 vanwege overeenkomstige regelgeving in de staat Virginia. De jury kende Heard een schadevergoeding van $ 2 miljoen toe. Uiteindelijk moet de 36-jarige actrice volgens het vonnis 8,35 miljoen dollar (bijna 8 miljoen euro) betalen aan Depp. Een hoger beroep in de zaak wordt waarschijnlijk geacht.

Eerder werd het vonnis uitgesteld omdat de jury er niet in was geslaagd om op het juiste formulier een passende schadevergoeding in te voeren. Geheel in het zwart gekleed volgde Heard het vonnis in de rechtbank, Depp kwam niet opdagen. Talloze toeschouwers en fans, vooral van Depp, hadden zich voor de rechtbank verzameld, die na het vonnis juichten en 'Johnny, Johnny' riepen.

In een verklaring die de 58-jarige op Instagram deelde, bedankte hij de rechter en de jury. Volgens Depp gaf de jury hem zijn leven terug door dit vonnis. "Vanaf het begin was het doel om door dit proces de waarheid boven water te krijgen - hoe het ook zou uitpakken. De waarheid vertellen was iets wat ik mijn kinderen verschuldigd was en al degenen die me altijd hebben gesteund. Nu ik dat gedaan heb, voel ik een innerlijke rust in mij." Een nieuw hoofdstuk in zijn leven is nu voor hem begonnen. "Het beste moet nog komen."

Heard was daarentegen diep teleurgesteld. "De teleurstelling die ik vandaag voel is niet in woorden uit te drukken", schreef Heard op Twitter. Het feit dat de jury haar ondanks een "berg aan bewijs" grotendeels niet geloofde, breekt haar hart. Ze ziet de uitspraak ook als een "stap achteruit" voor andere vrouwen in een vergelijkbare situatie. "Ik ben verdrietig dat ik de zaak heb verloren. Maar ik ben nog verdrietiger dat ik een recht schijn te hebben verloren dat ik als Amerikaan dacht te hebben - om vrij en open te spreken."

In het lasterproces hadden Depp en Heard zes weken lang ernstige beschuldigingen tegen elkaar geuit - alles werd via een livestream over de hele wereld uitgezonden. In hun slotpleidooien brachten de advocaten van beide partijen vervolgens opnieuw ernstige beschuldigingen naar voren van seksueel misbruik, fysiek geweld, leugens en overmatig drugsgebruik.

De Pirates of the Caribbean-ster beschuldigde Heard van het afleggen van valse verklaringen in een opiniestuk uit 2018 over huiselijk geweld, gepubliceerd door de Washington Post. Dit zou zijn reputatie hebben geschaad. Hij had 50 miljoen dollar (ruim 46 miljoen euro) schadevergoeding geëist wegens smaad. In haar tegenvordering claimde Heard $ 100 miljoen. Ze beweerde dat Depps ex-advocaat Adam Waldman haar reputatie had geschaad met een lastercampagne.

Het drama tussen de ex-geliefdes woedt al jaren. Heard vroeg in 2016 een echtscheiding aan na slechts 15 maanden huwelijk. Ze beschuldigde de Hollywood-ster van huiselijk geweld. Zo'n twee jaar geleden leed Depp een nederlaag in Londen met een rechtszaak tegen het tabloid 'Sun'. Dit ging over een artikel waarin werd beweerd dat Depp Heard fysiek had  mishandeld. Na een proces met felle beschuldigingen, wees de High Court uiteindelijk de rechtszaak af.

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.